Impresii Nisa. Corespondenta Nadir Acmola

Panorama Nice

Panorama Nice

Am fost de cateva ori in viata in Nice – atat in studentie cand bateam Europa cu trenul, cat si mai recent, acum vreo 5-6 ani. Dar cum intotdeauna e bine sa impartasesti cele mai noi informatii si impresii, prietenul Nadir a fost mult mai recent si mi-a trimis o corespondenta. Va invit sa o cititi.

Am fost pentru doua oară în viața pe Coasta de Azur, deși până acum am incercat sa nu „repet” aproape nicio destinație. Si cred ca am reușit,  Istanbul fiind excepția care imi confirmă această regulă.

Voi incerca  sa fac o altfel de descriere a destinației, decât cele cu care sunteti obișnuiti… Asa ca, voi trece in  revista chestiile, sa zicem, mai puțin întâlnite într-o excursie clasica si de succes. Mulți dintre cei care scriu astfel de recenzii de călătorie, le mai ascundem sub preș,  ca sa nu ne fie jenă că, chiar  si noua,  călătorilor încercați,  ni se pot intampla diverse boacăne….

 

Bun, să începem. Deși mi-am luat biletele de avion din timp spre Nisa – am ales o companie de linie, care a avut un stop-over – în luna mai,  pentru o plecare în luna octombrie,  alegând la dorința soției sa plecam la ore cât mai prietenoase, 12 din București, cu un layover de maxim o oră în tranzit, iată că în luna iulie, primesc un mail de la compania de transport aerian, cum ca am fost reprogramati la alte ore de zbor, astfel ora 12.00 devenind ora 06.00, iar ora de sosire, din ora 21.00 devenind ora 00.40 (apropo, avionul acesta a avut o intarzière de o ora). Este adevarat, s-au oferit să ne ramburseze c/v tichetelor de călătorie,  daca  nu acceptăm re-booking-ul lor. Eh, am acceptat, deoarece între timp pretul biletelor mai crescuse, noi oricum vroiam sa plecam in vacanta, asa ca, go for it!!!

Riviera franceza ne-a întâmpinat cu o vreme splendida pentru octombrie,  22 de grade ziua și 15 grade noaptea. Marea a fost de un albastru deschis, azur, nemaiîntâlnit, mulți oameni, unii chiar destul in varsta, alegând să facă încă baie in mare.

Am ales sa ne deplasăm între localități cu autobuzele companiei de transport metropolitane, care sa zicem ca veneau relativ la timp, întârzierile de 20-30 de minute fiind destul de frecvente, dar, ce era cel mai deranjant, daca aveau un anumit grad de ocupare, NU mai luau pasageri la bord , probabil,  din cauza noilor reguli anti-COVID. Asa că, ca sa ajung de la Cagnes sur Mer la Saint Paul de Vence am făcut două ore în loc de o oră… M-am „consolat” însă repede cu peisajele superbe din satucul medieval. A meritat, cu vârf și îndesat….

La terminarea concediului, spre aeroport, am mers cu tramvaiul, unde un bilet costa 1.5 euro, taxiurile cerând sume exorbitante! Dar, am simțit pe propria-mi piele, că orele de pe Google Map nu coincideau cu orele de circulație propriu-zise  ale mijloacelor de transport în comun,  asa ca a trebuit să  astept următorul tramvai (interval de succesiune 15 minute).  Norocul meu a fost ca plecasem mai devreme.

Odată ajuns la aeroport, cobor la terminalul I, conform rezervării, ca apoi să realizez că acesta este complet inchis si ca toata activitatea s-a mutat provizoriu in terminalul 2. Asa ca, am mers pe jos 20 de minute. Aici, la desk, o doamnă din personalul aeroportului imi spune ca nu am toate documentele pentru îmbarcare, solicitându-mi completarea unui passenger location form pentru accesul în țară. Evident ca verificasem si nu aveam nevoie de asa ceva. Imi indică site -ul Tarom-ului, caut,  de față cu dumneaei, dar evident ca nu gasesc nimic… Imi da, într-un târziu, biletele.

 

In aeroportul de tranzit am ales sa folosesc pasaportul electronic,  deși ma puteam legitima și cu cartea de identitate,  dar imediat după, constat ca era instalat un polițist de frontieră,  care mai verifica încă o dată pașapoartele.  Asa ca, nu am câștigat timp….

 

Cam acestea ar fi, micile „pățanii „ de care mai avem noi parte, din când în când. Deci nici noi nu suntem infailibili, sau suntem feriți de mici neplăceri . Nici vorbă de așa ceva.

 

Si acum câteva aspecte financiare despre Nisa ca sa stiti cum sa va întocmiti bugetul:

  • Avion între 200-300 de euro, depinde cu ce zburati,
  • Cazare , hotel de 2 stele 50 – 60 de euro, sau de 3 stele, la 70-90 euro, dar depinde si unde este localizat. Eu l-am ales intre gara si biserica St. Nicholas , camera dubla fără mic dejun,
  • O masă de două persoane, cu o bere, dar fără desert, 50 euro,
  • O gustare brutală la cofetărie terasa, ce consta din două prăjituri și două brifcor,  ajunge la 15 euro,
  • Un bilet de bus local , regional, costa doar 1,5 euro, valabil 74 minute de la validare,
  • Un bilet de tren între Monaco Monte Carlo costa 8,20 euro. Dus intors, Un bilet de tren până la Antibes costa 4,8 euro., tot dus intors. Iar trenurile circulă cu o frecventa incurajatore.!

 

În rest, va asigur ca sunt destui turiști în Nisa, oamenii stiu sa faca turism,  peisajele sunt minunate, gastronomie este de cinci stele Michelin,  iar la plecare o sa va doriti sa va reîntoarceti cât de curând!!!

 

Sa aveti zboruri line!

 

Nadir Acmola

Imagini Nice

Plaja Nice

Mediterana la Nice

Promende des Anglais

Si la lasarea serii

Seara pe Promenaide des Anglais

La plimbare pe malul marii noaptea

Vedere Cimiez

Panorama Cimiez

Cimiez

 

Manastire Cimiez

Manastirea Cimiez

Manastire Cimiez

Si interiorul

Nadir Acmola Cimiez

 

Promenaide des Anglais

Nadir pe Promenade des Anglais

Plaja

Plaja pietroasa a Nisei

Cetatea Nisei

Panorama de la vechiul castel

Panorama Nice

 

Place de Masena

Place de Masena

Palatul de Justitie Nice

Palatul de Justitie din Nice

Cladire colorata Nice

Etichete:
· · ·
Categorii:
Franta

Comentarii

  • buturav spune:

    Mi-a placut aceste amanunte care conteaza intr-o calatorie. Foarte utile si sfaturile financiare. multumim!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest