De 3 ani incoace sunt implicat cu mandrie intr-unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a destinatiilor turistice din Romania si de scoatere in evidenta a acelora care construiesc frumos in turismul romanesc – proiectul DESTINATIA ANULUI. Inceput in 2020 cu proiectul de promovare a Tarii Fagarasului, continuat si in 2021 si 2022, iata am ajuns la cea de-a treia editie in care am implicat literalmente sute de mii de romani. Doar pana acum cateva zile, au fost mai bine de 50.000 de votanti numai in aceasta editie. De aceea, va invit sa votati si voi sa va faceti simtita parerea – care sunt acele locuri, hoteluri sau restaurante care merita sa fie DESTINATIA ANULUI 2023. Dar iata ce trebuie facut:
Este simplu –
- intri pe site-ul Destinatia Anului adica aici ––à https://www.destinatiaanului.ro/
- Voteaza-ti favorita in cele 9 categorii din concurs. Poti alege doar un singur concurent pe categorie.
- Apasa “Voteaza” la final. Trebuie sa-ti adaugi mail-ul.
- Vei primi un mail de confirmare (pentru a evita fraudele) pe mail-ul indicat, trebuie doar sa apesi pe un link si votul tau va fi luat in considerare.
- Spune si la alti prieteni sa participle
Se poate vota pana in data de 7 aprilie 2023.
De ce au aparut cele 9 categorii ? Simplu, am vrut ca sa aducem in fata mai multe entitati care nu pot sa “lupte” una cu alta – cum poti compara un restarant cu un municipiu ? Pe baza caror criterii ? Sau a unei statiuni turistice fata de un hotel. De aceea, sunt 9 categorii. Iata-le mai jos si cine participa.
- Orase care inspira
Finalistii sunt: Brasov, Constanta, Iasi, Oradea, Rm. Valcea si Timisoara.
Brasov pentru mine este un oras special – este practic primul oras transilvanean cu un centru vechi de origine sasa care pe mine, copil regatean m-a lasat cu gura cascata. Am stat 2 saptamani in Brasov la niste veri in 1986 si mi-aduc aminte ca zilnic mergeam pe jos din Calea Zizinului pana in centru pentru a descoperi si a ma bucura de un loc fascinant pentru mine. Pe jos pentru ca era taiat curentul la troleibuz, iar autobuzele nu aveau benzina J. De atunci, am revenit in Brasov de sute de ori cu aceeasi incantare inclusiv acum cateva saptamani. Constanta este poarta de intrare spre statiunile de Litoral. Trebuie sa spun ca am fost doar de cateva ori, ultima oara prin 2014 cand tot orasul vechi era un santier, asa ca nu am vazut mare lucru – am fost la o Regata de corabii cu panze in port – o amintire super faina. Am ajuns in Iasi anul trecut dupa nu mai putin de 18 ani. Am avut o surpriza enorma – centrul cu cladiri clasice restaurate si multa, multa verdeata. In engleza, i s-ar spune “unsung heroes” – Iasul un erou necunoscut. Si sincer, merita sa descoperi capitala Moldovei, vei avea o mare, mare surpriza. Oradea este orasul romanesc de care m-am indragostit iremediabil – am ajuns prima oara in 2012 si am plecat zicand “ce potential are orasul asta” cu gandul ca s-a nascut talent si va muri speranta. Nu a fost adevarat. Am revenit de cateva ori de atunci si de fiecare data am ramas incantat de cum a evoluat – plin cu palate stralucind, cu muzee interesante, cu locuri in care sa mananci bine si sa te simti “ca afara”. De fapt, de cate ori merg la Oradea, nu pot sa spun decat ca “vreau o tara ca Oradea”. Ca e mai frumos ca multe locuri “de afara”. Nu pot sa va spun prea multe despre Rm. Valcea. Desi am trecut deseori prin el, am trecut de fapt pe soseaua de centura, grabindu-ma spre Sibiu, Tg. Jiu sau Bucuresti. Am fost in el o singura data, in vara lui 1989 si mi-aduc aminte ca avea un centru cochet pentru vremurile acelea cenusii. Timisoara era star-ul oraselor romanesti in anii 1990. Era curat, unele cladiri aratau bine, iar prosperitatea venita din violarea embargo-ului impotriva Iugoslaviei se simtea prin restaurante cum Bucurestiul doar visa. Am fost de multe ori in Timisoara acelor vremuri pentru ca lucram la Procter & Gamble si aveam o fabrica de detergent acolo, asa ca am multe amintiri placute din capitala Banatului. Din pacate, orasul a cam apus, a picat in umbra Oradei, Clujului, Sibiului si a multor alte locuri, iar eu nu l-am mai vizitat din 2012. In 11 ani se pot schimba multe, atat in bine, cat si in rau. Din pacate, se pare ca titlul de Capitala a Anului nu aduce la fel de multe ca pentru Sibiu in 2007 prin lipsa cronica de promovare.
- Taramuri cu Traditie si Istorie.
Participantii sunt Tara Fagarasului, Tinutul Manastirilor din Bucovina si Taramul Sfintilor – Botosani
Trebuie sa spun din capul locului ca bunica mea este din Tara Fagarasului si am fost acolo de nenumarate ori. Este un taram magic. Puteti citi mai multe aici: https://www.imperatortravel.ro/tag/tara-fagarasului
In Bucovina nu am mai fost din 2000, dar de cate ori am fost (si am fost de vreo 4 ori in secolul trecut), mi-a ramas in amintire ca un tinut de vis. In Botosani, trebuie sa recunosc ca nu am calcat niciodata – este unul din cele 4 judete ale Romaniei in care nu am fost vreodata – Botosani, Vaslui, Salaj si Teleorman
- Comori naturale
Participantii sunt: Pădurea Craiului – Munții Apuseni, Geoparcul Carpaterra, Țara Dornelor, Țara Hațegului, Eco Maramureș, Ținutul Zimbrului Neamț, Colinele Transilvaniei, Băile Tuşnad şi Imprejurimile. Am fost recent in Tara Hategului si e o incantare – atat obiective naturale spectaculoase, cat si situri istorice fundamentale pentru istoria noastra – atat Ulpia Traiana Sarmisegetusa, capitala Daciei Romane prea putin pusa in valoare, cat si vechea capitala a dacilor lui Decebal. Dar nu sunt doar acestea, mai sunt multe locuri de neuitat care merita vazute – de la pestera Bolii la castele si cetati. Am fost in Muntii Apuseni in 2019, inainte de pandemie si am descoperit o zona cu mult, mult potential unde daca s-ar investi cu cap, ar deveni o culme a turismului romanesc. Acum vreo 10 ani, am fost si in Tinutul Zimbrului – Neamt unde mi-aduc aminte si acum aminte cum am vazut prima si ultima oara in viata zimbrii. E o experienta !
- Statiuni turistice:
Participantii sunt: Mamaia, Ocnele Mari, Polovragi, Rodna, Săcuieu, Vama Buzăului, Călimanești. Aici, imi exprim incompetent. Nu am fost decat in Mamaia, ultima oara in 2014. Stiu, Mamaia primeste extrem de mult hate si toti smecherii de pe Facebook compara preturile de la cele mai scumpe hoteluri din Mamaia in varf de sezon cu preturile din hostelurile din Paralia Katerini in octombrie, dar probabil ceva ceva o fi acolo de se duc zeci de mii de turisti in fiecare vara. Evident, administratia locala pare complet haotica (vezi povestea parcarilor de anul trecut), promovarea lipseste cu desarvarsire, evenimente nu au mai fost de pe vremea lui Mazare, dar sunt convins ca dracul nu e chiar asa de negru.
- Parcuri de distractie si Aventura.
Participantii sunt: Brizo, Dino Parc Râșnov, Dinosaur World Transylvania, Paradis Land Neptun, Zaga Zaga. Din nou, nu am fost la nici unul din ele, de unele nici nu am auzit vreodata (cum ar fi Zaga Zaga sau Paradis Land). Singurul de care am auzit este Dino Parc din Rasnov care inteleg ca este una dintre cele mai vizitate atractii din Romania, dar am ramas surprins sa aflu ca mai exista un parc cu dinozauri nu prea departe (este la Sibisel, in Tara Hategului, singurul loc din Romania unde au fost descoperite urme de dinozauri). Adevarul este ca avem nevoie de cat mai multe parcuri de distractii pentru a atrage turisti !
- Atractii Cultural-Educative
Participantii sunt: Muzeul Astra Sibiu, Castelul Bran, Live Music Summer Camp Brezoi, Muzeul Maramureșului, Museum of Romanian Records, Cetatea Oradea, Cetatea de Scaun a Sucevei. Aici sunt mai in tema – pe unele le-am vizitat. De Muzeul Astra Sibiu ma leaga o intamplare haioasa din studentie – l-am vizitat prima oara in 1993 si fiind atat de mare, nu aveau angajati sa verifice daca a mai ramas cineva in parc, asa ca m-am trezit eu si prietenii mei incuiati in parc dupa ora inchiderii (era vara, ziua lunga, parcul se inchidea repede). Asa ca este singurul muzeu din care am iesit sarind gardul ! L-am revazut in 2019, arata foarte bine si merita pus pe lista de vizitare. Castelul Bran este evident un star al Romaniei – atrage turistii straini ca nimeni altul si de cativa ani, de cand este privatizat organizeaza si o serie de evenimente de care se bucura multa lume. Nu mai stiu de cate ori am fost in el, de multe ori, e drept niciodata dupa privatizare / retrocedare. Cetatea Oradea este de asemenea o minune – complet refacuta si restaurata, pusa in evidenta prin Festivalul Medieval, ma astept ca sa creasca ca o atractie de neratat in urmatorii ani. Cetatea de Scaun a Sucevei am vizitat-o in 1997 si de atunci nu am mai ajuns s-o vad. Inteleg ca si aici au avut loc modernizari si restaurari, sper sa ajung sa o revad la un moment dat.
- Resort-uri
Participantii sunt: Alma Health & Spa Retreat, Bacolux Koralio, Dana Resort, Green Village Resort, Teleferic Grand Hotel .
Si aici imi exprim incompetenta. Nu am fost in nici unul dintre ele. Am auzit de cateva – cum ar fi Green Village, am trecut de cateva ori prin fata lui Teleferic fara a intra nici macar in hol, de celelalte nu stiu nimic.
- Hoteluri – boutique: Akasha Wellness Retreat, Conacul Archia, Atra Doftana, Castle Hotel Daniel, Conacul lui Maldăr, Pleiada Boutique Hotel, Casa de Sub Munte, Hotel Royal, Hadar Chalet.
Aici am mai multe experiente si toate de neuitat. Castle Hotel Daniel este un hotel-castel pe sufletul meu. Practic, dormi intr-un palat cu toate facilitatile de lux ale perioadei renascentiste combinate cu cele ale perioadei de azi. Practic, este un hotel de poveste in care te simti transportat in timp, in istorie. Am fost la Pleiada Boutique Hotel din Iasi anul trecut si care este un adevarat hotel de 5 stele. Nu neaparat ca este singurul hotel de 5 stele din toata Moldova, dar, totul, absolut fiecare detaliu este perfect, iar de mancare… ce sa zic, imi venea sa mananc non-stop J. Casa de Sub Munte este o pensiune-oaza de liniste si frumusete sub Muntii Fagarasului la doi pasi de orasul Victoria, un loc unde m-am simtit minunat – in plus, am auzit ca au acum si ciubar si au continuat investitiile. Si un alt loc fain, dar mai putin cunoscut este Hotel Royal din Poiana Brasov, un hotel unde ma duc si stau cu drag de fiecare data cand ajung in zona Brasovului – camerele sunt foarte bine pus la punct, iar personalul este cu adevarat prietenos – nu spun asta ca un cliché, chiar este prietenos, cu mult peste media din Romania. Am auzit si de celelalte locatii, dar nu am stat niciodata, nu am mare lucru ce sa povestesc despre ele.
- Experiente gastronomice: Casa Terra, Punct Gastronomic Local Bilbor, Gastro Local Alina Tonie, Gastro Local Delia Gal, Restaurant Kibuț, Valea Verde Retreat, Maridor, Gastro Local Mihaela Bulboacă.
Cunosc direct doar un singur loc – Casa Terra din Fagaras. Mancarea este cu adevarat exceptionala, bazata pe mancarea traditionala, dar adusa in cadru modern. Am fost si la cateva evenimente unde cei de la Casa Terra au adus mancarea si tot asa – a fost bataie pe preparatele facute de maestrul culinar Daniela Graura. Apropo, tot ea a facut si bucatele pentru celebra sarbatoare de Halloween de anul trecut la care toata presa a urlat ca ar fi fost si Musk. Musk nu a fost, dar bucatele Danielei cred ca i-a facut pe participanti sa plece rostogolindu-se de la party.
Avem multe locuri faine in Romania, locuri crescute din pasiune, dragoste si profesionism, si ii putem incuraja cu un vot … iti ia doar cateva secunde ! Va multumesc !
Uite una in categoria Taramuri cu Traditie si Istorie; cand ajungi prin Severin incearca sa ajungi pe insula Simian unde vei descoperi ruinele cetatii Ada-Kaleh; vei ramane surprins de ceea ce inseamna nepasarea autoritatilor locale si centrale, precum si aventura vizitarii acelui loc situat in Romania.
Am ajuns prin Mehedinti acum cativa ani si chiar am vrut sa ajung la insula Simian, dar unica solutie era sa inot pana acolo. Si tot atunci am auzit despre niste planuri minunate de valorificare a insulei (in contextul in care incepeau sa tot curga vasuri de croaziera pe Dunare) de care s-au ales praful.