Daca in articolul precedent, am povestit despre ce trebuie sa faci si sa vezi in Skiathos, astazi m-am gandit sa strang laolalta si sa impartasesc cu voi informatii cu privire la logistica de pe insula. Despre cum ajungi, cum calatoresti, unde mananci, etc, etc. Deci, sa fiu concis la inceputul articolului si sa trec direct la subiect – voi trece in continuare in revista informatii pe care sper sa le gasiti de ajutor pentru o excursie reusita in Skiathos
Cum ajungi in Skiathos
In principiu, sunt doua modalitati principale
Cu avionul. Agentia de turism Aerovacante / Fabrica de Vacante are zboruri charter directe din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara (fa click pe fiecare oras in parte pentru oferte). Au loc zboruri saptamanale (sambata, din toate cele 5 orase romanesti), toate amanuntele le gasiti in linkurile de mai sus. In plus, din Bucuresti, Wizz Air opereaza doua zboruri saptamanale spre Skiathos.
Cu masina. Poti merge cu masina proprie pana in Salonic sau Volos. Din Salonic, exista un ferry odata sau de doua ori pe saptamana, din Volos sunt 2 ferry-uri pe zi (pleaca dimineata) care merg pe ruta Volos – Skiathos – Skopelos – Alonissos – Skopelos – Skiathos – Volos. Mai exista si un “delfin zburator”, un vas rapid, dar care transporta doar pasageri, nu si autovehicule. Pentru toate informatile, aruncati o privire aici: https://www.ferries.gr/en/
Unde sa te cazezi in Skiathos
In principiu, exista hoteluri, vile si studiouri (domatia) de inchiriat. Hoteluri sunt de toate stelele pana la 5 stele si evident, acestea vin si cu mic dejun inclus, iar unele pachete si cu demi-pensiune (adica mic dejun + cina). Din cate stiu, nu exista nici un all-inclusive in Skiathos (Slava Domnului !). Vilele si studiourile nu ofera in general mancare, dar camerele contin bucatarii unde poti sa-ti pregatesti ceva. Evident, exista numeroase restaurante si taverne prin toata insula, dar si supermarketuri de unde iti poti cumpara de mancare.
Cei de la Aerovacante / Fabrica de Vacante au in oferta de toate pentru toti – hoteluri, vile si studiouri pentru toate buzunarele. Dar anul acesta pare sa fie un an special in Grecia – se asteapta ca vor bate recordul cu cel mai mare numar de turisti din istorie si foarte multe locuri de cazare sunt deja fully booked. Asa ca daca nu v-ati rezolvat vacanta de vara, ar trebui sa va grabiti.
Personal, am stat la doua hoteluri in Skiathos: Alkyon si Skiathos Palace
Alkyon este un hotel de 4 stele situat chiar in Skiathos Town. Sincer, pentru nevoile mele este excelent plasat – in apropiere, se afla cea mai mare parcare publica gratuita din Skiathos (imposibil sa nu gasesti loc de parcare), este la 300 metri de centrul vechi unde gasesti o gramada impresionanta de taverne, restaurante, baruri, etc, etc, la vreo 500 metri de port de unde poti lua ferry spre Skopelos / Alonissos sau Volos si la 1,5 km de aeroport – cu un pic de efort poti merge pe jos. O alta “baterie” de taverne aflate pe malul marii incepe de la vreo 100 metri de iesirea din hotel. De fapt, intr-o dimineata cand am vrut sa fac poze la avioane aterizand, am mers pe jos pana in punctul de plane spotting. La cateva sute de metri, se afla cluburile din Skiathos, dar acestea nu au fost deschise in jur de 1 iunie cand am fost in Skiathos, deci nu stiu daca e vreo problema cu galagia, eu cand am stat (si am dormit 3 nopti in Alkyon), a fost foarte liniste – am avut camera la strazile laturalnice, nu cu vederea la mare.
Camerele sunt mari si comfortabile, exista si balcon, si frigider, tot ce iti trebuie. Micul dejun este spectaculos de bogat pentru Grecia si cel putin dulciurile se schimba zilnic. Panorama de la restaurantul de mic dejun e excelenta – hotelul e la doi pasi de mare si poti admira mai multe ambarcatiuni parcate in dreptul hotelului. Cei care opteaza pentru demipensiune, pot lua cina la restaurantul din fata hotelului si ai de obicei 2 tipuri de mancare pentru antre si felul principal. Nu se comanda a la carte.
Personalul este foarte ospitalier si vesel. De cate ori am intrat, era cu zambetul de buze si crea o buna dispozitie.
Skiathos Palace este unul din hotelurile iconice ale insulei – practic a fost primul hotel de lux si el a pus bazele turismului in Skiathos. Construit in 1972 de Panagiotis Dervenis, posibil un aroman din Grecia. Acesta s-a nascut in 1930 si cand avea 3 ani, s-a mutat cu familia sa in Romania. Pe atunci, Romania aducea in tara numerosi aromani din Balcani, in special din Grecia (cum au fost si bunicii lui Hagi sau Simona Halep, bunaoara) si printre acestia se afla si parintii lui Panagiotis Dervenis. Nu pot baga mana in foc ca e aroman pentru ca pe atunci, situatia economica in Romania era net superioara Greciei si multi greci get-beget se dadeau drept aromani pentru a emigra din Grecia in Romania. Oricum, d. Dervenis era din Epir, o zona locuita de foarte multi aromani in perioada respectiva. In 1947, cand lucrurile s-au deteriorat in Romania si zorii funesti ai comunismului deveneau din ce in ce mai evidenti, tanarul Dervenis a fugit inapoi in Grecia (o alegere inteleapta !). In 1958 a mers cu viitoarea sa sotie in vacanta in Skiathos si cum nu existau nici hoteluri, nici electricitate, si-au petrecut vacanta la tarani intr-o camera fara curent si apa, dar s-au indragostit de Skiathos.
Cand toata lumea paria ca Dervenis (care pana atunci lucrase in industria transporturilor maritime) se va alatura socrului care avea ceva business cu marmura, acesta se muta in salbaticul Skiathos unde deschide o taverna, dar instaleaza si primul generator de curent electric din Skiathos. Probabil a devenit unica taverna luminata de pe insula. Business-ul s-a extins – a deschis prima agentie de turism, primul hotel si chiar si o brutarie. In anii 50 – 60, pentru a dezvolta turismul in insule uitate de lume, dar de o frumusete (pe atunci salbatica) extraordinara, Organizatia Greaca a Turismului a investit construind hoteluri in diverse insule (eu am stat intr-unul din acele hoteluri de pionierat in Thassos de exemplu). Unele din ele au fost construite de stat, dar concesionate si operate de particulari. Si cine putea fi mai bun la asta decat Takis Dervenis. Primul hotel construit in Skiathos (cum am spus de stat) numit Xenia (astazi, Elivi Xenia) a fost concesionat de Takis (l-a condus pana in 1999). Dar Takis tintea mai sus asa ca in 1968 s-a apucat sa construit un hotel care trebuia sa fie THE HOTEL in Skiathos. Acesta este Skiathos Palace care a fost deschis in 1972. Takis Dervenis a murit in 2005, dar familia sa continua sa detina si sa conduca Skiathos Palace.
Pozitia hotelului este intr-adevar spectaculoasa. Cocotat sus pe un deal care domina cea mai populara plaja din Skiathos – plaja Koukounaries, un golf amplu cu un brau de nisip auriu, cu o panorama de vis spre banuiesc eu insula Evia. Practic mi-a fost greu sa ma desprind din balcon pentru a pleca sa misun pe insula.
Camera cum va asteptati – mare, aerisita, cu de toate. Avea perdele din acele black-out, perfecta pentru unul ca mine pe care il trezeste lumina.
Atat micul dejun, cat si cina (daca ai demi-pensiune) sunt de tip buffet, iar optiunile sunt numeroase. Sigur vei gasi o gramada de lucruri care iti fac cu ochiul si daca nu esti atent, poti iesi de la masa rostogolindu-te. Punctul de forta al hotelului este o piscine descoperita – in jurul ei, ai restaurantul de tip buffet, un bar unde seara era muzica live si deasupra barului un restaurant chic a la carte, daca doreai ceva mai sofisticat.
Exista shuttle-uri gratuite spre hotelul Alkyon din centrul Skiathosului (acest hotel construit in 1975, de asemenea iconic pentru insula a fost achizitionat de familia Dervenis si modernizat sa ajunga sa fie cotat la 4 stele), dar si spre aeroport (tot gratuite). De la hotel spre plaja Koukounaries e ceva de coborat (si de urcat la intoarcere), inteleg insa ca le cerere, poti fi transportat pana acolo cu o masina a hotelului. Personal, am luat-o per pedes.
Unde sa mananci in Skiathos
Inutil sa spun ca gasesti o gramada de taverne traditionale, dar si restaurante italiene si de alte feluri in Skiathos. Cea mai mare concentratie o gasesti in port si in orasul vechi Skiathos – pe malul marii, gasesti mai bine de 200 metri de restaurante unul langa altul, evident, alternate cu gelaterii, agentii de turism sau agentii de inchiriat autovehicule.
Pe aceasta promenada de-a lungul marii, se afla restaurantul Crazy Spoon, pe care nu va fi greu sa-l localizezi – are arborate steagurile Romaniei si Greciei pentru ca aici patroana este doamna Maria din Romania. Venita cu ani in urma pe insula, Maria a lucrat ca bucatareasa la Crazy Spoon. Acum vreo 10 ani, a cumparat restaurantul de la proprietara englezoaica si a continuat afacerea aici in buricul targului. Restaurantul este cu specific grecesc, dar ospitalitatea este romano-greaca. Lasand nationalismele la o parte, mancarea este cu adevarat excelenta, preturile mai mult decat rezonabile, iar deservirea rapida si simpatica. Nu rata fructele de mare sau pestele, sunt cu adevarat exceptionale.
Restaurantul Panorama aflat pe unul din dealurile care domina capitala Skiathosului este un restaurant cu specific italienesc, dar iese in evidenta prin faptul ca are probabil cea mai frumoasa panorama de pe insula. De aici, de pe balconul restaurantului care are si o camera interioara mare si foarte aerisita, poti admira o buna parte din coasta Skiathosului, inclusiv orasul stralucind in soare, cat si aeroportul. Pentru mine, a fost un loc perfect de a lau un pranz rapid (evident, o pizza) in zilele in care am misunat pentru vizitarea insulei si sa ma rasfat in fiecare secunda cu aceasta panorama de neuitat. Serviciul a fost rapid, desi am fost unicul client la ora aceea. Probabil e mult mai plin la apus de soare :).
Un alt loc special se numeste Bourtzi si se afla pe o fosta insula aflata la doi pasi de Skiathos, dar care azi a fost “inglobata” in Skiathos datorita extinderii insulei (daca te duci la Crazy Spoon, nu rata sa vezi poza restaurantului din anii 60 cred in care apa marii era pana la intrarea in restaurant). Aici se afla o terasa minunata, deschisa de dimineata (poti sa iei micul dejun) pana seara tarziu. Poti sa mananci sau pur si simplu sa bei ceva, sa te bucuri de fosta insula, impadurita si racoroasa si de privelistea oferita – poti admira atat Skiathos Town, cat si marea sau cateva insulite aflate in larg. Aici au loc si evenimente culturale (in general, concerte de diverse genuri intr-un mic teatru in aer liber), dar poti vizita si Muzeul Traditiilor Navale si Culturale din Skiathos.
Exista mini-supermarketuri peste tot pe insula. Pentru cumparaturi mai serioase, exista si un hypermarket numit Sklavenitis pe drumul spre aeroport. Nu e greu sa-l localizezi – are o parcare mare si o cladire cu o arhitectura evidenta de hypermarket, doar ca numele lui este scris mare cu litere grecesti. Adica ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.
Cum te misti prin Skiathos
Skiathos este o insula mica unde ajungi repede spre orice colt de insula. Nu exista colt de pe insula de unde sa faci cu masina mai mult de 30 minute pana in Skiathos Town,
Zona sudica a insulei are parte de o infrastructura buna cu o sosea transskiathosiana foarte bine asfaltata, marcata, totul pus la punct. Are o singura banda pe sens, dar tinand cont de traficul de pe insula, nici nu cred ca ar avea nevoie de vreo banda in plus. Zona nordica este mult mai salbatica cu drumuri de pamant, dar peisajul este mult, mult mai spectaculos. Am scris mai multe amanunte aici.
Evident, marea majoritate a turistilor foloseste insa mijloace de transport proprii. Evident, preferinta mea nr. 1 este sa zbor undeva si sa inchiriez o masina pentru a misuna. In port, de-a lungul esplanade, vei gasi intercalate intre restaurante mai multe agentii de inchiriat autovehicule – automobile, motorete, ATV sau buggies. Desi legenda urbana spune ca pe coasta nordica nu poti conduce decat cu ATV sau 4×4, e doar o legenda. Poti conduce si cu un automobil urban, dar ici si colo trebuie sa-l fortezi un pic (exista niste pante mai abrupte). Preturile sunt in general similare.
Daca nu preferi sa conduci, exista o cursa de autobuze care strabate coasta sudica din Aeroport, apoi Skiathos Town pana la capat, la plaja Koukounaries. Sunt 27 statii clar marcate, multe aflate fix langa principalele plaje de pe coasta sudica. Sa nu credeti ca autobuzul opreste fix pe plaja – statiile sunt la 1 – 400 metri de plaje, de cele mai multe ori trebuie sa cobori un mic deal pana la nisip. O sa afli uneori ca sunt 26 statii – un pic confuz, prima statie (cea de la port) este marcata ca fiind statia 0, iar ultima este marcata statia 26. Dimineata, primul autobuz pleaca dinspre Skiathos la ora 7:00, iar dinspre Koukounaries la ora 7:30. Ultima cursa dinspre Skiathos pleaca la ora 0:30 si ultima cursa dinspre Koukounaries pleaca la ora 1:05. Autobuzele se succed cu o frecventa de 15 – 20 minute (uneori si mai des), poti vedea orarul aici: https://iloveskiathos.gr/bus-timetable/ Dupa orele 23:00, autobuzul nu mai merge pana la aeroport (nici nu mai sunt curse aeriene la ora aceea pentru ca aeroportul din Skiathos nu este deschis 24 ore din 24, ci doar intre 6:30 – 23:00). O alta ruta este cea spre manastirea Evangelistria care pleaca tot din Skiathos, dar frecventa este undeva cam la o jumatate de ora.
Pretul unui bilet este de 3 euro (pentru aeroport) si 2 euro (pentru restul curselor). Biletele pot fi cumparate de la unul din cele 3 info point-uri din oras (aici poti folosi si card pentru plata), dar cel mai des cumperi de la sofer. Acesta nu are POS, deci sa aveti cash la voi, de preferinta schimbat. Nu exista abonamente de nici o natura, asa ca de fiecare data cand urci in autobuz trebuie sa platesti.
Inutil sa spun ca exista si taxiuri.
Telefonie mobila in Skiathos
Calitatea acoperirii este departe de a fi grozava. Mai ales in zona nordica, nu vei avea prea mult semnal telefonic, asa ca nu miza pe Waze sau Google Maps sa iti arate drumul. Personal, am instalata pe telefon aplicatia Maps.Me care functioneaza off-line. Trebuie insa sa descarci harta zonei in care te duci (zona neinsemnand cartierul, ci o provincie, uneori o tara intreaga) si sa o ai pe telefon. Am folosit Maps.Me aproape in exclusivitate pe coasta nordica unde aproape ca nu am avut semnal.
Pentru mai multe informatii despre ce poti vedea si face in Skiathos, arunca o privire aici ––> Skiathos
Imagini Skiathos
Cand aterizezi si stai pe partea stanga a avionului, poti admira frumosul oras Skiathos
Hellenic Seaways, una din companiile de ferry cu care poti ajunge in Skiathos (eu cu ei m-am deplasat in celelalte Sporade)
Orarul ferry-urilor in Skiathos
Alkyon Hotel – din Skiathos Town
Are si o mica piscina
Camera mea – placuta
Baia
Balconul
Am fost intampinat cu niste fructe
Terasa restaurantului hotelului unde se ia micul dejun
Privelistea este super – mare, oras, ambarcatiuni
Micul dejun destul de amplu
Branzeturi – nu numai feta 🙂
Daca ai demipensiune, cam acesta este meniul din una din seri
Skiathos Palace – dominand plaja si golful Koukounaries din 1972
Welcome to Skiathos Palace !
Aceasta a fost camera mea. Din pacate, doar o noapte
Cu spatiu de relaxare in balcon
Si panorama intregii plaje Koukounaries
Piscina hotelului
Si un perete de flori …
Chiar doi pereti 🙂
Am primit si brosuri cu informatii
Apus de soare la Skiathos Palace
Barul unde seara incepe muzica
Restaurant – bufet
Am mancat jumatate de farfurie 🙂
Skiathos Town – taverna langa taverna
Dar cea mai importanta – Crazy Spoon
Terasa Crazy Spoon
O parte din meniu
Cu Maria si fiul ei
Din specialitatile Crazy Spoon – o farfurie cu fructe de mare
Souvlaki
Puteam sa ma duc in Grecia si sa nu mananc tzatziki ? Nu, in nici un caz !
Restaurant Panorama
Spicuind prin meniu
Privelistea este fantastica
Skiathos Town
Pe aici, se aterizeaza
Fosta insula Bourtzi
Terasa Bourtzi
Oferta de la un bar de pe plaja
Insula este plina cu mici supermarketuri
Am gasit si Aqua Carpatica
Sklavenitis Skiathos – cel mai mare magazin de pe insula
Statie de autobuz
Cam asa sunt drumurile pe coasta nordica 🙂