Am fost intrebat mai ales dupa ce am scris articolul cu ce planuri am in 2023 ce excursii organizez in 2023. Unii dintre voi deja v-ati inscris, iar la majoritatea inca mai sunt foarte putine locuri, deci in caz de interes, va rog sa-mi scrieti repede. Ce sunt aceste excursii ? Sunt niste excursii pe care le creez in colaborare cu Dragos Pirnog inca din 2011. Mi-aduc aminte, prima tura din ciclul “Haideti cu Imperator in …” am organizat-o in 2011 in Nepal si Bhutan si desi de atunci, am mai facut multe ture de-a lungul si de-a latul planetei, tura aceea ramane undeva in amintirea mea ca o amintire draga. Nu numai pentru ca am avut o gramada de experiente de neuitat, nu numai ca am vazut doua tari superbe si am descoperit niste civilizatii aparte, ci si pentru ca am fost un grup tare, tare fain, cu zambetul pe buze si dornic de a descoperi lucruri noi.
Cum sunt organizate aceste ture ? Simplu, programul il fac eu impreuna cu Dragos de la Explore Travel . E fix cum l-as face daca as merge de capul meu cu niste prieteni. Si asta e adevarul – merg cu niste prieteni – multi dintre cei cu care merg sunt oameni cu care am mai fost prin diverse colturi de lume. In ultima tura, cea din Socotra, am fost 15 oameni (cu tot cu mine), dintre care mai calatorisem cu 10 calatori prin diverse colturi de lume din China si Uzbekistan pana in Iran si Peru. Si a fost o excursie cu adevarat memorabila, iar grupul a fost cu adevarat ca un grup de prieteni plecati in calatorie impreuna.
Cum alegem destinatiile – in primul rand, ma gandesc unde as vrea sa ma duc. Uneori, ideile vin si de la Dragos si multe idei apar cand suntem impreuna pe undeva. Ideea excursiei de Kurdistan a aparut in Sudan, iar ideea de Sudan a fost aruncata de Dragos la o masa in Kathmandu dupa ce se intalnise cu consulul Sudanului la Bucuresti la un eveniment.
Cum facem programul ? In unele locuri am mai fost, in altele nu. Asa ca fac un program initial asa cum l-as face eu pentru mine bazat pe informatii de pe bloguri, din Lonely Planet si de la prieteni care au fost acolo. Apoi, Dragos vine si el cu ideile lui, vine si feedback-ul agentiei partenere locale si in fine, ajungem la un numitor comun si un program. Evident, ne uitam ca perioada in care sa mergem sa fie optima din punct de vedere climatic – daca e sa mergem in Papua si Oceania, mergem in sezonul uscat cand e vara la noi, daca e sa mergem in Algeria, mergem primavara cand e cald, dar nu excesiv.
Un alt principiu foarte simplu – nu fac grupuri mari. Da, stiu toti vor grupuri de 50, 80, 100 oameni cu singurul scop sa faca bani sau sa aibe cel mai mic pret de pe piata, dar eu nu vreau. De obicei sunt maximum 15 calatori, stiu s-a mai intamplat de cateva ori, sa mai fie inca 1-2-3 oameni in plus, dar tinta este de 15 oameni. Intr-un grup de genul asta ai posibilitatea sa te bucuri de ce vezi, e o atmosfera relaxanta, te cunosti cu ceilalti participanti, poti interactiona cu ghidul care nu vorbeste ca televizorul in fata unui grup masiv, ci exista interactiune directa si fiecare poate afla ce il intereseaza. Va dati seama ca un ghid nu poate raspunde la 50 oameni. In plus, poti sa fi flexibil – unii s-ar putea sa doreasca sa se abata de la program acolo unde este posibil – mergem in vacanta, mergem in calatorie, nu mergem sa facem militarie.
De asemenea, cum spun, intotdeauna mai bine de 50% din grup sunt oameni cu care am mai calatorit, ne stim bine si pot sa va spun ca toti sunt oameni faini, fara ifose, fara smenuri, oameni de treaba, prietenosi, umblati prin lume si dornici de a descoperi lucruri noi ! Atmosfera de grup este intotdeauna cheie intr-o excursie de grup – nu poti sa te bucuri de ce vezi chiar si daca vizitezi niste locuri absolut fantastice daca te certi cu ceilalti.
Dar sa revin la care e planul de anul acesta:
Algeria : 26 aprilie – 8 mai 2023 (ca idee, 1 Mai pica lunea si e zi libera)
Algeria este o tara care a fost inchisa destul de mult timp. Nu zic de COVID, atunci toata omenirea a fost inchisa, a fost inchisa de ani de zile, dar din motive politice. Ca sa iei o viza de Algeria, trebuia sa fi prieten la catarama cel putin cu primul ministru in ultimul deceniu. Dar, s-a deschis recent, iar obtinerea vizei este mult mai usoara si m-am gandit sa mergem acum cand inca tara are o inocenta din punct de vedere turistic – nu este la fel de “turistica” ca vecinii Tunisia, Maroc sau Egipt – intotdeauna, destinatiile acestea “noi” au un farmec al lor.
Orasele algeriene sunt o combinatie afro-europeana. Pana la plecarea francezilor, au fost extrem de cosmopolite – locuite de francezi, spanioli, evrei, arabi, berberi si fiecare si-a lasat pecetea in orase precum Alger si Oran. De asemenea, nordul Africii a fost una dintre cele mai bogate regiuni ale Imperiului Roman – si datorita climatului diferit de cel din ziua de azi, zona era granarul Romei care se afla aproape, peste Mediterana ! In urma Imperiului Roman, dar si a regatului berber care i-a premers au ramas unele dintre cele mai bine pastrate orase romane. Unul dintre cele mai frumoase orase romane este Timgad, construit de la zero de imparatul Traian cu cativa ani inainte de inceperea razboaielor daco-romane pentru veteranii Legiunii a III-a Augusta lasati la vatra. Legiunea III August a fost stationata in Nordul Africii in toti cei 300 ani de existenta.
SI evident daca suntem intr-o tara sahariana, vom merge in Sahara. Vom merge in sud, in celebra zona Tasilli unde se afla unele dintre cele mai frumoase si bine pastrate picturi rupestre cu o vechime de circa 10,000 ani de pe vremea cand Sahara era o intinsa pasune verde populata de garafe, elefanti, antilope si oameni. Vom simti cu adevarat desertul, dormind doua nopti in corturi (sau “bivouac” cum le numesc localnicii francofoni sub un cer cu miliarde de stele). Iar pe langa picturile rupestre, Tasilli este absolut uimitor.
Circuitul costa 2750 euro si mai sunt inca 4 locuri disponibile (sunt deja 12 persoane inscrise)
Toate informatiile le gasiti aici ––> https://discover.exploretravel.ro/haide%C8%9Bi-cu-imperator-%C3%AEn-algeria
Kyrgyzstan: 23 iunie – 2 iulie 2023
Se spune ca Kyrgyzstan are unii dintre cei mai frumosi munti din lume. Kyrgyzstan nu are cine stie ce orase (Uzbekistanul detine faimoasele orase de pe Drumul Matasii), in schimb, zona rurala este absolut fantastica – vom descoperi nu numai crampeie de natura de neuitat – de la munti la lacuri albastre si peste tot vom descoperi interesanta civilizatie central-asiatica – de aici provin numeroasele popoare asiatice care au ravasit si au schimbat complet Europa. Vom dormi doua nopti in yurte autentice, vom descoperi gastronomia locala si vom intelege ce inseamna libertatea in stepele si in zonele montane ale Asiei Centrale.
Vom vizita si unul din orasele care s-au aflat pe Drumul Matasii, Osh, dar care nu si-a mai pastrat cladirile istorice, in schimb si-a pastrat cartierul comercial – se spune ca in Osh se afla cel mai mare mare si activ bazar al Asiei Centrale. De asemenea, muntele de langa Oshi (singurul obiectiv de pe lista UNESCO din Kyrgyzstan) se presupune ca este acel “Turn de Stanca” mentionat de geograful Ptolomeu in lucrarea sa din anii 140 – 150 si in care il mentiona ca fiind la jumatatea Drumului Matasii.
Evident, nu vom rata nici capitala Bishkek, un oras dezvoltat in perioada sovietica cu un aer tipic URSS – bulevarde ample si cladiri reprezentantive din marmura. Aici s-a nascut si generalul bolsevic Mihai Frunze (daca va ganditi ca “Frunze” este un nume romanesc, aveti dreptate – taica-su a fost paramedic roman transnistrian care s-a stabilit in Kyrgyzstan). Frunze ar fi fost unul dintre principalii candidati la conducerea URSS, unul din principalii rivali ai lui Stalin si Trotski, dar a murit in 1925 in timpul unei operatii de ulcer esuata (a primit de 7 ori mai mult cloroform decat trebuia ca anestezic). Murind eroic pe masa de operatii, neajungand sa fie cu adevarat la cutite cu Stalin, acesta a obtinut toate onorurile posibile post-mortem. Capitala Kyrgyzstanului a fost rebotezat din Pishkek in Frunze, nume sub care a fost cunoscut din 1926 pana in 1991, la independenta Kyrgyzstanului. Mihai Frunze este ingropat langa zidul Kremlinului alaturi de alti corifei ai filozofiei criminale numite comunism.
Circuitul costa 2380 euro si mai sunt inca 7 locuri (sunt deja 7 persoane inscrise)
Toate informatiile le gasiti aici –-> https://discover.exploretravel.ro/explore-kyrgyzstan-%C8%9Bar%C4%83-nomazilor
Papua Noua Guinee: 8 -24 august 2023.
Papua este tara aceea legendara de la capatul lumii. Tara canibalilor, dar si a celor mai excentrice costumatii care sunt purtate cu ocazia marilor festivaluri. Jungla papuasa este cu adevarat spectaculoasa si indiscutabil, te vei simti ca un explorator veritabil. Programul este pus de asa natura incat sa coincida cu festivalul de la Mt. Hagen cand sute si sute de papuasi din toate triburile din zona inalta vin se intalnesc la Mt. Hagen, prezentandu-si cele mai colorate costume si ornamente. Si noi vom fi acolo !
Si nu o sa-I vedem doar la festival, ii vom vedea si acasa ! Vom juca un pic si rolul de Indiana Jones – vom pluti pe rauri in jungla sa-I vedem acasa pe “crocodile people”, apoi vom vizita in zona Mt. Hagen – Goroka unele din triburile prezente la festival pentru a le vedea casele si cultura lor traditionala.
In drumul spre Papua, atat la dus, cat si la intors, se va mai sta cate o zi in Filipine unde pot fi vizitate orasul vechi al Manilei si vulcanul Taal, considerat cel mai mic vulcan activ din lume. Motivul acestor “pauze” este ca sunt practic doua zboruri de noapte (Doha – Manila si Manila – Port Moresby) si mi s-a parut inuman sa ai 2 zboruri de noapte “inlantuite” unul dupa altul.
Circuitul costa 6220 euro si nu mai sunt locuri (sunt 16 persoane inscrise). Daca sunteti interesati, dati-ne un semn de viata si va tin la curent daca apar locuri)
Toate informatiile le gasiti aici –-> https://discover.exploretravel.ro/haide%C8%9Bi-cu-imperator-%C3%AEn-papua-noua-guinee
Insulele Oceaniei – Insulele Solomon, Fiji, Samoa, Vanuatu: 18 august – 6 septembrie 2023
Asta chiar ca e o excursie pe care s-o faci odata in viata. Si haideti s-o facem in 2023 ! Sa mergem cu adevarat la capatul lumii si sa descoperim o serie intreaga de tari paradisiace, cu obiceiurile popoarelor lor, cu natura lor luxurianta, cu cascade, plaje si mai ales cu unul dintre cei trei vulcani din lume in eruptie care pot fi vizitati (unul e in RD Congo, fostul Zair si celalalt in Etiopia. Mai este unul in Nicaragua pe care l-am vizitat de 2 ori, dar nu se vede lava ca in cazul Mt. Yasur din Vanuatu). Vom asista la dansuri, ne vom umple de frumos si vom descoperi cu adevarat capatul lumii !
La dus vom opri o zi in Manila, iar la returi, o zi in Singapore, fix din motivele de mai sus – mi se pare inuman sa zburam 2 nopti consecutive.
Circuitul costa 8150 euro si mai sunt 2 locuri (sunt 14 persoane inscrise)
Toate informatiile le gasiti aici –-> https://discover.exploretravel.ro/best-oceania-explorer
Pakistan (a doua jumatate a lunii octombrie)
Dupa cum am scris recent, am fost in Pakistan in august si am venit incantat de acolo. Este o tara absolut superba cu niste munti incantatori, cu oameni primitori, o experienta pe care va fi greu sa o uit. De aceea vreau sa o mai repet J In plus, ideea este sa mergem in toamna, cand zona montana este inundata in culorile toamnei, am vazut niste poze, sunt cu adevarat incredibile !
Planul este cam urmatorul – aterizam in Karachi pentru a descoperi si capitala economica a Pakistanului si cel mai mare oras. Vom vizita intr-o zi si imprejurimile lui unde sunt cateva monumentente UNESCO. Apoi, vom zbura la Islamabad unde vom vizita principalele obiective din oras si vom merge inclusiv la o vopsitorie de autocamioane (autocamioanele din Pakistan sunt adevarate opera de arta). Apoi vom zbura la Skardu in Baltistan unde se afla celebra stanca “fotogenica” si vom descoperi acest taram de vis locuit de tibetani shiiti. Vom merge apoi la Humza pentru a ne bucura de culorile toamnei in aceasta zona absolut incredibila. Vom zbura la Islamabad si de acolo vom merge cu masina la Peshawar, in orasul pakistanez care seamana mai degraba cu Afghanistanul si nu vom rata o excursie in satul unde localnicii se ocupa cu produsul de … arme copiate. O fac de cateva sute de ani, pe atunci “copiau” sabii si scuturi, acum fac kalashnikoave si pistoale. Vom parcurge pe urma Valea SWAT considerate de multi drept “paradisul pe pamant”. Regina Elisabeta II a Marii Britanii a facut o vizita aici in 1961 impreuna cu Printul Philip si a spus ca SWAT este “Elvetia estului”- si o vom vedea cand explodeaza in culorile toamnei !
Inca nu am costuri si datele nu sunt batute in cuie, dar va voi tine la curent. Daca sunteti interesati, spuneti-mi si va anunt imediat ce terminam munca
Pentru mai mult informatii, imi puteti scrie mie la imperatortravel@yahoo.co.uk si pentru inscrieri ii puteti scrie lui Dragos la dragos@exploretravel.ro
Tasilli, in Sahara algeriana
Tuareg, oamenii albastrii ai desertului
Picturi rupeste din desertul Tasilli
Timgad, orasul ctitorit de „badita Traian” in Africa
Oran, al doilea oras ca marime a Algeriei
Alger, capitala
Yurte in Kyrgyzstan
Aceste pajisti alpine ale Kyrgyzstanului
Tipic Central Asia
Case in Papua Noua Guinee
Cam asa ceva vom vedea la Mt. Hagen si prin Papua
Solomon, Vanuatu. Fiji, Samoa
Cam asa apare harta de zboruri. – Tonga,Tuvalu, Kiribati si Nauru se vor face doar la cerere
Cascada Tenaru din Insulele Solomon
Fiji
Vulcanul Yasur din Vanuatu
Blue Cave – Vanuatu
Samoa
Irikiri Island Resort Vanuatu – aici vom sta 🙂
Lahore nu este inclus in circuitul Pakistan?
In orice caz, sunt interesata.
Nu cred ca mai intra, o sa incerc, dar sa vad. Mailul care l-ai trecut la comentarii e corect ? Daca, da, iti dau de stire cand e gata.
Da
Pentru excursia din Kârgâzstan este posibil să se cumpere pachetul fără biletele de avion?
Mă refer la biletele București-Bishkek și întors nu cele interne.
Da. E posibil, Cineva care s-a inscris vine din Londra, ne intalnim la Istanbul, biletele le ia separat si se scad din pretul pachetului.
Da. O sa vina cineva din grup din Londra si isi ia biletul de avion separat.
Din Londra sunt și eu.
Deci, da, se poate. Ideal ar fi sa ne vedem la Istanbul inainte de zborul spre Kyrgyzstan, dar nu e obligatoriu. Ne putem vedea direct la Bishkek si se poate aranja transferul la hotel.
Mai sunt locuri? Sunt interesat să achiziționez pachetul
Da, mai sunt. Da te rog un mail la dragos@exploretravel si mie la imperatortravel@yahoo.co.uk Multumesc !