Foarte probabil, nu ati auzit de Gorgany. Sincer, nici eu desi vorba aceea, acum vreo 10 ani am lucrat prin Ucraina, am fost des pe la Kyiv, am mai misunat prin tara, dar nu pot spune ca am retinut totul despre magazinele si brandurile din Ucraina. Pentru ca sunt extrem de multe. Ei bine, Gorgany este un magazin de produse necesare in calatorii sau excursii alpine. Gorgany este un munte aflat in Carpatii ucraineeni (cum ar fi Bucegi sa zicem), iar principalul lor brand se numeste … Turbat ! Da, stiu, te bufneste rasul la prima vedere, dar Turbat nu este un brand pentru oameni turbati, este numele unui parau din zona muntilor Gorgany. Dupa cum vedeti, totul se leaga. Turbat si Gorgany.
Nu stiu daca ati observat, dar de cand a inceput razboiul in Ucraina, mai multe firme ucraineene mari au inceput sa se extinda in Romania. Daca intri in supermarketuri, vei gasi destule produse din Ucraina (de altfel, inflatia a fost cat de cat tinuta in frau si datorita faptului ca au venit produse ieftine din Ucraina), a aparut chiar si un tour operator care ofera sejururi in destinatiile frecventate de romani prin Grecia, Egipt sau Tunisia numit Join Up (e ditamai agentia, detine inclusiv avioane proprii cu care ofera zborurile charter SkyUp) si iata ca au venit si cei de la Gorgany. Pana in fatidica zi de 24 februarie 2022 cand Rusia a invadat Ucraina, companiile mari din Ucraina se multumeau cu piata locala – o piata mare cu peste 40 milioane de locuitori, dar inceputul razboiul i-a obligat sa se uite si la pietele din jur, iar Romania cu vreo 20 milioane locuitori este o piata interesanta.
Povestea Gorgany este relativ simpla, dar in spatele ei este multa munca si pasiune. Doi colegi de facultate – Andrei si Oksana in loc sa se angajeze la stat sau la vreo corporatie dupa ce au terminat facultatea in 2005 au decis sa o ia pe cont propriu. Placandu-le calatoriile, au decis sa deschida un magazin cu produse necesare calatorilor – atat muntomanilor, dar si celor care vor sa plece in calatorii sa le zicem conventionale. Ani mai tarziu, Gorgany are 18 magazine in Ucraina – Kiev, Lviv, Bukovel, au inclusiv unul si la Cernauti (plus, evident, magazinul on-line), iar primul pas de extindere internationala l-a facut in Romania.
Incepand cu ziua de 22 iunie 2023, a fost deschis si magazinul fizic Gorgany in buricul Bucurestiului – la doi pasi de Piata Unirii langa magazinul Cocorul (adresa exacta este Bulevardul Ion C. Bratianu nr. 35), dar evident, se poate achizitiona orice si on-line, mai precis aici –> https://www.gorgany.ro/ Nu am fost la deschidere pentru ca in ziua respectiva, am zburat spre Kyrgyzstan, dar in schimb, am primit niste echipamente sa le incerc in Kyrgyzstan. O tara unde am avut parte de variatii destul de mare de temperatura si altitudine (capitala Bishkek e la 800 metri si am avut parte si de temperaturi de 32 – 33 grade si am mers pana la lacul Song-Kul aflat la o altitudine de peste 3000 metri unde noaptea, termometrul se ducea spre zero grade).
Dar, hai sa iau pas cu pas fiecare obiect pe care l-am luat in testare.
Camasa Turbat Amazonka – (click ca sa o vezi). Sincer, am luat-o pentru avion. Desi zbori vara, unele companii aeriene au pasiunea de a-si criogena pasagerii si chiar daca zbor intre doua destinatii cu temperaturi de peste 30 grade, in avion poti sa ingheti instantaneu. Ma rog, nu a fost cazul zborurilor astea, dar am fost pregatit.
Ce mi-a placut la camasa ? Foarte placuta la purtat. Este de asemenea si o camasa eleganta, as fi putut intra fara nici o problema cu ea in clasa business (nu am zburat de data asta la business), dar am purtat-o in business lounge-ul aeroportului din Istanbul. Are mai multe buzunare de mare ajutor – intr-unul mi-am tinut pasaportul si boarding pass-urile (stiti ca tot se cer cand intri intr-un aeroport – fie la check-in, fie la security, fie la imbarcarea propriu-zisa si astfel le-am avut la indemana fara frica de a le pierde). Buzunarul acesta mare are fermoar, dar nu l-am folosit. Mai sunt doua buzunare mici in caz de ceva – nu le-am folosit de asemenea si un snur pentru ochelari.
Cum ziceam, foarte fain la purtat si chiar si am primit si un comentariu “out of the blue” pe Facebook ca pare o camasa faina si imi sta bine. Multumesc. Da, am fost foarte multumit de ea si sigur o s-o iau si datile viitoare. Mai ales ca nu se sifoneaza prea tare si stii cum e cand calatoresti – nu ai timp de calcat rufe.
Si sa nu uit – poti sa o folosesti si cu maneci lungi, dar si cu maneci scurte – se pliaza frumos.
Tricou Turbat Hike. Dintotdeauna am purtat tricouri de bumbac 100% care are avantaje, dar si dezavantaje mai ales cand temperaturile sunt ridicate – transpiri abundant si tricoul ramane ud – nu ca racesti, dar ai un discomfort. Am auzit de tricourile acestei sintetice care absorb rapid transpiratia si se usuca de asemenea repede, dar nu mi-am cumparat niciodata. Si cum Bishkek-ul anunta 40 grade, am zis ca este momentul ideal sa incerc un astfel de tricou cu “uscare rapida”.
Ei bine, Kyrgyzstanul, zona joasa unde ma asteptam la 40 grade a fost extrem de indurator. Desi cu cateva zile inainte, prognoza anunta temperaturi criminale, a venit un front de aer racoros si temperatura a scazut la un mult mai uman 31 – 32 grade. Am purtat Turbat Hike-ul intr-una din aceste zile, a fost ok, l-am simtit placut pe piele, dar nu pot spune ca l-am testat intr-o zi in care sa transpir abundent. O sa-l incerc prin Oceania (sau poate chiar si prin Romania intr-una din acele zile de te coci prin Bucuresti) si va voi spune cum e. Dar asa, la atingere, era moale si fain. Mi-ar fi placut un tricou albastru, dar eu luandu-l “pe sub mana” inainte de deschidere, nu aveau decat tricou negru – numarul meu.
Jacheta de Trek Turbat Trek – ASTA A FOST DE NOTA 10. Scris cu majuscule si bolduit. Este o jacheta extrem de usoara, extrem de pliabila cu puf de gasca. Nu am mai avut jacheta din puf de gasca din studentie din anii 90 (am cumparat-o la Maastricht unde am fost student) si era destul de mare si grea. Dar jacheta asta chiar m-a lasat praf. Si va zic si de ce. Am plecat de dimineata de la lacul Issyk-Kul aflat relativ jos (gen 1200 – 1400 metri) unde erau 30 grade. Am fost intr-un canion minunat despre care va voi povesti cand va veni vremea povestilor din Kyrgyzstan aflat nu departe de lac si apoi am inceput sa urcam spre Song-Kul. Pe drum, am inceput sa ne oprim in diverse locuri de pozat – cu panorame exceptionale. Dupa vreo 2 panorame, dupa ce am “sarit” de 2000 metri, m-am imbracat – camasa groasa, geaca subtire. La unul din ele, am inghetat literalmente – batea vantul si urcam spre 3200 metri. Cand am revenit in microbuz, am zis sa vad ce e cu jacheta asta “turbata”. Am desfacut-o din saculet cu un pic de scepticism. E foarte foarte subtire si usoara. La nici 1 minut dupa ce am pus-o pe mine, m-am incalzit sa dau in clocot. Stiu ca am exclamat prin microbuz – “frate, dar ce m-am incalzit !”. Restul erau cam rebegiti. Cand am iesit la ultimul viewpoint (erau aproape 3300 metri si spre seara), am iesit si nu mi-a fost frig deloc. In plus, am facut prostia sa-mi uit caciula in Romania si cum geaca are gluga, am descoperit ca nu am mai avut nevoie nici de caciula ! Sincer, din ce am testat de la Gorgany, este obiectul de imbracaminte care m-a impresionat cel mai mult.
Inutil sa spun ca in cele 2 zile si jumatate petrecute la peste 3000 metri, am purtat-o non-stop. Desi vremea a fost foarte schimbatoare – a plouat, a batut vantul, a iesit soarele (totul in decurs de zeci de minute), a fost nor, nu mi-a fost frig nici o secunda. M-am gandit chiar sa ma culc imbracat cu jacheta (iurta era incalzita doar seara la culcare), nu a fost nevoie ca ne-au dat gazdele noastre niste pleduri din acelea de zici ca s-a urcat cineva pe tine – dar foarte calduroase.
Inutil sa spun ca nu va mai lipsi din bagajul meu de acum inainte :).
Pelerina ploaie Molfar – v-am zis ca la lacul Song-Kul, la 3000 metri altitudine, vremea se schimba in decurs de minute. Si a si plouat. Zdravan. 15-20 minute si apoi iesea soarele. Cadrul ideal de a testa pelerine de ploaie. Nu pot spune insa ca am testat-o plenar pentru ca de fiecare data cand norii se rupeau, eu eram pe langa o iurta si ma adaposteam acolo… si oricum, per ansamblu, vremea a fost insorita, nu au fost prea multe reprize de ploaie ziua.
O singura data, a inceput o ploaie cand eram pe munte care s-a dovedit a fi cea mai scurta repriza. De abia am pus-o pelerina pe mine ca s-a si oprit. Ce am remarcat este ca e destul de ampla si poti sa acoperi linistit si eventualul rucsac din spate. Da, arati ca o camila cu cocoasa, dar atunci cand ai nevoie de ea, nu faci exact parada modei. Am reusit sa o pun repede pe mine si cum ziceam – a acoperit cam tot ce trebuia. O s-o iau si prin Oceania unde si acolo pot aparea niste ploi ecuatoriale din senin.
Tricou termic Turbat – l-am purtat sus, la 3000 metri, dar nu pot spune ca mi-am facut o parere ca lumea. L-am purtat sub camasa, sub geaca, asa ca nu pot spune daca face sau nu o diferenta. O sa-l mai incerc si in Papua Noua Guinee (ajungem si undeva la munte unde seara se mai lasa oarece racoare). Cica 15% din el este lana merinos care in combinatie cu un material sintetic tine de cald si de asemenea absorba transpiratia. O sa va zic ce si cum dupa ce il port in Papua.
Cam astea sunt produsele care le-am incercat eu. Pentru ca acestea sunt produsele de care aveam nevoie in Kyrgyzstan. Dar, evident, Gorgany are o gama mult mai mare de produse – de la corturi si sacuri de dormit la geci, pantaloni, pantofi sau sandale de trekking (au niste semi-ghete care imi fac cu ochiul pentru Papua).
Evident, nu pot decat sa va recomand sa aruncati un ochi pe site-ul lor, adica aici –-> https://www.gorgany.ro/ Si daca sunteti prin Centrul Vechi sau Piata Unirii din Bucuresti, faceti-le o vizita !