Trecem si in Canada francofona, nu inainte de o oprire si in Ottawa, capitala Canadei.
Ottawa, capitala Canadei
Cu aproape 1 milion de locuitori, capitala Ottawa se află pe locul 4 ca populație. Nu ai cum să te plictisești fiindcă orice oraș nordamerican este plin de muzee care merită vizitate, mai ales când vorbim de o capitală. Doar timpul să îți permită. Din păcate timpul nostru destul de limitat nu ne-a permis să vizităm prea multe locuri de acest fel.
Dar nu am putut omite Muzeul Național de Istorie (cunoscut și ca Muzeul Civilizațiilor) situat fizic ce-i drept în localitatea vecină a Ottawei, Gatineau de care este despărțită de râul Ottawa. Muzeul îți oferă o imagine destul de amplcă despre istoria zbuciumată a acestor locuri, de la perioada când țara era locuită doar de populații indigene la perioada în care coloniștii europeni au ajuns aici și până în zilele noastre – fiind și o interesantă secțiune despre adoptarea drapelului național și despre perioada modernă a țării fiind amintită și perioada Covid19.
Pe harta muzeului apărea chiar în mijloc „Carrefour”. Eram puțin mirați că există un magazin în inima unui muzeu dar cum comerțul este sufletul oricărui business, orice putea fi posibil. Am aflat totuși că numele „Carrefour” înseamnă înseamnă în limba franceză loc de întâlnire… eram doar în Gatineau, regiunea francofonă Quebec.
Pe lângă Muzeul Național de Istorie există multe alte muzee care merită vizitate precum Muzeul Războiului, Muzeul Naturii, Muzeul Științei și Tehnologiei, Muzeul Băncii Naționale a Canadei și National Art Gallery. Cel mai ciudat și poate controversat monument este „Maman” amplasat în fața Galeriei Naționale de Artă. Cu o înălțime de 10 metri și cu o greutate de 6 tone, acest monument cumpărat de Galeria Națională de Artă cu 3 milioane de dolari înfățișează o femelă păianjen care poartă 32 de ouă.
Un alt obiectiv important este Palatul Rideau (cunoscut și ca Rideau Hall) sau mai oficial Palatul Guvernatorului. Aici locuiește momentan și primul ministru Justin Trudeau deoarece imobilul unde se află locuința sa se află în renovare. Nu am avut acces în interior dar am putut face o plimbare relaxantă prin parcul de peste 30 de hectare. Aici fiecare om politic care a venit în vizită a plantat și un copac. Imobilul a fost ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea, cam în aceiași perioadă în care Ottawa a devenit oficial capitală. Am înțeles că ar fi aici și un arbore plantat de președintele României dar nu l-am remarcat.
Și cum oricărui oraș îi șade bine să aibă o cascadă, iată că și Ottawa are. Și nu una ci două cascade. Cascadele Rideau s-au format prin vărsarea râului Rideau în râul Ottawa. Iar numele Rideau provine tocmai de la aspectul de perdea pe care o are cascada, „rideau” chiar asta înseamnă în limba franceză. Chiar daca nu sunt la fel de fermecătoare ca și cascadele Niagara, totuși cele două cascade Rideau având doar 11 metri înălțime sunt frumoase și merită admirate.
Din punctul meu de vedere perla capitalei Ottawa este Palatul Parlamentului situat pe „Parliament Hill ” adică pe Colina Parlamentului cunoscută de localnici și ca „The Hill „. În momentul vizitei noastre clădirea era în renovare iar lucrările parlamentului au fost mutate într-o clădire învecinată. Cele trei clădiri ale parlamentului construită la jumătatea secolului al XIX-lea adăpostesc birourile parlamentarilor, Casa Comunelor și Senatul. Există tururi ghidate gratuite în care poți afla mai multe despre istoria dar și despre sistemul politic al Canadei.
Nu departe de Colina Parlamentului am descoperit un emoționant monument dedicat indigenilor care au luptat în războaiele duse de Canada și celor care și-au pierdut viața în acestea. Un frumos omagiu adus indigenilor
Quebec City, capitala francofonă a Canadei
Da, orașul Quebec este capitala francofonă a Canadei. Și capitala provinciei cu același nume. Este cunoscut ca și Quebec City sau Ville de Québec și are puțin peste 500.000 de locuitori. Și cum celor din Quebec se pare că nu le șade bine să conviețuiască cu cei din Canada britanică, au existat mai multe tentative de suveranitate, până acum eșuate. Dar au ținut musai să aibă un domeniu web suplimentar „qc.” alături de cel al Canadei „.ca”. Și poate tot ca să fie mai cu moț, mașinile din Quebec nu au număr de înmatriculare în față ci doar în spate.
Iată că ajunși Quebec, în provincia francofonă a Canadei a dispărut și „king-size-bed”-ul în care ne lăfăiam până acum. Numele orașului provine din limba indigenilor algonchini – „kebec” însemna „râu îngustat” – fluviul St. Lawrence se îngustează în dreptul Capului Diamant, acolo unde se află localitatea.
Cireașa de pe tort este însuși orașul de sus al Ville de Québec deasupra căruia tronează falnic hotelul de lux Frontenac cunoscut și sub numele de „castelul din Quebec „, unul din simbolurile orașului. El a fost construit pe fundamentul fostului Château St. Louis care a ars. Scopul construirii lui a fost atragerea de turiști de către Compania Canadiană de Căi Ferate (Canadian Pacific Railway). Hotelul de lux având peste 600 de camere a preluat elemente din stilul architectural al conacelor de pe valea Loirei și a fost botezat astfel în semn de omagiu pentru guvernatorul colonial Frontenac. Hotelul de lux este în prezent afiliat lanțului Fairmont fiind cunoscut ca și Fairmont Le Chateau Frontenac. Multe personalități au locuit aici când au vizitat orașul Quebec, printre ei s-au numărat Grace de Monaco, Charles de Gaulle și chiar Regina Elisabetha a II-a a Marii Britanii.
Din orașul de jos poți urca cu funicularul în orașul de sus pentru doar 4 dolari canadieni. Sau poți urca scările – gratuit.
Un alt loc important este Catedrala Notre Dame De Québec construită la mijlocul secolului al XVII-lea fiind cea mai veche biserică a Americii de Nord. Tot în aceiași perioadă a fost construită și Mănăstirea Ursulinelor aflată tot în zona istorică a orașului.
Există și un fel de Empire State Building local, destul de asemănător cu cel din New York fiind construit fix în aceiași perioadă (aprox 1930). Édifice Price așa cum se numește are 18 etaje și este sediul unei bănci locale iar două etaje sunt din anul 2001 locuință de serviciu pentru primul ministru al provinciei.
Pentru o panoramă frumoasă a capitalei provinciei poți opta pentru o ascensiune în „Observatoire de la Capitale” iar de pe Terrasse Dufferin ai o priveșite frumoasă asupra fluviului St. Lawrence dar și asupra orașului de jos. Dacă ai timp merită să te oprești la Muzeul Civilizațiilor sau la Muzeul Național de Arte Frumoase.
E păcat să pleci din Ville de Quebec fără să vizitezi două obiective aflate nu foarte departe de oraș: Bazilica Sainte-Anne-de-Beaupré aflată la 30 de kilometri est de Quebec este un loc important de pelerinaj pentru credincioșii catolici. Se spune că aici au avut miracole și că mulți care au fost bolnavi sau cu dizabilități și-au găsit aici vindecarea. În semn de prețuire au donat bisericii cârjele și bastoanele – deci miracolele există.
Tot aproape de Ville de Quebec este și cascada Montmorency aflată la doar 12 kilometri nord de Ville De Quebec. Chiar dacă mai puțin celebră, această cascadă este cu aproape 30 de metri mai înaltă decât Niagara. Dacă „te țin balamalele” și reușești să urci cele aproape 500 de scări vei avea o priveliște uluitoare asupra căderii de apă.
Montreal, orașul olimpic. Și nu numai.
Alături de Vancouver și Calgary care au găzduit Olimpiade de Iarnă, Montreal a fost gazda Olimpiadei de Vară din anul 1976. A fost un moment important pentru întreaga lume sportivă deoarece la această olimpiadă a fost cucerită prima notă de 10 din istorie. Iar pentru noi românii a fost un moment deosebit de important deoarece primul 10 din istoria olimpică a fost cucerită chiar de Nadia Comăneci.
Cu o populația de aproape două milioane de locuitori, Montreal este cel mai mare oraș al provinciei franceze Quebec. Nu este doar un oraș olimpic ci și orașul expoziției mondiale din 1967.
Desigur când spui Montreal te gândești evident la Olimpiada din 1976 așa că o vizită a Parcului Olimpic este ceva wow pentru cei nostalgici. În principiu cine dorește poate urca în Montreal Tower cunoscut și ca Olympic Tower, Turnul Olimpic care însă momentan e închis pentru renovare. Proiectat pentru Olimpiada de Vară din 1976, el nu a fost gata la timp ci doar 11 ani mai târziu. Este a șasea cea mai înaltă clădire din Montreal și cel mai înalt turn înclinat din lume având 175 de metri înălțime și totodată și cea mai înclinată clădire din lume (45 grade). Arhitectura stadionului olimpic este una descoperită, acoperișul retractabil poate fi ridicat cu ajutorul unor cabluri care coboară din Turnul Olimpic. Ca o comparație Turnul din Pisa are doar 5 grade înclinația și este mult mai mic.
Cine dorește se poate bucura de facilitățile Parcului Olimpic – se poate înota în bazinele olimpice, poți participa la competiții sportive sau poți vizita Biodome-ul. Fostul velodrom din timpul olimpiadei a fost transformat în Biodome, o clădire care găzduiește o grădină zoologică, un acvariu și o grădină botanică care recreează cinci ecosisteme, de la jungla amazoniană la antarctica.
Dacă vrei o panoramă superbă asupra orașului merită să urci pe Mont Royal, o colină aflată în vecinătatea Downtown-ului. Iar numele orașului Montreal se pare ca provine tocmai de la numele acestei coline.
Nu trebuie să ratezi bazilica Notre Dame din Montreal construită în stil gotic în secolul al XIX-lea. Merită taxa de intrare de 15 dolari canadieni fiindcă interiorul tapetat cu lemn este deosebit de frumos iar splendoarea vitraliilor îți taie răsuflarea.
Un interesant ansamblu monumental se află chiar în piața din fața catedralei – Mopsul Englez și Pudelul francez. Este un monument prin care artistul a vrut să transmită un mesaj destul de trist dar adevărat: distanțarea socială între canadienii britanici și cei francofoni. În timp ce bărbatul britanic și femeia francofonă privesc cu nasul pe sus în sens opus, mopsul aparținând canadianului britanic privește spre pudelul aparținând canadiencei francofone.
O altă catedrală foarte frumoasă este Basilique Marie Reine Du Monde (adică Catedrala Sfânta Maria Regina Lumii) construită tot la jumătatea secolului al XIX-lea. Aici accesul este gratuit așa că sub nicio formă nu trebuie ocolită.
Dacă ai timp musai să faci o plimbare pietonală prin Place Victoria unde se află monumentele Reginei Victoria dar și a lui John Macdonald, primul premier al Canadei.
De neratat este și La Biosphère, un muzeu dedicat mediului înconjurător. Acesta a fost amenajat pe insula Sf. Elena în fostul pavilion al Statelor Unite ale Americii de la EXPO67. Construcția metalică de formă sferică a fost cumpărată în anul 1990 de Agenția Canadiană a Mediului Înconjurător pentru a deschide cinci ani mai târziu Muzeul Apelor, un muzeu interactiv despre ecosistemele marilor lacuri ale Canadei. Din anul 2007 a devenit Muzeul Mediului Înconjurător, aici au loc expoziții interactive despre protecția mediului înconjurător.
Imagini Ottawa
Muzeul civilizatiilor din Ottawa
A fost odata EXPO67 in Canada !
Operele de arta ale bastinasilor din Canada
Totemuri frumos sculptate
Pe vremuri, in Canada nu se purtau sepci 🙂
Uniforma de „rosior” canadian
Parlamentul Canadei
Din spate, zici ca e o biserica
Cea mai tantosa cladire din Ottawa
Prin Ottawa, bantuie si paianjeni uriasi
Imagini Quebec
Chateau Fairmont, cladirea iconica din Quebec
O cladire care aduce cu Empire State Bulding din New York (sau cu Palatul Telefoanelor din Bucuresti)
Cea mai veche cladire din Quebec
Bazilica Sainte Anne de Beaupre
si fastuosul ei interior
Imagini Montreal
Panorama orasului Montreal
de pe Mont Royal
Turnul olimpic
Biosphere
Catedrala Notre Dame de Montreal
Si in interior
Englez cu mops
si frantuzoaica cu pudel
Bazilica Maria, Regina Lumii
Montreal by Night