Inainte de a ajunge la Kos, nu auzisem prea multe lucruri despre aceasta insula aflata in Marea Egee. Doar ce vazusem la stiri cu criza refugiatilor cand insula, extrem de aproape de coasta turca, practic, Bodrum e la o aruncatura de bat fusese inundata de oameni disperati din Afghanistan, Irak sau Siria, spre disperarea localnicilor. Mult timp, imaginea insulei Kos a fost umbrita de acea criza si de faptul ca multi refugiati au ramas pe insula in tabere improvizate, dar intre timp, situatia s-a rezolvat – refugiatii fie s-au intors in Turcia, fie au plecat spre Grecia continentala, cert este ca in Kos nu mai sunt probleme cu refugiatii. Or mai fi ramas cateva sute care s-au angajat si au ramas sa lucreze si desi mai apare cate o barca, este foarte putin probabil sa ai vreo problema. Probleme nu erau nici cand erau cu miile, nivelul de siguranta in Kos a fost intotdeauna de varf, dar nu prea aveai chef de vacanta si relaxare cand aproape de tine niste oameni nenorociti se inghesuiau in tabere construite in graba. Slava Domnului, situatia s-a rezolvat.
Kos are o poveste similara cu cea a insulelor din jur, similara si cu Rhodos-ul. Si aici, se vor gasi destule urme ale istoriei, ca oriunde prin Grecia, dar cu ce Kos se mandreste este ca e locul de nastere si de formare al lui Hippocrates, botezat “Parintele Medicinei”, omul care a revolutionat medicina punand bazele a numeroase practici care se regasesc si in ziua de azi cum ar fi prognoza si observatia clinica. In intreaga lume, medicii presteaza in continuare “Juramantul lui Hippocrat”, asa ca nu e de mirare ca localnicii din Kos se mandresc cu ilustrul con-insular. Hippocrates s-a nascut in Kos si a murit la varsta matusalemica de 90 ani undeva in Grecia peninsulara. Hippocrate a invatat medicina de la tatal sau, un cunoscut doctor de pe insula si a fost pregatit in Asclepionul din Kos. Asclepion este un templu al zeului medicinei Asclepios si pe tot teritoriul regiunii helenistice sunt cunoscute cel putin 300 de astfel de lacase (inclusiv unul in Kos care poate fi vizitat si in zilele noastre). Aceste temple nu erau doar locuri in care sa te rogi la Asclepius sa te faci bine, ci si adevarate policlinici sau spitale cu personal calificat care ofereau asistenta sanitara celor veniti aici. Tot aici se pregateau si viitoarele cadre medicale ale Antichitatii inclusiv Hippocrates, printre profesorii sai fiind evident, tatal sau, dar si unul din doctorii celebrii ai epocii Herodicus din Tracia, inventatorul gimnasticii terapeutice.
Kos a fost sub suzeranitate persana in timpul celebrelor lupte intre greci si persi, dar si-a obtinut independenta. Fiind atat de aproape de coasta Asiei Minor, Kos si-a dezvoltat o industrie a matasii, insula devenind astfel destul de prospera. In perioada ptolomeica (de jure, Kos a devenit parte din Egiptul condus de dinastia Ptolomeilor, dar de facto, avea o autonomie aproape independenta), Kos era una dintre cele mai bogate insule din Egee – datorita matasii, dar si a productiei de amfore. Insula a avut parte de secole intregi de pace – trecand de sub suzeranitatea ptolomeica la cea romana si in fine, cea bizantina. In afara de atacuri sporadice ale piratilor din Marea Egee, Kos a cunoscut sute si sute de ani de pace si liniste. La inceputul mileniului II, insula a fost ocupata de genovezi care nu au putut mentine pacea milenara – piratii au ajuns sa fie de facto conducatorii insulei, iar cavalerii de la Rhodos au controlat insula pentru putin timp. Vor fi alungati de otomani cam in acelasi timp cu caderea Rhodosului in 1523.
Insula avea sa ramana sub control otoman timp de aproape 400 ani. Compozitia etnica a continuat sa fie dominata de greci – la recensamantul din 1893, circa 80% din locuitori erau greci.
In 1912, Kos alaturi de Rhodos si alte insule din Dodecanez a fost cedat… Italiei. Da, suna un pic cam straniu cand te uiti pe harta, dar italienii au ocupat insulele din Dodecanez mai bine de 30 ani, sustinand “drepturile” din vremea genovezilor. Ca si in Rhodos au incercat sa italienizeze insula aducand colonisti din Italia. Daca italienii nu au lasat prea multe urme in cultura locala, in schimb au lasat urme puternice in arhitectura si industria insulei. Italienii au pus bazele turismului in Kos (ca si in Rhodos, de altfel) – cu scopul de a contribui la “italienizarea” insulei, turisti italieni erau adusi in insulele “exotice” ale Dodecanezului pentru vacanta, iar capitala insulei, orasul Kos are un centru nou construit in stilul Italiei lui Mussolini – in 1933, un cutremur devastator a distrus Kos, iar italienii au decis ca sa construiasca un oras nou-model in stil fascist.
In 1943, dupa ce Italia s-a alaturat aliatilor, Kos a fost ocupat de germani care au executat peste 100 ofiteri care au decis sa ramana loiali Regelui Italiei si nu lui Mussolini, iar in 1945, Kos a fost ocupat de britanici. Va fi cedat Greciei alaturi de celelalte insule ale Dodecanezului in 1947 in urma tratatelor de pace si de atunci, Kos, Rhodos si toate insulele vor fi in sfarsit ale Greciei !
Deci, haideti sa vedem ce merita vizitat in Kos
Locuri istorice in Kos
Asklepieion. Cum am scris mai sus, cel mai important fiu al insulei a fost Hipocrat, inventatorul medicinei moderne. Acesta s-a pregatit intr-unul din sutele de temple dedicate zeului medicinei Asclepios in Kos. Aparent, Asklepeionul din Kos era unul dintre cele mai mari si puternice din Elada Antica si il poti vizita si azi, fiind de departe cel mai important obiectiv turistic istoric de pe insula. Se afla nu foarte departe de Kos City si daca ai si un ghid care sa-ti explice cu talent fiecare cladire in parte, nu ai nevoie de un efort prea mare sa iti imaginezi cum arata locul pe vremea lui Hippocrat. Ca veni vorba de Hippocrat, in Kos exista un copac secular despre care traditia spune ca la umbra lui Hippocrat facea lectii cu discipolii sai. Este, evident o legenda, dar copacul este dragut J.
Castelul Nerantzia – este castelul construit de cavalerii cruciati care au ocupat insula pentru o perioada limitata. Se afla in Kos City la intrarea in port pe ruinele unei alte citadele din perioada bizantina. Nu are nici pe departe de anvergura orasului cruciat din Rhodos, dar este un punct de interes pentru iubitorii de istorie.
Moscheile din Kos City – sa ai un mic flavour din perioada ocupatiei otomane.
Fortareata Antimachia – aflata la capatul celalalt al insulei, construita de venetieni si definitivat de cavalerii cruciati in scurta perioada in care au controlat insula. Din citadela nu a ramas decat o parte din zidul de aparare, destul de impozant, dar in interior nu sunt decat urmele unor biserici. Panorama spre mare este insa foarte faina. Poate fi un loc pentru pasionatii de plane spotting – aeroportul international este in apropiere, iar vara sunt destule curse care aterizeaze pe insula.
Panorame in Kos
Spre deosebire de imensa majoritate a insulelor grecesti care sunt muntoase si panoramele sunt garantate la aproape fiecare pas, insula Kos este destul de plata. Are insa un deal relativ lung in mijlocul insulei de unde poti admira panorama insulei.
Zia – este un sat extrem de pitoresc care a devenit unul din locurile de pe insula unde este absolut obligatoriu sa mergi. Are case traditionale, ulite umbrite, taverne cu mancare buna si mai ales de aici, poti descoperi o buna parte din panorama insulei. Apusul de soare este legendar si sute de turisti vin in fiecare seara sa-l admire.
Jeep safari – Una dintre activitatile cele mai populare pe insula sunt asa-numitele “Jeep Safari”. Te urci intr-o masina 4×4 si niste soferi indemanatici te duc pe drumuri neasfaltate pe varful dealurilor de unde poti admira Kos City si o buna parte din insula, dar si sa arunci un ochi indiscret la vecini, in Bodrum
Plaje in Kos
Thermes – poate cea mai faimoasa si aglomerata plaja este in zona unor izvoare fierbinti nu departe de Kos City. Plaja ca atare este relativ ingusta, dar este interesant sa simti izvoarele calde intr-o mare care este ea insasi calda vara. Si sa stii ca chiar le simti ! Masina las-o pe undeva pe dealul care domina zona si coboara pe jos o panta destul de scurta pana la malul marii. Plaja nu este nisipoasa, asa ca daca ai talpa fina, ia-ti slapi sau sandale – are pietricele negre.
Agios Stefanos – dominata de un mic platou pe care se afla cateva coloane din perioada Greciei Antice, cu vederea spre o stanca spectaculoasa iesind din mare, Agios Stefanos este probabil cea mai frumoasa plaja din Kos. Este langa localitatea Kefalos si pot spune ca are nisip foarte fain de simtit la talpi. Exista si zone unde sa-ti pui prosopul, dar si zone cu umbrelute si sezlonguri.
Exotic & Magic Beach – din nou, niste plaje cu nisip fin, linistite, cu niste umbrelute din stuf, locul ideal sa dormi la soare si din cand in cand in sa sari in apa. Desi se afla una langa alta, diferenta este ca Exotic Beach este pentru nudisti, iar Magic pentru textilisti. Spre deosebire de imensa majoritate a plajelor de nudisti din Grecia, Exotic beach are facilitati – bar, umbrelute, sezlonguri.
Alte locuri absolut obligatoriu de vazut
Casa Romana – Kos a fost o lunga perioada de timp parte componenta a Imperiului Roman, asa ca destui romani s-au asezat pe insula, iar moda arhitecturala romana a ajuns si pe aici. Casa Romana este o vila minunata in stil roman si mi-a adus aminte de vilele din Pompei. A fost detinuta de cineva chiar bogat – are 36 camere si 3 curti interioare, iar frescele (unele transportate la Muzeul din Kos) sunt spectaculoase. In apropiere, se afla si Odeonul, mini-stadionul roman unde localnicii se distrau cu lupte de gladiatori, gladiatoare si animale salbatice.
Cum ajungi in Kos
Dupa o intrerupere de cativa ani, anul acesta au fost reluate zborurile directe Bucuresti – Kos, operate ca zboruri charter de agentii de turism. Alternativ, poti zbura via Atena, dar drumul este mai lung si preturile pot fi mai ridicate.
Cu masina este extrem de lung, dar nu imposibil. Conduci pana la Pirau, portul Atenei si de acolo poti luat ferry-ul pana la Kos. Este un ferry de noapte (exista si cabine in care poti dormi) si face aproape 12 ore.
Ce sa cumperi in Kos
In Kos, poti gasi toate tipurile de suveniruri pe care ti le iei din Grecia – de la tricouri la ulei de masline. Tipic pentru zona este mierea de albine. Chiar Hippocrat lauda mierea de albine din Kos pentru efectul ei pozitiv asupra diverselor tipuri de rani si inflamatii. O branza tipica este krasotyri care inseamna “branza beata” – pentru ca este marinata in vin ! Desi istoria productiei de vin in Kos acopera multe secole, produsele actuale nu au cine stie ce traditie – dupa ce otomanii au ocupat insula, s-a renuntat la productia de vin, asa ca doar in ultimul secol, au reaparut mici producatori de vin. Vinul e ok, dar nu am auzit de la nici un connaiseur ca ar fi spectaculos.
Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici ––> Visit Greece / Kos
Imagini Kos
Kos – plata cu un deal in mijlocul insulei
Asklepeion – pe vremuri aici oamenii veneau sa se vindece
Temple, dar si clinici
Kos City – vechi ziduri cruciate
Portul din capitala insulei
Urme ale epocii otomane. Minaretul a cazut la cutremurul din 1933
Cand centrul a fost construit ca un oras-model al arhitecturii fasciste
Intrarea in Antimachia
E un punct bun pentru plane spotters 🙂
Satul Zia, unul dintre cele mai vizitate locuri din Kos
Panorama din Kos
Am fost si la apus de soare, evident !
Insula greceasca fara moara de vant ? Nu, nu se poate !
Jeep safari pe drumuri de deal
Centrul Kos City cu cetatea cruciata
Kos fata in fata cu Bodrum
Kos nu traieste doar pentru turism
Drumul spre Thermes
Plaja Thermes
Plaja Agios Stefanos
Dominata de urmele Greciei Antice
Se pot face si sporturi de apa
Magic Beach
Casa Romana
Vila unui potentat roman
Si Kos avea un Odeon