Dacă este să mă uit la excursiile pe care le-am făcut în ultimii ani, cred că excursia în Kurdistan a fost cu adevărat specială. În primul rând, nu mi-a ieșit din prima încercare, pentru că la vreo săptămână înainte de a decola spre Erbil, am fost diagnosticat cu COVID și a trebuit să rămân acasă în carantină. Așa că m-am ambiționat și, dacă nu am fost în primăvara lui 2021, am ajuns în toamna lui 2021. În al doilea rând, am descoperit o regiune atât de bogată în istorie, cu atâtea povești și schimbări de situații…da, și mie mi-a trebuit ceva timp să o „rumeg”. Dar m-am lămurit în unele aspecte, printre care cum de kurzii au rămas cel mai mare popor de pe planetă care nu are un stat (într-un cuvânt – „dezbinarea”). Am descoperit la fiecare pas numeroase comunități religioase foarte puțin cunoscute. Da, kurzii sunt în general musulmani suniți, dar am asistat la un festival extraordinar al comunității yazidi (o religie cu un număr foarte mic de credincioși, care de-a lungul secolelor au fost acuzați că sunt „închinătorii diavolului”), am asistat la o ceremonie sufită de aproape te bagă în transă și, în fine, am vizitat o biserică chaldeană, una dintre sectele creșține care au supraviețuit din cândva extrem de importanta Biserică a Estului.
În plus, nu am fost deloc surprins de cât de ospitalieri și bucuroși de oaspeți sunt localnicii. Am primit mai multe zâmbete într-o săptămână decât în doi ani în România, m-am bucurat de gastronomia excelență și, mai ales, am avut parte de un ghid cu adevărat special – unul dintre cei mai buni ghizi pe care i-am cunoscut pe toate meridianele – Karwan :).
Ei bine, prin intermediul lui Karwan, am cunoscut o româncă din Emirate care venise să viziteze Kurdistanul. Da, singură, pe cont propriu. Și nu a fost la singura experiență de genul acesta – a fost și prin Arabia Saudită, și prin alte țări, tot pe cont propriu. Iar Karwan i-a fost ghid. Când am ajuns în Dubai, am și cunoscut-o pe Daiana, care acum s-a mutat înapoi acasă. Dar ca și mine, Daiana s-a îndrăgostit și ea de Kurdistan. Cum ziceam, e un tărâm aparte.
Ei bine, eu am intermediat ca Daiana să se întâlnească cu Andreia, pe care o știu de mai bine de un deceniu. Am fost cu Andreia și soțul ei, Dan, prin diverse colțuri de planetă – prin China (și acum mi-aduc aminte de o cursă noaptea în niște troșcolete, nici nu știu cum să le zic, pe străzile din Beijing), în Uzbekistan & Turkmenistan și, recent, în Socotra. Andreia, de altfel, a și scris un articol foarte fain despre Socotra pe blogul meu (merită citit).
Ei bine, Andreia, care are o experiență de ani buni de dezvoltare a unei afaceri on-line de echipamente sportive, s-a gândit să deschidă o nouă afacere în zona care îi place mult – turism. Agenția tocmai a fost deschisă cu toate documentele și unul dintre primele programe m-am decis să îl fac împreună cu Andreea, și anume un tur „altfel” al Egiptului. Dar despre turul de Egipt v-am povestit în alt articol (vezi link), astăzi am decis să vă povestesc despre circuitul de Kurdistan.
În primul rând, a fost gândit ca un circuit „ladies only” – numai pentru doamne. Ca să fiu sincer, în absolut toate tururile pe care le-am organizat, fără nicio excepție, indiferent dacă au fost Iordania, China sau Socotra ori Mustang, au fost mai multe doamne și domnișoare decât domni. Iar când am fost în Kurdistan cu grup, am fost eu și 4 doamne! Niciun bărbat :). Mă rog, o să fie Karwan, ghidul kurd despre care v-am spus că e unul dintre cei mai buni ghizi pe care i-am întâlnit.
Care e planul: se zboară din București la Erbil via Istanbul.
Se vizitează, evident, Erbil, capitala Kurdistanului. În centrul orașului, practic locul de naștere al Erbilului, cocoțat pe o stâncă, se află Cetatea Erbil, care se pare că este cel mai vechi oraș locuit continuu din lume. Arheologii au găsit urme și de acum 6 000 de ani. În acest moment, vechiul oraș se află într-un proces de restaurare, iar populația a fost evacuată. Pentru a nu pierde acest record al locuirii continue, a mai rămas o familie rezidență – deci se poate spune că e locuit în continuare. Mă rog, lucrările de restaurare se desfășoară cu viteza melcului, dar, și așa, e o plăcere să te plimbi prin istorie, pe ulițele vechi ale fortăreței. Evident, după vizitarea vechiului Erbil, veți descoperi bazarul plin de animație (e reconstruit recent, arată foarte bine), inclusiv celebra piață de bani, unde poți schimba dolari, euro, dirhami sau lire în moneda locală – e spectaculos să-i vezi pe oamenii aceia cu vitrinele pline de cash. J
Apoi veți descoperi frumusețile naturale ale Kurdistanului nordic – o regiune plină cu munți, cu panorame de neuitat și cascade – da, există râuri și ape în aceste zone relativ uscate. Apoi, nu veți rata să descoperiți Lalish, centrul spiritual al yazidilor, un adevărat Vatican yazid, apoi Mănăstirea Rabban Hormizd (cea chaldeană) și Mor Mattai (ortodox-siriacă), descoperind aceste religii mai puțin cunoscute.
Veți merge apoi în nordul țării, în capitala nordului – Dohuk, dar și în spectaculosul „oraș din ceruri” – Amedi, dar și la ruinele singurului palat al lui Saddam Hussein din tot Kurdistanul, un adevărat cuib de vulturi, un loc cu o panoramă extraordinară unde Saddam se retrăgea împreună cu o amantă grecoaică. Apoi, veți merge în sudul Kurdistanului unde veți descoperi poveștile triste și dramatice ale Kurdistanului – veți descoperi Închisoarea Roșie, unde timp de decenii au fost torturați mii de kurzi, dar și Memorialul de la Halabja, orășel aflat pe granița cu Iranul care a fost ținta unui atac chimic ordonat de Saddam Hussein asupra propriului popor – merită să descoperi aceste povești dramatice care nu s-au întâmplat cu mult timp în urmă – în anii ’80 – ’90.
Sunt convins că e o tură faină. Pentru că țara cumva te încântă, te face să te simți bine. O să mă întrebați dacă este periculoasă? Cum am spus, Daiana a fost singură-singurică. Eu am fost doar cu doamne. Și nimeni nu s-a simțit vreodată în pericol. Și în Kurdistan nu ai parte de acei ochi care să te dezbrace din priviri, așa cum poate vi s-a întâmplat în alte țări cu populație musulmană. E o țară foarte chill și în care te vei simți bine.
Cum te poți alătura ? Simplu. Da-i un mail Andreei, la exploram@weexplore.ro
Cât costă? 2.390 de euro (include bilet de avion cu taxe și bagaje, cazări, mic dejun și prânz, intrări peste tot). În afară de cină și viză, nu mai e de plătit nimic (mă rog, exceptând bacșișul pentru Karwan – care sigur va merita și shoppingul – aici ține de fiecare).
Perioada? 6 – 14 noiembrie 2023
Grup minim: 6 fete.
Toate amănuntele? Citește aici ––> https://www.weexplore.ro/turirak-2024
Imagini Kurdistan
Sa v-o prezint pe tour leader – pe Daiana
Marele Canion Kurd
Citadela din Erbil – locuita in continuu de 6000 ani
Piata Centrala – in dreapta, bazar, in stanga bazar
Piata de bani din Erbil
Din savoarea kurda
Marele Canion Kurd. De data asta fara Daiana
Biserica Sf. Matei
Transfagarasanul de Kurdistan duce la manastirea Rabban Hormizd
Credinciosi yazidi
Singurul palat al lui Saddam Hussein in Kurdistan aflat pe un varf de munte, puternic aparat de „dragostea” locuitorilor
Daca tot am povestit de Karwan, iata-l si pe Karwan
Amedi, orasul din cer
Red Prison – gulagul din Suleymanya
Memorialul atacului chimic de la Halabja
Welcome to Kurdistan !