Orasele istorice ale Bulgariei de pe Coasta – Nesebar, Sozopol si un pic din Pomorie

Cladiri traditionale Nesebar

Toata lumea cand compara Litoralul romanesc cu cel bulgaresc se refera la preturi, calitate hoteluri, distractie, aquaparkuri, etc. Dar de foarte putine ori am vazut sa se afirme ca Litoralul bulgaresc este superior indiscutabil si obiectiv prin doua aspecte – relieful este clar mai variat – daca la noi, tot Litoralul este o campie, totul e plat, la bulgari ai parte de dealuri frumoase care ajung pana la buza marii, creand un peisaj mult mai fain, iar bulgarii au niste orase istorice cu arhitectura traditionala balcanica absolut remarcabile – cele mai faimoase si vizitate sunt Nesebar si Sozopol, dar si intr-un colt de Pomorie poti vedea cateva case traditionale pe malul Marii Negre. Din pacate, Pomorie a ars aproape complet in 1906 in urma unui pogrom anti-grec si cand a fost reconstruit, s-a folosit arhitectura tipica de secol XX. Dar Nesebar si Sozopol sunt absolut minunate, unele dintre cele mai frumoase orase istorice din Balcani.

Toate cele trei localitati au o poveste similara. Ca si Histria, Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia) mai la nord, au fost fondate de colonisti greci. Asta nu s-a intamplat ieri sau alaltaieri, ci, hat prin secolele VI si VII i.e.n, adica acum vreo 2700 ani. Atunci purtau numele de Antheia, ulterior Apolonia (Sozopol), Mesembria (Nesebar) si Anchialos (Pomorie). Daca Tomis sau Callatis si-au incetat existenta odata cu navalirea slavilor si bulgarilor, orasele din sudul Litoralului bulgaresc au fost mai departe de navalitori si mai ferite. In plus, si-au dezvoltat economia, fiind mult mai aproape de Constantinopole, capitala imperiala spre deosebire de Constanta si Mangalia aflate mult mai departe si intr-o zona care timp de secole a fost paupera. Asa ca din cele doua principale orase romanesti la Marea Neagra nu a ramas mai nimic din perioada otomana, in schimb ce in Bulgaria, atat Sozopol, cat si Nesebar au mostenit niste orase cu o arhitectura deosebita. Ar fi avut si Pomorie, daca nu ar fi ars.

 

Dar sa vedem care sunt similitudinile si diferentele intre Nesebar si Sozopol, cele doua orase-vedeta de la Marea Neagra.

Ambele orase sunt cumva similare – ambele sunt construite pe niste peninsule care intra adanc in mare, facandu-le mai usor de aparat in cazul unor atacuri. De altfel pana in ziua de azi, Nesebar este legat de “continent” printr-o limba de pamant ingusta (azi o sosea), strajuita de o moara de vant emblematica pentru vechiul oras.

Atat Nesebar, cat si Sozopol sunt pline cu case traditionale – de lemn negru, unele cu balcoane in stil balcanic, un stil dezvoltat de secole. Spre deosebire de Maramuresul sau Nasaudul romanesc unde casele traditionale sunt ingropate azi in vile de stil Costa del Sol, in Sozopol si Nesebar, s-a pastrat stilul chiar daca cladirile nu mai sunt construite doar din lemn, ci din beton sadea, dar peste zidurile moderne, sunt lipite celebrele lemne negre tipice orasului – asa ca indiferent daca cladirea a fost construita in secolul XVIII sau ieri, au aceeasi idee arhitecturala, creand o unitate placuta si un aer istoric.

Atat Nesebar, cat si Sozopol au ramas crestine in toata perioada ocupatiei otomane. Turcii nu s-au prea asezat in vechile orase, asa ca ele sunt pline de ruinele unor biserici milenare – mai ales Nesebar. Diferenta intre Nesebar si Sozopol este ca locuitorii din Nesebar au ajuns la o intelegere cu otomanii care i-au lasat in plata Domnului (evident in schimbul unui tribut), in schimb, in cazul Sozopol, probabil localnicii au fost mai bataiosi, asa ca otomanii au intrat in oras si au ras de pe fata pamantului toate bisericile. Ulterior, a existat si o moschee in Sozopol (azi nu mai exista) si legea musulmana spunea ca nu poate fi lacas de cult religios crestin mai mare decat moscheea, asa ca Sozopol nu are biserici impresionante antice (sunt 2 de data recenta, una chiar foarte recenta, am intrat in ea cu 2 zile inainte de deschiderea ei oficiala) asa ca vei gasi doar mici capele aproape la fiecare colt de strada, multe din ele functionale si in ziua de azi.

Atat Nesebar, cat si Sozopol au o zona noua si una veche – cea veche pe peninsula, pastrand stilul traditional, dar evident, ocupate de businessuri turistice – sunt pline cu unitati de cazare, baruri, restaurante, muzee, magazine de  suveniruri, dar langa ele se afla orasele noi – care sunt practic orase turistice unde s-au construit hoteluri mari si moderne. De altfel, peste golf de Nesebar se afla Sunny Beach, cea mai mare statiune de Litoral a Bulgariei.

Evident, ambele localitati sunt perfecte ca loc de plimbare, de descoperit colturi pitoresti, de facut poze si de stat la o terasa, dar evident, sunt si niste mici deosebiri – de aceea ar trebui sa le vezi pe amandoua.

 

Nesebar – intrarea in oras mi se pare absolut spectaculoasa. Este imposibil sa nu te indragostesti de el inca din masina (sau autobuz). Cum ziceam, exista o limba de pamant ingusta astazi acoperita de asfaltul soselei, dar si a unei promenade pietonale, treci pe langa o moara de vant innegrita de timp si ajungi la zidurile de aparare ale orasului. Daca esti cu masina proprie (sau inchiriata), ia-o la stanga pentru o parcare ampla (gasesti locuri, e drept mai putine si daca o iei la dreapta), iar daca vii cu autobuzul din Sunny Beach, statia e fix la intrarea in oras.

Cum intri in orasul vechi, imediat la dreapta se afla muzeul de istorie (nu trebuie ratat de iubitori, trece in revista istoria multi-milenara a orasului – de la traci, greci si romani la bizantini, otomani si bulgari), dar si magazinul de inghetata Ice Cream Saloon Clio – pe langa ca are o inghetata delicioasa, are si un sortiment de inghetata pentru … caini ! E prima oara cand aud despre asa ceva, aparent a fost creata cu ajutorul unor specialist in caini, dar si cu sprijinul unor patrupede si este o curiozitate.

Nesebar a fost un oras foarte bogat in perioada pre-otomana, in perioada Imperiului Bizantin, asa ca orasul este plin ochi de biserici – nu mai putin de 40. Majoritatea nu au supravietuit timpului, si sunt doar niste ruine, dar foarte frumos restaurate si luminate noaptea, altele continua sa fie in picioare si chiar folosite – am vizitat biserica Sf. Stefan cu picturi pastrate hat, din secolul XVI. Si ca orice biserica ortodoxa veche, cu niste picturi absolut spectaculoase.

In plus, pur si simplu pierde-te pe stradutele uneori intortocheate ale orasului. Nesebar continua sa fie locuit, nu este doar un oras completamente turistic, vei descoperi localnici, chiar si o scoala si mici mini-marketuri, dar nu rata sa te duci la capatul peninsulei unde o baterie de terase cu panorama spre mare te asteapta cu mancare si bautura si mai ales cu privelisti de neuitat. Locul perfect pentru un cocktail sau o shopska salada.

Am ridicat si drona, atat eu, cat si colegii de calatorie, dar am avut parte de niste pescarusi agresivi, nervosi tare pe micutele noastre zburatoare care le-au incalcat spatiul aerian – asa ca a trebuit sa o cobor imediat. Dar, totusi am facut niste poze care le puteti admira mai jos.

 

Sozopol – daca Nesebar e la nord de Burgas, la o aruncatura de bat de Sunny Beach, Sozopol e ceva mai departe, la vreo 30 km sud de Burgas, dar merita tot efortul sa mergi pana acolo. Daca a ajuns pana si Burebista cu armata sa, poti sa ajungi si tu cu Dacia ta. Sau cu orice alta marca de masina. Merita cu varf si indesat.

Intrarea in Sozopol nu este la fel de spectaculoasa ca la Nesebar, dar odata ajuns in zona pedestra, te vei bucura de o intrare plina de arbori care iti ofera racoare. Odata ajunsi in zona pietonala, in stanga se afla amplul Muzeu de Arheologie unde vei descoperi cea mai mare colectie de amfore antice din Bulgaria – amforele grecesti erau intotdeauna marcate cu provenienta lor – asa ca istoricilor de azi le este usor sa mapeze rutele comerciale antice. Dar daca tot am scris de muzee (deh, pasiunea pentru istorie m-a atras si in muzeul din Sozopol), un alt muzeu care merita vizitat este cel etnografic – gazduit intr-o casa traditionala, vei intra in camere aranjate ca “demult” – cu mobilele lor, cu straiele lor, cu povestile lor. Vor fi atat camere grecesti, cat si bulgaresti pentru a descoperi diferentele dintre straiele si indeletnicirile celor doua comunitati. La intrare este un ghid vorbitor de engleza, si chiar face o mare diferenta in a intelege subtilitatile traditilor etnografice ale celor doua comunitati.

Cred ca cea mai frumoasa promenada atat in Nesebar, cat si in Sozopol este sa te plimbi de-a lungul tarmului sudic al orasului. Este o incantare – o combinatie de cladiri istorice, majoritatea transformate in hotelase sau restaurante cu staif cu marea cea albastra. Este locul ideal de a sta la o bere, la o shopska, la o limonada, de a te bucura de soare si de mare.

Sozopol nu are acelasi numar gigantic de biserici pentru ca cel putin aici, au fost restrictionati de turci sa construiasca, asa ca vei gasi doar mici capele si biserici, multe pe ruinele celor distruse in 1453 (Sozopol a fost cucerit de otomani la “pachet” cu Constantinopolele). In centrul orasului vechi se afla insa o biserica interesanta – Sf. Gheorghe cu o arhitectura un pic ciudatica – este mai mult lata decat lunga, probabil a fost construita si in functie de locul avut la dispozitie. Aici se afla niste moaste atribuite Sf. Ioan Botezatorul gasite relativ recent (in 2010 daca am inteles bine ) pe insula Sf. Ivan aflata langa Sozopol. Au certificate de autenticitate de la Biserica Ortodoxa Bulgara, deci biserica este vizitata de multi credinciosi. Ma rog, Sf, Ioan Botezatorul are acum cel putin 6 capete si 12 maini si oase cat vreo 5 barbati daca este sa luam in considerare toate moastele autentice aflate prin toate colturile lumii, dar cele gasite in Bulgaria au si aprobarea stiintei – analizele ADN spun ca provin de la un barbat din Orientul Mijlociu din secolul I, asa ca orice e posibil.

In fine, dupa ce am vizitat biserica veche (Sf. Gheorghe), simpaticul preot care ne-a deschis portile zavorate ale bisericii, ne-a mai facut o supriza – ne-a lasat sa intram in nou nouta biserica Sf. Chiril si Metodius construita la intrarea in orasul vechi – mai mare si cu o clopotnita chiar inalta cu picturi murale in culori stralucitoare – foarte similare cu cele din bisericile noi din Romania. Am avut parte de o vizionare in premiera pentru ca biserica urma sa fie deschisa pentru prima oara zilele urmatoare, iar oasele Sf. Ioan urmau sa fie mutate aici – probabil printr-o procesiune speciala, nu chiar la nivelul moastelor faraonilor egipteni de la Cairo, dar si orisicat.

 

Pomorie – daca ajungi in Pomorie, chiar si in orasul “vechi” nu o sa ti se para deloc vechi. Asta pentru ca a ars aproape complet in 1906 si au mai ramas doar cateva case pe malul marii si o biserica greceasca veche pastorita de o tanti foarte neprietenoasa. Ca si Nesebar si Sozopol, exista un Pomorie “vechi’ si unul nou unde se aliniaza hotelurile pe plaja cu nisip fin. Pomorie vechi este de fapt de la inceput de secol XX si are un fin aer retro de acum 100 ani, dar nu pot spune ca e ceva memorabil. Exista si o strada pietonala cu terase si magazine si o foarte lunga promenada de-a lungul marii.

Principalele atractii din Pomorie nu se afla insa in oras cum e cazul celorlalte orase istorice din sudul Litoralului bulgaresc, ci mai in interior. De-a lungul secolelor, Pomorie a prosperat din comertul cu sare. Langa oras se afla un lac sarat a carui apa are un continut de sare de circa 70% (ca idee, Marea Moarta are un continut de sare de doar 34%) de unde a fost extrasa sarea de secole. In consecinta, Pomorie (sau Anchialos cum a fost denumit timp de milenii pana in secolul XX cand grecii au fost alungati) era cel mai bogat oras de pe coasta, dand clasa atat Sozopol, cat si Nesebar (va dati seama cum ar fi aratat casele somptuoase daca nu ar fi fost incendiate acum 100 si ceva de ani !). Sarea era mai pretioasa decat aurul pentru ca in lipsa unor utilaje frigorifice sau a frigiderelor, sarea era folosita pentru prezervarea carnii – asa ca cine controla comertul cu sare, orice business cu aur i s-ar fi parut neinteresant. Pe langa sare, in zona se afla si namol curativ de tipul celui de la Techirghiol, asa ca Pomorie s-a dezvoltat mai mult in directia de turism balneo decat cel tipic de Litoral. Da, evident, ai si plaja si inca una ampla si faina, dar si partea de balneoterapie.

De-a lungul lacului sarat exista si doua muzee – unul dedicat faunei locale (mai ales pasari, cel putin 200 specii de pasari tranziteaza sau locuiesc permanent in zona) si una evident sarii, aurul de Pomorie.

Si sa nu uit – un loc absolut de neratat in Pomorie este mormantul trac. De cand tot vin in Bulgaria, mi-am dorit sa vizitez un mormant al unui rege trac care sunt fabuloase (mai ales cel de la Svestari al lui Dromichete), dar nu am avut parte. Ei bine, exista unul la Pomorie si desi nu se stie exact al cui a fost si nici picturi nu au supravietuit, interiorul este extrem de interesant cu un coridor si o camera mortuara care face allegoric legatura cu cerul printr-un tunel vertical. A ramas neatins de milenii, iar interventia restauratorilor a fost minima

 

In concluzie, atat Sozopol, cat si Nesebar m-au incantat. Daca Nesebarul il vazusem acum 19 ani intr-o scurta excursie de o zi din Nisipurile de Aur (si vag imi mai aduceam aminte cate ceva), Sozopolul a fost in premiera. Daca ajungeti prin zona chiar si doar pentru a zacea pe plaja, strangeti-va ultimele puteri si mergeti sa vedeti cele doua orase istorice.  Si daca aveti timp, duceti-va si la Pomorie. Sau doar la Pomorie pentru o vacanta cu adevarat tamaduitoare…

 

Am fost in Bulgaria impreuna cu o trupa foarte simpatica de bloggeri. Dintre ei, Eddie a scris deja despre Sozopol si Nesebar si s-a intrebat care e mai fain. Vedeti ce crede aici –> TukTuk

 

Nota

Am fost invitat in zona Litoralului de Sud de Desi de la Palm Beach Hotel cu sprijinul Primariilor din Pomorie, Sozopol si Nesebar (care are un super-sediu unde am prins si o expozitie de martipan). Teddy Kam, unul dintre cei mai mari operatori turistici din sudul Litoralului bulgaresc ne-a ajutat cu transportul si a fost permanent la dispozitia noastra – zi si noapte (Blagadarya, Zdravko !)

Imagini  NesebarIntrare Nesebar

Intrarea in Nesebar

Muzeu istorie Nesebar

Prin Muzeul de Istorie

Muzeu Arheologie Nesebar

Nesebar a fost faimos pentru icoanele pictate aici

Sosea Nesebar

Intrarea in Nesebar

Moara Nesebar

Nesebarul nou, iar in dreapta, se vede Sunny Beach

Nesebar

Nesebar vazut din drona inainte de atacul pescarusilor

Nesebar Bulgaria

 

Panorama Nesebar

 

Magazin inghetata Clio Nesebar

Magazinul de inghetata Clio

Inghetata Nesebar

Cu inghetata pentru oameni

Inghetata catei

Dar si pentru catei

St. Stefan Nesebar

Biserica Sf. Stefan, una din putinele care au supravietuit in intregime

Fresce Sf. Stefan

Picturi murale

Biserica Nesebar

Una din cele 40 de biserici din Nesebar

Hoteluri Nesebar

Hoteluri – cladirile sunt noi si moderne, dar au pastrat linia arhitecturala a locului

Old Nesebar

 

Cladiri traditionale Nesebar

Pe strazile din Nesebar

Restaurant Nesebar

 

Moara de vant

Emblematica moara de vant la intrarea in orasul vechi

Apus de soare Nesebar

La apus de soare

Nesebar by night

Nesebar noaptea

 

Noaptea in Nesebar

Plimbare de noapte

 

Nesebar de martipan

Nesebar din martipan 🙂

Biserica de martipan

 

Imagini Sozopol

Intrare Sozopol

O intrare intelectuala in Sozopol 🙂

Primii pasi in Sozopol

Case traditionale

Muzeu Sozopol

Cea mai mare colectie de amfore din Bulgaria

Muzeu istorie Sozopol

se afla in Muzeul de Istorie de la intrarea din oras

Muzeu etnografic Sozopol

Muzeul de etnografie

Costume traditionale bulgaresti

Costume traditionale

Muzeu etnografic Sozopol

 

Galerie de Arta Sozopol

Sozopol, un oras al artelor

Biserica Sf. Gheorghe Sozopol

Altarul bisericii Sf. Gheorghe

Moaste Sf. Ioan Botezatorul

Moastele Sf. Ioan Botezatorul

New church Sozopol

Noua biserica Sf. Chiril si Metodiu de la intrarea din orasul vechi

Biserica Sf. Chiril si Metodius Sezopol

Interiorul nou-nout

Noua biserica Sozopol

 

Sozopol

Sozopol de sus

Sozopol vechi si nou

Sozopolul nou pe fundal

Panorama Sozopol

Orasul istoric construit pe o peninsula

Drona Sozopol

 

Case vechi Sozopol

Arhitectura traditionala

Case traditionale Sozopol

 

Imagini Pomorie

Strazi Pomorie

Centrul vechi din Pomorie – sesizabil mai nou

Muzeu istorie Pomorie

Muzeul de istorie din Pomorie

Case vechi Pomorie

Una din putinele case traditionale care au ramas in Pomorie

Case traditionale Pomorie

 

Mormant trac Pomorie

Intrarea in mormantul trac

Interior mormant trac

In interior

Exploatare sare Pomorie

In Pomorie, inca se mai extrage sare

Primar Pomorie

Impreuna cu primarul din Pomorie

Pasari Pomorie

La odihna 🙂

Pomorie Birds

 

Muzeul sarii Pomorie

Muzeul Sarii

Categorii:
Bulgaria

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Cladiri traditionale Nesebar
Intrare Nesebar
Muzeu istorie Nesebar
Muzeu Arheologie Nesebar
Sosea Nesebar
Moara Nesebar
Nesebar
Nesebar Bulgaria
Panorama Nesebar
Magazin inghetata Clio Nesebar
Inghetata Nesebar
Inghetata catei
St. Stefan Nesebar
Fresce Sf. Stefan
Biserica Nesebar
Hoteluri Nesebar
Old Nesebar
Cladiri traditionale Nesebar
Restaurant Nesebar
Moara de vant
Apus de soare Nesebar
Nesebar by night
Noaptea in Nesebar
Plimbare de noapte
Nesebar de martipan
🙂
Biserica de martipan
Intrare Sozopol
🙂
Primii pasi in Sozopol
Muzeu Sozopol
Muzeu istorie Sozopol
Muzeu etnografic Sozopol
Costume traditionale bulgaresti
Muzeu etnografic Sozopol
Galerie de Arta Sozopol
Biserica Sf. Gheorghe Sozopol
Moaste Sf. Ioan Botezatorul
New church Sozopol
Biserica Sf. Chiril si Metodius Sezopol
Noua biserica Sozopol
Sozopol
Sozopol vechi si nou
Panorama Sozopol
Drona Sozopol
Case vechi Sozopol
Case traditionale Sozopol
Strazi Pomorie
Muzeu istorie Pomorie
Case vechi Pomorie
Case traditionale Pomorie
Mormant trac Pomorie
Interior mormant trac
Exploatare sare Pomorie
Primar Pomorie
Pasari Pomorie
🙂
Pomorie Birds
Muzeul sarii Pomorie
Turda
Turda
Turda
Ruse
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Destinatia anului
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Destinatia anului
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda