
Socotra
Nu trebuie sa ma repet, am spus-o si pe retelele sociale, am povestit si saptamana trecuta pe blog, Socotra m-a incantat. Este un colt de lume care iti sugereaza paradisul primordial, un teritoriu dincolo de timp si spatiu, un loc practic neschimbat de la facerea lumii, un loc unde descoperi bucuria primara si pura. Am scris si eu despre insula, a scris si Andreea alaturi de care am fost in Socotra impreuna cu sotul ei si alti 12 calatori si sigur vor mai aparea articole de la alti calatori care au calcat prin Socotra. Dar acum as vrea sa scriu despre partea logistica – cum ajungi acolo si cum te poti organiza.
In primul rand, sa mergi pe cont propriu este foarte greu. Nu imposibil. Trebuie sa te duci undeva la vreo ambasada yemenita – cea mai apropiata din cate stiu eu se afla la Varsovia unde trebuie sa te prezinti personal. Viza individuala se da cu dificultate si sunt dese cazurile in care calatorii individuali sunt respinsi. Daca vrei totusi sa-ti incerci norocul citeste aici lista de documente necesare pentru a aplica pentru viza.
Exista doua posibilitati de a ajunge in Socotra – zburand de la Cairo oprind in Aden sau Seiyun si mai departe spre Socotra cu Yemenia – exista un zbor pe saptamana. Biletele Yemenia nu se vand on line, trebuie sa te prezinti personal sa le platesti cash la un birou Yemenia din India, Etiopia, Sudan, Cairo, Kuwait, Emirate sau alte cateva tari. Birourile Yemenia le gasesti aici. O alta alternativa este sa zbori din Abu Dhabi (tot un zbor pe saptamana) pe un avion charter al companiei Emirates Aviation – nu are nimic comun cu Emirates Airlines, este o scoala de zbor si se ocupa de mentenanta de echipamente militare – avioane, elicoptere, tancuri, etc. Acestia organizeaza cate un zbor charter pe saptamana operat de mult mai cunoscuta companie low-cost Air Arabia. Biletele nu se pot cumpara pe site-ul Air Arabia, ci direct de la Emirates Aviation (poti sa-I contactezi pe internet, dar prefera grupurile si nu persoanle individuale). Daca reusesti sa prinzi bilet de avion, sa-mi zici si mie ca nu am auzit pe nimeni.
Odata ajuns pe insula, sa stiti ca nu exista transport in comun, nu exista agentii de inchirieri masini si nu exista hoteluri decat in capitala, Hadibo (sunt 2 hoteluri). Trebuie sa vii cu cortul tau de acasa si sa fi pregatit sa mergi foarte mult pe jos – autostopul este posibil, dar nu spre zonele de interes turistic. Satele sunt rare, dar in fiecare dintre ele vei gasi cate un magazin deschis uneori seara. E bine sa pleci cu toata mancarea si bautura din Hadibo. De asemenea, este vital sa stii un pic de socotri sau araba – exceptand cei care lucreaza in turism, nimeni pe insula nu vorbeste vreo limba straina. Posibil cativa batrani din Hadibo sa stie un pic de rusa (in anii 70 – 80, a existat o baza militara ruseasca in Socotra).
In consecinta, 99% din turistii care se duc pe insula merg in grupuri organizate. Si eu am fost tot intr-un grup organizat in colaborare cu Explore Travel – Dragos de la Explore este deja specialist pe Socotra. A organizat grupul meu, acum mai are un grup in martie care este full, nu mai sunt locuri si sigur va mai avea grup fie toamna lui 2023 sau primavara lui 2024.
Cum ajungi in Socotra
Cum spuneam sunt 2 zboruri pe saptamana
Yemenia – din Cairo cu oprire in Aden sau Seiyun o data pe saptamana. Destul de putini turisti zboara cu Yemenia pentru ca zboara cand da Allah.
Emirates Aviation / Air Arabia – din Abu Dhabi tot odata pe saptamana. Desi mai sigura, si Emirates Aviation mai anuleaza uneori zborurile in caz de probleme – din fericire, datorita unui acord de incetare a focului (relativ respectat), de prin mai 2022, nu au mai fost probleme de anulare. Daca daca se anuleaza, pregateste-te ca mai trebuie sa stai inca o saptamana pe insula sau sa iei faimosul vas de ciment spre Salalah, Oman. Dureaza cam 4 zile.
Viza de Socotra / Yemen
In acest moment, Yemenul este impartit intre trei entitati care se afla in razboi – Houthi (sprijiniti de Iran) care controleaza Nordul Yemenului, Guvernul Yemenului (sprijiniti de Arabia Saudita) care controleaza in general zonele din estul tarii spre Oman si Southern Transitional Council (sprijinit de Emiratele Arabe Unite) care isi doreste separarea tarii in Yemenul de Nord si Yemenul de Sud cum a fost intre 1967 si 1991 si care controleaza orasul Aden si zone sudice, inclusiv insula Socotra.
In ciuda celor trei guverne separate aflate in razboi intre ele, exista inca o viza unica pentru Yemen care acopera desigur si Socotra. Agentiile locale din Socotra fac rost de viza destul de repede si trimit un pdf pe mail care poate fi folosit pentru imbarcare. Odata ajuns in Socotra, reprezentantii agentiei strange pasapoartele grupului si rezolva intrarea in tara. La cerere, pasaportul poate sa nu fie stampilat.
Zborul spre Socotra
Cum am spus, am zburat pe ruta cea mai sigura: Abu Dhabi – Socotra cu Emirates Aviation operat de Air Arabia. Formalitatile sunt diferite fata de cele normale. Mai intai trebuie sa te prezinti la un birou care se ocupa doar de acest zbor – probabil sunt oamenii lui Emirates Aviation. Aici te cauta pe o lista, vizeaza ceva si te trimit sa faci check-in-ul obisnuit – aici lasi bagajul, primesti cartea de imbarcare si efectuezi formalitatile normale.
Zborul spre Socotra este de circa 2 ore si nu am avut probleme – nici la dus, nici la intors, zborul a fost lin si s-a desfasurat la timp. Pe zbor am primit mancare – lucru care nu se intampla pe zborurile normale Air Arabia decat daca platesti – aici fiind zbor charter care costa 850 dolari (dus-intors), probabil Emirates Aviation a inclus si mancarea in servicii.
Odata ajunsi in Socotra, intrarea in tara este complet haotica. Intri intr-o camaruta unde vin la un moment dat si bagajele, dar totul este un haos. Reusesti sa iti gasesti contactul, ii dai pasapoartele la tot grupul, cauti sa-ti recuperezi bagajul si apoi il astepti sa vina cu pasapoartele dupa ce iti treci bagajul printr-un scanner vechi.
Cazare in Socotra
Marea majoritate a tururilor in Socotra ofera cazarea in corturi in toate cele 7 nopti petrecute pe insula. In cazul tururilor Explore Travel, se doarme 2 nopti la hotel in Hadibo (prima si ultima) si 5 pe insula. Exista doua hoteluri pe toata insula, ambele in Hadibo – Hotelul Summerland, un hotel OK de vreo 3 stele as zice, dar curat si corect. Sistemul de rezervare este insa haotic si probabil nu iti vor gasi rezervarea. Pana la urma, se rezolva, eu si inca cineva am nimerit in prima noapte la un alt hotel fara nume aflat la vreo 15 minute de mers pe jos de Summerland pentru ca nu mai erau locuri. Camerele erau mari, curate si mobila cam praf.
Camping in Socotra
In general, cam toate firmele au corturi comfortabile de la Decathlon (celebrul brand Quechua). Exista corturi de 1 sau 2 persoane. Ele vin cu saltea si sac de dormit (ultimul a fost necesar doar in noaptea in care am dormit pe platou unde a fost un pic mai racoare). Echipa de la agentia locala monteaza si demonteaza corturile, deci daca vrei, nu schitezi nici un gest.
Majoritatea campingurilor au niste toalete si dusuri – cele de la Detwah Lagoon au dusurile in aer liber si indreptate spre zona de campare – deci ori te speli cu costum de baie pe tine, ori faci un pic de exhibitionist nud. O alta alternativa este sa te speli noaptea. La plaja Acher (cea mai spectaculoasa, unde in general se doarme 2 nopti) nu exista nici o facilitate – o padure de tufe sunt pe post de WC, iar o conducta care aduce apa calda din munte ascunsa printre niste stanci joaca rolul de dus si de jacuzzi.
Organizarea turului in Socotra
Absolut impecabila. Incredibila pentru o insula atat de rupta de lume. Am fost cate 3 pasageri intr-un 4×4 (alte agentii inghesuie 4 sau chiar 5 pasageri intr-o masina), am avut masina de suport care transporta proviziile si pregatea tabara in timp ce turistii vizitau. Soferii se trezeau cu noaptea in cap pentru a spala masinile si a instala mesele, cortul pentru masa (sa nu te bata soarele in cap), cate o masina dadea o fuga in oras pentru a aduce apa, bauturi racoritoare, mancare, Nutella, peste, snacks-uri si gheata de la o fabrica de gheata detinuta de niste somalezi (da, am avut apa si bauturi racoritoare reci non-stop !). O adevarata operatiune militara executata cu o precizie elvetiana. Sincer, am fost impresionat. La trezire, micul dejun era deja pregatit (painea calda era facuta pe loc), iar apoi totul era strans dupa ce plecam noi – strans mese, cort, scaune, mancarea ramasa, spalare vase, etc.
Ghidul si unii din soferi stiau engleza si erau incredibil de saritori si zambitori.
Masini / drumuri / benzina
Evident, 4×4 – diverse branduri, vechimi, dar toate curatate in fiecare zi. Drumurile sunt neasteptat de bune – intre principalele sate de pe insula sunt asfaltate si asfaltate bine, dar, evident, o buna parte din traseu l-am facut off-road.
Una din masini a avut probleme, la un moment dat a lovit o vaca dupa caderea noptii. Caroseria era destul de afectata in fata. Masina a fost reparata in Hadibo in timpul noptii si a doua zi dimineata la 5 cand ne-am trezit era reparata impecabil. Mi-a adus aminte de service-urile non-stop din Romania din anii 90 – acum te programezi cu 2 luni inainte ca sa te rezolve. In Socotra se rezolva in timpul noptii.
Am vazut 2 benzinarii pe toata insula – una in stil sovietic aproape de aeroport si una in Hadibo. Insula fiind sub ocupatie militara emirateza nu duce lipsa de benzina ieftina.
Comunicatii
Compania emirateza Etisalat are o retea de telefonie mobila instalata pe insula. Nu stiu cum se pot cumpara SIM-uri in Socotra, inteleg ca doar localnicii pot, asa ca am cumparat unul cand am aterizat la Abu Dhabi – atentie, doar Etisalat functioneaza, nu si celelalte retele de telefonie mobila din Emirate. Serviciile de voce sunt OK pe o buna parte de insula, iar datele merg destul de incet in preajma turnurilor de comunicatii (in principiu, merg retelele sociale si mailul, sa incarci vreun site, orice site dureaza extrem de mult). Nu am incercat servicii de voce prin internet (gen Whatsapp, Facebook mess, Viber), dar cred ca merg oribil sau deloc. Daca aveti nevoie de a vorbi cu cineva in orice alt colt al lumii si nu de a-I trimite mesaje pe Whatsapp, pachetul Etisalat pe care l-am cumparat vine si cu 120 minute oriunde in lume (evident, si in Romania) – a costat 125 dirhami (32 euro). Etisalat considera Socotra ca facand parte din Emirate, deci nu se percepe tarif de roaming, ci fix acela pe care l-ati plati daca ati fi in Emirate.
Desi Etisalat are acord de roaming cu companiile de telefonie mobila din Romania, acesta nu functioneaza in Socotra. SIngurul loc unde roamingul din Romania functioneaza este la aeroport, unde este instalat un stalp al unei companii de telefonie mobila din Arabia Saudita, dar cum te departezi la vreo 200 metri de aeroport, pierzi orice legatura.
Bani
Nu poti folosi cardurile nicaieri pe insula, deci aduceti cash. In general, mare lucru nu aveti pe ce da banii pentru ca pachetele turistice sunt all inclusive. Eu am schimbat 10 dolari si mi-au ajuns o saptamana, am mai si plecat cu niste bancnote locale ca suvenir. In Hadibo exista cateva case de schimb valutar care schimba doar dolari americani, dirhami emiratezi si riali sauditi. Nimic altceva. Exista doar un magazin de suveniruri si un magazin de haine de unde iti poti lua un tricou cu Socotra care accepta dolari.
ATENTIE: Aduce-ti bancnote de dolari americani emise dupa 2013. Cele mai vechi nu sunt acceptate.
Valuta locala este rialul yemenit.
Nivel de siguranta in Socotra
Absoluta.
Servicii sanitare
Minime. Exista un spital in Hadibo construit de emiratezi, inteleg ca au ceva aparatura OK, dar numarul de doctori este redus la cativa. Majoritatea localnicilor cu probleme mai grave calatoresc la Abu Dhabi cu Air Arabia (aparent, asistenta este asigurata gratuit de emiratezi). In grupul meu de calatori erau mai multi medici decat pe toata insula J. Exista 1 sau 2 farmacii in Hadibo cu putine medicamente asa ca e bine sa aduci absolut orice ai nevoie sau crezi ca ai avea nevoie cu tine.
Alcool
Socotra este o insula 100% musulmana, asa ca nu vei gasi alcool de vanzare pe nicaieri. Poti insa sa aduci pe insula de acasa (sau din Abu Dhabi).
Curent electric – incarcat telefoane, aparate foto, drone
Masinile cu care am calatorit au chargere – mi-am putut incarca telefonul si drone de la ele prin USB. Curent electric nu am avut decat la hotelurile din Hadibo (ma rog, curentul mai “pica” din cand in cand, dar isi revine dupa 10 – 15 – 30 minute. Am mai avut un pic de curent electric intr-un loc de campare care avea o mini-instalatie solara. Am venit insa cu vreo 4 power bank-uri umplute la maximum pentru a le folosi la nevoie. Am descarcat 3 si jumatate :).
Si pregatiti-va de amintiri de neuitat.
Imagini Socotra
Aeroportul din Abu Dhabi. Ready to go
Spre Socotra
Interiorul unui avion Air Arabia
Am primit si mancare
Socotra International Airport
Yemen – tara nr. 139 !
Haos la sosire
Nici la plecare nu e mai bine
Lounge-ul de plecare e chiar bun
Socotra are si universitate
Prima noapte – am avut hotel cu view
Hadibo, capitala Socotrei
Summerland hotel
Si Summerland are view
Dar asta este hotelul cel mai raspandit in Socotra !
Interior
Pe malul marii
Si ce frumos e rasaritul
Tabara pe malul marii
La lumina lunii
Si a frontalei
In unele locuri de campare, exista toaleta si dus
Pazite de vulturi egipteni
In alte parti, toaleta e in tufis si aici e dusul
Poate fi folosit si ca jacuzzi
Flota de masini e gata pentru grupul „Haideti cu Imperator”
Restaurantul mobil avea cort
Iar meniul neasteptat de bogat si variat
Ton proaspat pescuit
Am avut si Nutella, nu doar Marsella
Iaurt, cafea, unt, tot ce vrei
Sea food
Iar locatii peste tot !
Bucatarul nostru facea paine de dimineata devreme sa fie calda
Bucataria mobila in toate splendoarea
Oriunde mergeam, aveam apa si racoritoare reci
Vesela
Support car – pentru aprovizionare si transport logistica
Exista cateva restaurante si in Hadibo. Nu foarte populare
Master chef
Un supermarket in Hadibo
Multimedia in masina
Soselele din Socotra – neasteptat de bune
Evident, cele mai frumoase locuri sunt accesibile pe drumuri ca acestea
Seaside Highway
Benzinaria de langa aeroport. Cu ciupercutele astea foarte la moda prin lumea comunista (o fi ramas de pe vremea ocupatiei rusesti)
Nu, nu aici se alimenteaza caprele
Am urcat si pe dune
Un pic de lucru tot trebuie
Cea mai frumoasa ceainarie din toata Socotra. Nu aveau ceai, doar ness
Benzinaria din centrul capitalei
De aici am cumparat SIM Etisalat. De langa banda de bagaje din Abu Dhabi Airport
Oferta valabila in noiembrie 2022. Am luat Visitor Line Premium
Casa de schimb valutar in Hadibo
Serviciile la sol se achita cash. Nu exista transfer bancar sau plata cu cardul
Rial yemenit. 1 dolar = 250 riali
Unicul magazin de suveniruri. Poza e mai intunecata pentru ca picase curentul electric
In Hadibo, gasesti si magazin de haine
Bereee ? Neah… nealcoolica
cat a costat nebunia asta ?
https://discover.exploretravel.ro/aventura-socotra
Acest articol despre cum să vizitezi Socotra este foarte util și informativ pentru oricine care își dorește să exploreze această destinație exotica și misterioasă. Am fost impresionat de nivelul de detaliu pe care autorul l-a inclus și de informațiile utile despre cum să ajungi acolo, ce să vezi și cum să te descurci în această zonă izolată și sălbatică.
Articolul oferă informații foarte utile despre cum să îți planifici călătoria la Socotra, inclusiv informații despre vize, transport, cazare, bani, comunicatii și logistica. De asemenea, autorul ne oferă o imagine detaliată despre cultura locală și despre obiceiurile oamenilor din această zonă, ceea ce ne ajută să ne pregătim în mod corespunzător pentru aventura noastră.