Acum cateva luni in urma, cineva ma intreba ce lucruri imi iau in vacanta. Am promis ca o sa impartasesc acest “secret” atat cu el, cat si cu voi, cititorii acestui blog, dar, sincer, am uitat. Acum mi-am adus aminte si nu neaparat ca plec undeva in urmatoarele cateva zile, chiar va urma o perioada mai lunga in care voi sta linistit a la maison, dar am decis ca e momentul sa scriu acest articol, facand o lista cu ce imi iau intotdeauna cu mine sa va ajute. Si apropos, daca aveti si voi niste lucruri pe care le luati cu voi de fiecare data, as aprecia daca le-ati mentiona mai jos, la comentarii.
Tinand cont ca plec relativ des, in primul rand pot sa spun ca am o lista in excel pe laptop. Si de fiecare data adaug cate lucruri am nevoie, evident, in functie de cate zile sunt plecat. Plec 4 zile ? Simplu, 5 tricouri. Plec 11 zile. 12 tricouri J. Asta in cazul in care nu am ocazia sa spal pe undeva pe drum – in functie de traseu. De exemplu, in tari din Asia de Sud-Est sau America Centrala sunt extrem de multe locuri unde pot sa-mi dau la spalat rufele destul de ieftin si sa le primesc repede. In tari din Europa sau America de Nord, in general nu poti da decat la hotel unde costa uneori extrem de mult. Deci… lista lui Imperator e…
DOCUMENTE. Sunt cheie. Nu poti pleca fara ele. De cand la aeroportul Otopeni s-au introdus masinile de scanat pasapoarte care economisesc extrem de mult timp (maximum am economisit parca vreo 45 minute asta-vara cand la primele ore ale diminetii erau niste cozi interminabile la control pasapoarte), plec chiar si in Europa cu pasaportul la mine. Chiar si daca plec in afara Europei, unde e nevoie musai de pasaport, imi iau si Cartea de Identitate. Uneori mi-a folosit, lasand-o ca gaj in locuri unde voiau sa las pasaportul. Deci, CI + pasaport. Plus carnet de conducere daca ai de gand sa conduci unde te duci.
ASIGURARE. Cum am zis de foarte multe ori, nu ies din tara fara asigurare. Punctum. Pot sa ma duc si doar pana la Ruse (si mi s-a intamplat de vreo 3 ori), aveam asigurare ! Si acuma, mai ales ca e simplu de facut, online, chiar si daca sunt in lounge-ul din aeroport, tot mi-o fac in avans. Pentru asigurari de calatorie, va recomand sa va uitati aici, la Eurolife FFH, principalele avantaje mi se par ca asigura debitare directa in caz de nevoie (adica nu dai banii din buzunar in caz ca ajungi la doctor si apoi ii recuperezi mai tarziu, ci Eurolife se ocupa direct de plata interventiilor) si in plus, foarte tare – are inclusa si tele-medicina, adica daca ai probleme poti sa vorbesti cu un doctor in tara. Asigurarea o poti face aici: https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie
BILETE DE TRANSPORT. Pot fi de avion, de tren, de autobuz. Daca vorbim de biletele de avion, acestea sunt e-tickets, dar personal le iau si tiparite – nu se stie cand nu mai ai baterie la telefon sau mai sunt tari de prin diverse colturi ale lumii care la intrarea in aeroport iti cer biletele tiparite, asa ca e bine sa le ai si pe hartie.
BANI. Prefer cartile de debit. Nu am carti de credit – am vorbit la BCR (unde din nefericire am conturile) si la Banca Transilvania – am vrut la un moment dat sa-mi fac un card Flying Blue – BT si amandoua bancile mi-au spus ca nu sunt eligibil pentru carti de credit, asa ca din 2001 de cand am fost prima oara in Peru ma descurc excelent cu carti de debit. E drept, nu prea inchiriez masini ca nu imi place sa conduc unde in general iti trebuie carti de credit pentru garantie. Intotdeauna iau ca back-up niste cash (euro sau dolari), dar in principal folosesc cardul de debit – fie sa scot din ATM, fie sa platesc direct la hoteluri, magazine, atractii turistice sau restaurante. Atentie – exista tari unde nu poti folosi carduri internationale (ma gandesc la Iran in primul rand) sau unde ATM-urile sunt extrem de rare (Irak, Sudan, etc), asa ca in acest caz, vreau, nu vreau, vin cu cash la mine. Exista tari de asemenea unde exista rate duale – rata oficiala este foarte mica, in timp ce rata de la case de schimb sau piata neagra poate fi de 2-3 ori mai buna – in acest moment, ma gandesc la Argentina si Etiopia, dar si Uzbekistanul avea pe vremuri rate duale – daca scoateti din ATM sau platiti cu cardul, schimbul se efectueaza la rata oficiala, asa ca automat platiti de 2-3 ori mai mult decat daca ati schimba cash.
Atentie, pe de alta parte exista tari (ca Africa de Sud sau Norvegia) unde in multe cazuri nu se accepta cash ca metoda de plata, ci doar carti de debit / credit. De exemplu, in Africa de Sud nu poti plati intrarea in nici un parc national de stat cu cash.
ELECTRONICE. De cand am trecut la facutul pozelor doar cu telefonul mobil, iau totusi vechiul meu aparat de fotografiat pe post de rezerva. In plus, daca imi trebuie sa fac poze repede (telefonul mobil este extrem de lent pentru a face poze) cum e cazul in safari sau pe strazi din zone exotice, folosesc aparatul de fotografiat. De asemenea, iau cu mine baterii externe – am una de 10,000 mah si una de 20,000 mah, o gramada de cabluri (astept cu dorul in piept momentul in care toate electronice se vor incarca folosind aceeasi mufa) si foarte important – un triplustecher mic, de voiaj (l-am cumparat in Bali, dar se gasesc si in Romania) pentru hotelurile in care nu prea au multe prize in camera, iar eu am de incarcat mai multe baterii. In plus, am si adaptoare la mine in cazul in care merg in afara Europei. Electronicele din ziua de azi functioneaza si la 220V si 110V, asa ca nu mai e nevoie de transformator, dar tipurile de prize pot fi foarte diferite de la o tara la alta. Evident, imi iau si laptopul, am un ASUS mai usurel cumparat acum vreo 6 ani sa-l am de calatorie. Mai nou, imi iau si drona nu inainte de a verifica daca o pot introduce si folosi in respectiva tara (in tari gen Maroc, Egipt sau Coreea de Nord ti-o confisca, iar prin alte parti trebuie sa fie organizata o sedinta extraordinara a Parlamentului tarii respective si eventual un referendum national ca sa iti permita sa intri in tara. In tarile europene, insa daca ai o drone sub 250 grame, e ok, dar atentie la no fly zone !)
HAINE – aici doar “the sky is the limit”. Daca plec perioade mai lungi (gen de la 10 zile in sus), studiez daca pot sa le spal la costuri rezonabile in destinatie. In general, imi iau atatia chiloti si tricouri cate zile am planificate + 1 de rezerva, iar ciorapi in functie de destinatie – de exemplu cand plec in tarile calde, de multe ori calatoresc in slapi si sandale, deci nu am nevoie de asa de multi ciorapi. Evident, nu uit sa iau in considerare geci, tricouri, camasi, pantaloni scurti si lungi, pulovere, caciula, manusi, pijamale, etc. Pentru cap, intotdeauna port o sapca, mai ales in zonele cu soare puternic.
INCALTAMINTE – cat mai comfortabila. De obicei, plec hotarat sa umblu, sa descopar locuri, asa ca cu cat mai comfy, cu atat mai bine. De cativa ani, am niste incaltaminte de la Skechers , teribil de buni si comfortabili. Daca te duci in destinatii cu mare si plaja, nu e o idee rea sa-ti iei papuci speciali de apa (nu peste tot ai parte doar de nisip mega fin sa iti gadile talpile)
RUCSAC DE EXCURSII DE O ZI – de obicei plec cu mine cu un troller de cala si un rucsac de cabina. Dar in troller, am si un rucsac mic pe care il folosesc pentru excursiile de o zi. Am unul foarte haios si colorat cumparat de la o piata din Ecuador, dar evident, oricare este bun. Prefer sa aibe loc exterior unde sa-mi tin 1-2 sticle de apa de 500 ml si un buzunar pentru electronice (power bank, cablu).
MEDICAMENTE – sa nu credeti ca veti gasi medicamente pe toate gardurile. In tari mai putin dezvoltate, pur si simplu nu se gasesc, in tari mai dezvoltate, fie sunt aberant de scumpe (de 3-4 ori mai scumpe ca in Romania), fie aproape orice se da pe reteta. In anumite tari (SUA sau Africa de Sud), poti gasi insa numeroase medicamente prin supermarketuri deoarece politicile statale vor sa incurajeze consumul excesiv de medicamente. In consecinta, ia-ti cu tine cam ce ai nevoie – gen de diaree, durere de cap, raceala, tuse, alergie, gripa, pansamente, etc. Daca te duci la altitudine inalte, ia cu tine Diamox (Acetozolamida), iar daca te duci in zone de risc de malarie, ia medicamente pentru preventia malariei (personal, folosesc Malarone sau generice similare). Evident, daca sunt medicamente pentru o anumita boala pe care le iei constant, ia mai multe decat iti trebuie – nu se stie niciodata cand o sa trebuiasca sa-ti amani intoarcerea din cine stie ce motiv.
COSMETICE – stiu doamne si domnisoare care isi iau minim 2 trollere cu cosmetice. Aici chiar ca “the sky is the limit”. O singura avertizare am – in Asia unde albimea pielii este o forma de frumusete absoluta, orice crema vei gasi (inclusiv cele de plaja) contin si un ingredient de inalbire a pielii. Ia tot ce-ti trebuie de acasa, nu te baza ca vei cumpara din vreun magazin local. In plus, incearca sa gasesti si ambalaje mai mici – exista produse gen gelul de barbierit, after shave sau pasta de dinti (sa ma refer la mine ca barbat) in dimensiuni mai mici, pentru calatorit. Atentie, orice lichid peste 100 ml trebuie pus in bagajul de cala- da, au inceput sa apara aeroporturi unde nu mai e obligatoriu, dar astea sunt vreo 1-2% din aeroporturile lumii.
APA – pare foarte ciudat sa te cari cu apa peste mari si peste tari, dar uneori te ajuta. Eu iau intotdeauna 1-2-3 sticle de 500 ml de apa minerala mai ales cand estimez sa ajung seara tarziu la hotel. In general, primesti apa de la hotel, dar am avut cazuri in care hotelul nu ti-a dat apa – ultima oara chiar acum in Maroc, hotelul din Marrakech nu dadea apa, nici macar sa cumperi. Avand apa minerala in bagajul de cala m-a salvat fie de la sete, fie de la a cauta vreun magazin non-stop prin cartier (in caz ca era).
OCHELARI DE REZERVA – daca esti ochelarist ca mine, in caz ca ti se sparg ochelarii, nu vrei sa alergi prin Zanzibar sau Bourkina Faso sa-ti faci ochelari. Plus ca poate tine si cateva zile pana cand iti vor fi gata.
LUMINA – in tari din lumea a 3-a (chiar si in unele ceva mai dezvoltate cum e Africa de Sud care strabate o criza energetica fara egal in istoria continentului), curentul electric poate fi intrerupt si ore in sir. Asa ca o frontala mica ieftina si usoara nu strica niciodata.
CEARSAF / PROSOAPE – esti mai simtitoriu si obsedat de curatenia perfecta din hoteluri. Greu gasesti curatenia perfecta, chiar si in hoteluri de 5 stele cu staif, dar mai ales cand te duci prin colturi mai putin turistice – ia-ti de acasa un cearsaf sa il pui peste patul de la hotel si prosoape. Evident, daca urmeaza sa dormi la cort, sau hostel, asta este obligatoriu (plus un sac de dormit).
Cam asta e lista mea. Care e lista voastra ?
Salut
ai idee pt viza de Africa de Sud s-a mai schimbat ceva la viza ? Tot la Budapesta e cel mai aproape ?
Nu. Doar la Budapesta se accepta pentru cetatenii romani. A ramas la fel