Mic ghid Karpathos. Cum ajungi, ce faci si ce vezi in Karpathos, a doua insula din Dodecanez

Plaja Lefkos Karpathos

Lefkos, Karpathos

Cum ziceam si in articolul precedent, Grecia are sute si sute de insule care se asteapta descoperite si savurate. Exista un numar de romani care cauta fix aceste insule mai putin comerciale si mai putin aglomerate cu turisti, dar unde sa existe totusi o oarecare infrastructura turistica. Ei bine, o astfel de insula este Karpathos, a doua insula ca marime din arhipelagul Dodecanez si a 15-a ca marime din Grecia, o insula pitoreasca, cu munti neasteptat de inalti (cel mai inalt varf, varful Kali Limni are 1215 metri), cu plaje pentru toate gusturile, cu un sat traditional absolut fabulos (Olympos), cu mancare buna si multa liniste. De altfel, Karpathos este o insula linistita, fara excese acustice, fara baruri galagioase, este locul acela unde sa reduci din viteza si pur si simplu sa scoti oboseala din tine.

Unde este Karpathos

Karpathos este undeva intre Rhodos si Creta, practic la limita sudica a insulelor grecesti din Marea Egee. De pe coasta estica a Karpathos, poti vedea sudul Rhodosului cu ochiul liber si nici Creta nu este prea departe. Este intr-o zona in care vara dureaza mai mult decat in Grecia nordica.

 

Cum ajungi in Karpathos

Nu e greu, dar nici foarte usor. Nu exista zboruri directe, in plus nici nu au fost vreodata zboruri charter, desi exista zboruri charter din multe tari europene. Ai doua optiuni sa ajungi – via Atena sau Rhodos

  • Via Atena: poti sa zbori la Atena (direct cu Aegean, TAROM sau Wizz) si de acolo sa zbori mai departe cu Aegean Airlines spre Karpathos sau cu mai mica companie Sky Express care are numeroase zboruri intre insule. Daca vei zbura cu Aegean Airlines din Bucuresti, vei zbura pe acelasi bilet si nu va trebui sa iei bagajele la Atena, vor fi transferate direct la destinatia finala. Pentru iubitorii de mers cu masina, evident, exista ferry din portul atenian Pireu pana in Karpathos, dar ferry-ul face cam 20 ore (exista, evident, cabine).
  • Via Rhodos: poti sa zbori direct in Rhodos (in 2022 au zburat Wizz Air, Blue Air si Animawings, la anul probabil va mai zbura doar Wizz Air si posibil si Animawings, sa vedem) si de acolo sa iei ferry (faci 3:40 ore). Exista si posibilitatea sa zbori din Rhodos cu Sky Express (oficial, faci 40 minute, eu cred ca zbori mai putin de jumatate de ora). Zborul din Rhodos continua spre Kassos, micuta insula aflata fix langa Karpathos, zborul durand circa 15 minute)

Are Karpathos ceva de-a face cu Carpatii ?

In principiu, nu, dar e posibil sa exista o etimologie comuna. Homer o numea Krapathos, iar de-a lungul istoriei s-a numit Tetrapolis (patru orase) sau Annemoesa. In italiana, poarta numele de Scarpanto. Chiar si numele de Carpati (pomenit pentru prima oara de Ptolemeu cam in perioada in care Traian a cucerit Dacia) poate proveni dintr-un cuvant gasit in cateva limbi indo-europene care inseamna “stanca” (chiar si in limba armeana “kar” inseamna stanca, iar “pat” – zid – deci, Carpat inseamna “zid de stanca” in armeneste). Legenda ca numele de Carpati provine de la tribul de origine necunoscuta al carpilor nu se sustine pentru ca indiscutabil, Carpatii au purtat un nume similar inainte de aparitia carpilor – mai degraba e probabil ca tribul carpilor sa fi fost botezati astfel din partea romanilor datorita faptului ca la primele contacte, locuiau in Carpati.

De aceea si numele de Karpathos poate proveni din acelasi cuvant indo-european deoarece este o insula stancoasa. Nu, nu exista tuneluri care sa lege Sarmisegetusa de Karpathos si nici urme de teleportoare dacice.

 

Un pic de istorie

Karpathos are si ea o istorie indelungata, dar nu la fel de spectaculoasa ca a vecinilor. Arheologii au descoperit urme inca din neolitic, dar primele mentionari istorice spun ca prima civilizatie adevarata de aici a fost cea a micenienilor (“responsabili” pentru orasele antice din Creta, in special Knossos, civilizatie distrusa de nimicitoarea eruptie de la Santorini), urmati de fenicieni (celebrii navigatori proveniti din Libanul de astazi) si in fine, dorienii care au ajuns in Karpathos pe undeva prin jurul anului 1000 i.Hr. si care au construit cele 4 orase antice de pe insula cunoscute sub denumirea de Tetrapolis. Barbatii din Karpathos erau cunoscuti drept razboinici, fiind mentionati chiar de Homer ca participanti la asediul Troiei si s-au amestecat inclusiv in razboaiele dintre Atena si Sparta. Intr-un final, independenta micii insule a disparut, mai intai picand sub conducerea mult mai marii vecine Rhodos.

In urmatorul mileniu si jumatate, Karpathos a fost sub administratie bizantina (exista urme imperiale), araba, genoveza, venetiana si in final otomana. Otomanii nu s-au asezat niciodata pe insula, doar mai trimiteau agenti sa stranga impozitele din cand in cand, asa ca locuitorii din Karpathos si-au pastrat o independenta de facto. In 1821 cand grecii s-au ridicat la lupta pentru independenta in urma Proclamatiei de la Iasi si locuitorii din Karpathos s-au alaturat luptei. In 1823, Karpathos si-a declarat independenta, dar in urma acordului de la Londra care a dus la independenta recunoscuta international a Greciei, Karpathos a fost cedat Imperiului Otoman. Asa ca insula va mai avea de asteptat aproape 150 ani sa devina parte oficiala a Regatului Elen. Alaturi de Rhodos si alte insule din Dodecanez, Karpathos a trecut sub stapanirea Italiei in 1912, dar urmele ocupatiei italiene nu sunt atat de evidente ca in Rhodos sau Kos (e doar o cladire masiva in port construita in perioada italiana). Karpathos a fost ocupata de germani in 1943 dupa ce Italia s-a alaturat aliatilor si a fost ravasita de razboi pana cand britanicii au debarcat in 1945. Va fi cedata Greciei in 1948 alaturi de Rhodos si celelalte insule din zona.

In 1948, Karpathos era o insula ravasita de razboi si de foamete. Grecia era in plin razboi civil, iar saracia era lucie. In consecinta, un numar foarte mare de localnici au luat calea pribegiei, ajungand in special in tari anglofone – cu precadere SUA, dar si in Australia. Multi dintre ei s-au intors (am intalnit localnici nascuti in America si reveniti pentru totdeauna in Karpathos), dar chiar daca nu s-au intors definitiv, au trimis bani, au facut investitii si vin vara in vacante. De aceea, cred ca cea mai buna engleza pe care am auzit-o vorbita in toata Grecia este in Karpathos. Engleza cu accent american, dar impecabila. Pentru ca aici au venit “americanii”.

“Americanii” au adus prosperitate, au adus modernitate intr-o societate inchistata in traditii provenite de multe ori din Grecia homeriana, au adus un spirit antreprenorial modern, au adus bani, iar intrarea in Uniunea Europeana (sau Comunitatea Europeana cum era denumita cand Grecia s-a alaturat blocului comunitar) a adus o prosperitate necunoscuta pe saraca insula din perioada Tetrapolisului – intrarea in UE a adus bogatia dupa 3000 ani de saracie de multe ori absoluta.

 

Ce tipuri de turisti vin in Karpathos

In mare majoritate vest-europeni (cand am fost eu, marea majoritate erau italieni, finlandezi si germani), dar si americani (fie cei cu radacini in Karpathos, dar chiar si americani get-beget atrasi probabil de vecinii si prietenii karpatieni care locuiesc destul de grupat in New Jersey). In general, sunt familii de peste 35 ani si nu prea intalnesti englezi (localnicii erau fericiti din acest motiv) pentru ca nu exista cluburi pe insula (e unul micut am inteles), nici baruri zgomotoase. De asemenea, nici rusi nu au venit vreodata pentru ca nu e o insula “glam” si nu exista magazine de firma scumpe.

Numarul de locuri de cazare este redus (doar 13.000 paturi), asa ca in lipsa unor investitii in cresterea capacitatii este putin probabil ca numarul total de turisti sa creasca. In 2019, insula a fost full, in 2022 mai ales datorita agresiunii Rusiei care a descumpanit turistii la inceputul sezonului, capacitatea nu a fost acoperita in totalitate. In schimb in septembrie, cand am ajuns in Karpathos, hotelurile erau full la capacitate, dar si asa nu iti dadeai seama ca insula era full. Gaseai loc la orice taverna, soselele nu erau aglomerate, iar plaje … locuri garla !

 

Ce ai de vazut in Karpathos

Satul Olympos – oooo, este o minunatie. Prima oara cand am pus mana sa citesc despre Karpathos, primele poze care mi-au aparut in Google au fost din Olympos. Prima mea reactie – wow, arata ca Oia din Santorini, doar ca e colorat. Ajung acolo, am descoperit ca nu arata chiar ca Oia, dar are elemente comune – este revarsat peste o stanca, stradute in urcare si coborare, dar departe de luxul Oiei. Este o localitate care doar recent a descoperit turismul, unde femeile se ocupa de management (si asta de 3000 ani), pastrand niste traditii stricte si care alunga multi tineri din localitate. In plus, pana in 2011 a fost izolata de restul insulei datorita lipsei de drumuri. Astazi o sosea impecabila leaga Olympos de restul insulei, fiind foarte usor sa o vizitezi.

Pentru ca are o poveste fabuloasa si complexa, ii voi dedica un articol separat, un singur lucru pot sa spun – in momentul in care am vazut satucul revarsat peste deal, am ramas fermecat. In plus, este un loc excelent unde poti avea mancare traditionala din Karpathos – femeile din sat au deschis mici taverne unde gatesc “ca la mama acasa”. Adica superb.

 

Pigadia (sau Karpathos Town) este capitala insulei. Tinand cont ca insula are o populatie totala de 6 – 7000 locuitori, nici orasul nu poate fi cine stie ce mega-metropola, are probabil 1000 locuitori permanenti. Nu este o minune a arhitecturii, dar are un port vechi in jurul caruia sunt vreo 20-30 taverne grecesti si restaurante cu mancare internationala si unde este foarte fain sa te plimbi seara si sa iei masa.

La un “etaj” mai sus de promenada portului, ascuns de cladirile din primul val se afla o strada pietonala cu magazine, cafenele, magazine de suveniruri si inghetata ! Daaa ! Inghetata foarte buna, se vede ca insula a fost ocupata de italieni pe vremuri. Exista si o biserica interesanta tot pe strada pietonala, iar pentru un pic de panorama, poti sa mergi un pic mai mult pana la cimitir.

In port, poti de asemenea sa cumperi excursii de o zi pe mare – fie ca e vorba de o tura la plaje, sau pana la Diafani (portul lui Olympos) sau insula Saria, orice poti gasi aici. Si oameni simpatici si dornici sa te faca sa te simti bine.

 

Insula Saria – este o mica insula stancoasa in nordul Karpathos, despartita de aceasta doar printr-un brat. Pe vremuri, Saria era parte din Karpathos, dar un violent cutremur (uneori zona Egee este scuturata de cutremure strasnice) au despartit-o de Karpathos, iar astazi este nelocuita (inteleg ca mai sunt doar cativa ciobani care mai dorm noaptea pe Saria).

Ca sa ajungi pe Saria, poti sa iei unul din cele 4 vase turistice care pleaca din portul Pigadia. Eu personal, am fost cu vasul Anastasia si a fost o excursie cu adevarat excelenta. Dupa ce am plecat din port, am trecut pe langa coasta estica a insulei, admirand cele cateva satuce sau catune de la malul marii, stancile spectaculoase si cele cateva plaje. Am mai oprit intr-un mic satuc sa mai luam niste turisti si apoi in Diafani pentru a cobora turistii care se duceau in zona Olympos. Pana in 2011, aceasta era unica posibilitate de a vizita Olympos din Karpathos, acum exista si sosea, dar in continuare operatorii de turism ofera o excursie combinata – mare si autocar, care cred ca e mult mai draguta.

In Saria, am oprit la doua plaje, plaje frumoase, spectaculoase, cu pietricele. La prima oprire, grupul (care era destul de marisor) a fost impartit in 2 si am plecat sa descoperim urmele istorice din Saria. O prima oprire a fost la o biserica functionala provenind tocmai din secolul VI (inteleg ca aici mai au loc slujbe de cateva ori pe an) unde ghidul le-a explicat turistilor (in mare parte din lumea protestanta a nordului european) despre ritualul ortodox si apoi ne-am catarat intr-o veche localitate abandonata pe vremuri datorita atacurilor frecvente ale piratilor. Am descoperit urme ale statului, cum ar fi ale unor locuri de depozitare grane. Cele mai interesante structuri sunt niste case rotunde care mi-au adus aminte de mormintele sufite din Sudan care aparent erau “palatele” notabilitatilor locale.

Pe insula nu este nici un restarant sau chiosc, asa ca am mancat la bordul vasului (mancare tipic greceasca) si am auzit povestile mai mult sau mai putin inspaimantatoare ale piratilor. Dupa decaderea orasului antic, Saria a fost timp de secole un cuib de pirati. Tot atunci am aflat ca in cele mai multe cazuri asa numitele “comori ingropate ale piratilor” nu prea exista. Piratii aveau o speranta foarte scurta de viata, asa ca dupa jafuri, se duceau in zonele locuite pentru a-si sparge comorile pe bucurii de moment – in general alcool si femei.

 

Menetes – este un sat similar cu Olympos, dar as zice mai putin spectaculos… se catara si el pe un deal, dar nu are dramatismul Olympos-ului care se revarsa de pe culmea unui deal mult mai abrupt si se afla deasupra marii. Dar si Menetes are spectaculozitatea lui. Am ajuns acolo intr-o duminica dimineata cand lumea se ducea cu “straiele de duminica” la biserica construita pe o stanca sacra de unde ai parte de o panorama extraordinara a insulei. Ca in satele de la noi, se da binete la oricine, localnic sau strain, si toti cei cu care am dialogat, vorbeau o engleza impecabila, dovada ca erau “americani”.

Mai exista vreo 2 taverne in oras, probabil or fi mai multe, dar cele pe care le-am vazut care evident erau inchise duminica dimineata cand orice om cu scaun la cap este in biserica si nu la carciuma. Merita un stop pentru a descoperi atmosfera unui sat traditional si aproape deloc turistic

 

Pyles – un mic satuc de cealalta parte a muntelui unde poti descoperi Muzeul Agricol. Ce e cel mai interesant este ca aici poti vedea cum arata o casa traditionala din Karpathos (am mai vazut una in Olympos). Paturile supra-inaltate peste locul unde erau tinute obiectele de valoare ale familiei.

 

Plajele din Karpathos

Oficial sunt vreo 75 plaje pe insula (deci, ai de unde sa alegi), unele sunt cu nisip, altele cu pietricele, fiecaruia cum ii place sa se simta la talpi. Apa este acea apa turcoaz  cu care vrajeste Grecia, unele sunt amenajate (cu umbrelute si sezlonguri), altele nu. Nu exista muzica sa-ti bubuie in creieri pe nici o plaja, in schimb, destul de aproape sunt taverne de unde poti cumpara ceva de baut si sa mananci. Amenajarile nu sunt de lux sau fancy, cu cabane si aer conditionat, sunt simple si linistite. Plaje unde sa te bucuri cu adevarat de mare.

Din cele 75 plaje, v-as spune ca mi-au placut foarte mult 3 dintre ele.

Plaja Lefkos – se afla pe coasta vestica. Este de fapt o mini-statiune cu cateva pensiuni, taverne, magazine, de-a lungul unor limbi de nisip care intra in mare. Am zis nisip ? Da, plajele sunt in general de nisip si unele sunt amenajate cu umbrelute, dar la doi pasi poti sa stai linistit si pe cearsaf. Gasesti si plaje cu pietricele de-a lungul golfului. La capatul unei plaje este sectiunea de nudisti daca te deranjeaza textilele. Este o liniste absoluta si o frumusete de zona, locul unde sa stai si sa te odihnesti.

Plaja Apella – este cea mai faimoasa de pe insula, situata pe coasta estica. Ghizii locali mi-au spus ca acum cativa ani a castigat titlul de cea mai frumoasa plaja din Mediterana si constant se afla pe lista celor mai frumoase plaje din Grecia. Accesul se face de pe soseaua principala printr-o artera care coboara abrupt pe serpentine, iar culoarea apei este absolut incredibila. Este o plaja cu pietricele, chiar pietre mai mari si uneori ascutite, asa ca niste sandale sau pantofi de apa cu piele groasa sunt de nepretuit. Exista si un bar-restaurant unde poti manca bine.

Plaja Kyra Panagia – aflata tot pe coasta estica este hai sa-I zicem cu un pic de zambet in coltul gurii “St. Tropez-ul Karpathos-ului”. Aici se afla vile mult mai sofisticate, restaurante de foarte buna calitate, cateva pensiuni cu mai multe stele si o atmosfera mai de lux. Nu te ambala prea mult, nu e Mykonos, nici pe departe, este la fel de linistita si simpatica ca toata insula, doar ca e un pic mai eleganta. Se afla langa un golf, incadrat spectaculos de doi versanti abrupti, iar plaja este un mix de nisip cu pietricele. Aici opresc si vasele de excursii care vin din Pigadia, dar nu exista nici un port amenajat. Sari direct de pe o stanca din apa.

Plajele din Pigadia. Exista plaje si in capitala, in Pigadia, dar nu in mijlocul oraselului, ci in fata marilor hoteluri. Hotelurile principale ale insulei (nu au mai mult de cateva zeci de camere, nu va asteptati la cine stie ce monstrii) sunt pe plaja, iar plajele din dreptul lor sunt perfect amenajate – cu umbrelute, sezlonguri, bar la indemana. Apa este frumoasa, plajele de nisip si piscinele la doi pasi, daca preferati piscine.

 

Cazare in Karpathos

Cum ziceam, numarul de locuri este limitat – sunt doar 13.000 paturi in Karpathos, deci chiar si in sezonul de mega-varf, nu vor fi mai mult de 13.000 turisti (multi fiind greco-americanii). Exista hoteluri si pensiuni pentru toate buzunarele, de la 1 stea la 5 stele, exident, exista si ceva apartamente de inchiriat, dar cum ziceam, numarul locurilor este limitat si daca vrei sa-ti faci vacante in Karpathos, trebuie sa te decizi din timp, mai ales in sezon (chiar si in septembrie, mi s-a spus ca e full).

Personal, am stat intr-unul din cele 2 hoteluri de 5 stele de pe insula (cica se mai construiesc inca 2 sau 3, dar vor fi gata prin 2025 – 2026), numit Konstantinos Palace. E fix pe malul marii, are plaja bine pusa la punct, piscine, baruri (inclusiv unul pe acoperis in jurul unei piscine) si restaurant cu un mic dejun bogat. Vis-à-vis de el, se afla mini-marketuri, rent-a-car si cam tot ce trebuie la casa turistului. Fix langa hotel, se afla restaurantul Sardeles unde in cateva seri este muzica live. De la hotel poti ajunge pe jos pana in centru in cam 20 minute.

 

Ce sa mananci in Karpathos

Gasesti the greatest hits ale gastronomiei grecesti. Specific pentru insula sunt asa numitele “makarounes” – ati ghicit, un soi de macaroane, pregatite manual si uscate la soare. Da, aduc, cu macaroanele noastre sau ale italienilor, doar ca impreuna cu tsikomeno (ceapa caramelizata) fac o alta impresie papilelor gustative. Poti sa mai torni si niste branza feta ca sa fie makarounes-ul complet.

Cat timp, am fost pe insula, personal am mancat:

In Olympos – la restaurantul Edem Garden, cu o terasa de unde te poti bucura de panorama marii, tinuta de o localnica si cu mancare super faina (aici am mancat de fapt makarounes). Este un loc special, restaurantul fiind gazduit de o veche moara de vant. Tot in Olympos am mancat si pe hai sa-I zic strada principala la Ovelistirio Bonenzi care atrage prin faptul ca oferta zilei este expusa in fereastra ceea ce o face irezistibila. Are o terasa cu vedere in interiorul insulei, dar mancarea e de nota 10. Toaleta este undeva sub terasa, trebuie sa urmaresti micile sageti rosii pictate pe caldaram :).

In Pigadia, am mancat de trei ori in zona portuara unde sunt mai multe taverne una langa alta – ai de unde sa alegi fara probleme: Mesogios (am mancat 2 preparate grecesti tipice pe care le iubesc mult – tzatziki si halloumi si o friptura de ton de nota 10), Maxim (niste creveti dumnezeiesti) si Posidon cu o patroana haioasa unde am zis ca nu pot pleca din Grecia fara un gyros adevarat. Apropos, au si niste creveti foarte mici, aparent crescuti prin zona Karpathos.

La doi pasi de hotelul meu, am mancat la Sardeles unde am avut parte de muzica live si de niste turisti greci care chiar stiau sa danseze greceste (or fi fost “americani” ?). Au fost parte cu adevarat din show.

 

Rent-a-car

Soselele din Karpathos sunt impecabile cum arareori gasesti prin insulele grecesti, panoramele minunate, traficul redus si distantele scurte. Perfect pentru a inchiria o masina sa descoperi insula in ritmul tau, oprindu-te ici si colo prin sate, sau pe la plaje mai mult sau mai putin nepopulate. Am inchiriat de la Auto-Tour, o agentie locala a unui grec casatorit cu o romanca de cateva decenii. Au cel putin 2 sedii in Pigardia (astea le-am vazut eu), masinile sunt noi si faine.  Mai multe amanunte aici –> https://www.karpathos-car-rental.com/

Eu am avut un Nissan Micra (preturile variaza in functie de perioada, le poti afla in site). Pot sa remarc ca spre deosebire de alte experienta cu inchiriatul de masini in Grecia, cei de la Auto Tour mi-au dat masina cu plinul facut, asa ca nu a trebuit sa caut disperat prima benzinarie si acolo sa ghicesc cam cat voi consuma. La returnarea masinii, am facut plinul la intrarea in Pigadia venind de pe coasta estica la benzinaria Argo – este a doua cum vii spre oras, dupa reteaua nationala Eko unde pretul era mai ridicat.

 

Nota

Am fost in Karpathos la invitatia Greek National Tourism Organisation, institutia care se ocupa de promovarea Greciei turistice si cu sprijinul local a domnului Giorgos Phillipidis, cel mai experimentat agent de turism de pe insula, proprietar al agentiei Possi Travel Holidays si a doamnei Zoe Lytou de la Apollon Private Tours. Puteti sa va adresati la amandoi in caz ca doriti sa mergeti pe insula Karpathos si vreti sa beneficiati de serviciile profesioniste a unei agentii de turism locale.

Imagini Karpathos

Olympic Aiways Atena

Aegean Airlines (operat de subsidiara Olympic) de la Atena spre Karpathos

Insula Karpathos

Prima intalnire cu Karpathos – din avion 🙂

Olympos

Splendidul sat Olympos

Olympos Karpathos

Asta este prima intalnire cu Olympos daca vii din sud

Femeie imbracata traditional Karpathos

Costum traditional de Olympos

Centru Olympos

Centrul satului

Flori Olympos

Aceste flori absolut superbe din Grecia

Olympos insula Karpathos

Olympos catarat pe o muche de deal

Moara de vant Karpathos

Pe vremuri, erau foarte multe mori, dar au fost abandonate si sunt ruinate. Unele incep sa fie refacute pentru a intra in circuitul turistic

Pigadia Karpathos

Pigadia sau Karpathos Town, capitala insulei

Karpathos Town

Cu restaurante si taverne de-a lungul portului

Baclavale Karpathos

Mama, ce bunatati gasesti prin cofetariile orasului 😉

Anastasia Karpathos

Anastasia, vasul cu care am navigat spre insula Saria

Karpathos cruise

La drum, spre Saria !

Port Kyra Panagia

„Portul” din Kyra Panagia. Top si esti pe vas 🙂

Diafani

Diafani, portul care deserveste Olympos

Saria

Si in fine pe Saria … cu o apa de o culoare… asa ca de Grecia 🙂

Saria Karpathos

Ce ziceti ?

Biserica Saria

Urmele orasului de pe Saria – o biserica construita in sec VI (banuiesc ca varianta de azi e mai moderna)

Saria trekking

O insula de vis

Saria ruine

Urmele satului medieval – unde afli povesti cu pirati, dar nu gasesti si comori cu pirati

Casa sefului din Saria

Cica aici locuia seful 🙂

Ghid Saria Karpathos

Nu e seful, e ghidul de pe Anastasia 🙂

Plaja Saria Karpathos

Lumea se balaceste intr-o apa de vis

Menetes Karpathos

Satul Menetes, unul dintre cele 12 sate de pe insula

Muzeu Pyles

Muzeul din Pyles

Casa traditionala Karpathos

Cam asa arata o casa traditionala din Karpathos

Interior moara Karpathos

Moara

Plaja Lefkos Karpathos

Plaja Lefkos si cele trei golfuri ale ei

Lefkos

Prin satuc

Plaja amenajata Lefkos

Una din plajele amenajate. Cum vedeti, de nisip

Apella Karpathos

Plaja Apella, castigatoare de trofee

Plaja Apella Karpathos

Si aici culorile sunt wow !

Kyra Panagia

St. Tropez-ul Karpathosului – Kyra Panagia

Biserica Kyra Panagia

Biserica de unde cred ca ii vine numele

Kyra Panagia Karpathos

Si micuta plaja

Plaja Konstantinos Palace

Plaja din fata hotelului Konstantinos Palace

Konstantinos Palace Karpathos

Gazda mea din Karpathos

Piscina Konstantinos Palace

Nu vrei mare, ai piscine

Makarounes Karpathos

Makarounes, specialitatea insulei Karpathos

Ovelistirio Bonenzi Olympos

Cand treci pe langa fereastra aceasta, cum sa nu ti se faca foame ?

Restaurant Mesogios Karpathos

Mesogios, pe esplanada portului din Karpathos Town

Halloumi

Unde am mancat niste halloumi minunat !

Restaurant Posidon Karpathos

La Posidon, cu Eddie de la Tuktuk

Creveti de Karpathos

Creveti mici de Karpathos

Restaurant Maxim Karpathos

La Maxim, monser !

Creveti la Maxim

Unde au niste creveti super !

Restaurant Sardeles Karpathos

Sardeles,

Program muzical la Sardelels

Cu muzichie greceasca si un spectacol dat de oameni care chiar stiu sa danseze 🙂

Rent a car Karpathos

Masinuta cu care am bantuit pe insula

Giorgos Phillipidis Karpathos

Si gazdele mele – Giorgos Phillipidis

Zoe Lytou Karpathos

si Zoe Lytou

 

Categorii:
Grecia

Comentarii

  • mirela spune:

    Superbă insulă este Karpathos. Am fost anul trecut în iunie 10 zile. La capitolul plaje, cea mai frumoasă este, în opinia mea, Diakoftis, situată în apropiere de aeroport. Nici cele menţionate de tine nu sunt de neglijat, doar sunr cele mai faimoase.
    Şi eu tot de la Nikos şi Ana am închiriat maşină la un preţ tare bun.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Plaja Lefkos Karpathos
Olympic Aiways Atena
Insula Karpathos
🙂
Olympos
Olympos Karpathos
Femeie imbracata traditional Karpathos
Centru Olympos
Flori Olympos
Olympos insula Karpathos
Moara de vant Karpathos
Pigadia Karpathos
Karpathos Town
Baclavale Karpathos
😉
Anastasia Karpathos
Karpathos cruise
Port Kyra Panagia
🙂
Diafani
Saria
🙂
Saria Karpathos
Biserica Saria
Saria trekking
Saria ruine
Casa sefului din Saria
🙂
Ghid Saria Karpathos
🙂
Plaja Saria Karpathos
Menetes Karpathos
Muzeu Pyles
Casa traditionala Karpathos
Interior moara Karpathos
Plaja Lefkos Karpathos
Lefkos
Plaja amenajata Lefkos
Apella Karpathos
Plaja Apella Karpathos
Kyra Panagia
Biserica Kyra Panagia
Kyra Panagia Karpathos
Plaja Konstantinos Palace
Konstantinos Palace Karpathos
Piscina Konstantinos Palace
Makarounes Karpathos
Ovelistirio Bonenzi Olympos
Restaurant Mesogios Karpathos
Halloumi
Restaurant Posidon Karpathos
Creveti de Karpathos
Restaurant Maxim Karpathos
Creveti la Maxim
Restaurant Sardeles Karpathos
Program muzical la Sardelels
🙂
Rent a car Karpathos
Giorgos Phillipidis Karpathos
Zoe Lytou Karpathos
Telegondola Antalya
Teatru Arykanda
Plaja Alonissos
Olympos Karpathos
Telegondola Antalya
Teatru Arykanda
Plaja Alonissos
Olympos Karpathos
Olympos Karpathos
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Destinatia anului
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului