O să urăști India, o să iubești India, e posibil să treci de la sentiment de ură genocidara la iubire absolută. Un lucru este cert, India nu te va lăsa indiferent, iar sloganul „Incredible India” este corect – India este o țară incredibilă. India este o țară a contrastelor absolute, la doi pași treci dintr-o mizerie și sărăcie crunte în cele mai somptuoase palate de pe fața pământului, India este o țară a culorilor, este o țară a tradițiilor milenare care continuă să fie urmate cu sfințenie, deși toți stau azi cu nasul în telefonul mobil. India deține ceea ce cred eu că este cea mai frumoasă clădire din lume – Taj Mahalul, dar Tajul este doar apogeul și nu este un apogeu venit din neant – în spatele lui, arhitecții Indiei au construit sute și mii de palate, temple și alte clădiri fără seamăn în lume. India nu este cel mai ușor loc de pe Terra de călătorit independent, este haos, de multe ori mizerie, este frustrant și de aceea multă lume decide să nu viziteze India taman din aceste motive. Și de aceea, m-am gândit să vă ofer o excursie organizată în India – în care să minimizăm disconfortul și acele lucruri pe care mulți le găsesc respingătoare, dar să poată descoperi frumusețile incredibile ale Indiei.
Pe de altă parte, dacă tot vom merge în India, nu se poate să nu mergem și în Nepal. Pentru că iubesc țara asta. Nu știu, este singurul loc din lume în care am avut la un moment dat niște flash back-uri când am ajuns prima oară și când am văzut acoperișurile pagodelor din piața centrală a capitalei, Kathmandu, în amurg, după asfințit. Era 2003, eram pentru prima oară în Nepal și am jurat că le-am mai văzut, odată. Probabil, într-o altă viață. De atunci, m-am întors de încă 4 ori în Nepal, acum va fi a 6-a oară și de fiecare dată când am decolat de pe aeroportul Kathmandu mi-am promis să mă întorc. Pentru că Nepalul este magic.
În consecință, vă invit să veniți alături de mine să descoperim unele dintre cele mai frumoase și bogate cultural zone ale Asiei. Vom descoperi niște monumente inegalabile, vom descoperi niște obiceiuri care ne sunt absolut străine, vom gusta din gastronomia locală, ne vom mira de poveștile fabuloase ale acestor regiuni și vom pleca cu unele dintre cele mai puternice amintiri… de povestit și răspovestit.
Dar hai să vă zic cam care este planul. Sigur, India este un continent (mă rog, oficial, semicontinent), poți să stai și un an și să mai ai ceva de văzut, ceva de experimentat, dar am selectat o zonă absolut admirabilă, cu niște orașe istorice fabuloase – e vorba de Rajastan. Dar spre deosebire de majoritatea programelor, vom merge în adâncul Rajastanului până la capăt, până în Jaisalmer, un oraș absolut fabulos, un oraș- cetate construit pe o stâncă și înconjurat de niște ziduri impenetrabile, iar în interiorul zidurilor, ai senzația că viața se desfășoară ca în 1521 toamna. Ei bine, am fost în Jaisalmer în 2004 și mi-am dorit dintotdeauna să revin. O voi face acum.
Deci, vom ajunge cu avionul în Delhi via Istanbul. În general, zborurile de Delhi, inclusiv acesta, ajung în puterea nopții, așa că vom purcede direct la hotel, unde ne vom odihni. A doua zi dimineața, vom pleca la Agra și nu oricum – cu trenul. Căile ferate indiene nu sunt doar niște căi ferate, sunt un sistem incredibil și absolut fundamental pentru India. Căile ferate indiene sunt cel mai mare angajator al lumii – 1,3 milioane de oameni sunt angajații căilor ferate (mi-ar face plăcere să-l cunosc pe directorul de resurse umane :)) și transportă zilnic nu mai puțin de 24 de milioane de pasageri. Așa că trebuie să avem experiența căilor ferate și o vom avea între Delhi și Agra.
A doua zi dimineață, evident, nu vom rata Taj Mahalul și nici Red Fort, fortăreața-palat care a fost reședința Marilor Moguli – împărații Indiei cât timp Agra a fost capitala țării. Apoi, vom pleca spre Jaipur, oprind pe drum în orașul perfect Fatehpur Sikri, construit de împăratul Akbar, care dorea să combine toate religiile Indiei. A fost abandonat după moartea lui Akbar pentru că, deși clădirile sunt fabuloase, orașul avea o mică problemă – nu avea apă în vecinătate. Și cât timp Akbar a fost în viață, supușii lui transportau apa de departe, dar după moartea lui, urmașul său nu a fost chiar așa de obsedat de orașul perfect și s-a mutat într-un loc cu apă :).
Vom ajunge la Jaipur, capitală a unui princely state condus timp de secole de o dinastie de maharajahi. I se spune orașul roz pentru că a fost complet vopsit în roz în secolul al XIX-lea, cu ocazia vizitei Prințului de Wales, fiul reginei Victoria. Dacă Taj Mahal este vârful arhitecturii islamice din India (a fost construit de musulmani), Jaipurul deține probabil vârful arhitecturii hinduse din India – Amber Fort, City Palace, Palatul Vânturilor și multe, multe alte edificii care sunt mândria Indiei. Nu le vom rata :).
Vom continua drumul adânc în Rajastan spre Pushkar, unde se află unul dintre foarte puținele temple dedicate zeului Brahma – creatorul. Orașul vechi are numeroase clădiri monumentale construite de-a lungul lacului sacru Pushkar. Pushkar este faimos că aici are loc cel mai mare târg de bovine de pe Planetă, dar nu îl vom prinde. Din păcate, vom rata ocazia să cumpărăm niște vaci sfinte.
Dacă Jaipur este orașul roz, vom ajunge apoi la Jodhpur, orașul albastru – clădirile din centrul vechi sunt vopsite în albastru și deasupra tuturor tronează pe o stâncă fortul Mehrangarh, care găzduiește opulentul palat al maharajahului de Jodhpur (da, Jaipur a fost un stat, Jodhpur a fost altul, condus de o altă dinastie).
Va urma un drum lung, dar care merită cu prisosință. Nu mi-aduc aminte să fi văzut Jaisalmer pe lista locurilor oferite de agențiile de turism românești, dar merită, merită, merită. Cred că dintre toate orașele din Jaisalmer, deși toate sunt fabuloase, cel mai mult mi-a plăcut Jaisalmer. Și atunci când am creionat traseul am zis – da, vom avea un drum de cinci-șase ore prin deșert, dar e musai să mergem la Jaisalmer. E fabulos! Gândiți-vă la un deșert plat, liniștit, când, deodată, răsare din mijlocul lui o stâncă masivă, pe care este construit un oraș înconjurat de unele dintre cele mai spectaculoase ziduri de apărare pe care le-am văzut vreodată. Este numit „orașul de aur”, pentru că este clar auriu, strălucind în soarele deșertului.
Dacă Jaisalmer este fabulos la exterior, în afara zidurilor, în interior zici că pășești direct în secolul al XVI-lea. Cel puțin eu așa am simțit în 2004, când am fost acolo, dar nu știu acum cum mai e, sper să fi rămas la fel. De asemenea, există un palat al maharajahului, poate nu la fel de mare precum cele din Jaipur și Jodhpur, că nu prea avea atât loc în cetate, dar, cert, este o bijuterie arhitecturală. Și asta nu va fi destul. Seara, vom pleca spre deșert într-o tabără unde vom dormi în corturi confortabile (înțeleg că sunt de tip Wadi Rum) și vom asista la un spectacol de dansuri indiene.
De la Jaisalmer ne vom întoarce apoi cu avionul direct la Delhi și ultimul oraș vizitat va fi capitala Indiei, un oraș gigantic, dar în care se află numeroase obiective turistice de neuitat.
Vom părăsi apoi India incredibilă pentru a zbura la Kathmandu, capitala Nepalului, un alt oraș fabulos. Aici, pe valea Kathmandu, o adevărată căldare în mijlocul Himalayei, se află trei orașe istorice care până în secolul al XVIII-lea au fost trei regate distincte – Kathmandu, Bhaktapur și Patan. Evident, regii lor au fost într-o permanentă competiție – sigur au fost și lupte, adevărate războaie, dar competiția pe care o vedem azi a fost foarte constructivă – toți au vrut să aibă cel mai frumos oraș, cel mai somptuos palat, cele mai ornate temple. Și, da, le-a reușit. Vom vizita aceste trei orașe istorice extraordinare.
În plus, nu vom rata sacrul templu Pashupatinath, unde au loc incinerări zilnice (se spune că cine e incinerat aici are șansa unei reîncarnări superioare) și absolut fascinantul templu-stupă budist de la Boudhanath, un loc pe care îl iubesc în mod special. Vom avea timp și pentru shopping, și pentru descoperirea centrului orașului – cartierul turistic Thamel, o adevărată Mecca pentru turiștii care doresc să vadă Asia. Sigur, eu îmi voi umple din nou bagajele cu cărți, dar poți găsi orice aici – de la produse tradiționale la produse necesare alpinismului.
Apropo, să nu uit: în ziua liberă, se poate face (opțional) o tură cu avionul în direcția Everest. Se numește Mountain Flight și este oportunitatea de a vedea Everestul. Am fost de două ori cu Mountain Flight și vă zic – e o experiență de neuitat.
Dar acum să vă dau detaliile, să le zic, logistice.
Perioada de călătorie: 24 octombrie – 7 noiembrie 2023. Se decolează pe 24 octombrie în jurul orei 16:00 din Otopeni și returul va fi la ora 20:00.
Se va zbura cu Turkish Airlines (pe zborul lung), Spice Jet (Jaisalmer – Delhi) și o companie aeriană indiană încă nestabilită (Delhi – Kathmandu).
Tarif: 2980 de euro (în cameră dublă) / 3.500 de euro (în cameră single).
Ce include
- Bilet avion transcontinental București – Delhi și retur.
- Bilet avion în interiorul Indiei: Jaisalmer – Delhi și apoi unul internațional Delhi – Kathmandu.
Toate taxele și bagaj de cală / cabină inclus.
- Cazare: 11 nopți de cazare în hoteluri de 4 și 5 stele în India, 4 nopți de cazare în hotel de 4 stele în Nepal, 1 noapte în cort lângă Jaisalmer.
- Mese: mic dejun + cină în India și mic dejun în Nepal.
- Toate transferurile terestre și intrările la toate obiectivele turistice specificate în program.
- Ghizi locali vorbitori de limba engleză.
ATENȚIE: Grupul nu va fi mai mare de 15 persoane. În acest moment, sunt 11 persoane înscrise, deci mai sunt doar 4 LOCURI. În consecință, excursia este garantată că se va desfășura.
Pentru mai multe informatii, puteti sa imi scrieti pe Facebook sau la adresa de e-mail imperatotravel@yahoo.co.uk
De asemenea, pentru informatii, dar si inscrieri, puteti sa-i scrieti lui Dragos la adresa dragos@exploretravel.ro
Toate amănuntele sunt aici –-> https://discover.exploretravel.ro/haideți-cu-imperator-india-și-nepal
Imagini India si Nepal
Impresionantul Qutb Minar din Delhi
Mormantul imparatului Humayun fara de care Taj Mahal probabil nu ar fi existat.
Meniul la McDonald’s in India este teribil de diferit
Nuntile sunt un business imens in India
Principala moschee din Delhi
Cred ca este cea mai frumoasa cladire din lume
Red Fort, palatul imperial din Agra
Prin palat
Taj Mahal vazut din Red Fort
Transport a la India
Namaste !
Amber Fort
Drumul elefantilor spre Amber Fort
Parcarea de elefanti
Intrarea in palatul maharajahului din Amber Fort
Palatul Vanturilor, Jaipur
Garzile de la City Palace
City Palace – palatul maharajahului din centrul orasului
Fortul Mehrangarh – palatul-cetate al maharajahului din Jodhpur
Jodhpur, orasul albastru
Jaisalmer
Palatul maharajahului de Jaisalmer
Boudhanath – stupa budista tibetana de langa Kathmandu, in Nepal
Steaguri de rugaciune
Sadhu gata de poze
Gata de rugaciune
Sculpturile erotice de pe temple
Kali, zeita razbunarii
Ghaturi de incinerare de la Pashupatinath
Ghat de incinerare
Piata centrala din Patan
Artista din Patan
Chiar si cateii nepalezi sunt binecuvantati 🙂
Salut!
As vrea sa merg in India in Martie 2024 si as dori sa cumpar biletele de avion de pe acum; Problema e ca e-visa nu se poate obtine asa de devreme si nici nu as vrea sa astept pana se scumpesc zborurile.
Este e-visa de India doar o formalitate sau crezi ca ar trebui sa iau inainte viza si apoi sa luam biletele de avion? Tu cum ai facut pana acum?
Multumesc!
Biletele sunt deja acontate. Vom depune de viza cu o luna inainte de a parasi India adica pe 3 octombrie (plecam spre Nepal pe 3 noiembrie)