Coreea de Sud nu e doar despre Seoul și Busan – în continuare puțin și despre fața mai puțin cunoscută a țării, cel puțin la fel de faină ca și ce am văzut până acum. Despre Gyeongju, Andong si Sokcho, dar si despre insula Jeju care se afla pe lista celor 7 minuni naturale ale Planetei.
Gyeongju
Călătoria noastră a continuat la Gyeongju, considerat orașul muzeu al Coreei de Sud, capitală a fostului regat Silla. Aici am putut vedea complexul de morminte ale regilor și nobililor din acea perioadă, mormintele fiind ca niște piramide acoperite cu gazon. Mormintele sunt un loc sfânt pentru coreeni și prin urmare merită tot respectul cuvenit. Așa că păzea, doar dacă încerci să te urci pe unul din morminte te vei alege în cel mai fericit caz cu o amendă usturătoare – dacă nu și cu un sejur în una din confortabilele pușcării ale țării. Tot în această zonă se află și observatorul astronomic Cheomseongdae, unul din cele mai vechi observatoare astronomice din lume, construit în secolul al VII-lea.
La vreo 20 de kilometri se află un alt obiectiv must-see – ansamblul de temple de lemn Bulguksa. Chiar dacă originea sa se află prin secolul al VI-lea, acest ansamblu a fost extins și renovat de-a lungul istoriei. Din păcate atât al Doilea Război Mondial dar și Războiul Coreean au afectat negativ acest timplu, el fiind renovat de abia la sfârșitul secolului al XX-lea.
Andong
Am continuat circuitul nostru coreean către Andong, oraș cunoscut ca locul unde s-a născut confucianismul coreean dar și băutura tradițională Soju. Aici am putut descoperi un sat traditional din perioada dinastiei Joseon. Satul Hahoe este unul din cele mai reprezentative sate tradiționale care mai există în Coreea de Sud iar intrarea costă vreo 4 euro. Tot aici poți asista, dacă ai noroc, la un spectacol traditional cu măști, Andong fiind și locul de naștere a măștilor coreene. Și le poți admira alături de alte măști din această parte a lumii într-un interesant muzeu al măștilor.
Sokcho
În zona de nord-est a țării se află micuțul orășel Sokcho. Este un orășel cu importanță mai mult turistică fiindcă se află la poalele masivului muntos Seoraksan, al treilea ca mărime din Coreea de Sud. Aici se află și parcul național cu același nume. Cu telecabina (sau pe jos pentru cei cu multă dăruire) poți urca în Parcul Național Seoraksan unde te vei putea bucura de peisaje fantastice dar și de râpe abrupte pentru mai multă adrenalină.
Insula Jeju – Insula Zeilor
Să vizitezi Coreea de Sud fără să pui piciorul și în Insula Jeju e ca și cum nu ai fost în Coreea de Sud. Așa cum scriam, Insula Jeju aflată în sud-vestul peninsulei Coreene la aproximativ 100 de kilometri de țărm este legată de peninsula coreeană printr-un număr impresionant de curse aeriene, doar Korean Air are zboruri la fiecare 15-30 de minute. Sau poți opta pentru un feribot, caz în care durata călătorie variază în funcție de locația peninsulară de unde pleci. Fiind o insulă cu o climă subtropicală, iarna temperatura rar scade sub zero grade. Și de aici și una din principalele îndeletniciri ale localnicilor în afară de turism: cultivarea portocalelor și a mandarinelor. Dar curenții marini pot influența puternic clima…. vântul și furtunile sunt la ordinea zilei…. și nu mare trebuie să îți fie mirarea dacă te trezești că din cauza condițiilor meteo zborul tău a fost anulat… așa cum am pățit noi…
Insula Jeju este o insulă vulcanică formată acum două milioane de ani printr-o erupție subacvatică, astăzi insula este dominată de vulcanul Hallasan care are aproape 2000 de metri înălțime. Astăzi insula Jeju este un punct de atracție turistică fiind supranumită Insula Zeilor sau Hawaii-ul coreean. Aproximativ 670.000 de rezidenți are micuța insulă iar apropo turism – mulți dintre cei din Seoul își petrec concediile pe insula Jeju iar locuitorii din Jeju… în Seoul sau în alte locații peninsulare.
Imediat ce am aterizat pe aeroportul internațional Jeju am fost întâmpinați de o statuie de piatră, oarecum asemănătoare cu Moaii din Insula Paștelui. Am aflat rapid că se numește Tol Harubang, da e un fel de statuie Moai coreeană. Conform mitologiei locale, statuile Tol Harubang sunt protectoarele micuței insule coreene – numele provine de la “tol” care înseamnă piatră în limba coreeană și ”harubang” care înseamnă bătrân. Bătrânii de piatră din rocă vulcanică au rolul de a proteja locuitorii de pe insulă față de demoni și de a le asigura fertilitatea. Primele statui au apărut pe insulă la mijlocul secolului al XVIII-lea iar astăzi, dacă cutreieri insula, le găsești aproape la tot pasul.
Insula Jeju este spectaculoasă atât prin formele de relief dar și prin minuni ale naturii – așa că hai să vezi ce poți vizita:
- o ascensiune pe conul vulcanic Seongsan cu o înălțime de aproape 200 de metri e un must-do. Din vârf ai o panoramă superbă asupra zonei înconjurătoare. Biletul de acces costă sub doi euro iar traseul are o dificultate moderată. Atenție ! În prima luni din fiecare lună accesul la vulcan este închis – probabil pentru mentenanță 😊.
- satul tradițional Seongeup unde poți vedea case tradiționale dar și pe tradiționalul porc negru de Jeju. Satul are o vechime de câteva sute de ani iar casele au fost moștenite din generație în generație
- dacă îți place natura și ești un admirator a căderilor de apă e musai să mergi la cascadele Cheonjeyeon, înalte puțin peste 20 de metri – lacul format poartă numele de ”iazul lui Dumnezeu”
- un alt obiectiv deosebit de interesant sunt stâncile Jusangjeolli – este un fenoment geologic foarte fain, stâncile s-au format atunci când lava fierbinte a vulcanului Hallasan a intrat în contact cu apa mării
- merită să faci o oprire pe plaja Hyeopjae unde apa mării de culoarea smaraldului se îmbină armonios cu nisipul alb
- recomand peștera Manjanggul (eu personal sunt un iubitor a acestor fenomene geologice), cea de-a doua cea mai mare peșteră vulcanică de pe insula Jeju. Peștera aproape 30 de metri înălțime și 9 kilometri lungime, iar pe lângă stalactite și stalagmite trăiesc aici lilieci și păienjeni. Cam o oră trebuie să aloci pentru a vizita 2 kilometri din spectaculoasa peșteră
- dacă ești iubitor al artei moderne, muzeul Arte este locul potrivit. Într-o hală de 5000 mp arta se îmbină cu tehnologia. Chiar dacă intrarea e cam piperată (aproximativ 15 euro) cei care apreciază arta modernă vor fi sigur încântați.
Imagini Gyeongju
Complexul de morminte Daereungwon
Complexul de morminte Daereungwon
Templele Bulguksa din Gyeongju
Imagini Andong
Satul traditional Hahoe din Andong
Muzeul Mastilor
Masti coreene
Imagini insula Jeju
Hello, Jeju
Statuile Tol Harubang, tipice pentru Jeju
Arte Museum
Conul vulcanic Seongsan
Langa con
Intrarea la conul vulcanic Seongsan
Cascadele Cheonjeyeon
Livada de portocali
Plaja cu nisip alb Hyeopjae
Plantatia de ceai Osulloc