In tara frunzei de artar (ep. 1). Infomatii despre cum sa calatoresti in Canada

Welcome to Canada

Trebuie sa spun ca am fost in Canada, dar nu pot spune ca am vizitat-o in profunzime, nici macar nu am ajuns in principalele locuri turistice, ci doar la Vancouver si Whistler in vestul tarii. Dar stiu ca este o tara care prezinta interes pentru multi turisti romani si pentru ca prietenul Eugen Jurca a fost acolo, mi-a trimis o serie de articole pline cu informatii folositoare, asa cum face el de obicei. Aveti de gand sa mergeti in tara frunzei de artar sau nu, eu zic ca merita sa cititi articolele ca sigur veti afla lucruri noi si interesante. Eugen, ai legatura !

Multă lume nu are Canada pe lista scurtă a destinațiilor de călătorie, probabil că primul răspuns ar fi „În afară de Niagara ce să vezi?! ” . Trebuie să recunosc că nici pe agenda noastra nu era neapărat în top 5 dar din dorința de a vizita coasta de est a Statelor Unite ale Americii am luat la pachet și coasta de est a Canadei mergând după principiul „mereu e ceva de descoperit „.

Unul din motivele pentru care Canada e mai puțin cunoscută este și faptul că până nu demult Canada solicita românilor viză de intrare iar aceasta se obținea doar după un amplu interviu la ambasadă (cu catastiful aferent care să dovedească că ai agonisit ceva în țara noastră și nu ești tentat să pleci cu una cu două). Dar de la 1 decembrie 2017 lucrurile s-au schimbat, viza de intrare a fost eliminată și a fost înlocuită cu eTA (Electronic Travel Authorization), un fel de viză online mult mai ușor de obținut, practic o autorizație care îți dă voie să calci în Țara Frunzei de Arțar. Se obține relativ ușor – aplici completând un formular si plătind online 7 dolari canadieni.

Noi am mers într-un program turistic organizat de un tour-operator dar cine dorește poate să meargă liniștit și pe cont propriu – trebuie însă să ia în calcul faptul că această țară nu e o țară ieftină. Dacă alegând un pachet turistic oferit de o agentie știi aproximativ cât te va costa întregul concediu, dacă mergi pe cont propriu trebuie să ai cardul bine burdușit fiindcă prețurile sunt mari. În oricare din cele două variante trebuie să ai la tine un buget consistent pentru cheltuieli prevăzute (mese, intrări la obiective, transport în comun) și… neprevăzute.

Moneda națională este dolarul canadian, în prezent puțin mai slab cotat decât cel american. Iar la prețuri mare atenție! Acestea nu conțin taxele suplimentare !  În Canada există două taxe suplimentare: „Goods and Services Tax (GST)” adică „taxa pe bunuri și servicii” și „Provincial Sales Tax (PST)” un fel de „taxă regională pe vânzare” – sau se mai practică varianta combi „Harmonized Sales Tax (HST)” care practic  combină cele două taxe. Oricum la casa de marcat vei plăti mai mult decât prețul afișat la raft. Există însă și două excepții: stațiile de alimentare cu carburant afișează întotdeauna prețul final care conține toate taxele și anumite restaurante care au optat pentru includerea taxelor în meniu (aspect specificat).

 

Cum ajungi în Canada

Până la începutul pandemiei Air Canada Rouge, subsidiara low-cost a companiei mama Air Canada opera zboruri directe către aeroportul Otopeni. Se pare că aceste zboruri nu au fost rentabile, după redeschiderea Canadei compania nu a mai reluat zborurile directe către capitala României.

În prezent cea mai folosită și mai eficientă opțiune este un zbor din București cu o singură escală la Paris sau Amsterdam utilizând zboruri ale grupului Air France / KLM. Nu este reclamă mascată ci pur și simplu ei oferă cel mai bun raport între preț și durată.

 

Ce ai nevoie ca să ajungi în Canada dar și ce nu ai voie să ai asupra ta

Ca să ajungi în Canada ai nevoie de un pașaport biometric valabil minim 6 luni la data de întoarcere.

În plus ai nevoie de acea eTA (Electronic Travel Authorization) pe care o poți obține pe https://www.canada-travelauthorization.com/ și care costă 7 dolari canadieni. Cu eTA ai permis de ședere de maxim 6 luni dar poți intra în Canada de câte ori vrei în următorii 5 ani de la data obținerii.

 

De când s-a redeschis Canada după pandemie se cere și înscrierea cu maxim 72 de ore înainte de sosire în programul ArriveCAN pe site-ul www.canada.ca sau aplicați mobilă ArriveCAN disponibilă în App Store și Google Play. Aici îți faci un cont și completezi un formular pentru tine dar poți completa și pentru ceilalți membri din familie. Trebuie introduse câteva date (scopul călătoriei, când și cu ce mijloc de transport ajungi, numărul zborului, adresa unde vei locui etc.) și trebuie să încarci certificatul de verde care să ateste vaccinarea cu schemă completă, testarea PCR sau vindecarea de boală. În final se generează un document de confirmare cu un cod QR. Acest document trebuie tipărit și musai trebuie să îl ai asupra ta. Practic completarea online înlocuiește fițuica pe care o completam de fiecare dată în avion când aterizam în țări NonUE. Nimeni nu a știut însă să confirme că e suficientă prezentarea codului QR pe aplicația mobilă, așa că vorba românului „ce-i în mână nu-i minciună” e valabilă și aici .

Trebuie știut faptul că la sosire în Canada poți fi ales aleator „norocosul” căruia i se poate solicita testarea Covid-19. Și clar nu ai voie să refuzi, scrie peste tot în aeroporturi.

La fel de important ca ce ai nevoie ca să intri în Canada este și ce nu ai voie să ai asupra ta. Ca multe alte țări din afara UE este interzis să introduci în țară orice înseamnă mâncare, fie că vorbim de fructe, carne, sandwich-uri sau alte „de-ale gurii”. Dacă îți vor fi găsite fie de un vameș fie de vreun „Patrocle” vigilent, ele vor fi în cel mai fericit caz confiscate. Iar în cel mai nefericit caz vei mai primi și o amendă contravențională. Deci regula e „no food”.

 

Puțin despre Canada

Situată în nordul continentului nord-american, Canada este cea de-a doua țară ca suprafață din lume după Rusia. Singurul vecin terestru sunt Statele Unite ale Americii, în rest țara e înconjurată de mări și oceane. Densitatea populației este relativ scăzută, doar 38 de milioane de locuitori are Canada fiind în lume pe locul 37. Ca densitate Canada este întrecută de Australia, Namibia, Island și Groenlanda.

Locuită din cele mai vechi timpuri de populații indigene, teritoriul Canadei a fost invadat de expeditori britanici și francezi. După jumătatea secolului al XVIII-lea francezii au cedat aproape toate coloniile iar o sută de ani mai târziu în 1867 se năștea Canada ca un dominion federal prin unirea a trei colonii britanice. De abia în anul 1982 prin adoptarea Canada Act, Constituția a ajuns sub control canadian, soarta țării nemaifiind decisă 100% la Palatul Buckingham.

Însă și azi conducătorul țării este regina Marii Britanii (în prezent Regina Elisabeta a II-a), țara fiind condusă pe plan local de un guvernator.

Numele țării provine de la „kanata” care într-o limbă indigenă însemna așezare. Acest cuvânt a fost transmis de către populația indigenă aflată în actuala provincie Quebec exploratorului francez Jacques Cartier.

Deși engleza și franceza sunt limbile recunoscute oficial în Canada, doar provincia Quebec a rămas predominant franceză – principalele orașe fiind Quebec (reședința), Montreal dar și Gatineau, oraș despărțit de capitala Canadei prin râul omonim Ottawa. Cele mai mari orașe ale Canadei ca număr de locuitori sunt Toronto cu aproape 3 milioane de locuitori urmat de Montreal cu 2 milioane, ambele pe coasta de est. Urmează Calgary și Edmonton (pe coasta de vest). Capitala Canadei, Ottawa, situată în estul țării se află pe locul 4 ca număr de locuitori (tot în jur de 1 milion). Din punct de vedere a suprafeței, La Tuque din provincia Quebec este orașul cel mai mare ca în timp ce Toronto se află doar pe locul 33. După cum am observat, există o discrepanță între densitatea de populație din diferitele localități.

 

Multe orașe din Canada au nume ale unor orașe europene precum London, Paris, Bruxelles, Dresden sau chiar Odessa – probabil în funcție de orașul de proveniență a europenilor care s-au stabilit aici.

Cât despre populația indigenă rămasă, nu este foarte numeroasă. Ppuțin peste 1,5 milioane de locuitori s-au declarat la ultimul recensământ ca făcând parte din această categorie – aceasta locuiește în mare parte în nordul Canadei. Ca și recompensă pentru cele petrecute de-a lungul istoriei, persoanele care pot dovedi că provin din indigeni beneficiază de un card pe baza căruia pot face cumpărături fără să mai plătească și taxele suplimentare.

După două încercări eșuate din cauza pandemiei, iată-ne pregătiți în sfârșit să „cucerim” coasta de est a Canadei.

Imagini Canada

In drum spre Canada

KLM-ul in zbor din Amsterdam spre Toronto

Welcome to Canada

Bine ati venit in Canada

Panorama Montreal

Panorama Montrealului

Ottawa

Paianjenul urias din Ottawa

Quebec

Quebec

Toronto

CN Tower din Toronto

Niagara granita SUA Canada

Podul care leaga Canada de SUA in zona Niagara

Maiden of the Mist sub Niagara

O experienta memorabila (sunt martor, am avut-o si eu in 2005 !) – la doi pasi de Niagara 🙂

Niagara on the Lake

Oraselul de langa Niagara este un deliciu

insule Canada

1000 islands

Categorii:
Canada

Comentarii

  • Cristian spune:

    eu mi-am luat bilet la Lot Polish pentru oct anul asta , la aproximativ 700 eur/peroana cu bagaj de cala plecare din Otopeni si escala in Varsovia, destinatia Toronto. Am facut simulari si la altii si mi-a convenit sa zbor cu LOT. Au avioane noi pentru zborul cel lung (dreamliner 787-9) si program ok . O sa vizitez tura asta Toronto si cateva zile la Niagara.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest