
Poarta Albastra, Fez, Maroc
Am fost de mai multe ori in Maroc, este o tara speciala pentru mine – este prima tara din afara Europei in care am pasit vreodata. Era in 1999 si trecusem cu ferry-ul peste stramtoarea Gibraltar, venind de la Algeciras, din Spania. Aveam o oarecare curiozitate sa vad cum voi simti o tara atat de diferita de toate celelalte pe care le vazusem pana atunci (fusesem deja in cateva zeci de tari europene, Marocul era tara nr. 34 in care calcam), dar m-am indragostit de atmosfera, de exotism, de toata nebunia aia tipic nord-africana, dar si de linistea si calmul pe care ti le dau desertul. Si de atunci, mi-am dat seama ca aria expeditiilor mele se vor intinde si dincolo de fruntariile batranei Europe pentru ca ai ce vedea, ce descoperi, ce explora… De atunci, m-am intors in Maroc de inca 4 ori. Tara a evoluat fantastic, este mult mai moderna, mai organizata, mai liberala, dar acele locuri care merita sa ramana la fel, au ramas la fel. De la medina din Fez la palatele din Marrakech, de la ksarurile desertului la ceaiul de menta.
Ultima oara am fost asta-iarna in perioada Revelionului in Maroc, Iar de atunci, am tot vazut intrebari ce sa faci in Maroc, ce sa vezi in Maroc. Si m-am gandit sa scriu acest articol pentru a va spune cum ar fi bine sa va aranjati o tura in Maroc. Evident, nu poate fi o tura exhaustiva – nu cred ca nici o tara din lume nu poti spune ca ai vazut-o “toata”. Poate mini-tari gen Monaco, Liechtenstein sau Vatican, in tari mai mari cum e Marocul intotdeauna vei putea gasi locuri faine de vazut tot timpul chiar daca ai fost si de 100 ori, dar hai sa impartasesc cu voi un program pentru a vizita niste locuri deosebite din Maroc. Si nici sa stai luni de zile ca putini avem acest lux J.
Sa presupunem ca turul ar incepe din Marrakech. Se poate incepe si din Casablanca sau Fez, unde gasesti zboruri bune pentru ca circuitul este circular. Poti sa-l incepi si sa-l intrerupi oriunde in aceste 3 mari orase, dar cel mai bine este sa “inchizi cercul”. Sau daca eventual aterizezi in Maroc in Marrakech, sa pleci spre tara din Casablanca.
Cum ajungi in Maroc
Ai 2 optiuni – unul cu zboruri low-cost, altul cu zboruri companiilor de linie. Nu exista zboruri directe intre Romania si Maroc, asa ca e musai sa schimbi avionul pe undeva.
Zborurile low-cost sunt evident mai ieftine, dar zborul al doilea nu este garantat. Daca zborul din Romania are intarziere si nu mai prinzi zborul al doilea spre Maroc, sanatate si virtute, trebuie sa te scarpini pe card sa cumperi un alt bilet de avion pentru orele sau ziua urmatoare. Ideal ar fi ca intre sosirea din Romania si plecarea spre Maroc sa ai undeva 16 – 24 ore pentru a fi cat de cat sigur pentru tranzit. Asta inseamna de cele mai multe ori sa dormi intr-un oras din Europa care in principiu nu e un lucru atat de rau, dar care adauga o zi in plus (sau doua pentru dus si pentru intors) si costuri.
- Pentru a zbura la Casablanca, poti sa efectuezi tranzitul in Barcelona, Bergamo, Bologna, Catania, Istanbul, Malaga, Napoli sau Pisa. Spre aceste destinatii poti zbura cu Wizz si foarte rar cu Ryanair, iar mai departe cu Air Arabia Maroc.
- Pentru a zbura la Marrakech, poti sa efectuezi tranzitul in Barcelona, Beauvais, Bergamo, Berlin, Charleroi, Edinburgh, Eindhoven, Lisabona, Londra-Stansted, Madrid, Marseille, Napoli, Pisa, Roma-Ciampino, Sevilla, Valencia (cu Wizz / Ryan spre aceste destinatii si cu Ryan spre Marrakech), dar si in Londra-Gatwick si Milano (cu Wizz spre aceste aeroporturi si apoi cu Wizz spre Marrakech).
- Pentru a zbura la Fez, poti efectua tranzitul in Barcelona, Marseille, Nice (cu Air Arabia spre Fez si spre aceste destinatii cu Wizz) sau din Barcelona, Beauvais, Bergamo, Bologna, Charleroi, Eindhoven, Londra-Stansted, Madrid, Malaga, Marseille, Roma-Ciampino, Sevilla, Valencia (cu Ryanair spre Fez si cu Wizz / Ryan spre destinatiile de tranzit)
Dupa cum vedeti, sunt practic zeci de posibilitati, dar de cele mai multe ori cele mai ieftine optiuni sunt via Italia – gen Pisa, Roma-Ciampino, Bergamo sau Bologna. Dar trebuie sa verificati toate optinunile daca intr-adevar vrei sa vanezi cel mai ieftin bilet. Dar cand iti face calculele, gandeste-te si la costurile aferente din orasul de tranzit. In principiu, Pisa sau Napoli sunt mai ieftine decat Londra sau Bruxelles.
Daca vreti sa zburati cu companii de linie unde tranzitul este asigurat si nu te doare capul daca pierzi conexiunea, deoarece compania aeriana te pune fie pe zborul imediat urmator, fie pe un zbor operat de alta companie de linie (si in general, sunt foarte multe), ai in principiu optiunea Air France (via Paris) sau Turkish Airlines (via Istanbul).
Hai sa zicem ca incepem turul din Marrakech. Cum l-as organiza eu
Ziua 1 – sosirea in Marrakech. Indiferent la ce ora ajungi, ia-o usor, nu te apuca sa cuceresti orasul. Daca ajungi totusi la o ora rezonabila, du-te in piata centrala Jema el-Fnaa unde oricand se intampla ceva. Pur si simplu, uite-te la pescarii de Coca Cola, povestitori, oamenii cu maimuta, imblanzitorii de serpi, etc, etc. Bea sucuri naturale facute acolo pe loc cu mai multa sau mai putina apa si la caderea noptii poti manca ieftin si bine in piata.
Ziua 2 – Marrakech. Incepe cu vila Majorelle in care a locuit Yves St. Laurent. Preferabil la prima ora, la deschidere ca mai tarziu este luata cu asalt de masele de turisti. Bucura-te de culorile lui Yves, de gradina fermecata, de aceasta oaza de liniste. Du-te apoi in centru si ia-o metodic – minaretul Koutoubia, apoi Jema el-Fnaa, palatul Bahia (absolut superb), vechiul palat El-Badi, pe vremuri cel mai stralucitor palat din lume, acum doar niste ziduri de pe care au fost smulse toate bogatiile cand un sultan a mutat capitala din Marrakech la Fez si mormintele sultanilor din dinastia saadiana. Asta iti va ocupa cam intreaga zi, asa ca retrage-te cu torte in Jema el-Fnaa sau pe strazile adiacente pentru o binemeritata cina. Daca nu poti sa vizitezi totul intr-o zi, lasa si pe a doua zi ca n-o fi foc. Seara o puteti petrece la Fantasia.
Ziua 3 – Marrakech – vizitezi ce n-ai vizitat ieri, in plus te duci si te pierzi prin bazar – cauta bazarul de mirodenii, cel de produse proaspete, locuri cu covoare, pur si simplu descopera acel Marrakech traditional, ramas in timp. Pentru un pic de opulenta, du-te sa iei un ceai sau un pranz la hotelul Mamounia pe vremuri descris de Churchill drept “cel mai frumos hotel din lume”, iar Churchill poate fi acuzat de orice, dar nu de gusturi proaste si eventual, fa o tura prin palmeraie – oaza cu palmieri de langa oras intr-o caleasca.
Ziua 4 – Essaouira. Essaouira este un oras-port unde orasul vechi este de fapt o cetate ridicata de un englez la cererea sultanului marocan care voia ca orasul sa fie un mix reusit de Europa si Maroc. Essaouira se poate vizita ca o excursie de o zi din Marrakech. Desi exista si transport in comun (autobuzele fac cam 3 ore), probabil e mai usor sa mergeti cu o masina inchiriata sau cu un tur organizat (poti gasi la orice agentie de turism din Marrakech) – diferenta este ca poti opri pe parcurs la copacii de argan in care sunt puse capre ca globurile de Craciun. Ideea este ca in mod natural caprelor le plac fructele de argan si dintotdeauna se urcau in copaci sa le manance. Acum sunt puse “spontan” de localnici care percep o mica taxa pentru turisti sa le pozeze. In Essaouira va recomand sa va plimbati pe stradutele din orasul vechi, pe zidurile de aparare de-a lungul marii si prin port – e un port adevarat, autentic unde pescarii aduc zilnic peste proaspat pescuit din larg.
Ziua 5 – Marrakech – Ait Benhaddou – Ouarzazate. Aici, cel mai bine este sa inchiriezi o masina pe care preferabil ar fi sa o lasi in Casablanca (daca se poate). Traversezi muntii Atlas, iar peisajul se schimba fundamental – atat din punct de vedere al naturii si reliefului, cat si din punct de vedere a localnicilor – ajungem in plina zona a berberilor, cea mai veche populatie a zonei care a supravietuit tuturor – cartaginezilor, romanilor, vizigotilor, arabilor si francezilor. Vorbesc o limba proprie numita Tamazight (cu numeroase dialecte) care este vorbita cam prin toata Sahara si care doar de putini ani a primit caracter oficial dupa secole de persecutie si luare in deradere. Opriti-va in varful trecatorii – Tiz’n Tichka (2205 metri) pentru o panorama frumoasa si dupa ce coborati, nu ratati intersectia sa o luati la stanga spre cel mai spectaculos sat berber – Ait Benhaddou – din departare apare ca o cetate a desertului, fiind extrem de fotogenica – aici au fost filmate zeci de filme istorice. Plimba-te prin sat – din pacate, spre deosebire de 1999 cand am fost prima oara, astazi satul pare sa fie doar un sit turistic, atunci era un sat locuit, dar chiar si asa este extrem de fotogenic si merita vizitat. Pentru mancare, exista un sat nou construit practic in ultimii 25 ani langa satul istoric plin cu restaurante. Continua apoi spre Ouarzazate unde in functie de ora la care ajungi, poti vizita kasbahul Taourirt, practic un palat al dinastiei locale de pasi (e o lunga poveste care merita aflata despre Thami el Glaoui, fostul pasa de Marrakech, prieten cu Churchill si stapanul de facto al sudului Marocului timp de decenii).
Ziua 6 – Ouarzazate – Valea celor 1000 de Kasbah – Gorge du Dades
Dimineata incepe cu un tur la Studiourile Atlas. Marocul a fost locatie pentru extrem de multe filme istorice si nu neaparat cu locatia declarata ca fiind Maroc – aici s-au filmat nu stiu cate filme cu subiect Egiptul Antic, inclusive 7 ani in Tibet. Exista un tur ghidat al studiourilor, unde poti vizita numeroase platouri construite pentru filme binecunoscute. Pentru cine n-a avut de-a face cu industria cinematografica, este un mic soc sa vezi butaforia si cum arata de fapt acele cladiri marete, impresionante, incredibile pe care le vezi in filme. Plus ghizii sunt foarte simpatici, deci e o vizita mai mult decat agreabila. Apoi, ia-o prin desertul stancos pe valea celor 1000 de Kasbah. Kasbahurile sunt niste mici citadele din chirpici care au slujit fie ca resedinte pentru notabilitatile locale, fie ca granare (cel mai important lucru in desert este mancarea si aceasta era aparata cu pretul vietii). Nu sunt chiar 1000 kasbahuri, sunt cateva sute, poti opri la mai multe pe care le vezi de pe sosea sau ti le indica vreun ghid online. Sunt extrem de pitoresti, adevarate perle ale arhitecturii tipice de desert. Vei purcede apoi spre Gorde du Dades, niste chei spectaculoase sapate prin munte cu o priveliste senzationala. Te poti culca prin zona, este foarte populara cu turisti marocani.
Ziua 7 – Gorge du Dades – Gorge du Todra – Merzouga – desert
Dupa un mic dejun mai mult sau mai putin copios, revino pe soseaua principala si in orasul Todra (sau Todgha) abata-te din drum spre alte chei. Drumul spre chei este fabulos cu niste privelisti senzationale asupra vaii si apoi ajungem in gorge – merita sa o iei la picior, nu e prea lunga, probabil vreun km. Apoi continuati spre Merzouga unde cel mai bine ar fi sa aveti experienta dormitului in desert (se poate dormi si la hoteluri atat in Merzouga, cat si in Erfoud). Evident, totul se aranjeaza in prealabil – cu o agentie de turism sau cu vreun camp de pe acolo… in principiu lasati masina la Erfoud (orasul de dinainte de Merzouga care e un sat) sau Merzouga si de acolo porniti cu un 4×4 (daca lasati masina in Erfoud) spre Merzouga si apoi calare pe camila spre locul de campare. Seara se lasa cu cina, foc, dans si toate nebuniile. Apusul de soare si rasaritul sunt absolut fantastice.
Ziua 8 Merzouga – Ifrane – Fez
Dimineata dupa un nou rasarit de neuitat pe dune, te intorci cu camila spre Merzouga si apoi eventual cu 4×4 la Erfoud sau iti iei masina in caz ca nu ai ajuns cu ea la Merzouga (se cam conduce off-road intre Erfoud si Merzouga) si o iei inapoi peste Muntii Atlas. Spre deosebire de traversarea dintre Marrakech si Ouarzazate, cea spre Fez nu are nici un pic de dramatism, iar peisajul este comsi comsa, nu prea ai de ce sa opresti decat probabil sa mananci. Prima oprire notabila poate fi in orasul Ifrane sau “Elvetia Marocului”, un orasel de munte care a fost construit in stilul Alpilor din Europa … cel putin asa arata numeroase case si centrul orasului – zici ca esti pe undeva prin Alpi. De aceea este o zona apreciata de marocani care vin cu milioanele mai ales iarna pentru a vedea zapada – din pacate insa odata cu incalzirea globala, din ce in ce mai putina zapada apare in Ifrane sau pe crestele Atlasului. De la Ifrane, du-te la Fez pentru nani.
Ziua 9 – Fez
Medina din Fez este o nebunie. Ma rog, sunt doua medine – medina veche de prin anul 900 si medina noua de prin 1100 – 1200. Medina este orasul vechi si aproape 8000 de stradute si ulite se intersecteaza, apar si dispar, creand un labirint uimitor. In multe parti, ai senzatia ca mare lucru nu s-a schimbat din anul 900. In orasul vechi, nu rata sa vizitezi doua medrese (scoli coranice), vopsitoria de piele (da, pute rau, vei primi un smoc de menta sa ti-o pui la nas) si divese stradute imbarligate. In principiu, exista doua strazi principale paralele pe care daca te plimbi nu te vei pierde, dar e mare pacat sa nu iei la picior si ulitele mai mici labirintice, asa ca un ghid poate fi de nepretuit. Nu rata niste puncte de panorama de pe dealurile din jur si sa faci o poza la spectaculoasa poarta a palatului regal. Aici vei sta ca vitelul la poarta noua pentru ca in interior poti intra doar la invitatia regelui si cum probabil nu o ai, nu poti decat sa admiri si sa pozezi poarta noua. Poate cea mai frumoasa din Maroc.
Ziua 10 – Fez – Chefchaouen
Dupa ce pleci din Fez, o sa crezi ca ai gresit tara. Zona de la nord de Fez a muntilor Rif este incredibil de verde si roditoare. Departe e desertul de la sud de Atlas sau zona destul de arida de la Marrakech. Aici, e verde, verde, verde ca in … Elvetia. Dupa vreo 3-4 ore de mers sustinut, vei descoperi cel mai interesant oras al Marocului cocotat pe un deal – orasul albastru Chefchaouen. Ca multe orase marocane, si Chefchaouen are un oras vechi traditional nord-african si Ville Nouvelle construit in perioada protectoratului spaniol – aici, la Chefchaouen, nu a fost protectorat francez, ci spaniol – pana la independenta Regatului in 1956, zona nordica a Marocului era controlata de Spania si marea majoritatea a tarii de Franta, Tangerul fiind oras international. Cand au sosit trupele spaniole in Chefchaouen au descoperit cu stupoare ca locuitorii evrei ai orasului vorbeau castiliana medievala – de cand fusesera alungati de Regii Catolici. Astazi, zona veche este de asemenea relativ alambicata (dar departe de complexitatea Fez-ului), iar majoritatea cladirilor sunt vopsite intr-un albastru aspru. Veti auzi tot soiul de povesti – fie romantice (localnicii au vrut sa reflecte infinitul cerului), fie pragmatice (legenda urbana spune ca albastrul alunga tantarii), dar cel mai probabil, un primar istet a ordonat vopsirea orasului in albastru sa atraga turistii. Si a reusit – Chefchaouen are probabil cel mai mare numar de turisti pe cap de locuitor, iar orasul arata chiar prosper. Merita sa te culci aici pentru a admira apusul de soare de la moscheea de pe deal !
Ziua 11 Chefchaouen – Volubilis – Moulay Idriss – Meknes – Rabat
Revino spre sud spre Fez fara a mai trece prin vechea capitala si du-te direct la Volubilis, vechea capitala a Mauretaniei (atat cea libere, cat si romane), cel mai important oras roman construit in coltul sud-vestic al Imperiului). Numeroase cladiri spectaculoase, coloane, arc de triumf, mozaicuri pot fi vizitate in hai sa-i zic 1 ora, ora si ceva. Merita sa ai un ghid (gasesti la intrare) sa afli ce si cum. La doi pasi de Volubilis se afla orasul Moulay Idriss in onoarea celui care este considerat primul sultan musulman al Marocului (fiul sau a fondat Fez). Aici se afla un mausoleu, in luna august, satul devinind un soi de Iasi de Sf. Paraschiva cand milioane de oameni se pogoara de ziua sfantului sa-l proslaveasca. In frunte cu familia regala, desigur. Pentru ca nu esti musulman, nu vei avea acces in mausoleu, dar conteaza prea putin – satul cocotat pe dealuri, amintind de celebrele sate albe din Andaluzia este fascinant.
La vreo jumatate de ora de Moulay Idriss se afla Meknes, orasul care a jucat rolul de capitala pentru o scurta perioada. Aici, unul dintre cei mai de succes sultani a construit un oras-citadela – inclusiv astazi, sunt kilometri si kilometri de ziduri. Poti descoperi medina destul de limitata, dar frumusica si interesanta si fostele grajduri ale sultanului – fiecare cal regal avea sclavul lui care raspundea cu capul pentru buna dispozitie a cabalinei. Ce poti vizita interesant este mausoleul lui Moulay Ismail, sultanul care a facut din Meknes capitala, practic ctitorul actualului oras. Din Meknes, poti sa o tai pe autostrada pana la Rabat
Ziua 12 – Rabat
Actuala capitala a Marocului este un oras fermecator. Fiind capitala in ultima suta de ani, s-a dezvoltat in stil relativ modern – e plin de vile si vilute care combina stilul Islamic cu Art Nouveau si alte influente europene si orasul este plin de mici vilisoare, multe ambasade. Poti vizita si zona Palatului Regal (exceptand interiorul) si cele doua mici cetati – una pe deal fix langa mare de unde poti avea o panorama superba a Oceanului Atlantic si a invecinatului orasel Sale (kasbahul Udayas), iar cealalta mai la sud – Chellah, o veche cetate remarcabil reconstruita unde in 1999 cand era cam praf am vazut cea mai mare concentratie de berze pe metru patrat pe care le-am vazut vreodata.
Punctul central de vizitare este insa turnul Hassan care domina locul unde trebuia sa fie construita una dintre cele mai mari moschei ale lumii islamice (turnul trebuia sa fie cel mai inalt minaret). Ma rog, la un moment dat, ctitorul a murit, asa ca santierul a ramas abandonat – in loc de moschee sunt o serie de coloane, dar turnul Hassan este chiar dragut. Vis-à-vis de el este mausoleul lui Mohamed al V-lea, bunicul actualului suveran si omul care a obtinut independenta Marocului, actualmente, aici fiind ingropat si Hasan al II-lea, tatal actualului rege Mohamed al VI-lea. Cum credeti ca il cheama pe fiul sau cel mare si print mostenitor ? Ati ghicit: Hassan ca pe bunicul si la un moment dat va urca la randul lui pe tron sub numele de Hassan al IIIl-ea. Posibil primul lui fiu se va numi Mohamed… Si asa mai departe.
Nu trebuie sa ocoliti nici Rabatul ultra-modern, care insa in acest moment (inceputul lui 2023) este inca in constructie. Aici poti descoperi Marele Teatru din Rabat, o cladire futurista gandita de poate cel mai mare arhitect din ultimele decenii, irakiana Zaha Hadid (teatrul din Rabat este una din ultimele creatii ale marei arhitecte, ea decedand in 2016), dar si Turnul Mohamed VI – un soi de Burj-al-Arab marocan care atunci cand va fi gata, va fi a doua cea mai inalta cladire din Africa. Tipul care construieste turnul a vrut sa arate ca o racheta, fiind inspirat de o vizita la NASA. Finalizarea turnului este anuntata pentru 2023, dar nu as paria nici un dirham ca chiar se va intampla in 2023
Ziua 13 – Casablanca
Capitala economica a Marocului este un oras modern, bine pus la punct, dar care aduce mai degraba cu Franta decat Marocul. Aici poti vizita singura moschee vizitabila din Regat (restul sunt off-limits pentru necredinciosi), o adevarata capodopera de marmura si lemn scump. Se poate vizita in fiecare zi la ore fixe – gen 10, 11, 12, etc (vinerea sunt mai putine tururi disponibile). Apoi fa o plimbare pe Corniche, pe bulevardul de-a lungul Oceanului unde au aparut numeroase restaurante faine si apoi ia la pas centrul modern. Poti vizita si o biserica modernista – catedrala catolica Notre Dame de Lourdes si nu rata o cina sau un pranz la Rick’s Bar. Stiti filmul clasic Casablanca ? Nici un minut din el nu a fost filmat in Casablanca, care pe atunci se afla sub ocupatia Frantei de la Vichy, ci la Hollywood. Dar un diplomat american in Maroc i-a venit ideea geniala de a deschide un bar care sa fie o copie perfecta a barului celebru din film. E un loc de lux, costa ceva mai mult, dar merita. Daca nu te induri sa dai un pic mai multi bani, du-te in diagonala – este mall-ul Marina Shopping unde vei da de McDonald’s si alte fast food-uri similare.
Aici poti inchide un tur dragut al Marocului. Cum ziceam, ia o masina din Marrakech. Daca o poti lasa la Casablanca, e perfect si poti pleca din Maroc luand un zbor de pe aeroportul din Casablanca (care se afla intre Casablanca si Rabat), daca nu, poti conduce pe autostrada moderna spre Marrakech sa lasi masina de unde ai luat-o si sa decolezi din Marrakech.
Vei pleca insa incantat de cei ai vazut, de gastronomie, de bazaruri, de sucuri de portocala, de ceaiul de menta marocan servit in mod spectaculos … vei ramane cu amintiri de neuitat !
Imagini Maroc
Cam asa zic eu
O forma unica de distractie – pescarii de Coca Cola din piata Jema el-Fnaa, Marrakech
Sucuri din tot soiul de fructe
Vila lui Yves St. Laurent din Marrakech
Acest albastru de neuitat al lui Yves
Minaretul Koutoubia, un simbol la Marrakechului
Palatul El-Badia
La pas prin bazarul din Marrakech
Dulciuri marocane
Caprele ca globuri in pomul de Craciun
Prin medina din Essaouira
La plimbare pe zidurile cetatii
Piata de peste din Essaouira
Spectaculosul pas Tiz’n Tichka peste muntii Atlas
Welcome to Ait Benhaddou
Cel mai spectaculos sat berber – Ait Benhaddou
Pe strazile orasului
Kasbah Taourirt din Ouarzazate
Studiourile Atlas – aici s-au filmat zeci de filme istorice
Nici o surpriza ca in Ouarzazate, descoperim Egiptul
sau Tibetul
Asa arata o butaforie de masina de 300.000 dolari
Valea celor 1000 kasbahuri
Doar in desert iti dai seama ca apa e viata
Cheile Todrei
Saharaaaaaa
Superbul rasarit de soare de pe dunele de la Merzouga
I got sun in my hands
Merzouga, Sahara turistica
Caravana de Merzouga
Inapoi peste muntii Atlas pe ruta Erfoud – Fez
Ifrane, Elvetia Marocului
Poarta Palatului Regal din Fez
Medina din Fez. Uimitoare
Una din cele 8000 stradute din medina
La pas, prin bazar
Celebra vopsitorie de piele din Fez
Complicata dantelarie a arhitecturii islamice
In Maroc, nemusulmanii nu pot intra in nici o moschee. Doar la cea din Casablanca
Poarta Albastra – poarta de intrare in Medina din Fez
Marocul poate fi si verde, foarte verde
Chefchaouen, orasul albastru
Volubilis, un soi de Ulpia Traiana Sarmisegetusa din Maroc
Mozaicuri superbe
Arc de triumf
Meknes, o alta capitala a sultanilor de Maroc
Aparata de ziduri kilometrice
Mausoleul lui Moulay Idriss, singurul sultan care a condus din Meknes
Moscheea Regala din Rabat
Garda regala
Turnul Hassan
Futuristul Mare Teatru din Rabat
Viitorul turn Mohamed VI – racheta marocana
Si Rabatul are kasbah
cu vedere spre Mediterana
Moscheea Hassan II din Casablanca
Singura moschee din Maroc care poate fi vizitata – si este impresionanta !
Biserica Notre Dame de Lourdes din Casablanca.
Casablanca chic
Rick’s Cafe – desprins din filmul Casablanca
Yumieeee !
Multumesc pentru informatii, foarte utile. In ce perioada din an recomanzi sa se mearga ? Se pot adauga si cateza zile de plaja ?
Toamna si primavara. Statiunile la mare sunt la Oceanul Atlantic unde apa este relativ rece.
Cat este de sigur daca mergi sot sotie cu masina inchiriata, cum ati descris tot circuitul, in momentul asta noiembrie-decembrie 2023? Ma refer la jafuri, metoda accidentul, lucruri de genul asta. Mulțumesc
Am condus de 2 ori prin Marocul de Sud, in desert, dincolo de Atlas, fara probleme. Doar cand am depasit pe linie continua, politia mi-a cerut „un cadeaux”