Incursiune la capătul Asiei în Coreea de Sud (ep. 2). Seoul, Busan, DMZ si insula Nami

Seoul Palatul Regal Gyeongbokgung

Seoul – Palatul Regal Gyeongbokgung

1Eugen a inceput prin a vizita principalele orase, dar si destinatii turistice din Coreea de Sud. Incepem cu Seoul, super-moderna capitala a tarii, vom face o tura pe la DMZ pentru a ne aminti ca nu foarte departe se afla sturlubatica Coree de Nord, apoi la Busan, al doilea oras ca marime, pentru a ne duce apoi pe insula Nami (de care sincer, eu nu am auzit niciodata pana la articolul acesta 🙂 ).

Seoul, first stop

Așa cum scriam mai sus, cel mai tranzitat aeroport al țării este cel internațional din Incheon, acolo aterizează majoritatea curselor internaționale. Situat la o distanță de 50-90 km de Seoul (depinde și unde vrei să ajungi în capitală), Incheon este legat de capitala coreeană atât rutier cât și feroviar – există un tren de mare viteză (opțiunea cea mai rapidă) dar și metrou (opțiunea cea mai ieftină). Un pod lung de 20 de kilometri face legătura între orașul Incheon și aeroportul cu același nume situat pe o insulă formată artificial prin unirea a trei insule naturale.

Seoul este un oraș fenomenal dar este și un oraș al contrastelor (cam ca orice metropolă). Când spui Seoul te gândești evident la zgârie-nori și la tehnologie dar există și zone modeste.

 

Ce să faci în Seoul ? Metropola Seoul, capitala țării, are multiple lucruri de oferit, pentru toate gusturile turiștilor. Apropo numele capitalei se pronunță [: s o u l] exact ca “suflet” în limba engleză.

Poți începe ziua cu o ascensiune cu telecabina pe muntele Namsan (adică Muntele de Sud) unde, la o altitudine de 270 de metri se află N-Seoul Tower (N vine de la Namsan), turnul de televiziune înalt de 480 de metri care oferă o panoramă deosebită asupra capitalei coreene (din păcate nu vezi de acolo până la vecinii din nord). Pe geamurile turnului de televiziune sunt indicate distanțele către cele mai importante localități din lume – Mexico City, Bogota, Dhaka, Naypyidaw (pentru cine nu știe, e noua capitală a Myanmar-ului), Beijing, Islamabad, Moscova, Vladivostok, Manila, Polul Sud și…. chiar Pyongyang (aflăm că ne despart aproape 250 de kilometri de capitala țării vecine dar nu și prietene). Puțin peste 10 euro costă biletul de intrare dar merită să admiri orașul Seoul de sus.

 

Palatul Regal Gyeongbokgung (numit Palatul Binecuvântat de Cer) este cel mai mare palat construit de dinastia Joseon la sfârșitul secolului al XIV-lea fiind una din atracțiile principale ale Capitalei Coreei de Sud. Prețul de intrare este aproximativ 2,50 Euro. Dacă vrei să retrăiești la palat atmosfera din filmele istorice coreene musai să te uiți înaint de a intra după un “Hanbok rental“. Sunt peste tot magazine unde contra unei sume de 30-50 de Euro poți închiria un costum de epocă. Dacă tot ajungi aici musai trebuie să fii prezent la schimbarea gărzii, aceasta are loc zilnic (cu excepția zilei de marți) la orele 10 și 14. Un sunet de gong va da startul ceremoniei care durează aproximativ 20 de minute. Nu doar Palatul Gyeongbokgung reprezintă o atracție în sine ci și muzeele amenajate în interiorul domeniului precum Muzeul Național de Folclor și Muzeul Național al Palatului.

Pentru a retrăi atmosfera Seoul-ului de altădată trebuie neapărat să vizitezi așa numitul “Bukchon Hanok Village“, un sat (practic cartier) unde case vechi chiar și de 600 de ani au fost transformate în centre culturale, ceainării și restaurante. Iar dacă te îmbraci în costume tradiționale te vei simți precis ca acum sute de ani. Fiind o zonă rezidențială accesul este permis gratuit dar a fost stabilit de către locuitori un orar de vizitare, aproximativ între 10 și 17.

 

Al doilea cel mai folosit palat regal al Coreei este Deogsugung, situat chiar în dreptul Primăriei, a folosit ca palat temporar în timpul perioadei de ocupație japoneze. Curtea palatului se poate vizita gratuit iar pentru nivele superioare este necesară rezervare online. În cazul în care vrei să vezi schimbarea gărzii, și aici are loc, de trei ori pe zi.

Dacă ești pasionat de istoria țării, o vizită la Muzeul Național al Coreei de Sud este obligatorie. Situat într-o construcție modernă, muzeul combină istoria străveche cu tehnologia modernă, există roboți la tot pasul care te îndrumă și îți dau informațiile dorite. Iar cel mai important lucru este că intrarea este gratuită. Una din atracțiile principale din muzeu e Pagoda Yakhwangtap cunoscută și ca Pagoda Celor Zece Etaje. Aceasta a fost construită la jumătatea secolului al XIV-lea.

Chiar dacă aproape jumătate dintre coreeni sunt atei, numărul creștinilor este dublu față de cel al budiștilor. Totuși, dacă ajungi în Coreea de Sud e musai să vizitezi un lăcaș budist – aici în Seoul templul Jogyesa este un loc cu o mare însemnătate pentru localnici. Impozantă este și catedrala romano-catolică din cartierul Myeondong construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și dedicată fecioarei Maria. Este o catedrală gotică asemănătoare cu orice catedrală similară din Europa.

Să nu uităm de Gangnam, cartierul celor “frumoși și bogați“. Cartierul e plin de clădiri zgârie-nori unde își au sediul principalele corporații – dar tot aici se află și statuia Gangnam Style, inaugurată la patru ani de la lansarea celebrului hit care făcea furori prin 2012. Statuia de bronz reprezintă exact poziția brațelor solistului PSY.

Iar dacă mai vrei să vezi ceva fain, musai să intri în mall-ul COEX aflat în imediata apropiere. Aici se află biblioteca Starfield, o bibliotecă gigantică unde accesul este gratuit. Pe o suprafață de aproape 3000 de metri pătrați și pe o înălțime de 13 metri sunt expuse peste 50.000 de volume pentru lectură dar și reviste. Un alt loc fain este Insa-dong, strada artiștilor și a ceainăriilor, un loc boem plin de magazine de tot felul.

Un loc cu puternică încărcătură emoțională este Cimitirul Național – cimitirul eroilor unde își dorm somnul de veci cei căzuți la datorie pentru Coreea de Sud. Există și stație de metrou în imediata apropiere, așa că accesul este destul de facil. Pe lângă locurile de veci, aici se află și un muzeu dedicat războiului dar și un altar dedicat patrioților care au luptat pentru Coreea. Din păcate aici nu am ajuns.

 

Republica Naminara sau insula Nami

La două ore de capitala Seoul se află Insula Nami, o insula aflată pe râul Han care este cunoscută și ca Republica Naminara. Nu, nu este o țară independentă ci o micronațiune autoproclamată (cum sunt o grămadă pe planetă) având propriul steag, oficiu poștal și propria monedă valabilă doar aici. Este o insulă privată pe care poți ajunge cu feribotul dacă achiți 12 euro. La ora actuală este o zonă de entertainment și un loc de petrecere a timpului liber – aici s-au filmat mai multe producții sudcoreene. Aleile cu pini sau ginkgo biloba, “Podul primului sărut“, statuia dedicată ecranizării k-drama “Winter sonata“ dar și ciudata statuie dedicată mamei și copilului sunt doar unele din obiectivele din… Republica Naminara.

Iar aici, pe insula Nami (în autoproclamata Nami Republic) are loc la fiecare doi ani Festivalul Internațional al Cărților de Copii. Festivalul Nambook a fost înființat în anul 2005 la împlinirea a 200 de ani de la nașterea marelui scriitor danez. Surpiza plăcută pe care am întâlnit-o se află într-un monument al cărților – o carte în limba română: “Școala Urșilor“. Volumul pentru copii este traducerea în limba română a cărții japonezului Hiroyuki Aihara.

 

La nord de Seoul – Zona Demilitarizată

Un loc cu mare însemnătate pentru coreeni o reprezintă Zona Demilitarizată cunoscută și ca DMZ. Pentru ei nu este doar un loc cu rezonanță istorică dar este și un fel de zonă tampon de protecție militară. De la Seoul faci cam 50 de kilometri până acolo. E musai să faci rezervare printr-un partener local și să ai la tine pașaportul ca să intri în acest “no man’s land” (nu e chiar no man’s land fiindcă mai există satul Haemaru aici). Numărul de bilete vândut zilnic este limitat iar dacă nu prinzi bilet… rămâi în Coreea de Sud. Așa cum am pățit noi. Și e bine de știut că lunea e închis.

Dacă ai fost printre norocoșii care au prins bilet, un shuttle bus te va prelua și  te va duce în Zona Demilitarizată. Aici vei putea face o plimbare cu trenulețul pentru a vizita unul din cele trei tuneluri săpate de nordcoreenii care au vrut să treacă în Coreea de Sud, pentru ei ”tărâmul făgăduinței”. Pentru a admira țara vecină Coreea de Nord ai mai multe posibilități: o tură cu gondola, o plimbare pe podul suspendat și chiar urcare în observatorul Dora de unde îți poți face poze – “spre a servi la Facebook și Instagram“ .

 

No.2 – Busan

Cu 8 milioane de locuitori, Busan este al doilea oraș al Coreei de Sud. Și este cel puțin la fel de fain ca și Seoul.  Busan va fi gazda Expoziției Mondiale din 2030, pregătirile pentru marele eveniment au început deja – iar dacă vizitezi Busan te vei convinge că merită cu prisosință această onoare.

Acum câteva dintre obiectivele de neratat în cel de-al doilea oraș al Coreei de Sud: unul din locurile emblematice ale orașului este Busan TV Tower, construit în anii 70, turnul de televiziune al metropolei înalt de peste 100 de metri. Pentru doar 6 euro poți urca pentru a avea o panoramă superbă asupra orașului Busan dar poți avea parte și de o experiențe inedite mulțumită tehnologiei.

De neratat este Satul Cultural Gamcheon cu ale sale case viu colorate, aflate pe coline, cu străduțe înguste și întortocheate. Poate de aceea este botezat și “Santorini-ul coreean“ sau “Machu Picchu al Busanului“. Construit la începutul secolului al XX-lea ca un cartier muncitoresc, el a devenit din anul 2009 un hub cultural printr-un amplu proces de renovare fiind astăzi una din principalele atracții ale Busan-ului.

Musai trebuie să vizitezi Haedong Yonggungsa, un vechi templu budhist construit la sfârșitul secolului al XIV-lea. Este unul din puținele temple coreene aflate pe malul mării, de aceea i se mai spune și “Sanctuarul Budhist al Mării”. E deschis de la 5 dimineața până la apusul soarelui iar intrarea este gratuită. Aici am descoperit ceva mai inedit: ca să renoveze acoperișul templelor, călugării au apelat la o găselniță: cei care doresc să scrie pomelnice trebuie să cumpere o țiglă, țigla cu pomelnic urmând apoi a fi înapoiată pentru a fi folosită la noul acoperiș.

Merită să faci o plimbare de recreere pe plaja Gwangalli de unde poți admira podul Gwangan, lung de peste 6 kilometri, al doilea ca mărime după podul Incheon.

 

Un alt loc extrem de relaxant este insula Dongbaek (practic astăzi vorbim despre o peninsulă datorită procesului de sedimentare). Numele insulei provine de la planta de ceai, Camellia Sinensis care o populează,  Dongbaek chiar asta însemnând în limba coreeană.

La două ore de Busan se află pădurea Ahopsan având un rol important în menținerea ecosistemului din zonă. Pădurea este formată din arbori de bambus și se află de peste 400 de ani în proprietate privată. Mulțumită filmelor coreene care s-au turnat aici, ea a devenit celebră încât familia proprietară a pădurii a decis să o deschidă circuitului turistic. Așa că pentru aproximativ 4 euro poți face o incursiune în acest loc minunat unde poți vedea și o casă tradițională coreeană apaținând familiei dar și altarul de piatră shintoist care a apărut în nenumărate filme și seriale.

Imagini Seoul

. Seoul la Palatul Regal Gyeongbokgung

Palatul Regal Gyeongbokgung

Seoul la Palatul Regal Gyeongbokgung in costum de epoca

Doi aproape coreeni

. Seoul la Palatul Regal Gyeongbokgung in costum de epoca

 

. Seoul N Seoul Tower

Seoul Tower

Seoul Directia catre Polul Sud din N Seoul Tower

Si panorama orasului de sus. Daca ai ochiii mai ageri, vezi si Polul Sud 🙂

Seoul Directia catre Pyongyang Coreea de Nord din N Seoul Tower

Spre nord. Dar, evident, Coreea de Nord nu se vede din Seoul desi nu e chiar prea departe

Seoul gangnam

Gangnam… ala cu Gangnam Style

Seoul panorama din N Seoul Tower

Seoul

Seoul templul Jogyesa

Templul Jogyesa

. Seoul gangnam monumentul corporatistului

Statuia corporatistului

. Seoul gangnam monument

Gangnam Style

. Seoul sectie de politie

Politia 🙂

. Seoul biblioteca starfield

Biblioteca Starfield

. Seoul catedrala catolica din Myeongdong

catedrala catolica din Myeongdong

. Seoul Bukchon Hanok Village

Bukchon Hanok Village

. Seoul hotelul henn na condus de roboti

Welcome to the future. Hen Na Hotel – deservit doar de roboti.

Seoul altfel

Un Seoul mai putin glam

Seoul streetfood slanina cu omega 3

Street food a la Seoul – slanina cu Omega 3

. Seoul street food

 

Fotografii Busan

Busan

Busan e al doilea oras ca marime din Coreea de Sud

Busan Coreea de Sud

 

Busan cartierul Gamcheon

 

Busan templul Haedong Yonggungsa

 

Busan pomelnice la templul Haedong Yonggungsa

Pomelnice la templul Haedong Yonggungsa

Busan pomelnic italian la templul Haedong Yonggungsa

Sunt si pomelnice in italiana 🙂

Busan templul Haedong Yonggungsa Coreea de Sud

Templul Haedong Yonggungsa

Busan viermii de matase fresh la templul Haedong Yonggungsa

Viermi de matase

Busan din Busan tv tower

Orasul vazut din Busan Tower

Busan Gamcheon

 

Busan sirena din Busan

Sirena din Busan… mai putin faimoasa ca cea din Copenhaga

Ahopsan padurea de bambus

Ahopsan padurea de bambus

Busan casa traditionala din padurea Ahopsan

Casa traditionala din padurea Ahopsan

Imagini insula Nami

Naminara intrare in republica naminara

Welcome to Naminara Republic

Naminara intrare in republica naminara

Evident, treci prin punctul de frontiera 🙂

Naminara republica naminara moneda insulara tongbo

Valuta locala

Naminara steagul

Tara fara steag nu se poate

Naminara carte si in limba romana

Sunt si carti in romaneste 🙂

Naminara monumentul mama si copilul

Mama si copilul 🙂

Categorii:
Coreea de Sud

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Seoul Palatul Regal Gyeongbokgung
🙂
. Seoul la Palatul Regal Gyeongbokgung
Seoul la Palatul Regal Gyeongbokgung in costum de epoca
. Seoul la Palatul Regal Gyeongbokgung in costum de epoca
. Seoul N Seoul Tower
Seoul Directia catre Polul Sud din N Seoul Tower
🙂
Seoul Directia catre Pyongyang Coreea de Nord din N Seoul Tower
Seoul gangnam
Seoul panorama din N Seoul Tower
Seoul templul Jogyesa
. Seoul gangnam monumentul corporatistului
. Seoul gangnam monument
. Seoul sectie de politie
🙂
. Seoul biblioteca starfield
. Seoul catedrala catolica din Myeongdong
. Seoul Bukchon Hanok Village
. Seoul hotelul henn na condus de roboti
Seoul altfel
Seoul streetfood slanina cu omega 3
. Seoul street food
Busan
Busan Coreea de Sud
Busan cartierul Gamcheon
Busan templul Haedong Yonggungsa
Busan pomelnice la templul Haedong Yonggungsa
Busan pomelnic italian la templul Haedong Yonggungsa
🙂
Busan templul Haedong Yonggungsa Coreea de Sud
Busan viermii de matase fresh la templul Haedong Yonggungsa
Busan din Busan tv tower
Busan Gamcheon
Busan sirena din Busan
Ahopsan padurea de bambus
Busan casa traditionala din padurea Ahopsan
Naminara intrare in republica naminara
Naminara intrare in republica naminara
🙂
Naminara republica naminara moneda insulara tongbo
Naminara steagul
Naminara carte si in limba romana
🙂
Naminara monumentul mama si copilul
🙂
article image
article image
Jeju la conul vulcanic Seongsan
1. Statuia Lui Kim Ir Sen Din Phenian
article image
article image
Jeju la conul vulcanic Seongsan
1. Statuia Lui Kim Ir Sen Din Phenian
Busan
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw