13Am fost de 2 ori in Malta – prima oara de Anul Nou 2007 cand am sarbatorit intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si a doua oara in 2009. De atunci, nu am mai ajuns in Malta, dar sunt convins ca extrem de multe nu s-au schimbat – in 2007 si 2009, radiourile locale nu transmiteau decat muzica din anii 80 – 90 si aveai senzatia unei tari ramase undeva in timp… Sarmant e. Totusi, Eugen a fost recent in Malta si l-am rugat sa povesteasca ce a facut – mai ales ca remarc un interes crescand pentru Malta printre cunoscuti.
Așa cum scriam și în alte articole, sunt fascinat de țările liliputane și mi-am propus să vizitez cât mai multe dintre ele. Iar de data aceasta a venit rândul Maltei.
Despre Malta nu știam foarte multe, auzisem de Ordinul Cavalerilor de Malta, de Crucea Malteză și bomboanele Maltesers (ultimele nu au nicio legătură cu Malta). Iar în vremurile bune ale fotbalului românesc făceam golaveraj atunci când jucam cu naționala Maltei – oricum astăzi nu mai e cazul.
Așa că am decis să vizităm micuțul stat insular din sudul Europei iar în continuare vă povestesc despre Malta.
Cum ajungi în Malta
Mulțumită companiilor Wizzair și Ryanair avem și noi zboruri directe din București și Cluj (doar Wizz) către singurul aeroport international din Malta, Malta International Airport (MLA) situat în localitatea Luqa. De aici și până în capitala La Valetta sunt doar 7 kilometri. Dar și marile companii aeriene din Europa – Air France, British, ITA, Turkish, Lufthansa chiar și Emirates zboară aici.
Iar Malta are și ea două companii aeriene: Air Malta si…. Malta Air. Prima este compania națională a țării iar cea de-a doua este o surioară a Ryanair.
Puțin despre Malta
Numele țării provine din cuvântul grecesc “meli“ care înseamnă “miere“, vechii greci numeau țara “Melite“ fiindcă pe insulă exista o specie endemică de albine care producea o miere unica.
Cu puțin peste jumătate de milion de locuitori, Malta este pe locul 7 în Europa la categoria țărilor cu cei mai puțini locuitori, în același timp este pe locul 5 în lume în topul țărilor cu cea mai mare densitate de locuitori, destul de des treci practice dintr-o localitate în alta fără să îți dai seama. Micuțul stat insular se află pe locul 5 în topul țărilor europene cu cea mai mică suprafață.
Malta este formată din șapte insule – două insule sunt foarte populate (Malta și Gozo) iar insula Comino are în prezent doar doi locuitori. Mai sunt patru insule nepopulate – Cominotto, Filfla, Insula St. Paul (Saint Paul’s Island) și Fungus Rock. Insula St. Paul a primit acest nume deoarece conform legendei aici a naufragiat apostolul Pavel. Cât despre Filfla, această insulă este gazdă pentru diferite specii endemice precum șopârle sau diferite specii de păsări iar accesul este permis doar cercetătorilor.
Malta se află la 80 de kilometri sud de Sicilia și la aproximativ 300 de kilometri de Libia și Tunisia.
Insulele malteze au fost locuite din cele mai vechi timpuri, au fost fieful Cavalerilor Ioaniți începând cu mijlocul secolului al XVI-lea, pe aici a trecut și Suleiman Magnificul și Napoleon Bonaparte iar ulterior începând cu secolul al XIX-lea Malta a devenit colonie britanică. În 1964 Malta a devenit independentă dar în continuare membră a Commonwealth pentru ca zece ani mai târziu să devină republică având propriul conducător. Malta este membră a Uniunii Europene, iar din anul 2008 moneda Euro a înlocuit lira malteză. Prin urmare și tarifele de roaming sunt cele din Uniunea Europeană.
Atenție însă! Musai să ai la tine un adaptor de priză pentru Marea Britanie fiindcă chiar dacă au trecut câțiva zeci de ani de când englezii au plecat, prizele sunt ca în Marea Britanie, cu trei orificii.
În Malta se vorbește limba malteză dar și engleza care este a doua limbă oficială. Limba malteză e un fel de arabă vorbită cu accent italian. Ca o paranteză “W” se pronunță “U”, “Q” nu se pronunță deloc iar “X” se pronunță “Ș”. Se văd și azi influențele dominației franceze, la “Bună dimineața“ și “Bună ziua“ se spune “Bongu“ (se pronunță [: b o n g i u u]) – vine de la “Bonjour“, la “mulțumesc“ se spune “grazzi“ (asta probabil din italiană), strada se numește “triq“ (aduce cu araba) iar la “scuar“ se spune “Pjazza“. Iar dacă auziți “Marija Bambina“ să știți că e vorba de “Fecioara Maria“.
Datorită climei mediteranene subtropicale și uscate, Malta este o destinație pentru orice anotimp (nu neapărat e de mers în toiul verii când poate fi neplăcut de cald). Din punctul meu de vedere, Malta este una din țările cu cel mai mare număr de obiective turistice pe kilometru pătrat.
Transportul în Malta
În Malta poți vizita obiectivele turistice pe cont propriu sau poți apela cu încredere la excursiile oferite de o agenție locală. Noi am optat pentru cea de-a doua variantă.
Trebuie știut faptul că circulația este pe banda stângă (iar volanul vehiculelor pe partea dreaptă), doar a fost colonie britanică. Din această cauză varianta de a închiria o mașină ar putea deveni o întreagă aventură. Aici există însă o rețea de autobuz foarte bine dezvoltată astfel încât poți ajunge dintr-un colt în altul al insulei fără nicio problemă. Iar prețurile sunt foarte convenabile – 2–3 Euro pentru o călătorie. Există și tradiționalul Hop On – Hop Off iar dacă vrei ceva mai retro există Vintage Bus, autobuze din perioada 1930-1980.
Malta nu are autostrăzi și nici linii de cale ferată (a avut dar le-a abandonat) dar are niște drumuri expres foarte bune
La Valetta, capitala Maltei
Începem explorarea micuțului stat insular cu cireașa de pe tort – capitala La Valetta. Numită după cel de-al 49-lea Mare Maestru Jean de la Valette, capitala încă are clădiri din perioada Cavalerilor Ioaniți fiind un loc încărcat de istorie.
Dacă reușești să ajungi în capitală la ora prânzului poți asista la ceremonia de tragere cu tunul. Aceasta poarta numele de “Saluting Battery” și are loc zilnic la ora 12 la prânz dar și la ora 4 după amiază. Pentru asta trebuie să mergi la nivelul superior al bastionului unde se află grădina Upper Barrakka – sau dacă vrei să fi mai aproape de eveniment și nu vrei să te îmbrâncești cu mulți gură-cască plătești 3 Euro și poți fi chiar pe platforma de la nivelul inferior al bastionului, de unde trag tunurile. Sunt mai multe tunuri expuse dar un nenea soldat pregătește două tunuri pentru tragere. Întreaga ceremonie începe puțin înainte de fix, soldatul verifică tunurile, îndeasă capsula cu praf de pușcă (evident că nu se va trage cu ghiulele) iar apoi… baterie-foc ! În cazul în care primul tun dă rateuri (așa a fost la noi), ceremonia continuă cu următorul tun.
Grădinile Upper Barrakka au fost realizate la jumătatea secolului al XVII-lea. Aici sunt amplasate plăci memoriale dedicate lui Winston Churchill și Albert Einstein dar și întâlnirii din 1989 dintre Gorbaciov și Bush care a avut loc în dreptul fostului sat pescăresc Marsaxlokk. Nu foarte departe se află și Lower Barakka Gardens, niște grădini mai mici ca suprafață pe care însă nu am ajuns să le vizităm.
Piesa de rezistență a capitalei malteze este fără doar și poate Catedrala Saint John situată în buricul târgului, taman pe strada Saint John. Construită la sfârșitul secolului al XVI-lea de către Ordinul Cavalerilor Ioaniți, catedrala a fost redecorată în stil baroc o sută de ani mai târziu mulțumită lui Mattia Preti, pictor din Calabria. Două piese de rezistență ale cunoscutului pictor Caravaggio “Decapitarea Sfântului Ioan“ și “Sfântul Ieronim scriind“ sunt expuse aici. Iar un film de zece minute prezintă pe scurt viața celebrului Michelangelo Merisi cunoscut sub numele de Caravaggio.
Catedrala este poate una din cele mai frumoase lăcașe de cult pe care le-am văzut, chiar dacă exterior nu excelează dar interiorul decorat în stil baroc te lasă cu gura căscată. Prețul de 15 Euro merită deplin, trebuie știut faptul că se poate vizita de la ora 9:30 la ora 17:00 (ultima intrare e la 16:15), preferabil e de intrat după amiază deoarece nu e așa multă lume la coadă. Duminica nu este program de vizitare iar în timpul serviciului religios intrarea este gratuită. Sub catedrală se află o criptă (nu este permis accesul în interior) unde sunt înhumați unii din Marii Maeștrii precum Jean de la Valette (Marele Maestru este conducătorul suprem al Ordinului de Malta).
Tot în zona central se află și Palatul Marelui Maestru, una din primele clădiri construite în La Valetta, după jumătatea secolului al XVI-lea. Aici se află actualmente sediul Președenției dar există și săli deschise publicului pentru vizitare. Din păcate palatul era în renovare. Însă arhitectura cu balcon de lemn pe care o găsim aici a devenit model pentru aproape toate clădirile vechi din Malta – peste tot am întâlnit clădiri cu balcoane de lemn viu colorate, mai mari sau mai mici.
Dacă vrei să retrăiești viața boemă musai să intri la Caffe Cordina, vis a vis de Catedrala Saint John. Caffe Cordina a fost înființată la jumătatea secolului al XIX-lea și este inclusă pe ruta cafenelelor istorice din Europa. Dacă nu îți face nimic cu ochiul sau ți se pare prea scump, măcar merită să vizitezi acest loc deoarece interiorul cafenelei este superb.
Tot în zona centrală se află și L‘Opera Royal. Construită la jumătatea secolului al XIX-lea, clădirea a suferit după doar câțiva ani un incendiu puternic pentru ca apoi să fie complet distrusă de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial. De abia după anul 2000 când a fost construită clădirea modernă a Parlamentului Maltez, ruinele Operei au fost integrate într-o sală de spectacole în aer liber.
Sliema, la o aruncătură de … feribot de capitală
Așa cum spuneam, uneori nici nu îți dai seama când ieși dintr-un oraș și intri în altul. Doar o tablă îți menționează “Il belt” adică orașul cutare.
Cu feribotul poți trece rapid, în câteva minute în orașul învecinat Sliema. Și nu costă mult, doar 2 Euro pe sens. Sliema este un oraș turistic la fel ca și Saint Julian. Magazine, baruri, cafenele se găsesc la tot pasul. Dar există și clădiri vechi. Două biserici ne-au atras atenția – bazilica Gesu Nazzarenu (Iisus din Nazareth) și Sacro Cour.
Dacă vrei să te relaxezi, poți face o plimbare prin Independence Gardens.
Din Sliema poți opta pentru o croazieră în jurul insulei pentru a admira clădirile și zidurile cetăților care înconjoară La Valetta, Mdina și Rabat, Birgu și Senglea. Durează cam o oră și chiar merită.
Birgu, Cospicua și Senglea – cele “Trei orașe“ – 3 în 1
Înconjurat de ziduri ale cetății, ansamblul celor “trei orașe“ medievale format din Birgu, Cospicua și Senglea pare un singur oraș.
Birgu, cunoscut și sub numele de Citta Vittoriosa se află la sud de portul Grand Harbour și a avut de-a lungul istoriei un rol strategic. Chiar dacă are doar 2500 de locuitori orașul este un muzeu în aer liber.
La fel și Cospicua cu puțin sub 5500 de locuitori și mult mai micul orășel Senglea.
Minunea din Mosta
Dacă te afli în Malta musai trebuie să ajungi în Mosta. Pe lângă frumusețea orașului aici trebuie neapărat să vizitezi bazilica construită la mijlocul secolului al XIX-lea pe locul unei biserici din secolul al XVII-lea. Intrarea în Rotunda din Mosta așa cum e cunoscută este de doar 2 Euro. Pe lângă măreția și frumusețea bazilicii, acest lăcaș de cult a devenit un loc de pelerinaj datorită faptului că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, în timpul slujbei, două bombe au lovit bazilica și nici una din cele două nu a explodat. Această întâmplare nefericită a primit numele de ”Minunea din Mosta”, în interiorul bazilicii chiar poți vedea cum arăta o astfel de bombă.
Stâncile Dingli, cel mai înalt punct al Maltei
Nu foarte departe de Mosta merită să te oprești la ”Stâncile Dingli”, un punct de belvedere, cel mai înalt punct de pe insulele malteze, aici poți vedea cum cerul întâlnește marea. Punctul se află la aproape 250 de metri deasupra nivelului mării. Aici se află și o capelă iar în zare poți vedea Filfla, una din insulele nelocuite ale arhipelagului maltez.
Mdina și Rabat, 2 în 1
Chiar dacă sunt considerate două orașe, Mdina și Rabat par unul singur. Orașul Rabat înconjoară vechea capitală Mdina, cunoscută și ca Citta Vecchia sau Citta Notabile. Mdina a fost capitală a Maltei din antichitate până în Evul Mediu, orașul fiind fondat de fenicieni. Merită o plimbare pe străduțele înguste ale acestui oraș locuit azi de aproximativ 300 de suflete.
Unul din principalele obiective este Catedrala Metropolitană Sf. Paul și muzeul acesteia, prețul unui bilet combo este de 10 Euro iar biletul de intrare se poate cumpăra de la muzeul aflat la câțiva metri în partea dreaptă. Catedrala a fost înființată în secolul al XII-lea dar a fost reconstruită la sfârșitul secolului al XVIII-lea după ce a fost distrusă de un cutremur.
De pe zidurile cetății Mdinei ai un punct de belvedere extraordinar asupra întregii insule.
Pentru cei dornici de senzații tari există Mdina Dungeons adică temnițele din Mdina unde atmosfera este cât se poate de autentică: temnițele sunt populate cu figuri de ceară iar sunetele bagă spaima în tine. Pentru doar 5 Euro poți vizita acest obiectiv turistic aflat foarte aproape de una din intrările în cetate.
Îți vor încânta privirile Grădinile Howard aflate în jurul zidurilor cetății și care delimitează practic cele două orașe, Mdina și Rabat. Grădinile au fost botezate după premierul maltez Joseph Howard pe vremea căruia acestea au fost realizate.
Mult mai mare ca și populație, Rabat este de asemenea un loc care merită vizitat. Unul din simbolurile orașului este catedrala St. Paul dar dacă vrei ceva inedit merită să vizitezi pentru doar 6 Euro așa numitele catacombe ale Sfântului Paul, un cimitir subteran din secolul al VII-lea. Un alt cimitir subteran care merită vizitat sunt Criptele Sfintei Agatha (5 Euro intrarea).
Grota Albastră
Toată lumea a auzit de Blue Grotto sau Grota Albastră din Malta. Datorită stâncilor calcaroase s-au format adevărate fenomene carstice, așa că pentru 9 Euro merită să faci o plimbare cu barca prin diferitele grote create prin eroziune. Locația a devenit celebră și datorită faptului că aici s-au filmat scene pentru filmul “Troia” cu Brad Pitt.
Templele megalitice Hagar Qim și Mnajdra
Personal nu am vizitat cele două temple megalitice vechi de peste 5000 de ani (fusesem în insula Gozo la ansamblul Ggantija). Cele două temple se află cam la 500 de metri distanță unul de celălalt iar intrarea costă 10 Euro pentru ambele.
Satul pescăresc Marsaxlokk
La fel de frumos ca toate orașele malteze, și fostul sat pescăresc Marsaxlokk merită vizitat. Numele fostului sat pescăresc Marsaxlokk provine din cuvântul arăbesc “marsa“ care înseamnă “port“ și cuvântul maltez “xlokk“ care înseamnă “sud-est“. În “Portul din sud-est“ adică în Marsaxlokk simți perfect atmosfera tradițională de oraș-port. Mai mult, aici găsești celebra panoramă din ghidurile turistice despre Malta și te poți fotografia cu ea spre a servi la Facebook. Pe lângă priveliștea încântătoare cu vechile case din jurul portului, aici poți admira și celebrele bărci viu colorate Luzzu, Kajjik și Dghajsa, cu doi ochi pictați pe provă care și azi folosite de pescari.
O vizită în Saint Julian
Nu am vizitat orașul Saint Julian, am fost doar în trecere. Este localizat de-a lungul coastei Mării Mediterane, la nord de capitala La Valetta. Este un oraș axat pe turism cu magazine, baruri, cluburi și cafenele.
Popeye’s Village, orașul lui Popeye Marinarul
Nu doar dacă ești fan Popeye sau dacă ai văzut filmul realizat în anii 80 având ca actor principal pe Robin Williams, merită să vizitezi Popeye’s Village, locul unde s-a realizat filmul. Fostul platou de filmare a fost transformat în parc de distracții iar intrarea este între 15 și 20 de Euro în funcție de perioada anului. Unii au mers acolo pentru bucuria celui mic dar până la urmă s-au bucurat mai mult adulții decât copiii.
Insula Gozo și gozitanii
Gozo, a doua insulă ca mărime a arhipelagului maltez este locuită de aproximativ 15000 de gozitani. Insula Gozo este mai liniștită decât insula principală a arhipelagului, pe străzi nu vezi atâta forfotă ca pe Malta. În Gozo ajungi cu feribotul, faci cam jumătate de oră din Malta. Iar cursele sunt frecvente, cam la 30-45 de minute. Și nici prețul nu e piperat, maxim 10 euro în funcție de companie.
Locuitorii sunt mândri că stau în Gozo, ei se numesc gozitani, a existat prin secolul al XIX-lea o încercare de independență prin creare unei anume Națiuni Gozitană, un stat însă nerecunoscut niciodată. Au o oarecare autonomie religioasă, economică și sunt mândri că produc vin gozitan și brânză gozitană.
Cum spuneam și mai devreme, și în Gozo există un templu megalitic, mai vechi însă decât cele din Malta, chiar mai vechi și decât piramidele egiptene. Se numește Ggantija și se află în localitatea Xaghra. Ansamblul conține pietre megalitice din perioada neolitică, vechi de peste 5500 de ani. Intrarea costă 10 Euro. În templele Ggantija aveau loc ritualuri dedicate fertilității. Ggantija înseamnă gigant, conform folclorului gozitan o uriașă care a mânca doar fasole cu miere a născut un copil iar apoi, cu copilul pe umeri a creat aceste temple. Este, la fel ca și templele malteze, un fel de ”Stonehenge” maltez.
Chiar dacă nu este foarte veche (cam 100 de ani), bazilica de la Ta’Pinu este un adevărat loc de pelerinaj iar în semn de prețuire pentru împlinirea dorințelor credincioșii au adus aici mesaje de mulțumire și cârje, bastoane sau chiar căști de motociclist. Cârje și bastoane înțeleg de ce, probabil fiindcă s-au vindecat cu ajutorul lui Dumnezeu dar căștile ? Probabil fiindcă divinitatea i-a ajutat să își cumpere mult doritului motorbițâclu.
Chiar dacă pe 8 martie 2017 fenomenele de eroziune au dus la prăbușirea Azzure Window, merită să mergi până acolo unde a fost o dată poate cel mai cunoscut obiectiv nu doar al insulei Gozo dar și al Maltei. Nu a mai rămas nimic din arcada înaltă de aproape 30 de metri. Dar merită să fi acolo fiindcă oricum priveliștea e nemaipomenită.
Iar cum spuneam, gozitanilor le place autonomia așa că au și capitala lor. Victoria, cel mai mare oraș din Gozo este considerat capitala insulei. Citta Victoria (care s-a numit mai demult Rabat) nu numără mai mult de 7000 de gozitani. Dar merită cu prisosință să îl vizitezi la pas. Gozitanii sunt foarte religioși, în capitală sunt peste douăzeci de biserici. De fapt întreaga țară are un număr foarte mare de lăcașe de cult în comparație cu numărul de locuitori. Merită să vizitezi Catedrala Înălțării Sfintei Fecioare Maria dar și bazilica St. George. Mai mult, cei care doresc pot să vadă cum arată un siloz din secolul al XVII-lea, un depozit de praf de pușcă din secolul al XVIII-lea, adăposturi din cel de-al Doilea Război Mondial și fosta pușcărie. Și dacă ai timp poți vizita Muzeul Gozitan de Arheologie.
Comino, insula cu doi locuitori
Aflată între Malta și Gozo, micuța insulă Comino de aproape patru kilometri pătrați este și ea în felul ei o atracție turistică. Numele provine de la “chimion” iar pe micuța insula mai sunt doar doi locuitori, preotul și polițaiul fac naveta din orașul gozitan cel mai apropiat. Evident că pe insulă poți ajunge doar cu feribotul.
Una din atracțiile insulei este Laguna Albastră unde o baie în apa azurie a mării este o adevărată plăcere, mai ales dacă vremea ține cu tine. Evident că unde sunt turiști mulți sunt și tarabe cu mâncare și băuturi, există chiar și WC public gratuit și destul de curat. Solul este foarte stâncos dar merită să faci o plimbare. Există puține străzi, mai degrabă pe lângă puținele clădiri de pe insulă. Cele mai vechi clădiri sunt o capelă, din secolul al XIII-lea și St. Mary’s Tower, un turn fortificat construit în secolul al XV-lea. Există și un post de poliție, un spital dezafectat și un hotel care se află în renovare.
Comino este însă o arie naturală protejată, atât pentru floră cât și pentru faună, insula este considerată un sanctuar ornitologic.
Food, drinks and souvenirs
Iată că am ajuns la rubrica atât de dragă mie, cea despre mâncăuri, băuturi și suveniruri.
Malta nu e o țară scumpă, prețurile sunt cam la nivelul celor din Uniunea Europeană. Poți servi masa la terase unde prețurile sunt mai lesne cum se spune la noi în Banat adică e mai ieftin. Sau poți merge și în supermarketuri, lanțurile internaționale Spar și Lidl sunt prezente dar există și lanțuri locale precum Welbee’s (cred ca e subsidiara Carrefour, au multe produse marcă proprie). Mulți est-europeni au ales să trăiască în mica țară mediteraniană (am auzit că ar fi și câteva mii de români stabiliți acolo). De aceea găsești în magazine produse bulgărești, sârbești (nelipsitele Eurocrem și Vegeta) dar și românești (am văzut cu ochii mei mălai Arpis și probabil mai sunt și altele).
Da, există și restaurant românesc, se află în în San Pawl il-Bahar – se numește The Riva – patronul e român, rețetele sunt românești iar prețurile… europene. Nu am fost, prefer întotdeauna să servesc produse locale.
Deci, let’s go:
Specialitati culinare de neratat in Malta:
- În special dacă te afli în Marsaxlokk, fost sat pescăresc nu poți rata o porție de Aljotta, o ciorbă autentică cu pește și scoici. Prețurile variază între 7 și 10 Euro porția, diferă dacă o servești la terasă sau la restaurant
- Fiind țară insulară, evident că maltezii sunt mari mâncători de pește. Tonul, dorada și peștele spadă sunt câteva din speciile pe care le servesc
- Maltezilor le place tocana de iepure cu sos de ustoroi și vin roșu, este unul din preparatele tradiționale din micul stat mediteranian. Așa că nu poți pleca din Malta fără să guști măcar o dată o porție de rabbit stew. E puțin picantă dar nu e foarte iute. Tot așa, prețul depinde de locația unde o servești: 15 Euro la food court în La Valetta și 20 – 25 Euro la terase
- Pe lângă tocana de iepure te mai poți delecta și cu specialități din fructe de mare, carne de miel sau de cal
- Maltezii sunt patiseri grozavi, poți servi pe stradă pastizzi – un fel de croisante umplute cu ricotta sau cu pireu de mazare și curry sau te poți delecta cu qassatat – un fel de “poale-n brau“ cu aceiași umplutură.
- Dacă vrei ceva mai light, poți opta pentru o salată cu brânză gozitană de oaie. Sau pur și simplu, dacă ești mare fan brânză, există multe specialități de brânză gozitană în crustă
- Poți cere liniștit “hașiș“ în Malta, este perfect legal. Pentru că “hașiș“ în malteză înseamnă legume. Se scrie haxix dar se pronunță [:h a ș i ș].
Să trecem acum la băuturi.
- Pe cât de mică ca țară și suprafață, Malta are propria băutură răcoritoare. Bautură racoritoare locală se numește Kinnie și e alternativa locală la Cola și Fanta, în fața cărora se pare că a câștigat. Este un suc de portocale ușor amărui fiindcă conține extract de pelin. Nu e însă foarte amară, are exact acel grad de amareală care trebuie. Și e gustoasă.
- Kinnie există și în varianta slab alcoolică Kinnie spritz cu 4% alcool pentru a fi se servită ca aperitiv
- Ca orice țară și Malta are “berea-fanion“. Berea locală cea mai cunoscută se numește Cisk – numele provine de la cuvântul “cec” tradus din engleză în malteză fiindcă primul proprietar al mărcii era o bancă.
- Pentru doamne și domnișoare recomand un lichior, în Malta se prepară diferite lichioruri interesante și delicioase: de cactus, de carob (roșcov), de alune, de lămâie, de rodie etc.
- Poate nu credeați dar în Malta există câteva podgorii, cea mai mare și mai bună se numește Marsovin. Se produce vin bun și nu foarte scump, așa că…. Noroc !
Cât despre suveniruri, evident că și aici găsești pahare, șorțuri, magneți, căni, dopuri pentru sticla de vin, degetare, tricouri etc. inscripționate cu Malta sau nume de orașe malteze.
Merită să vizitezi fabrica de sticlă de la Ta’Qali, Mdina Glass Factory. Pe lângă faptul că poți vedea chiar în hala de producție cum se fabrică obiectele de sticlă poți cumpăra un suvenir: o farfurie, o vază sau chiar un glob de Crăciun, fabricat acolo și nu Made in China.
Evident că o sticlă de lichior sau de vin poate fi un suvenir potrivit pentru cineva din țară.
Fiindcă balcoanele de lemn sunt unul din simbolurile orașelor malteze, aproape toate casele au, evident și la magazinele de suveniruri trebuia să existe balconașe mai mici sau mai mari, numai bune de luat acasă. Sau poate o bărcuță Luzzu viu colorată în miniatură ca să nu uiți că ai fost în micuțul stat insular.
Iar fiindcă noi am fost chiar în preajma Sărbătorii Tuturor Sfinților care se ține la catolici pe 1 noiembrie (cam același lucru cu Ziua Morților), maltezii au modul lor de a aduce un omagiu celor plecați dintre ei. Există în magazine o prăjitură cu marzipan în formă de os uman numită “Osso dei morti“ sau “November Bone”
Imagini Malta
Catedrala din La Valletta
Si magnificul sau interior
Palatul Marelui Maestru
Tunurile din La Valletta
Upper Barakka Gardens
Urmele ocupatiei britanice
Un element arhitectural important – balcoanele malteze. Aici, in Sliema
La o cafea in Sliema
Mai multe balcoane
Stradutele din Birgu
Si balcoanele de rigoare
Macheta bisericii din Mosta
Si in realitate
Bomba „miraculoasa” din Mosta
Panorama de la Dingli Cliffs
Stradute din Mdina
Creatii ale sticlarilor din Mdina
Biserica din Rabat
Coloratul sat Marsaxlokk si barcile sale traditionale
Grota albastra
Paza de coasta
Marsaxlokk
Gigantija
Barci la Marsaxlokk
Aici a fost Fereastra Albastra …
Biserica Ta Pinu
Si carjele lasate
Comino
Vegetatia de pe micuta insula malteza
Cisk, beer of Malta
Malta are si bautura sa racoritoare, Kinnie
Cochilii de melci in La Valletta
La Valletta food court
Tocanita de iepure
Gasesti si malai romanesc
Ciorba de peste
Peste proaspat prins la Marsaxlokk
Suveniruri in Malta
Autobuz clasic in Rabat
Poale-n brau malteze
O ruda a celebrilor pomi din Socotra