Principalele obiective turistice – Florența. Ghid – ce să faci și să vezi în Florența

Domul si Campanile Florența

Florența

Multă lume zice că Florența este un Disneyland renascentist și că este mult prea aglomerată. Cu a doua afirmație sunt de acord – mai ales vara și în weekenduri, străzile înguste ale Florenței sunt super aglomerate, dar dacă încerci să mergi în afara lunilor tipice de concediu ale italienilor (mai ales în august, când jumătate de țară trage obloanele și pleacă în vacanță), vei descoperi o Florență mult mai liniștită și absolut superbă – pentru că aproape fiecare clădire din centrul istoric al orașului este o operă arhitecturală. Iar muzeele orașului adăpostesc unele dintre cele mai cunoscute picturi și sculpturi ale lumii.

Ce poți face să vezi totuși Florența și să te bucuri de ea?

  • Nu vizita Florența în weekendurile de vară, în jurul Paștelui Catolic și la sfârșit de aprilie (25 Aprilie e Ziua Națională a Italiei, 1 Mai e zi liberă ca aproape peste tot în Europa și atunci toți italienii se pun în mișcare, vizitându-și în general țara, iar Florența este chiar și pentru italieni un obiectiv mult dorit).
  • Vino dimineața, cât mai devreme. O bună parte din experiența Florența o vezi pe jos – palate, piețe, poduri, biserici, panorame. Te scoli un pic mai devreme, vara soarele răsare destul de devreme și te poți bucura de o Florență adormită și drăguță.
  • Încearcă să vii în extrasezon. Da, probabilitatea de ploaie și vreme urâtă este mult mai mare (vara greu găsești o zi noroasă), dar și aglomerația este semnificativ mai mică.

 

Ce să vezi – principalele obiective turistice în Florența

  1. Catedrala (Duomo) – la momentul construcției, adică în secolul al XV-lea (pe vremea lui Vlad Țepeș și a lui Ștefan cel Mare), a fost o minune a arhitecturii, având cea mai mare cupolă nesprijinită din lume. Oficial se numește Santa Maria di Fiore, Sfânta Maria a Florilor – o teorie spune că se referă la floarea de crin, simbolul Florenței, alții că vine de la Fiore – Firenze… Dar asta contează mai puțin, contează că este o clădire absolut superbă cu fațada unde albul se joacă cu verdele și această cupolă fantastică. Dacă în secolul al XV-lea era considerată fantastică, gândiți-vă că acum nu numai că domul este o minune a ingineriei, ci și a rezistenței – au trecut peste ea mai multe secole, cu toate vicisitudinile posibile – ploi, ninsori, cutremure, războaie…
  2. Campanile di Giotto – știu, toată lumea le consideră conectate cu catedrala pentru că sunt fix lângă ea, dar, de fapt, în ciuda fațadei similare (și acea cromatică verde crud – roz), sunt din alt film. Începută de Giotto și terminată de un alt arhitect (din păcate, Giotto a murit înainte de terminare), clopotnița este o capodoperă a Renașterii italiene și, în plus, oferă una dintre cele mai spectaculoase panorame din orașul istoric. Sunt doar 414 trepte, dar panorama este fabuloasă! Se poate vizita la „pachet” cu alte atracții. Mai multe informații, găsești aici: https://operaduomofirenze.skiperformance.com/it/negozio#/it/acquista?bookable_y_n_a=a. Prețurile încep de la 20 de euro (reducere pentru copii sub 7 ani).
  3. Ponte Vecchio – un alt clasic care nu poate fi ratat. Primele izvoare îl menționează încă din anul 996, dar se poate să fi fost chiar mai vechi. Distrus de câteva ori de inundații, construcția actuală datează din 1345. Așa cum era obiceiul timpului, pe pod se află magazine chiar și în ziua de azi – în perioada medievală, podul găzduia măcelării, vopsitorii, magazine de haine, dar astăzi, găsești aproape în exclusivitate bijutieri. Este unicul pod istoric care a supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial. Legenda locului spune că Hitler însuși ar fi ordonat păstrarea podului (Hitler vizitase Florența înainte de război și se îndrăgostise de oraș). Uită-te cu atenție deasupra podului – este o pasarelă construită acum mai bine de 7 secole de Vasari legând Palazzo Vecchio, trece prin galeriile Ufizzi, apoi de-a lungul râului Arno, deasupra lui Ponte Vecchio, pentru a se termina în Palatul Pitti, aflat de cealaltă parte a râului. Coridorul Vasari a fost construit pentru ducele Cosimo de Medici, care, la fel ca în cazul multor capete încoronate ale vremii, se simțea nesigur să se plimbe prin mulțime, chiar și înconjurat de gărzi. Așa că a comisionat acest pasaj pentru a se putea deplasa liniștit și nevăzut între reședința sa și sediile puterii din Florența. Mult timp, coridorul Vasari a fost închis publicului, dar s-a redeschis în 2022. Mai multe informații cu privire la vizită: https://www.uffizi.it/en/corridoio-vasariano
  4. Palazzo Vecchio – construit în 1299 de aceiași arhitecți care au construit Domul și biserica Santa Croce, la prima vedere vei zice că Palazzo Vecchio este un soi de fortăreață crenelată. Dar odată intrat înăuntru, vei fi într-un palat demn de unul dintre cele mai bogate state italiene – frescele pictate de artiști renascentiști sunt absolut fabuloase – nu rata sala de consiliu, așa-numita „Sală a celor 500”, de la etajul 1. Parterul are aerul unui patio fabulos. Preț: 10 euro
  5. Galeriile Ufizzi – cred că este indiscutabil unul dintre cele mai bune muzee de artă din lume – nu datorită colecției inestimabile, cât mai ales concentrației extraordinare de capodopere determinante pentru arta universală – practic, oriunde întorci capul, vezi o operă pe care sigur o vei recunoaște. Botticelli (cu faimoasa Primăvară), Leonardo, Tiziano, Caravaggio și alții sunt prezenți la Ufizzi, care este o adevărată lecție de artă renascentistă – nu sunt un specialist, dar cred că e cea mai bună din lume! Preț: 12 euro
  6. Piazza della Signoria – una dintre cele mai spectaculoase galerii de sculpturi în aer liber din lume – fix în fața Palazzo Vecchio, cu statuile lui David și Hercule, cu fântâna lui Neptun și o logie senzațională, care adăpostește alte capodopere.
  7. Galleria dell’Accademia – dacă Ufizzi este concentrat pe picturi, Galeria Academiei este muzeul de sculpturi prin excelență. La prima vedere, zici că e un depozit de sculpturi, dar, Dumnezeule, ce sarabandă de opere nemuritoare. Vedeta incontestabilă a Galeriei este David de Michelangelo, unul dintre simbolurile-cheie ale acestui oraș al artei. Preț: 12 euro
  8. Palatul Pitti și Grădinile Boboli – se află de cealaltă parte a râului Arno de orașul vechi. Râul Arno, care astăzi străbate orașul, nu trecea pe vremuri prin centrul acestuia. Orașul vechi, orașul istoric, s-a aflat pe partea dreaptă a râului, în zona plată. Era o zonă aglomerată, cu străduțe înguste, din mijlocul cărora apăreau marile clădiri pe care le poți vedea și în ziua de azi. De cealaltă parte a râului se aflau vilele notabilităților – spațioase, aerisite, cu grădini, departe de larmă și aglomerație. De fapt, această zonă care a început încet, încet să se urbanizeze în ultimele secole chiar așa se numește – Oltrarno (adică Dincolo de Arno). Cel mai somptuos palat este Palatul Pitti, un palat renascentist, construit inițial de un bogat bancher florentin la 1458 (da, existau bănci prin Toscana încă din secolul XV !) numit Luca Pitti (de unde și numele palatului), cumpărat ulterior de familia conducătoare a Florenței, Medici. Galeria Palatina, cea mai mare încăpere a palatului, este un adevărat muzeu de artă – sunt nu mai puțin de 500 de picturi, majoritatea din perioada renascentistă, dar ceea ce îți ia ochii sunt de fapt tavanele incredibil ornate. Alte exponate sunt calești, porțelan și tezaurul Marilor Duci de Toscana. După o astfel de bogăție fără egal, o ieșire în Grădina Boboli, un adevărat paradis verde, este obligatorie. Palatul Pitti ține din punct de vedere administrativ de Galeriile Ufizzi, așa că există bilete combinate. Intrarea doar în palat costă 10 euro, iar intrarea și în Grădini costă 14 euro. Mai multe amănunte, aici.
  9. Capela Medici – Familia Medici a condus bogata Florența și Toscana în perioada sa de glorie. Diverșii ei reprezentanți au fost protectori ai artelor și avizi colecționari – de aceea orașul de azi dispune de atâtea capodopere. Evident, reprezentanții familiei nu au putut să nu se îngrijească și de confortul lor după moarte, așa că în centrul orașului se află capela Medici, unde odihnesc oasele celor mai importanți membri ai familiei – nu s-a făcut deloc economie de marmură și de talent. Michelangelo, care a fost sponsorizat masiv de Medici înainte de a se muta la Roma în slujba papilor pentru a picta fantastica Capela Sixtină din Vatican, este unul dintre sculptorii care și-au lăsat amprenta talentului în capela Medici din Florența. Intrare: 8 euro
  10. Piazzale Michelangelo – cum ziceam, orașul vechi aflat la nord de Arno se află într-o zonă plată, iar dincolo de Arno, la sud, încep dealurile. Pe unul dintre aceste dealuri, în jurul unei reproduceri a celebrei statui David de Michelangelo, se află o parcare de unde ai parte de cea mai frumoasă panoramă a orașului. Poți admira Domul, turnurile care răsar de lângă palate, dar și restul orașului medieval.

 

Evident, ar mai putea fi o grămadă de obiective turistice prin Florența. Cum ziceam, aproape orice clădire din Florența este un monument, dar aș scrie cărți întregi. Vă recomand însă ca înainte de a merge la Florența să frunzăriți și site-ul oficial al Biroului de Turism al orașului Florența, pe care îl găsiți aici –-> https://www.feelflorence.it/en

 

Și dacă mai aveți propuneri de făcut pentru ce nu trebuie ratat în Florența, v-aș mulțumi dacă le-ați adăuga la comentarii mai jos. GRAZIE MILLE!

Imagini Florența

Catedrala Firenze

Domul ridicandu-se majestuos deasupra orasului vechi

Domul si Campanile Florenta

Baptiserium, Domul si Campanile

Domul Florenta

Rezista de 500 ani …

Campanile Giotto

Campanile di Giotto

Panorama Florenta

Si panorama orasului din Campanile

Florenta din Campanile

 

Ponte Vecchio

Celebrul Ponte Vecchio, un alt simbol al Florenței

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio, fostul sediu al puterii in Florența

Interior Palazzo Vecchio Florenta

Si in interior

Statui Florenta

Una din numeroasele statui din fata Palazzo Vecchio

Galeriile Uffizi

La Uffizi e mereu omor

Coada la Uffizi

 

Coridorul Vasari

Coridorul Vasari – vedeti ferestrele din partea superioara a cladirii ? Acolo e !

Palatul Pitti Venetia

Palatul Pitti

Capela Medici Florenta

In Capela Medici

Piazzale Michelangelo

Replica statuii lui Michelangelo din Piateta cu acelasi nume

Florenta view

Panorama din Piazzale Michelangelo

Poduri peste Arno

Podurile din Florența

Categorii:
Italia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Domul si Campanile Florența
Catedrala Firenze
Domul si Campanile Florenta
Domul Florenta
Campanile Giotto
Panorama Florenta
Florenta din Campanile
Ponte Vecchio
Palazzo Vecchio
Interior Palazzo Vecchio Florenta
Statui Florenta
Galeriile Uffizi
Coada la Uffizi
Coridorul Vasari
Palatul Pitti Venetia
Capela Medici Florenta
Piazzale Michelangelo
Florenta view
Poduri peste Arno
13. Gondolier Venetia
14. Firenze Piazza Della Signoria
13. Gondolier Venetia
14. Firenze Piazza Della Signoria
13. Gondolier Venetia
14. Firenze Piazza Della Signoria
San Marco Venetia
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt