Ca maine “anul se-noieste, Plugusorul se porneste” asa ca e momentul ideal sa arunc o privire in urma, la ce am facut si ce am vazut in 2022. In primul rand, trebuie sa spun ca 2022 a fost anul in care am scapat de COVID in cea mai mare parte. Ca veni vorba de COVID, am facut boala de 2 ori, ultima oara in noiembrie 2022 (prima oara m-am captusit cu delta in aprilie 2021), datorita vaccinarii (am 3 doze), nu am simtit aproape nimic si am trecut si a doua experienta cu COVID la fel de bine ca si cea din 2021. Din punct de vedere turistic, 2022 a fost anul “revenge tourism”, cand imensa majoritate a restrictiilor au fost ridicate (de pe la jumatatea anului, doar Coreea de Nord, China, Turkmenistan si cateva natiuni insulare din Oceania mai sunt inchise), asa ca a fost anul in care lumea a revenit in avioane, in locuri turistice in numar mare. Da, uitandu-ma retrospectiv, cred ca este o minune ca am vizitat o Praga si un Santorini complet pustii (in 2020), dar parca e mai bine acum cand nu trebuie facut un test PCR la fiecare trecere de granita :).
Anul Nou 2022 insa nu se profila prea bine. Omicronul tocmai aparuse cu o luna in urma, brusc Africa de Sud a fost izolata de restul lumii in cateva ore (Romania a trimit un avion de salvare sa stranga turistii de pe acolo), iar imediat, Marocul a inchis complet granitele. Majoritatea tarilor europene au inasprit accesul (unele au cerut 3 doze, altele cum a fost si Romania cerea si test PCR alaturi de vaccinare), iar anularea de zboruri din motive pandemice revenise la ordinea zilei – chiar si zborul meu de intoarcere din Africa a fost anulat deoarece Emiratele Arabe Unite au decis ca testele facute in vreo 7 – 8 tari africane nu sunt demne de crezare (si aveau mare dreptate), asa ca au interzis zborurile spre acestea (inclusiv Tanzania de unde urma sa ma intorc spre casa).
Deci, Anul Nou m-a prins in Tanzania, pe malul lacului Tanganika in orasul Kigoma. Tocmai m-am intors impreuna cu un grup de calatori din parcul national Gombe unde am vazut cimpanezii la doi pasi de noi si am sarbatorit Anul Nou cu dans si muzica de Tanzania si sampanie de acasa :). Am plecat pe 2 ianuarie spre Zanzibar pe care l-am revazut cu mult drag dupa 16 ani ! De fapt anul 2022 a fost anul unor reveniri dupa o gramada de timp prin mai multe locuri dragi. Cum am spus, zborul Fly Dubai cu care trebuia sa revin acasa a fost anulat din motive covidice, asa ca am fost repatriat cu ajutorul charterului Karpaten, ocupand ultimul loc liber din avion :).
Nu am stat prea mult acasa la frig, asa ca la final de ianuarie am fost cu ocazia zilei Hello Holidays la Sharm el-Sheikh – practic a fost prima oara cand chiar am vizitat Sharm (efectiv, mai fusesem de 2 ori – in 2000 si 2006, dar prima oara doar in tranzit – venisem cu vaporul din Hurghada si am plecat direct spre manastirea Sf. Ecaterina, iar a doua oara am venit sa filmez o reclama cand lucram la Ursus, dar am stat doar o zi si aceea pe Marea Rosie pentru a filma). In schimb, am revenit cu bucurie dupa 22 ani pe varful Jebel Musa (acolo unde Moise ar fi primit Chivotul Legii cu poruncile) si cu tristete la Nuweiba, o statiune la mare de care ma leaga niste amintiri foarte frumoase si care acum este o ruina. Sic transit gloria mundi.
Evident, si in 2022 am organizat 3 excursii din seria “Haideti cu Imperator” impreuna cu prietenul Dragos de la Explore Travel – in Iordania & Arabia Saudita (martie), Pakistan (august) si Socotra (noiembrie). Ca de obicei, au fost niste expeditii in locuri mai putin cunoscute marelui public, dar absolut fabuloase, sa-ti ramana amintiri pentru o viata. Si ca de obicei, nu am fost cu sute de turisti, ala nu mai e turism, e o bataie de joc chiar si daca stai la hoteluri de 10 stele, prefer sa mergem mai putini si sa putem interactiona intre noi, cu ghidul local si cu localnicii – si sa ramai cu amintiri de neuitat. Asa am descoperit o Arabie Saudita aflata in plina Revolutiei sociala, culturala si civilizationala, intr-un moment in care stalpii Regatului Protector al Celor Doua Moschei Sfinte sunt distrusi, iar tara se muta la o alta filizofie, asa am descoperit un Pakistan de o frumusete rara, culturi prezervate de sute (poate mai bine de 1000 ani), dar si un popor altfel decat este portretizat in media – zambitor, dornic de oaspeti, curios si ospitalier. Am plecat apoi in noiembrie la capatul lumii si dincolo de ea, in insula yemenita Socotra, un paradis practic in afara timpului si spatiului, neatins de modernitate, intr-un loc profund si unde te poti bucura de simplitatea vietii.
Cum ziceam, 2022 a fost si anul marilor reintoarceri. V-am spus ca am revenit in Zanzibar dupa 16 ani si in Sinai dupa 22 ani, dar a fost si anul in care am revenit in dragul meu Sarajevo dupa 19 ani, un oras minunat, un oras duios, un oras cu povesti triste, dar cu oameni frumosi, un oras in care am fost intre 1996 si 2003 de 19 ori (acum am fost a 20-a oara) si a fost o revedere plina de melancolie si bucurie. Stiu, e greu pentru altcineva sa replice sentimentele mele fata de acest oras, dar pot sa va spun ca e cea mai frumoasa capitala din fosta Iugoslavie !
Evident, nu am putut sa nu merg si prin tara. Si cum de cativa ani incoace, m-am indragostit de Oradea, nu am ratat ocazia sa revin acolo chiar de 2 ori, am descoperit locuri minunate din Tara Hategului (da, am fost pentru prima oara atat la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, capitala Daciei romane, cat si la Sarmisegetusa daca, doua locatii absolut obligatoriu de vazut – trecand peste toate aberatiile dacopatice, civilizatia daca, mai ales cea din primul secol de dupa Hristos este cu adevarat admirabila, iar urmele ei de la Sarmisegetusa sunt de neratat). Aici am fost intr-o excursie organizate de pritenul Costin de la Scorilo Travel, omul care stie orice coltisor din Romania si care organizeaza cred eu cele mai frumoase excursii in Romania.
Am ajuns in sfarsit si la Iasi, Destinatia Anului in Romania in 2022 (dupa 17 ani !). Si, da, am descoperit cu surprindere unul dintre cele mai bine aranjate orase din tara, cum spun, o surpriza absoluta – unde cladirile istorice sunt perfect refacute, iar centrul orasului este incredibil de verde … un oras de asemenea plin de povesti pe care trebuie sa le asculti de la ghizii locali !
Am fost de asemenea si la Brasov chiar de 2 ori – odata pentru Junii Brasovului si odata pentru ca am fost invitat sa tin un masterclass de marketing de destinatie pentru cei care se ocupa de promovarea destinatiilor romanesti. Iar sa revii la Brasov este intotdeauna o placere. Apoi, nu a trecut anul fara sa descopar unul din ultimele judete in care nu calcasem vreodata – Satu Mare. In acest moment, nu mai am decat 4 judete in care nu am calcat vreodata (Salaj, Teleorman, Vaslui si Botosani), dar sper sa le vad cat se poate de repede. Satu Mare este o mare necunoscuta a Romaniei – este unul din acele judete despre care nu se stie decat ca acolo se atarna harta in cui si cam atat – si e pacat, sunt niste obiective care nu trebuie ratate.
Evident, nu am putut sa nu merg si in Turcia, Grecia si Bulgaria, cele mai vizitate tari de catre romani. In Turcia, am mers pentru prima oara in zona Fethyie – Marmaris, o zona absolut superba, net superioara Antalyei unde ai multe lucruri de vazut si facut (la invitatia Hello Holidays), apoi in Grecia am descoperit una din insulele mai putin cunoscute si mai putin batute de romani – Karpathos. Este una dintre acele insule mai putin turistice, perfecta pentru cei care vor sa se bucure de o insula autentica, fara multa aglomeratie si care doresc sa se imbibeze cu acea atmosfera minunata a Greciei insulare. In Bulgaria, am descoperit zona sudica a Litoralului din jurul Burgasului – acolo unde nu ai parte doar de plaje si baruri, ci si de niste orase istorice absolut superbe cum sunt Nesebar si Sozopol sau de alte atractii neobisnuite cum este palatul de la Ravadinovo.
Am fost de asemenea o saptamana in Cipru de Nord la invitatia deja defunctei agentii Soley Tour, timp in care mi-am indeplinit un vis mai vechi – sa calc in orasul Varosha, orasul care a incremenit in 1974 cand trupele turcesti l-au cucerit si in care nimeni nu a avut voie sa calce pana acum vreo 2 ani cand a fost partial redeschis turistilor – este practic o calatorie in timp, descoperind ce insemna cool si lux in anii 70 (Varosha a fost una dintre cele mai trendy destinatii a anilor 60 – 70 pe vremea cand Hurghada, Sharm el Sheikh, Antalya sau Dubai practic nu existau). In plus, in martie, dupa excursia din Arabia Saudita, am ajuns in emiratul Ras al-Khaimah la invitatia Ras al-Khaimah Tourist Development Authority pentru a descoperi un emirat mai autentic, dar fara sa duca lipsa de obiective turistice.
De asemenea, am fost pentru prima oara in viata doar insotitor de grup in Africa de Sud (am insotit grupuri, dar doar din acelea a caror program eu l-am facut, inclusiv ales hoteluri, parteneri, etc, etc, dar niciodata sa implementez un program deja facut – ma bucur ca am avut parte de un grup cu oameni foarte faini si am putut descoperi multe locuri absolut superbe din aceasta tara de la capatul Africii)
Si nu in ultimul rand, sunt mandru ca am fost selectat sa particip intr-un program european de promovare a unor destinatii din bazinul Dunarii – Trans Danube Pearls in cadrul caruia am revazut Oradea si Subotica (dupa 24 ani !), dar am si calcat pentru prima oara in frumosul Szeged .
Daca este sa vorbesc in termeni statistici –
Tari vizitate: 17 tari de pe 3 continente (Africa de Sud, Arabia Saudita, Bosnia & Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Iordania, Maroc, Pakistan, Romania, Serbia, Tanzania, Turcia, Ungaria si Yemen)
Tari noi: Arabia Saudita, Pakistan si Yemen (nr. 137, 138 si 139 ).
Zboruri: 47
Kilometri zburati: 72,274
Zboruri cu:
TAROM – 15
Turkish Airlines – 12
Wizz Air si Aegean Airlines – 3
Blue Air, Fly Dubai, Air Arabia, Air France – 2
Air Tanzania, Precision Air, Animawings, Pakistan International Airlines, SKY Express – 1
Numar zile in care am calatorit: 128
Va urez La Multi Ani si un 2023 cat mai calator. Si in curand va invit sa cititi si articolul despre ce planuri am in 2023. Poate ne intersectam pe undeva :).
Imagini 2022
Asa am intampinat 2022. Era dulce
Si unul din primele rasarituri de soare ale anului – in Zanzibar
Prin Stonetown, capitala Zanzibarului
O poza „exotica” – TAROM in Zanzibar
Aici am stat in Sharm el-Sheikh – Sunrise Arabian Beach Resort
Zona centrala din Sharm el-Sheikh
In drum spre Jebel Musa
Deasupra Sinaiului
In varf !
Un apus de soare absolut superb
Ruinele Nuweibei… in cladirea din stanga am dormit vreo 3 nopti…
Nu conteaza de cate ori mergi la Petra, de fiecare data te incanta
O alta minune – Wadi Rum
Prima tara in premiera in 2022 – Arabia Saudita (aici, un mormant nabatean din Hegra)
O galerie de arta in plin desert in Arabia Saudita
Un pic de relaxare la Hampton by Hilton in Ras-al-Khaimah
Unul din cele mai faine desert safari-uri de care am avut parte (si am avut !)
Cea mai lunga tiroliana din lume este la Ras-al-Khaimah
Varosha, orasul incremenit in timp
Junii Brasovului in Duminica Tomii
Ulpia Traiana Sarmisegetusa – punctul de pornire al poporului roman
Sarmisegetusa dacica
Si urmele unor cladiri misterioase
Sarajevo, mon amour
Prima masa era musai sa fie cevabcic la Zeljo. La fel de buni
Sarajevo vazut prin ochiii lunetistilor sarbi
Am dat o fuga si la Mostar pentru a vedea podul refacut
Sozopol si
Nesebar, orasele istorice de pe coasta bulgara a Marii Negre
Castelul Ravadinovo
Un obiectiv istoric practic necunocut in Romania – castelul Ardud. Ardud. nu Abrud !
Castelul de la Mediesu Aurit, judetul Satu Mare
Vreau o tara ca Oradea. Cladirea din imagine (Palatul greco-catolic) a ars acum 4 ani. Acum e ca nou
Am plecat cu trenul spre Ungaria
Dupa ce am schimbat de 2 ori, am ajuns la Szeged. In imagine, fabuloasa Sinagoga a orasului
Subotica (Serbia) si strazile sale cu „acoperis” de copaci
Plimbare prin Marmaris
Vechea cetate a Marmarisului in orasul vechi
A doua tara „in premiera” – PAKISTAN, o tara de poveste
Lacul Attabad de pe valea Humza
Mareata moschee mogula din Lahore, Pakistan
Coroana Destinatiei Anului 2022 – Iasi !
Universitatea din Iasi
Palatul Sturdza de langa Iasi – o bijuterie !
Spectaculosul sat Olympos din insula Karpathos, Grecia
Si vazut din drona
Una din plajele acelea grecesti de care sa te indragostesti
Parcul National Kruger, cel mai faimos din Africa de Sud
Sun City nu inseamna doar cazinouri
Capul Bunei Sperante la capatul Africii
Un taram fabulos numit Socotra…
Reflux
De-a lungul coastei
Zici ca pluteste
Acolo unde e un pic de apa, ai parte de vegetatie luxurianta
Copacii emblematici ai Socotrei
Micuta fotomodela din Socotra
Brasov in decembrie
Craciun feeeericit !
Felicitari pentru retrospectiva si pt ce ai realizat in acest an. Si eu am ajuns in vreo 9 tari anul asta, mai mult ca nicio data. Care iti este planul pt 2023 ? ce tendinte vezi ?
legat de tarile vizitate in 2022:
in Africa de Sud cum ai obtinut viza ?
In Zanzibar, ai urmat vreun tratement de malarie sau consideri ca nu e risc ? Ma tot gandesc daca sa ma duc cu fiu-miu.
Scuze, am fost plecat in Maroc, acum am revenit si ma apuc de treaba
Am scris vreo 2 zile mai tarziu despre planurile de 2023.
Africa de Sud – mers personal la ambasada din Budapesta
Zanzibar – nu am luat pastile de malarie, inteleg ca riscul este limitat.
very very nice