Haideți cu Imperator în Filipine. De REVELION

El Nido

El Nido, Filipine

Dacă te uiți la țările din Asia de Sud-Est, principalele „stele” sunt Thailanda și Indonezia, mai precis Bali. Pentru cineva ca mine care iubește Asia de Sud-Est, este unul dintre colțurile lumii preferate. E drept, am început și eu ca toată lumea, cu Thailanda, urmată de Indonezia (nu am fost doar în Bali, ci și în Java și Flores, în prima mea expediție prin Indonezia), dar apoi am descoperit că există atâtea locuri prin zonă care merită văzute și savurate cu vârf și îndesat. Una dintre acele destinații aflate în umbră, dar care merită cu vârf și îndesat descoperite sunt Filipinele.

De ce sunt Filipinele speciale? Sunt extrem de multe argumente – în primul rând, din punct de vedere natural, Filipinele sunt o bijuterie – fie că e vorba de celebra insulă Boracay, fie că e vorba de insulele stâncoase care literalmente țâșnesc din mare (cum este Palawan), munți verzi cu orezării pe sute de metri de altitudine (în Luzon) sau celebrele dealuri de ciocolată (în Bohol), Filipinele sunt niște perle. Pe de altă parte, filipinezii sunt un popor extrem de vesel, în mijlocul căruia este imposibil să nu te binedispui. Da, majoritatea filipinezilor sunt săraci, dar asta nu înseamnă că nu sunt veseli – cântă pe stradă, zâmbesc încontinuu și pur și simplu te simți foarte bine printre ei, îți insuflă foarte multă bucurie. Am fost de două ori în Filipine până acum și, de fiecare dată, am plecat cu multă veselie în mine… În al treilea rând, este destul de ușor să comunici și să te descurci – Filipinele au fost colonie americană pentru cam jumătate din secolul XX, iar legăturile culturale, sociale și politice cu SUA au rămas – așa că este țara cu cei mai mulți vorbitori de engleză din toată Asia. Da, au ei un accent care la prima vedere e mai greu de înțeles, dar mai apoi te dai pe brazdă și înțelegi foarte bine.

Cum ziceam, am fost de două ori în Filipine și de fiecare dată am prins Anul Nou pe acolo. Am ales această perioadă pentru că din punct de vedere climatic este cel mai bine. Evident, în Filipine nu e niciodată frig, permanent sunt temperaturi între 20 și 30 de grade (un pic mai puțin noaptea pe munte și arareori un pic peste 30 de grade în timpul verii), dar diferența vine între anotimpul ploios și cel secetos. Din momentul în care calci în Filipine, îți dai seama că la vegetația luxuriantă de aici, seceta este imposibilă, sigur, mai plouă și în anotimpul secetos, dar în marea parte a timpului este soare și frumos și ai extrem de puține riscuri ca excursia ta să fie afectată de vreun uragan. Filipine sunt lovite anual de circa 12 uragane puternice, însă nu toate răvășesc toată insula, dar și așa… cel mai bine să călătorești în Filipine e în perioada decembrie – martie. Fix de Anul Nou.

 

Deci care e planul de bătaie. Planul de bătaie este să plecăm după Crăciun, mai precis, pe 27 decembrie. Știu că mulți dintre voi vreți să stați acasă de Crăciun, să cozonăciți, să caltaboșiți, să tobiți etc., etc., așa că vom pleca la 2 zile după Crăciun.

Vom zbura, evident, spre Manila, principala poartă de intrare aeriană în țară, capitală de 14 milioane de locuitori (mă refer la toată zona metropolitană, numită și Metro Manila). Trebuie să spun că Manila nu e un oraș cine știe ce. Până în 1941, orașul vechi construit de spanioli în anii de colonizare era unul dintre cele mai frumoase din Asia, fiind comparabil cu orașele-muzeu din America Latină, dar un război care a adus luni întregi de bombardamente neîncetate a făcut vechea Manila zob. Câteva monumente au fost reconstruite, dar nu s-a reconstruit orașul „așa cum era” (cum e cazul în Germania și în Polonia, unde de asemenea în unele orașe nu a mai rămas cărămidă pe cărămidă). S-a construit haotic, s-a construit fără un plan, s-a construit fără nicio noimă. Și, evident, cât se poate de ieftin. Doar zona „cool” – Makati are zgârie-nori și încearcă să concureze cu alte metropole moderne ale Asiei. Dar aici aterizăm, aterizăm seara și în mod sigur majoritatea vom vrea doar să dormim într-un pat curat, într-un hotel bun. A, cine are energie și suflu după un zbor lung și peste noapte poate experimenta aproape legendara viață de noapte din Manila.

După un somn, sper eu, odihnitor (deh, mai e și diferența de fus orar), a doua zi dimineață vom zbura în Boracay, principala insulă turistică a țării, un loc unde orice filipinez își dorește să ajungă o dată în viață. Boracay este o insulă mică și muntoasă, așa că nu există niciun aeroport pe insula propriu-zisă (asta e și bine, că altfel ți-ar zbura avioane peste creștet la fiecare 5 minute), ci pe insula de lângă – vom ateriza la Caticlan, de unde vom ajunge la Boracay cu barca. Practic, primii pași în Boracay nu se fac în fața aeroportului, ca prin alte părți, ci sărind pe plaja aceea fabuloasă cu nisip alb.

În Boracay, vom avea timp la dispoziție. Vom avea două zile și jumătate să facem ce vrem. M-am gândit să pun la cale un program, dar m-am încurcat în faptul că în Boracay poți să faci literalmente zeci sau chiar peste 100 de lucruri. Așa că e cel mai bine ca fiecare să aleagă ce își dorește – fiecare sigur își dorește altceva. De asemenea, nu vreau să venim cu una dintre acele oferte „umflate” de opționale, cum e cazul la multe agenții de turism din toată lumea – ne vom duce la orice agenție locală, vom negocia prețurile și vom face ce vom dori – e ok chiar și dacă zaci două zile pe plajă. În plus, Boracay este cunoscută pentru gastronomie, pentru viața de noapte, pentru windsurfing (pe o parte a insulei) și pentru apusuri (pe cealaltă parte a insulei). Deși insula este extrem de îngustă (îngustimea minimă este de 800 de metri între cele două coaste principale), în mod spectaculos, microclimatul este incredibil de diferit – pe o plajă bate un vânt de atrage windsurferi din toată lumea, pe cealaltă este o apă calmă aproape ca un lac!

Din Boracay, vom decola spre El Nido, Palawan, o altă zonă de vis. Gândiți-vă la un arhipelag cu insule stâncoase care sar literalmente din apă de smarald sau de tourqoise, creând una dintre cele mai spectaculoase zone de litoral din Asia de Sud-Est. Este cu adevărat o minune. Am fost acolo când am ajuns ultima oară în Filipine și am revenit absolut încântat. Citește mai multe aici –> https://www.imperatortravel.ro/tag/palawan Ce vom face aici? Vom face două tururi de o zi printre insule, oprind ici și colo pentru o baie, pentru poze, pentru încântare.

Va urma un alt ținut magic, nu foarte departe de El Nido. E vorba de Coron. Nu am fost niciodată în Coron, dar mai mulți călători îmi spun că e de asemenea un loc magic. Unii zic că e mai frumos decât El Nido, dar, sincer, nu îmi dau seama cum poate fi mai frumos, chiar și dacă nu vreau să-I contrazic. Vom decide împreună. Dar dacă El Nido este paradisul pe pământ, sigur și Coron este la fel. În plus, în Coron vom face și un safari similar celor africane J. Inclusiv cu animale africane.

Vom zbura apoi în Manila, unde vom avea o după-amiază pe cont propriu. Dacă decidem că vrem să facem asta, ne putem duce în orașul vechi să descoperim urmele coloniștilor spanioli.

În ultima zi (avionul spre București via Istanbul decolează la ora 22:00), există un program opțional. Personal, eu urăsc programele opționale și când colaborez cu agenții de turism să creăm programe, mă opun să existe programe opționale. Ei bine, aici e un program opțional pentru că eu nu pot garanta că programul pe care îl am în cap poate fi făcut. E vorba de vulcanul Taal, cel mai mic vulcan din lume. Am fost la el, e o excursie de o jumătate de zi foarte drăguță, dar acum există un mare dar – vulcanul Taal a erupt de două ori violent în 2020 și 2022, după mulți ani de liniște și pace. În acest moment, aproape în fiecare zi, poliția decide dacă se poate vizita sau nu. Așa că nu pot spune de acum până în ianuarie că se poate vizita. Vom decide împreună odată ce ajungem acolo și avem informația că vulcanul Taal este deschis și în ce măsură e deschis (vulcanul Taal e în mijlocul unui lac – o excursie „normală” include și o traversare cu barca și urcat pe buza vulcanului, varianta „scurtă” este să-l vezi de departe, de pe șosea, și să nu te apropii de lac. Vom vedea și vom decide acolo. Sau, pur și simplu, unii dintre voi veți dori o tură pe la mallurile sau spa-urile din Manila. Cum zic, vom decide la fața locului.

 

Și acum, amănuntele logistice.

Viza: cetățenii români nu au nevoie de viză să viziteze Filipinele, dar trebuie pașaport „normal”, cu o valabilitate de minimum 6 luni din momentul intrării în Filipine. În acest moment, trebuie prezentată dovada de vaccinare anti-COVID completă (în accepțiunea autorităților locale, vaccinare completă înseamnă două doze sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson). Dacă nu sunteți vaccinați, este obligatorie prezentarea unui test COVID de tip PCR sau RAT făcut cu 24 de ore înainte de îmbarcarea în avion. Până în decembrie, cerințele se pot schimba.

Tarif: 2.550 de euro (discount early booking de 200 de euro – 2.350 de euro).

Atenție, în acest tarif nu este inclus biletul de avion până în Filipine. Explicația este simplă – în cazul multor tururi, unii participanți vin din alte zone decât din București – unii vin din străinătate (la circuitul din Algeria, am avut oameni care au venit din Bruxelles, Budapesta și Belgrad, cu care ne-am întâlnit pe aeroportul din Istanbul. Dar pot fi și oameni care vor să vină din Cluj, Timișoara ori Iași și atunci se pot căuta opțiuni de transport aerian fără să fie musai să vină la București. În plus, unii ar dori să stea mai mult (de exemplu, să plece înainte de Crăciun) – încerc să ofer o flexibilitate maximă.

Evident, agenția va ajută la cumpărarea biletului de avion. Ca idee, în acest moment, un bilet de avion din București costă 1.200 de euro dus-întors (cu taxe și bagaj de cală). Din Paris – 1.130 de euro. Din Londra – 1.180 de euro. Și nu mai trebuie plătite sute de euro să vii cu Wizz sau Ryan la București.

Ce conține tariful: Toate zborurile interne (Manila – Caticlan – El Nido – Coron – Manila) cu tot cu bagaj de cală și taxe. Hoteluri la nivel de 4 stele cu mic dejun inclus. Prânzurile în cazul a trei tururi din El Nido și Coron. Masă festivă de revelion la Boracay. Toate tururile din El Nido și Coron. Toate transferurile.

Ce nu conține: Mesele, care nu sunt incluse (dar mâncarea e ieftină în Filipine). Asigurări. Bacșiș pentru ghizii locali.

Pentru informații: Puteți să-mi dați mie un mail la imperatortravel@yahoo.co.uk sau Ralucăi la rezervări@vacationtime.ro

Pentru înscrierirezervări@vacationtime.ro

Pentru mai multe informații, aruncă un ochi aici: https://vacationtime.ro/revelion-filipine/

 

Vă aștept!

Imagini Filipine

Boracay

Culoarea apei la Boracay…

Plaja Alba Boracay

Politica arhitecturala in Boracay este ca nici o cladire nu poate fi mai inalta decat palmierii de pe plaja !

Boracay beach

Asa ca nu vezi decat palmieri flancand iconica White Beach

Apus de soare Boracay

Iar apusul de soare de pe White Beach este absolut superb

Boracay sunset

 

Dupa apus Boracay

 

Revelion Boracay

Cum am zis, am prins un Revelion la Boracay si am admirat probabil cel mai spectaculos foc de artificii pe care l-am vazut vreodata.

El Nido

Oraselul El Nido are parte de un cadru natural extrem de spectaculos

El Nido Filipine

 

Bine ati venit la El Nido

Welcome to El Nido

Tour A El Nido

Tour A 🙂

Plaja El Nido

Una din plajele din zona

Vase El Nido

Plutind peste ape verzi ca de smarald

Snorkelling El Nido

Unde nu poti sa nu faci snorkeling !

El Nido girl

 

Arhipelag El Nido

Pur si simplu – El Nido

Coron

Coron

Coron Filipine

 

Vas traditional Filipinez

Ambarcatiune tipic filipineza

Canoe Filipine

Evident, atat in El Nido, cat si in Coron e superb sa te dai pe canoe !

Vulcanul Taal

Vulcanul Taal cand e cuminte 🙂

Categorii:
Filipine

Comentarii

  • Cornel spune:

    Salut.
    Interesant circuitul din Filipine. Am o întrebare. Transportul între El Nido și Coron cu ce se face. Avion (cu Escala în Manila), avion direct su feribot?

  • mihai spune:

    cam prost facut turul, doar 3 zile in boracay, in el nido total recomandat turul a, b, c, plus plajele alea 3 superbe din el nido (las cabanas, duli, nacpan) in care se ajunge cu scuterul sau masina, plus inca cateva pe langa, coron e bun pt scufundari sau snorkeling, cel putin 2 tururi.

    Excursia e gandita cam prost, pe fuga si vedeti nici jumatate din ce e de vazut.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest