
Moscheea Badshahi, Lahore, Pakistan
Este binecunoscut faptul ca India sau mai bine zis o foarte mare parte din India a fost condusa timp de secole de Imparatii Imperiului Mogul. Acest imperiu a stapanit parti intinse din subcontinent de la domnia lui Babur din 1526 (acesta a cucerit Sultanatul de Delhi in urma bataliei de la Panipat) pana in 1857 cand Marea Britanie a abolit Imperiul Marilor Moguli in urma imensei Rascoale anti-britanice care daca nu ar fi fost interventia nepalezilor ar fi dus probabil la alungarea englezilor. Dar britanicii au invins trupele rasculate indiene, au abolit imperiul si l-au exilat pe ultimul imparat in Birmania unde a si murit. Dar timp de 330 ani, mogulii proveniti din Asia Centrala (Babur a fost un urmas al lui Timur Lenk) au condus un imperiu imens si au lasat in urma niste constructii fundamentale pentru intreaga omenire – de la Taj Mahal la Red Fort din Agra, de la orasul perfect Fatehpur Sikri la moscheea din Lahore. In toate aceasta perioada, Imperiul Marilor Moguli nu a avut decat 4 capitale: Agra, Delhi si pentru perioade scurte Lahore si Fatehpur Sikri. Atat Pakistanul, cat si India revendica mostenirea Marilor Moguli – India in virtutea faptului ca cea mai mare parte a Imperiului s-a aflat pe teritoriul actual al Indiei, iar Pakistanul atat datorita faptului ca Imperiul s-a intins si asupra unei parti din Pakistanul de astazi, dar mai ales din cauza religiei – Marii Moguli au fost musulmani si au luptat pentru propagarea Islamului in India hindusa si budista. De altfel, Pakistanul sustine ca cel mai frumos monument al Pakistanului este … Taj Mahal. Da, el se afla in India, dar este un monument islamic prin excelenta, construit de un imparat musulman ca mormant pentru sotia sa musulmanca.
Ei bine, din acest stralucitor Imperiu, pe teritoriul Pakistanului se afla o singura capitala – Lahore. Acesta este un oras special in naratiunea oficiala pakistaneza – este capitala provinciei Punjab, cea mai populata provincie a tarii, limba punjabi este limba cu cei mai multi vorbitori din tara, iar cele mai importante monumente islamice istorice sunt aici. Karachi este capitala economica, dar a fost fondat tarziu (1729) si a devenit important doar in secolul XIX cand englezii s-au gandit ca ar avea nevoie de un port in Sindh, iar Islamabad, actuala capitala oficiala a Pakistanului nu exista decat din 1967. Desi Karachi a fost prima capitala a statului Pakistan, capitala inimii pakistanezilor a fost si este Lahore, multi sustinand ca este capitala culturala a statului. De altfel, in inregistrarile ramase din zilele proclamarii independentei, unul dintre cele mai faimoase este vocea martiala a speakerului care anunta “Here is Radio Pakistan, Lahore” dupa ce cu o ora inainte anuntase “Here is Radio All India, Lahore”
Partitia salutata cu atata voiosie de multi a fost un dezastru umanitar de proportii biblice. Cel putin 14 milioane de refugiati si-au abandonat locurile natale, fugind in zona unde coreligionarii lor prelua puterea, iar 1 milion de oameni au murit in decurs de o luna in perioada partitiei. Cea mai afectata regiune a fost tocmai Punjab care a fost impartita in doua parti – o parte cu majoritate sikh a revenit Indiei, iar partea vestica cu majoritate musulmana a revenit Pakistanului. Zeci de mii de punjabi s-au trezit de partea “gresita” a granitei si au trebuit sa se refugieze “dincolo”. Capitala istorica Lahore s-a trezit rupta de al doilea oras ca marime al Punjabului, Amritsar, iar tragedia umana din acest oras a fost mai mare decat oriunde.
Principalul obiectiv turistic din Lahore este indiscutabil Moscheea Badshahi. Construita de imparatul Aurangzeb (fiul si cel care l-a detronat pe Shah Jahan, constructorul Taj Mahal-ului), moscheea Badshahi a fost cea mai mare din lume intre anii 1673 si 1986. Ma rog, nu non-stop pentru ca in secolul XIX, Lahore a fost cucerit de sikhi si moscheea a devenit cazarma si grajd pentru caii soldatilor sikh. De altfel, fix langa impresionant moschee se afla cumva ascuns si imposibil de vizitat un templu sikh care a fost principalul templu de rugaciune pana in 1849 cand Imperiul Sikh a fost destramat de englezi, iar Lahore a fost ocupat. Pentru a castiga simpatia populatiei majoritar musulmane, dupa ce au folosit-o cativa ani ca si cazarma, englezii au redat moscheea imamilor pentru a o redeschide ca moschee dupa o intrerupere de mai bine de jumatate de deceniu.
Acum, moscheea Badshahi este unul din monumentele-simbol ale intregului Pakistan si intr-adevar, este impresionanta. Nu este nemaipomenit de inalta, cladirea nu este prea mare, dar datorita curtii interioare enorme, are proportiile care au facut-o cea mai mare moschee din lume atata amar de ani. De fapt, interiorul este surprinzator de limitat, dar credinciosii musulmani nu trebuie sa intre in cladire obligatoriu pentru ca sa se roage, o pot face linistit si in curte, oricum, Allah ii vede. Ca si la alte moschei pakistaneze, inclusiv in curte se intra descult, iar in fierbintele soare de vara al Punjabului, pietrele din curte pur si simplu ard. Asa ca toti, credinciosi sau infideli am luat-o lipa, lipa desculti fie prin niste culoare care delimiteaza curtea interioara, fie pe niste covoare puse prin centrul curtii pentru a nu iti transforma talpile in carne la gratar :).
In imediata vecinatate a Moscheii, la fel ca si la Delhi (de fapt moscheea din Lahore seamana foarte mult cu Moscheea de Vineri de la Delhi), se afla Lahore Fort, resedinta imperiala mogula. Foarte similara cu cele din Delhi si Agra, Fortul are o zona verde extrem de linistita intr-un oras mult prea aglomerat si cele doua Sali de audienta – cel public – pentru mase, si cele privat – pentru fetele boieresti. Nu este la fel de ornat si spectaculos ca cele din Delhi si Agra, dar poate si pentru ca Lahore a fost destul de putin timp capitala a Imperiului, asa ca nu s-au bagat extrem de multi bani in constructie. Dar, este tot asa – impozanta, impresionanta, un testimonial pentru arta mogula.
Un alt punct de atractie din oras, dar la o distanta apreciabila de zona moscheeii si a fortului este gradina Shalimar, o alta mostenire din perioada mogula. Construita de Shah Jahan (da, tipul cu Taj Mahalul), gradina voia sa reprezinte paradisul in acceptiunea persana – iarba verde, fantani pline cu apa, ce sa mai, paradisul pentru o societate unde apa de multe ori e un lux. Nu era o resedinta imperiala, ci mai degraba refugiul imperial pentru a se linisti sau a-si primi oaspetii – sunt cateva pavilioane relativ mici, dar frumos ornate pentru imparat, imparateasa si oaspeti. Peste tot unde vazusem poze cu gradina Shalimar, apareau cu rol principal fantanile… am ajuns si la ele – se pot observa de sus, dintr-un pavilion impozant, dar exista mici pavilioane si langa ele. Dar apa, ioc. Ma uit, stanga, dreapta, nimic, apa doar in poze. Cand sa plec destul de dezamagit, cineva din grupul nostru vine la mine si imi zice ca un nene a zis ca poate da drumul la apa in schimbul unui bacsis (nu cine stie ce, cred ca in jur de 10 dolari daca tin bine minte). Sigur, nici o problema. Asa ca in vreo 10 minute, apa a inceput sa danseze deasupra fantanilor, dar destul de anemic. Daca ai vazut fantani in Bucuresti, Paris sau alte orase europene (nu mentionez Dubai), atunci, jocul apei din gradina lui Shah Jahan nu e cine stie ce. Dar asta conteaza mai putin, ne-am bucurat de imagini si am plecat mai departe.
In episoadele precedente, am scris ca Pakistanul m-a surprins total. Ma asteptam la o Indie musulmana, la fel de haotica si murdara, dar dimpotriva – nordul, Humza, Islamabadul sau Chitralul erau dintr-o alta galaxie – se conduce rezonabil, ordine, ceva mai multa disciplina si curatenie. Ei bine, Lahore a inceput sa-mi aduca aminte de India (deh, India e oricum la vreo 40 km de Lahore), dar in continuare, Lahore este mult mai civilizat, ordonat si curat decat marea majoritate ale metropolelor indiene. Doar centrul vechi, bazarul au o atmosfera de India, cu strazi alambicate, cu motociclisti zanatici, cu gunoaie pe strazi (nu, nu, nu, nici nu se compara cu Delhi, dar nici cu Islamabad !). Dar pe langa atmosfera aceasta vag nebuna orientala, prin orasul vechi gasesti cateva perle de cladiri – hamamul Shahi, minunat restaurat, dar si moscheea Wazir Khan, una dintre cele mai colorate si flamboyante moschei ale Pakistanului, o morisca de culori si desene abstracte. Din pacate, o parte era in reconstructie, dar asta inseamna ca aceasta moschee technicolor are un viitor asigurat. Soferul de taxi care ne-a luat de la gradina Shalimar a aparut apoi ca din caldaram (probabil nu avea prea multi clienti) si ne-a ghidat pe niste stradute pe unde indiscutabil n-am fi ajuns nici cu mama GPS-ului si a fost o experienta faina. Ma rog, poate socanta pentru unii (cu canale refuland si macelarii la vedere), dar extrem de autentica.
Eu m-am mai dus si la Muzeul Lahore gazduit intr-o cladire impresionanta colonial-britanica, cu multe exponate istorice – de la haine si podoabe la porti de casa si alte elemente arhitecturale tipice pentru toate comunitatile punjabi (inclusiv pentru hindusi si sikh care au cam disparut din Punjabul pakistanez), exponate despre lupta lui Jinnah pentru partitie si independenta si foarte surprinzator pentru mine, statui hinduse – inclusiv simbolul cu 4 lei ai Indiei.
In Lahore am inteles inca odata ce inseamna Armata in Pakistan. Intr-o societate fara caste (de fapt, de aceea multi hindusi s-au convertit la Islam pentru ca era o religie fara caste), Armata este o casta de sine statoare. Au cartierul lor (Cantonment), inutil sa spun ca e de departe cel mai pompos si mai bine intretinut din tot orasul, cu sosele largi, copaci falnici si o gramada de flori, au scoli de varf doar pentru copiii de militari si multe alte beneficii. In Cantonment-ul din Lahore exista pana si cel mai spectaculos mall din oras, dar ca sa intri aici, e mai complicat decat trecerea frontierei in India, dovedind inca odata ca Armata pakistaneza este stat in stat si atata timp cat armata e la putere, democratia in Pakistan este o vorba de saga.
Si ca veni vorba de Armata, poate cel mai interesant “spectacol” are loc seara de seara la punctul de frontiera cu India de la Wagah – ceremonia coborarii drapelului care este urmarita de mii, uneori chiar zeci de mii de oameni. Dar despre ceremonia de la Wagah, intr-un episod special. E prea tare
Nota
Am fost in Pakistan impreuna cu un grup superb de oameni iubitori de calatorii si destinatii interesante, organizat de prietenii de la Explore Travel. In Pakistan, agentie partenera a fost Awesome Adventure Pakistan, una dintre cele mai dedicate si serviabile agentii locale cu care am colaborat vreodata. In octombrie 2023, planific o noua tura prin Pakistanul plin de culorile toamnei, veti avea informatii in curand !
Imagini Lahore
Acele cladiri tipice pentru subcontinent
Pasarile par iubite in Lahore
Transportul in comun
Spre monumentale poarta de la intrarea in moschee
Construita in cel mai remarcabil stil mugal
Asta a fost cea mai mare moschee din lume secole de-a randul ! Acum e a treia doar in Pakistan
Expozitia de carti sfinte
Una din marile capodopere ale perioadei mogule
Si in interior
Parca vine din vremea marilor moguli
Vis-a-vis de intrarea in moschee, se afla Lahore Fort. In cladirea din mijlocul pietei se afla un pavilion de audiente
Templul sikh, o amintire a perioadei de dominatie a sikhilor in Lahore
Spre Lahore Fort
In interiorul palatului imperial
Dincolo de zidurile de aparare, se vede moscheea
Acele incredibile acoperisuri mogule
Pofta mare !
Urmele Raj-ului britanic
Gradina Shalimar, gradina de placere a imparatului mogul in Lahore
Doar ca faimoasele fantani …. piua
Frumoasele pavilioane de langa bazin
Pentru cativa bani, a inceput sa tasneasca un pic de apa
Bulevardele din Lahore
Una din portile de intrare in orasul vechi
Hamamul Shahi
superb restaurat
Atmosfera orientala a bazarului din Lahore mi-a adus aminte de India invecinata
In lipsa de carciumi, barurile cu sucuri de fructe sunt apreciate
Moda pakistaneza de iarna-vara.
A vinde saluri in Pakistan este o arta
Pe strazile din vechiul Lahore
Colorata moschee Wazir Khan este in reconstructie
Unii se roaga, altii pozeaza, ceilalti admira
Scene de strada: Cizmarul din Lahore
Lahore Museum
Intalnire in urma careia s-a decis Partitia. Rezultate – 2 tari (ulterior, 3 dupa independenta Bangladesh-ului), milioane de morti, zeci de milioane de refugiati
Gandhi si Jinnah
Urme ale diverselor civilizatii care s-au perindat prin Punjab
Surpriza: simbolul Indiei in Muzeul din Lahore !