Continuam serialul cu povestea primelor locuri descoperite in Tara Frunzei de Artar, Canada – capitala economica a Canadei, modernul oras Toronto, o adevarata minune a naturii – Niagara si, in fine, mai putin cunoscutele 1000 islands.
Toronto, prima oprire
După aproximativ 8 ore de zbor, iată-ne ajunși în Toronto. Deja prima impresie a fost una foarte bună, un oraș curat, ordonat chiar dacă are o populație destul de numeroasă (aproape trei milioane de locuitori) și destul de pestriță. Peste 140 de limbi diferite se vorbesc aici, anual populația crește cu 100.000 de noi rezidenți. Există de mult timp cartiere consacrate precum Little India, Little Italy, Chinatown și Greektown.
Ce e pe lista must-see in Toronto ? Desigur una din principalele atracții ale orașului este celebrul turn de televiziune CN Tower, construit in anul 1976 și care până la construirea Burj Khalifa din Dubai în anul 2007 a fost cea mai înaltă construcție de sine-stătătoare din lume având puțin peste 550 de metri. Numele este prescurtarea pentru Canadian National, compania de căi ferate a Canadei, cea care l-a construit. Chiar vis-a-vis de turn se află depouri ale Canadian National transformate în zonă de entertainment – baruri, cafenele, restaurante. O idee inedită prin care au fost valorificate vechile clădiri. Datorită înălțimii turnului dar și a platformei de observație aflată la 342 de metri deasupra solului turnul se menține în continuare în topul mondial la diferite categorii. De la platforma de observație am avut o frumoasă panoramă de belvedere asupra capitalei Canadei Toronto dar și asupra lacului Ontario și a aeroportului Billy Bishop, city-airport-ul orașului. CN Tower furnizează servicii de retransmisie pentru peste 16 posturi tv si radio. Pe platforma de observație se găsește o capsulă a timpului, sigilată în anul inaugurării turnului iar deschiderea ei e preconizată să aibă loc în 2076, la sărbătorirea centenarului. În acestă capsulă a timpului se găsește o scrisoare redactată de Pierre Trudeau, premierul Canadei la acea vreme, scrisori ale premierilor diferitelor provincii, scrisori redactate de școlari, monede, câte un exemplar din principalele trei ziare locale și un film despre construcția turnului. Iar dacă te crezi curajos ai posibilitatea de a păși pe fundul de sticlă aflat pe platforma de observație și să privești în jos.
O vizită în zona primăriilor din Toronto merită cu prisosință: aici se află atât vechea cât și actuala clădire a Primăriei aflată în imediata vecinătate. Aceasta, construită în stil foarte modern la jumătatea secolului al XX-lea, a înlocuit clădirea vechii Primării inaugurată în 1899. În fața noii Primării se află șapte mari litere T O R O N T O care îți amintesc de numele orașului în care te afli.
Toronto are și el propriul „Flatiron”, o clădire asemănătoare cu cea din New York dar ceva mai mică cunoscută oficial ca „Gooderham Building”. Ca și cea de la New York, această clădire au fost astfel botezată fiindcă seamănă cu un fier de călcat. Înainte de 1891, pe locul actualei clădiri de birouri exista „Coffin block” – „blocul sicriu”, un nume destul de macabru dat clădirii în care funcționa Hotel Wellington.
Foarte aproape se află și Catedrala Anglicană „St. James” construită în stil gotic la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În anul 2008 aici a avut loc slujba de înmormântare a lui Ted Rogers, fondatorul uneia din cele mai mari companii de telecomunicații din Canada, Rogers. Compania este și proprietara arenei Roger Centre aflată imediat lângă CN Tower. Locuitorii din Toronto o numesc în continuare Skydome fiindcă gigantul Rogers nu are o imagine foarte bună pe plan local..
În Toronto sunt nenumărate monumente și statui având fiecare un mesaj.
Monumentul „Familie de imigranți”, „Stâlpii justiției” sau cel dedicat celor care au luptat in Războiul Burilor în Africa de Sud sunt doar câteva dintre ele. Monumentul „Stâlpii justiției” reprezintă un acoperiș de tribunal susținut de 11 piloni umani care sugerează jurații. Un singur pilon e lipsă – mesajul transmis că tu, cetățeanul, ești cel de-al 12-lea jurat.
Sunt multe de făcut și de văzut în cel mai mare oraș al Canadei. Ca în orice mare oraș al continentului nordamerican există și aici un număr mare de muzee, de la cele muzee de istorie la galerii de artă sau chiar la muzee de nișă. Din păcate timpul petrecut aici a fost relativ scurt iar pentru vizitarea unui muzeu trebuie să îți aloci cel puțin câteva ore bune. Recomand vizitarea Royal Ontario Museum sau Art Gallery of Ontario. Pentru cine dorește muzee de nișă există Hockey Hall of Fame, Bata Shoe Museum (cel mai mare muzeu din lume dedicat pantofilor), Aga Khan Museum (contribuția civilizațiilor musulmane la Patrimoniul Mondial), Muzeul Căilor Ferate (situat chiar lângă CN Tower) sau Police Museum.
Dacă ai timp merită să faci o plimbare pe diferite străzi din zona veche a orașului, privirile tale vor fi încântate de multele case vechi construite în stil victorian.
Cascadele Niagara
Cine nu a auzit de Cascada Niagara ? De fapt vorbim de Cascadele Niagara, sunt trei la număr. Două mai mici aparțin Statelor Unite ale Americii iar cea mai mare numită „Cascada Potcoavă” se află între statul New York din SUA și provincia Ontario din Canada – ea are aproximativ 60 de metri înălțime și aproximativ 800 de metri lungime.
Cascadele Niagara sunt și vor fi mereu în topul „Cele mai frumoase și mai mari cascade din lume” alături de Iguassu, cascada Victoria și Angel Fall. Cel puțin pentru următorii 25.000 de ani de acum încolo fiindcă fenomenul de eroziunea ar putea face ca aceasta să dispară.
Cascadele Niagara pot fi abordate fie de pe partea americană, fie de pe cea canadiană – noi am abordat Cascadele Niagara de pe partea canadiană. Ansamblul de cascade se află la aproximativ 130 de kilometri sud de Toronto. Cascadele Niagara s-au format acum 6000 de ani odata cu topirea ultimilor ghețari din regiune determinând apele lacului Erie să se verse în lacul Ontario prin intermediul fluviului Niagara. Iar uriașul potențial hidroelectric nu putea fi neglijat astfel încât în vecinătatea cascadelor au fost construite nenumărate hidrocentrale încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Un astfel de loc minunat nu putea să rămână indiferent pentru amatorii de senzații tari. De-a lungul timpului mai multe persoane amatoare de senzații tari au întreprins acte de curaj (ca să nu spun de inconștiență), încercând fie să sară în cascadă într-un butoi de lemn fie să meargă pe sârmă de-asupra cascadei. Pentru unii experiența a fost fatală, alții au reușit să supraviețuiască. Până la urmă autortățile au făcut toate demersurile pentru a stopa aceste acte de bravură.
Cea mai tare experiență fără de care nu poți pleca de la cascadă este o croazieră cu vaporașul până la poalele căderii de apă. Fie că alegi să mergi cu Maid of the Mist (așa se numește vaporașul care pleacă de pe partea americană) sau cu Hornblower Cruises (fratele canadian) senzația este de neprețuit – apa cascadei te udă până la piele cu toate că în prețul biletului de aproximativ 40 de dolari canadieni primești și o pelerină – de culoare roșie dacă pleci din Canada sau albastră dacă alegi vaporașul american. Senzația este unică, călătoria nu e periculoasă absolut deloc dar experiența e de neratat chiar dacă te faci leoarcă. De aceea vizitarea cascadelor se recomandă în lunile de vară.
Dacă ai timp – din păcate noi nu am avut – poți savura o experiență „Niagara by night” fiindcă cascadele sunt extrem de frumos luminate noaptea.
Iar întreaga zonă din jurul cascadelor e plină de restaurante (apropo există și Hard Rock Cafe, nu putea lipsi acolo unde e densitate mare de oameni) și locuri de entertainment precum muzeul ciudățeniilor „Believe it or not” considerat cel mai tare din zonă. Muzeul a fost fondat în anii 60 de compania Ripley’s și te introduce în lumea obiectelor ciudate și misterioase. Mai există și un muzeu de ceară (nu e Madame Tussauds ci Louis Tussaud Wax Museum, o replică a celebrului muzeu londonez), Niagara Falls History Museum (dedicat cascadelor) și Ripley’s Selfie Studios unde poți crea fotografii inedite (inclusiv cum treci pe sârmă deasupra cascadei) . Dar dacă ajungi la Cascadele Niagara cred că e mai bine să te bucuri de extraordinara priveliște oferită de aceste căderi de apă.
După ce pleci de la cascade, dacă ai timp merită să vizitezi Niagara on the Lake, un oraș cochet cu clădiri coloniale, nu foarte departe. Această localitate micuță, locuită actualmente în mare parte de persoane mai avute, a fost prima capitală a provinciei Ontario, provincie cunoscută la acea vreme ca și Canada Superioară. Aici au avut loc lupte crâncene în timpul invaziei americane din secolul al XIX-lea.
Orașul găzduiește Teatrul Shaw, teatrul fiind al doilea cel mai mare teatru din America de Nord și în top 20 angajatori din zona Niagara (numit așa după dramaturgul irlandez George Bernard Shaw). Aici are loc anual începând din anul 1962 și Festivalul Shaw. Aici se află Angel Inn, cel mai vechi pub din Canada dar și Prince of Wales Hotel, un hotel vintage construit în stil victorian. Tot în zona centrală se află pe lângă alte restaurante, magazine și cafene și Niagara Apothecary, vechea farmacie din localitate.
Minunatele 1000 de insule
Ansamblul cunoscut ca și cele „1000 de insule” este situat la puțin peste 250 de kilometri est de Toronto (cam trei ore pe șosea). Acesta cuprinde de fapt aproape 2000 de insule (mai exact 1864) de-a lungul fluviului St. Lawrence care desparte Canada de Statele Unite ale Americii. Din Kingston, Brockville, Gananoque sau Rockport poți opta pentru o frumoasă croazieră de 1-2 ore printre aceste minunate insule iar priveliștea este superbă. Pe lângă peisajele de vis pe care le poți admira de pe vaporaș, merită să faci și o oprire acolo unde este posibil deoarece fiecare insulă e unică în felul ei.
Insulele au dimensiuni diferite, de la peste 100 de kilometri pătrați (insula Wolfe aparținând integral provinciei canadiene Ontario) până la cea mai mică insulă din lume aparținând Statelor Unite ale Americii. Această insulă se numește „Just Room Enough Island” adică cum ar veni „insula cu o cameră” și are puțin peste 300 de metri pătrați – pe ea se află doar o căsuță și un copac.
Există însă și insule nelocuite dar și câteva insule mai inedite:
- insula Calumet unde se află Castelul Boldt construit în anul 1900 de directorul Waldorf-Astoria New York, George Boldt. Insula aparține SUA, aici există un punct vamal deoarece dacă ajungi aici se consideră că intri în Statele Unite ale Americii. Majoritatea încăperilor castelului pot fi vizitate contra unei taxe de intrare
- cele două insule Zavikon care sunt împărțite între Canada și Statele Unite ale Americii – cea mai mare aparține Canadei iar cea mai mică SUA. Ele sunt unite printr-un un pod împărțit și el între Canada și SUA.
- Insula Long Vue, singura insulă artificială care aparține tot Statelor Unite ale Americii.
Imagini Toronto
Celebrul CN Tower, simbolul orasului Toronto
E inalt
Biletul de intrare la CN Tower Toronto
Toronto vazut de sus, din turn
Cu podeaua de sticla sub picioare
Primaria veche din Toronto
Si primaria noua
Exista un Flatiron si in Toronto, nu numai in New York !
Eugen in Distillery District
Catedrala St. James din Toronto
Monumentul celor cazuti hat, departe, in cealalta parte a lumii, in Africa de Sud in razboiul contra burilor
Pilonii justitiei, cariatidele de Toronto
Toronto, ziua
Toronto noaptea
Niagara
Pe aici are loc imbarcarea
pe vasul Hornblower
Care te duce la 2 pasi de cascada Niagara
Am fost si eu … dar de pe malul celalalt, din SUA si este o experienta de neuitat
Cata putere !
Oraselul de langa este extrem de pitoresc
Farmacia din Niagara
1000 insule (1000 islands)
De aici are loc imbarcarea
Pitoresti 1000 insule