Ghid Eurolife. Ce să vezi și ce să faci în ATENA

Atena

Panorama Acropole, Atena

Am ajuns prima oară la Atena în 1997. Eram într-o excursie cu trenul, cumpărasem un InterRail și plecasem în jurul Mării Adriatice: Ungaria – Croația – Slovenia – Italia, coborâsem până în sud, la Brindisi, de unde am „sărit” cu un ferry peste Marea Ionică la Patras și am continuat Corint – Atena. Pe vaporul care a făcut vreo 16 sau 20 de ore de la Brindisi la Patras (am mai oprit în Corfu și Igoumenitsa) m-am împrietenit cu un tip din Chile. Tocmai terminase facultatea de arhitectură la el acasă, își cumpărase un pass Eurorail (versiunea InterRail-ului pentru non-europeni) și venise să descopere arhitectura bătrânului continent. Văzuse Spania, Franța, Elveția, Italia și acum mergea la Atena. Mi s-a părut că face un ocol cam mare – în plus, din Atena dăduse sute de dolari pe un bilet de avion înapoi, în Europa Occidentală (nu existau companii low-cost pe atunci, biletele de avion costau halucinant). L-am întrebat de ce. Răspunsul a fost „sunt arhitect și chiar mă pasionează arhitectura. Iar Parthenonul este clădirea care este la baza a jumătate dintre clădirile Lumii Occidentale – este clădirea primordială, este o clădire fundamentală pentru civilizație. Nu pot pleca din Europa fără să nu o vad”. Zeci de ghizi, sute de articole, mii de relatări nu m-au impresionat ca spusele chilianului. Și de atunci am înțeles importanța Parthenonului, iar de câte ori ajung la Atena, îmi aduc aminte de spusele lui.

Când să mergi la Atena

În mijlocul verii este ucigător de cald. Înconjurată de dealuri, chiar și cu adierea brizei, temperaturile sunt extrem de ridicate și inconfortabile – peste 40 de grade, umiditate mare, tot tacâmul. Dar, exceptând cele două-trei luni cu temperaturi extreme (când și atenienii fug care încotro), ai parte de o vreme minunată. Chiar și iarna, când în România în mod normal temperaturile sunt cu minus, Atena are parte de o atmosferă primăvăratică, dar indiscutabil cele mai bune perioade de vizitare sunt primăvara și toamna.

 

Cum ajungi la Atena

TAROM, Aegean Airlines și Wizz Air operează între București și Atena. Nu mai există zboruri directe între Atena și alte orașe românești, în schimb se poate ajunge după aproape 20 de ore (depinde din ce punct al României pleci) cu mașina.

 

Asigurare Grecia

Este necesar să ai o asigurare de călătorie pentru a evita plata unor cheltuieli, de multe ori imense, în caz de incidente nedorite. În Grecia există mai multe spitale și policlinici private cu servicii de calitate și aparatură de vârf, dar prețurile sunt pe măsură. Poți evita aceste cheltuieli pentru un tarif ceva mai ieftin decât o masă pentru doi în București. Eurolife FFH oferă asigurări de călătorie cu decontare directă (adică nu scoți tu banii din buzunar și îi primești când te întorci acasă, ci Eurolife se decontează direct cu spitalul/policlinica/cabinetul medical), poți apela chiar și la telemedicină (să iei legătura prin telefon, WhatsApp sau alte mijloace cu un doctor din România, pentru consult).

Îți las mai jos și câteva exemple de evenimente medicale apărute turiștilor în Grecia și cum a funcționat asigurarea pentru ei:

  1. Aproape de finalul vacanței în Grecia, persoana asigurată a fost diagnosticată cu o afecțiune oculară, în urma spargerii unei vene la ochiul stâng. Costul consultului medical, de 115 EUR, a fost acoperit de polița de asigurare de la Eurolife FFH (prima 54 EUR, storno inclus);
  2. În timpul vacanței în Grecia, asiguratul a acuzat dificultăți de respirație, fiind transportat de urgență la spital, unde a primit diagnosticul de infecție a tractului respirator superior. Costul consultului și investigațiilor medicale a fost de 237 EUR și a fost suportat de Eurolife FFH (prima 39 EUR, storno inclus);
  3. În timp ce se afla pe o plajă, în timpul vacanței în Grecia, persoana asigurată a fost înțepată de viespi, dezvoltând o reacție alergică la veninul acestora. Costurile medicale au fost acoperite de asigurare și au fost în valoare de 129 EUR (prima 34 EUR, storno inclus).

 

Fă asigurarea aici —>  https://www.eurolife-asigurări.ro/asigurare-călătorie

ATENȚIE! Dacă folosești codul IMPERATOR10, plătești cu 10% mai puțin pentru asigurarea de călătorie.

 

Ce să faci în Atena

Dealul Acropole este, indiscutabil, obiectivul turistic fundamental al Atenei și, cum ziceam mai sus, poate chiar al întregii Europe. Ansamblul arhitectural este construit pe un deal abrupt, care răsare spectaculos din mijlocul câmpiei – un deal pe care natural ar trebui să fie construite fortificații. Prima versiune a templelor sacre de pe Acropole au fost distruse de perși în 480 î.Hr – distrugerea 150 ani mai târziu a incredibilei capitale persane Persepolis a fost motivată de Alexandru cel Mare ca o răzbunare pentru distrugerea Atenei de armatele lui Xerxes I. Actualele clădiri de pe Acropole au fost reconstruite circa 40 -50 de ani mai târziu.

Trebuie să urci scările monumentale prin poarta Propylaea și, după ce treci de templul lui Nike Victorioasa, îți apare în față, în toată splendoarea, minunatul Parthenon. Dupa ce îl studiezi în amănunt, nu rata să te duci să descoperi și templul junior – Erechteionul. Este faimos mai ales datorită celor 6 cariatide – 6 coloane sculptate ca niște fete-preotese, sprijinind acoperișul templului cu capul. Cinci dintre ele le poți vedea la picioarele Acropolei, în Muzeul Acropolei (deschis relativ recent pentru Jocurile Olimpice din 2004), a șasea fiind furată de englezi în secolul al XIX-lea și ținută „captivă” în British Museum. Cum zicem, statuile originale sunt păstrate în condiții propice conservării în muzeul atenian, ele fiind înlocuite de niște copii moderne.

 

Muzeul Acropolei – dacă ai văzut Acropolele, trebuie să descoperi și cele mai valoroase tezaure ale artei grecești antice. Evident, vorbim de arta de peste 2000 de ani, care a fost scoasă din siturile arheologice pentru a fi prezervate cum trebuie. Iar muzeul este unul modern, care nu numai prezervă aceste comori ale lumii antice, dar le și pune în evidență.

 

Plaka – în 1821, în momentul în care a început Revoluția Greacă, Atena era doar un sătuc mai mare cu 5 -6000 de locuitori, construit la picioarele dealului Acropole. În consecință, prima capitală a Greciei parțial eliberate de sub ocupația otomană a fost orașul Nafplio în Peloponez (din 1829 în 1834), dar după 1834, deși vorbeam de un sat mai mare, autoritățile grecești au decis să mute capitala la Atena, datorită prestigiului ei antic. Sigur, pe teritoriile grecești erau orașe mult mai mari – Salonic, Constantinopole sau Smyrna, dar acestea se aflau sub ocupație otomană, așa că decizia a fost luată din considerente de prestigiu istoric. Odată stabilită drept capitală, Atena a crescut, devenind metropola de azi. Dar vechea Atena, de fapt Atena de atunci supraviețuiește ca un cartier cu aer istoric balcanic, sub numele de Plaka – aici vei găsi doar ulițe înguste, restaurante, baruri, magazine și ici și colo câteva case sau hoteluri. Este un loc perfect să o iei la picior și să descoperi frumusețea orașului clasic. Lângă Plaka se află alte urme ale templelor antice – vechea agora, cu diverse clădiri clasice din perioada Atenei istorice.

 

Stadionul de marmură – Timp de secole, grecii lăsau orice război și diferend între nenumăratele cetăți-stat ale Greciei antice și își trimiteau cei mai buni reprezentanți la Olympia, în Peloponez, pentru a participa la Jocurile Olimpice – o întrecere polisportivă, care avea loc la 4 ani. Atunci când în secolul al XIX-lea, Europa Occidentală fusese inundată de olimpism, un francez, pe numele său Pierre de Coubertin, a decis să reînvie aceste Jocuri Olimpice, dar de data asta cu participare universală (cu participanți din cât mai multe țări ale lumii, inclusiv femei – în cazul Jocurilor Olimpice antice, erau doar participanți bărbați, iar femeile nu aveau voie nici măcar în tribune, pentru că atleții se întreceau complet goi). Ei bine, prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne a avut loc în Atena (normal, aș zice, pentru a face legătura cu Jocurile antice care fuseseră interzise de creștini) în 1896. Pentru acest eveniment, a fost construit un impresionant Stadion de Marmură în stil antic (mă rog, nu a fost gata în 1896, ci 1-2 ani mai târziu, dar totuși aici au avut loc primele jocuri moderne). Intră pe stadion și fă o tură, imaginându-te în acea lume antică cu eroi și vizitează muzeul olimpic aflat sub tribune).

 

Schimbarea gărzii de evzoni din Piața Syntagma. Principala piață a orașului, Piața Syntagma, de unde începe de altfel Plaka. Piața este dominată de o clădire impunătoare, care găzduiește Parlamentul Greciei, iar sub zidul ca de cetate, o dată la o oră are loc ceremonialul schimbării gărzii (ceremonialul are loc la fix, dacă nu l-ai prins când te duci, va mai fi unul destul de repede. Atenție – ceremonialul în uniformele de gală are loc doar duminica, la ora 11:00).

 

Templul lui Zeus Olimpianul. Cred că templul cel mai impresionant din Atena, care a supraviețuit mileniilor, este templul dedicat șefului tuturor zeilor – niște coloane absolut impresionante, iar imaginea acestor coloane cu Acropola pe fundal este de nedescris.

 

Dealul Lykavittos – dacă urci pe Acropole, imposibil să nu observi un alt deal măreț, care practic răsare din mijlocul câmpiei ateniene – este dealul Lykavittos („unde merg lupii”), un deal încă și mai înalt decât Acropole (are 277 de metri), dar pe care nu s-au construit temple pentru că spațiul în vârful destul de ascuțit este destul de mare. În schimb, în zilele noastre, sus pe deal se află un restaurant, iar apusul de soare cu panorama Acropolei este cu adevărat de neuitat. Probabil unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare într-o țară cu apusuri de soare absolut geniale.

 

Dacă ați mai făcut lucruri interesante prin Atena sau ați mai văzut locuri de neuitat, v-aș fi recunoscător.

Imagini Atena

Dealul Acropole

Stanca Acropole, ridicandu-se spectaculos peste vechea Plaka

Parthenon

Parthenon – una dintre cladirile fundamentale ale omenirii

Acropole Atena

Intrarea in incinta sacra

Cariatide Atena

Celebrele cariatide

Urcarea spre Acropole

 

Plaka

Prin vechiul cartier Plaka

Plaka Atena

In mod natural, Acropole trebuia sa fie un loc sacru

Stadionul olimpic Atena

Stadionul Olimpiadei din 1896

Parlament Grecia

Parlamentul Greciei din Syntagma Square. Si multimea de turisti veniti sa urmareasca schimbare de garda

Evzoni

a evzonilor

Templul lui Zeus Olimpianul Atena

Templul lui Zeus Olimpianul

Dealul Lykavitos

Cel mai inalt deal din campia ateniana este Lykavittos

Panorama Atena

De unde poti admira un apus de soare nemaipomenit

Parthenon by night

Si asteapta si caderea noptii !

Lykavitos Atena

Lykavittos

Agora Atena

Urmele Atenei antice sunt peste tot

Ruine grecesti Atena

 

Templul lui Hefaistos Atena

Templul lui Hefaistos din vechea Agora ateniana

Halloumi

Poti sa mergi in Grecia si sa nu mananci halloumi sau saganaki ? NU,  NU, NICIODATA !

Categorii:
Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest