Mic ghid: Ce sa vezi si sa faci in Nisipurile de Aur, Bulgaria

Nisipurile de Aur

Nisipurile de Aur, Bulgaria

Una dintre cele mai populare destinatii si de plaja pentru romani este Bulgaria. Este aici, la o aruncatura de bat, are niste preturi mai mult decat rezonabile si in plus, este la ani lumina distanta de Litoralul romanesc in ceea ce priveste organizarea, curatenia, serviciile si posibilitatile de distractie. Daca in anii 90, nici batuti romanii nu s-ar fi gandit sa mearga in vacanta in Bulgaria, dupa anii 2000, acestia au inceput sa descopere mai intai mai timid si apoi din ce in ce mai mult Litoralul bulgaresc si au descoperit ca este o destinatie foarte buna pentru vacanta de mare si soare. Motivul a fost simplu – privatizarea vechilor si obositelor statiuni comuniste (care oricum aratau mai bine decat cele romanesti inca din anii 80 de cand Litoralul romanesc se prabusise) s-a facut cu cap si cu ajutorul unor consultanti, dar si capitaluri germani. Acestia au facut ordine nemteasca si au transformat Litoralul bulgaresc intr-un loc in care multi turisti si-au dorit sa vina si pleaca multumiti. O astfel de statiune este Nisipurile de Aur aflata in apropiere de granita romaneasca si una dintre destinatiile cele mai cautate de turistii romani.

Nisipurile de Aur au aparut ca statiune turistica in 1957 cand autoritatile comuniste de la Sofia s-au gandit sa-si recompenseze clasa muncitoare cu o vacanta la mare, dar dupa 1990, cu ajutorul capitalului german, Nisipurile de Aur s-a modernizat, iar calitatea serviciilor au fost ridicate spectaculos. Mi-aduc aminte am ajuns pentru prima oara la Nisipurile de Aur in 2002 si am ramas cu gura cascata cum arata statiunea. Obisnuit cu balciul si darapanaturile de pe Litoralul romanesc de la inceputul secolului, am descoperit o statiune curata, ordonata, verde si cu servicii de calitate. Pe vremea aceea cand pomeneai de Bulgaria, te gandeai la un fel de Afghanistan, dar Nisipurile de Aur erau parca dintr-o alta galaxie.

Numele de Nisipurile de Aur (sau Zlatnai Piaseti pe bulgareste) vine dintr-o legenda conform careia niste pirati au ingropat aici o mare comoara jefuita de pe vasele comerciale din Marea Neagra, iar cand s-au intors sa o ia din locul secret, ghinion… ceva divinitate a transformat aurul in nisip. In Nisipuri de Aur, desigur.

Pe langa aceste nisipurile de aur de pe plaja, statiunea are un avantaj cert – este construita intr-o rezervatie naturala, asa ca oraselul este literalmente imbratisata de padure. Padure pe de o parte, mare pe cealalta, ce poate fi mai frumos ? Hotelierii locali mi-au spus ca e mai usor sa devii prim-ministru la Sofia decat sa dobori un copac in Nisipurile de Aur, asa ca padurea din jurul statiunii continua sa fie neatinsa.

 

Cum ajungi in Nisipurile de Aur

In cazul de fata, ai practic doar optiunea rutiera. Nu exista zboruri intre Romania si aeroportul cel mai apropiat Varna, asa ca vrei, nu vrei, hit the road, Jack.

Daca ai masina proprie, poti sa treci granita fie pe la Giurgiu (in sezon, dezavantajul este ca punctul de frontiera poate fi aglomerat, avantajul este ca drumurile bulgaresti sunt in general goale), fie pe la Negru Voda (drumul e cam praf si pulbere), fie pe la Vama Veche (avantajul este ca pana la Constanta ai autostrada, dezavantajul este ca drumul Constanta – Mangalia poate fi uneori extrem de aglomerat). Mai exista o optiune mai putin uzitata, dar poate fi folositoare cand sunt cozi prea mari la granitele consecrate – poti trece cu bacul de la Calarasi la Ostrov si de acolo treci in Bulgaria la Silistra.

Dar, principalele rute sunt:

  1. Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Shumen – Varna – Nisipurile de Aur: 288 km dintre care care circa 80 km autostrada intre Shumen si Varna.
  2. Bucuresti – Constanta – Vama Veche – Nisipurile de Aur: 325 km dintre care circa 210 km autostrada intre Bucuresti si Constanta.

In principiu, insa, daca nu treci granita vinerea, nu vei sta ore si ore in sir la coada. Sau te vei ruga sa intram si noi si bulgarii in spatiul Schengen si atunci punctul de frontiera si cozile kilometrice vor deveni istorie.

 

Atentie – cand intri in Bulgaria trebuie sa fi cumparat vignieta pentru folosirea drumurilor. Spre deosebire de Romania, plata vignietei este extrem de luata in serios la sud de Dunare si ai sanse mult mai mari sa te opreasca cei de la controlul vignietei decat politia – vei vedea scrie peste tot BgToll – sunt camere video sau masini care verifica plata vignietei.

Aceasta costa 15 leva per saptamana (sau 30 leva pe luna) – 2 leva = 1 euro (plus / minus) si o poti lua on-line de aici  (vezi ca poti selecta si limba romana in coltul din dreapta sus al paginii) sau imediat dupa trecerea frontierei de la tot soiul de chioscuri si chiosculete. Nu te baza pe “lasa ca o cumpar mai incolo”, nu o sa faci prea multi kilometri pana la prima amenda. Exista si vignieta “de weekend” – valabila de vineri ora 12:00 pana duminica la ora 23:59 – costa 10 leva.

Cealalta alternative daca nu ai masina personala – vara exista curse directe cu autocare din diverse orase ale tarii catre Nisipurile de Aur si de obicei calatorii sunt transferati direct la hotelul unde are rezervare.

Odata ajuns in Nisipurile de Aur, cauta un loc de parcare – strazile sunt inguste, locurile de parcare nu sunt foarte multe, asa ca trebuie sa te gandesti in avans cum vei proceda cu masina. Nu lasa masina brambura cum esti obisnuit acasa – bulgarii sunt foarte prompti in a ridica masinile parcate “romaneste”. Recuperarea ei costa zdravan.

 

Documente & bani

Atat Romania, cat si Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene, deci poti merge doar cu buletinul. Ca si noi, bulgarii nu au trecut inca la euro, dar planifica sa o faca la 1 ianuarie 2024. Oricum, leva bulgareasca este strict legata ca paritate la marca germana din 1998 (si la euro din 2003). Rata de schimb este neschimbata din 1998: 1 leva = 1 marca germana = 0,51 euro. Imparte preturile exprimate in leva la 2 si afli cat costa in euro.

In Nisipurile de Aur vei gasi bancomate si case de schimb pe toate gardurile. Evita ATM-urile Euronet care au niste comisioane halucinante, dar, sincer, nu am vazut alte ATM-uri. Preferabil, scoate banii de la un ATM de la o banca bulgareasca fie in Ruse, fie in Varna si adu un pic de cash cu tine pana dai de primul ATM care nu apartine Euronet. Poti plati cu cardul in mai multe locuri – hotel, restaurante, supermarketuri, dar daca vrei sa cumperi ceva de la vreun stand sau comercianti cu magazine micute, cel mai probabil nu vei putea plati cu cardul.

Leii romanesti sunt unanim acceptati peste tot (mai putin pe la supermarketuri, dar si acolo am mai vazut cazuri), la o rata putin mai proasta. Poti schimba lei in leva la orice casa de schimb valutar din Nisipurile de Aur.

 

Publicul tinta

In general, hotelurile din Nisipurile de Aur se adreseaza familiilor cu copii ca public-tinta principal. De aceea, multe hoteluri ofera all-inclusive. Exista insa loc si pentru distractie, am vazut destule gasti de tineri veniti la distractie in Nisipurile de Aur – ai discoteci, baruri, inclusiv vreo doua strip baruri. In centru este o piscina in jurul careia poti dansa toata noaptea (si te poti arunca din cand in cand si in piscina pentru a te racori dupa cocktailuri).

 

Shopping

Nisipurile de Aur este un imens bazar, dar totul este foarte organizat si ordonat. Strazile sunt flancate de standuri care vand haine, incaltaminte, suveniruri, bauturi, mancare, etc, dar nu iti dau deloc senzatia de balci oriental (cum e in Romania), dimpotriva, totul este extrem de ordonat si civilizat. Aceste standuri le gasesti de-a lungul principalei strazi paralele cu marea (care este pietonala !), dar si in centrul statiunii, in zona turnului Eiffel. Da, fix in buricul targului, se afla un Turn Eiffel care este de fapt un bar de unde poti admira statiunea de la inaltime. Daca vrei sa o descoperi de la o inca mai mare inaltime, langa Turn se afla o roata (un soi de Nisipurile de Aur Eye) din varful careia poti admira toata statiunea, plajele, marea si padurea – rezervatie naturala.

 

Restaurante in Nisipurile de Aur

Daca nu ai pachet all-inclusive (multe hoteluri au), vei avea la dispozitie o sarabanda intreaga de restaurante cu mancare foarte buna. Evident, partea leului este luata de restaurantele cu gastronomie bulgareasca, dar vei gasi si restaurante cu profil international, italienesc si chiar georgian. Pentru pasionati, in sezonul de varf exista si doua Mc Donald’s-uri, unul in bazarul central.

 

Hoteluri in Nisipurile de Aur

Ei bine, hotelurile din Nisipurile de Aur sunt categorisite in functie de “linie”. Ele sunt construite foarte organizat, pe randuri. Hotelurile din linia 1 sunt cele mai apropiate de mare – practic doar straduta comerciala le desparte de nisipul… desigur, de aur. Toate au concesionate o parte din plaja (in general, in dreptul hotelurilor) si aici vei gasi doar hoteluri de 4 si 5 stele. Vei gasi hoteluri de o calitate superioara si in linia 2 – mai ales cele noi, construite dupa Revolutie, dar sa stiti ca mai exista si o linie 3 si chiar o linie 4 – evident ceva mai departe de mare.

Asa ca daca vreti sa stati cat mai aproape de plaja, intrebati in ce linie se afla hotelul.

In afara de aceasta clasificare in functie de pozitie, evident exista hoteluri de toate stelele si calitatile – in functie de preferinte si buzunare, In extra-sezon (gen iunie sau septembrie), preturile scad zdravan asa ca poti sta la un hotel de 4-5 stele la pretul pe care l-ai plati la un hotel de 2-3 stele in iulie sau august. Apa marii este calda in septembrie pentru ca a trecut printr-o vara :).

Pentru cele mai bune oferte de cazare aruncati un ochi aici ––> oferte cazare Nisipurile de Aur

 

Cand sa mergi in Nisipurile de Aur

Temperatura este cam ca pe la noi, poate o idee, o idee mai cald. Sezonul incepe de la 1 Mai in exclusivitate pentru turistii romani (bulgarii nu au obiceiul asta sa mearga la mare de 1 Mai), apoi viata devine mai palpitanta prin Nisipurile de Aur dupa 1 – 15 iunie. Sezonul se inchide oficial la sfarsitul lunii septembrie, dar exista cateva hoteluri mari care continua sa fie deschise pentru conferinte si evenimente si dupa 1 octombrie.

 

Plajele din Nisipurile de Aur

Nisipurile de Aur au o plaja lunga de vreo 4 km si destul de lata (pe alocuri se poate ajunge si la peste 100 metri). Plaja este bine organizata si dotata cu umbrelute, sezlonguri si ici si colo, baruri pe plaja, dar fara ca sa bubuie muzica intr-o cacofonie muzicala tipica Litoralului romanesc. Dimpotriva… este linistit si pasnic. Plaja este curata, a primit si Blue Flag, nisipul nu este doar de aur, este si fin, iar intrarea in apa este lina.

O parte din plaja este concesionata de diverse hoteluri (nu numai cele din linia 1 au portiuni de plaja, ci si hoteluri din linia a doua), clientii acestora putand sa foloseasca facilitatile gratuit (adica inclus in pret), dar daca nu stai la un hotel cu plaja, poti sa stai pe plajele unor operatori privati – costa cam 10 – 15 leva pentru doua sezlonguri si o umbrela.

La capatul nordic al statiunii dupa micul debarcader se afla plaja de nudisti Nirvana in apropiere de camping.

Pentru mai multe informatii detaliate, va recomand sa cititi mai multe aici ––> despre plajele din Nisipurile de Aur

 

 

Ce poti face in Nisipurile de Aur

Spre deosebire de Litoralul romanesc, bulgarii ofera o gramada de tururi spre diverse atractii turistice. Daca te plimbi pe strazile pietonale, vei descoperi standuri care ofera excursii de o zi spre diverse atractii. Vei descoperi inclusiv tururi de o zi pentru a vizita … Bucurestiul sau in cluburile din Mamaia !

In statiune propriu-zis poti sa te duci la mini-golf, la izvoarele minerale-termale (da, exista asa ceva in Nisipurile de Aur, cat si in statiunea invecinata Sfintii Constantin si Elena) sau sa te urci in roata pentru panorama statiunii. Evident, pe plaja vei gasi o gramada de oferte de sporturi nautice de tot soiul.

 

In apropierea Nisipurilor de Aur, practic in Parcul National se afla o veche manastire excavata in piatra de secol XIII – XV numita Aladja. Este o excursie interesanta pentru turistii pasionati de istorie, manastirea nu mai este functionala de secole bune.

Tot asa, in apropiere se afla cele doua palate regale de la Marea Neagra – castelul Reginei Maria de la Balcic si palatul regal al Bulgariei de la Euxinograd

O excursie interesanta o poti avea daca mergi la Varna, un oras cu urme romane si grecesti, cu magazine la preturi rezonabile si cu un muzeu de istorie unde poti vedea cele mai vechi obiecte din aur facute de mana omului. Din lume !

De asemenea, recomand din toata inima sa mergeti la Historical Park. Se afla la 55 km de Nisipurile de Aur, la vest de Varna (o parte din traseu il strabati pe autostrada), dar aici vei putea trai istoria Bulgariei – nu doar vei citi despre ea… pur si simplu vei trece dintr-o epoca intr-alta – vei intra in mormintele regilor traci (inclusiv in cel al lui Dromihete), vei folosi ghioage din Epoca de Piatra, vei descoperi iurtele proto-bulgarilor care s-au asezat la sud de Dunare in secolul XVII si vei gusta din bunatati istorice.

 

Pentru multi, Nisipurile de Aur poate fi o optiune optima pentru petrecerea vacantei. Nu este prea departe de Romania, preturile sunt rezonabile, iar conditiile de cazare si mancare sunt bune si foarte bune. De asemenea, daca esti un tip activ, sigur nu ai cum sa te plictisesti – de la istorie la parcuri naturale, de la monumente la sporturi de apa, de la cluburi la gastronomie internationala, totul gasesti intr-o zona relativ mica.

Pentru oferte, cum ziceam, arunca o privire pe site-ul Travel Planner, agentie specializata pentru –->  vacante in Bulgaria

Imagini Nisipurile de Aur

Podul Giurgiu Sosele Bulgaria Nisipurile de Aur Aleile din Nisipurile de Aur Roata din Nisipurile de Aur Turnul Eiffel din Nisipurile de Aur Bazar Nisipurile de Aur Shopping Nisipurile de Aur Casa de schimb valutar Nisipurile de Aur Shopping center Black Pearl Nisipurile de Aur Restaurant Tbilisi Nisipurile de Aur Meniu in romaneste Meciuri romanesti la Nisipurile de Aur Palm Beach Hotel Nisipurile de Aur Arghist Partez Hotel Nisipurile de Aur Hotel International Nisipurile de Aur Panorama plaje Nisipurile de AUr Nisipuri La plimbare pe plaja in Nisipurile de Aur Zona plaja Marea Neagra la Nisipurile de AUr Umbrelute Nisipurile de Aur Castelul Reginei Maria Balcic Maria si Ferdinand la Balcic Palat Euxinograd Catedrala Varna Muzeul Varna Omul de Aur din Varna Aladja Historical Park Varna Mormant trac

Categorii:
Bulgaria

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest