Trebuie să spun că am undeva un loc special în inimă pentru Asia de Sud-Est. Thailanda este cea de-a patra țară din afara Europei în care am călcat (primele trei au fost, în ordine, Maroc, Egipt și Iordania), iar Cambodgia este a cincea și m-am îndrăgostit definitiv de acea zonă a globului. Dacă ar fi să mă mut vreodată din România (deși probabil nu o voi face niciodată), atunci acolo mă voi duce – în Asia de Sud-Est. Dar și fără să mă mut, am fost de multe ori și încă tânjesc să revin – am fost în Thailanda de 12 ori, cred, în Cambodgia de 3 ori, în Vietnam de 3 ori, în Laos și Myanmar o singură dată (dar în Laos e musai să revin cât pot de repede). A… da, și în Filipine de 3 ori, în Malaysia de vreo 5 ori cred, iar în Singapore de 2 ori. În următoarele zile, voi reveni, e drept, destul de în viteză, prin Filipine și Singapore (pe drumul spre și dinspre Oceania), dar e musai să revin. Dar nu e vorba de câte ori am fost, ci cât de mult am stat. Nu am calculate niciodată câte zile sau luni am misunat prin Asia de Sud-Est, dar pot spune că am fost prin multe locuri și am văzut multe colțuri – atât mai bătute, cât și mai puțin bătute ale regiunii.
Așa că împreună cu cei de la Nordis Travel, agenție de turism specializată în produse turistice premium și de lux, am decis să lucrăm împreună la un program prin care să puteți să vă bucurați de tot ce are Indochina mai frumos. Evident, am încercat să facem programul cât mai variat – de la urme istorice extraordinare la peisaje naturale de vis, plus evident experiențe gastronomice sau de tradiții locale, totul am încercat să le punem împreună într-un program unic pe care cu mândrie l-am intitulat „Best of Indochina” – experiențe extraordinare, hoteluri de lux, servicii de vârf.
Vom începe cu zborul cu compania de 5 stele Qatar Airways – din București spre Hanoi, capitala Vietnamului, cu o schimbare destul de rapidă în Doha, unde se va ajunge cândva în jurul prânzului. Este momentul fie de odihnă (poate unii sunt obosiți după zborul peste noapte și schimbarea de destule fuse orare) sau să iei Hanoiul la pas pentru o primă luare de contact. Eu personal știu că mi-aș arunca bagajul în cameră, aș face un duș rapid și aș lua-o pe străzi, dar acum depinde de fiecare.
În următoarea zi, vom vizita Hanoi, capitala Vietnamului, oraș care a fost puternic lovit în timpul Războiului din Vietnam, dar a cărui vitalitate o vei simți și astăzi. E faimos podul de cale ferată care a fost bombardat cam de 100 de ori în război și care de fiecare dată a fost reconstruit într-o singură zi. Evident, aici este citadela Vietnamului de Nord, al Vietnamului comunist învingător în război, așa că printre obiectivele turistice de seamă se află și Mausoleul Unchiului Ho, liderul istoric al Vietnamului, cel care a condus în cele mai grele condiții lupta de eliberare a Vietnamului după un război aproape neîntrupt de 34 de ani ! Dar alt loc am ținut musai să-l vizitați – este Templul Literaturii, unde a fost deschisă prima universitate din Vietnam, în anul 1070! Și tot aici, veți descoperi cât de importantă era învățătura pentru a ocupa o poziție cât de cât în sistemul de stat vietnamez – trebuiau studii adevărate și examene draconice, iar cei care reușeau să termine studiile erau priviți ca niște semizei. Această tradiție continuă și în zilele noastre, educația fiind de o primordială importantă în Vietnam.
După Hanoi, ne vom deplasa la una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii – Halong Bay, unde veți putea să vă urcați la bordul unui vas de croazieră. Spre deosebire de majoritatea programelor de vizitare a Vietnamului, am insistat să se stea 3 zile în Halong Bay și nu 2 zile – pentru că în 2 zile nu faci mare lucru – de abia pleci în larg după prânz și te întorci dimineața următoare. Nu înțelegi nimic. De aceea am insistat pentru programul de 3 zile, timp în care vei putea savura cu adevărat această regiune unică în lume de o frumusețe rară și vei putea descoperi mai multe locuri faine.
Poate unii dintre voi ați auzit despre tradiționalele spectacole cu păpuși în apă. În Hanoi, dar și în alte locuri turistice puteți vedea aceste spectacole, dar am ales ca acest water puppets show să fie văzut într-un sat vietnamez de unde se pare că ar proveni această tradiție – Yen Duc se numește. Și se va lua contactul pentru prima oară cu viața rurală vietnameză.
După un zbor spre Danang, următorul loc din program va fi la Hoian, un oraș istoric aflat în centrul țării. Cum ziceam, Vietnamul a fost afectat de un război de 34 de ani în care au fost distruse marea majoritate a orașelor istorice tradiționale în frunte cu Palatul Interzis din capitala imperială Hue. Ei bine, singurul oraș care a scăpat neafectat este Hoian, un oraș care a prosperat timp de secole din comerț și care datorită existenței negustorilor de toate neamurile a fost dintotdeauna cel mai cosmopolit oraș al Vietnamului – veți descoperi vilele negustorilor chinezi, podul japonez sau casele vietnameze, toate, minunat prezervate. Și programul a fost făcut de așa natură să poți descoperi mai mult din lumea rurală a Vietnamului – orezării, fabrici de rom (în Vietnam, crește trestia de zahăr, principalul ingredient pentru producerea romului), case ancestrale unde localnicii continuă să se închine spiritului strămoșilor, iar finalul va fi en fanfare – o vizită la piață, de unde se vor cumpăra ingredientele pentru o scurtă lecție de bucătărie vietnameză.
Va urma zborul spre învecinata Cambodgie cu un zbor direct spre Siem Reap. În apropiere de Siem Reap (care, apropo, în limba khmeră înseamnă „înfrângerea Thailandei”), se află unul dintre cele mai spectaculoase orașe antice ale lumii – nu știu, probabil Machu Picchu se poate apropia de splendoarea Angkorului, orașul fantastic al Regatului Khmer. În urma marii capitale, au rămas mai bine de 300 de structuri de temple și palate, dar evident în program nu pot figura toate – îți trebuie vreo lună să le vezi pe toate, dar 100% le veți putea vedea pe cele mai spectaculoase – Bayon, templul-munte cu zeci de statui ale regelui Jayavarman VII, Baphuon, cel mai mare puzzle din istoria omenirii (templul a fost demontat complet piatră cu piatră de arheologi francezi pentru a fi refăcut, dar când să înceapă reconstrucția, au venit la putere Khmerii Roșii și arheologii au fost alungați, iar schemele au fost distruse (khmerii roșii aveau alergie la hârtie). După alungarea khmerilor roșii de către Armata Roșie Vietnameză, care practic a salvat poporul cambodgian de la anihilare, reconstrucția a fost reluată fără schemă – pe ghicite. Veți vedea rezultatul.
ATENȚIE – în pachetul programului este inclusă și o experiență cu balonul deasupra Angkor Wat, probabil unul dintre acele momente de neuitat. Eu nu am zburat cu balonul la Angkor Wat, dar am zburat în mai multe locuri, din Kenya în Laos și din Turcia în Egipt, și este una dintre cele mai memorabile amintiri din respectivele excursii.
Și dacă tot am menționat Khmerii Roșii, veți putea afla povestea dramatică a perioadei 1975 – 1979 vizitând câmpurile morții – The Killing Fields. Și cum ziceam, The Best of Indochina se dorește să fie cât mai variat, asta am încercat și în Cambodgia – veți putea descoperi locuințele lacustre ale refugiaților vietnamezi care trăiesc pe lac de decenii, veți asista la un spectacol de dansuri tradiționale condimentat cu mâncare khmeră, vizita piețele de noapte și, de ce nu, bucura de un spa tradițional sau de viața de noapte deja legendară din Siem Reap.
Va urma zborul spre Laos, poate țara cea mai liniștită în care am fost vreodată. O țară unde oamenii își dau demisia de la job, dacă nu li se pare prea vesel ce fac și unde liniștea este apreciată la fel de mult ca Buddha. Se va vizita cel mai frumos oraș din Laos și ceea ce consider a fi cel mai frumos oraș istoric încă locuit al întregii Indochine – Luang Prabang, fosta capitală a Regatului celor 10.000 de elefanți (niciodată nu au fost atâția, doar că numele a fost dat în scop propagandistic să-și sperie vecinii). Luang Prabang este o bijuterie de oraș, unde stilul arhitectural din Indochina s-a mixat cu cel francez (Laos a fost protectorat francez pentru o lungă perioadă), creând, cum ziceam, o bijuterie. Aici vom descoperi atât templele, străzile, palatele, cât și cascadele de lângă Luang Prabang. Inutil să spun că nu am ratat să includ o croazieră pe mărețul fluviu Mekong, pentru apus de soare și vizitarea unor peșteri unde se află mii de statui ale lui Buddha).
Va urmă cea de-a patra țară – Thailanda. Se va zbura la Bangkok, și aici aveți mai multe opțiuni. Eu presupun că mulți dintre cei care vor decide să descopere THE BEST OF INDOCHINA au fost deja la Bangkok, așa că nu vor dori să viziteze obiectivele turistice clasice: Palatul Regal – Wat Pho – Wat Arun. Dacă le-ați văzut, va fi zi liberă la dispoziție pentru ultimele cumpărături sau o porție de masaje thailandeze (nu va gândiți la prostii! Masajul thailandez a fost un masaj terapeutic timp de secole!). Dacă nu ați fost niciodată la Bangkok, există un program opțional prin care veți descoperi cele mai spectaculoase temple și palate ale orașului-capitală al Thailandei, singura țară din Asia de Sud-Est care nu a fost vreodată colonie.
Cam ăsta e programul. Trebuie să spun că a trebuit să sacrific multe și cu multă durere pentru a putea să intru într-o perioadă rezonabilă – ușor poți face un circuit de o lună sau de două numaiprin Indochina, fără să te mai duci spre Singapore ori prin Insulele Filipine și Indoneziene. Dar eu cred că am inclus o grămadă de locuri geniale și experiențe cât mai diverse.
Acum, să vă spun și amănuntele:
Perioada de desfășurare: 17 februarie – 4 martie 2023 (în plin sezon uscat, când probabilitatea de ploaie este semnificativ redusă).
Tarif: 5.515 euro
Ce include: zborul transcontinental București – Hanoi / Bangkok – București, ambele via Doha, 4 zboruri prin Indochina (cu tot cu bagaje de cală și taxe), transport peste tot – pe apă sau pe șosele, 12 nopți de cazare în hoteluri de 4 și 5* (unele, de-a dreptul spectaculoase) și o croazieră de 3 zile / 2 nopți în Halong Bay, unde se asigură toate mesele. În plus, trei prânzuri și cina-spectacol din Siem Reap, toate tururile și intrările (inclusiv tur cu balonul la Angkor Wat), toate vizele (toate țările cer vize), ghid englez și tour leader român, precum și asigurarea medicală de călătorie.
Hoteluri: absolut toate hotelurile sunt acelea pentru a completa întreaga atmosferă și a oferi servicii cu adevărat premium. La Angkor, este rezervat hotelul Anantara Angkor Resort. Nu am stat aici, dar am avut ocazia să fiu cazat în lanțul Anantara în Thailanda și Maldive și indiscutabil sunt unele dintre cele mai bune hoteluri în care am stat vreodată – niciun detaliu nu este uitat, iar totul, totul respiră a bun-gust și supercalitate. În Bangkok, se va sta la Shangri-La Bangkok, unul dintre hotelurile emblematice ale orașului, iar pe Halong Bay se va sta într-unul dintre cele mai luxoase vase care operează în golf – Orchid Cruises. Dar și în celelalte locații au fost alese doar hoteluri de lux.
Ce nu include – băuturile la mesele incluse, mesele neincluse și bacșișul pentru ghizii și șoferii locali.
Toate amănuntele le puteți citi aici –-> https://circuite.nordistravel.ro/tour-item/circuit-indochina-designed-by-imperator-vietnam-cambodgia-laos/
Și vă asigur că va fi o experiență de neuitat întreaga viață.
Imagini Indochina
Daca te uiti la panouri, zici ca esti intr-o tara comunista. Daca te uiti pe strada, e capitalism pur
Memorabilul Halong Bay
O pestera din zona Halong Bay
La pas prin Hoian
Ia banana, neamule, ia bananaaaaa
Podul japonez
Pe bicicleta, prin zona rurala de langa Hoian
Celebrele orezarii din Indochina
Ferry de Hoian 🙂
Angkor Wat. Fara cuvinte.
Experienta balon la Angkor Wat va fi unica
Templul Bagan
Acolo unde natura se intrepatrunde cu istoria
Spectacol de dansuri traditionale cambogiene
La 6 dimineata, procesiunea calugarilor prin Luang Prabang
Localnicii le dau de mancare. Niciodata nu trebuie sa aibe capul deasupra capului calugarilor, asa ca stau in genunchi
Unul dintre cele mai frumoase temple din Luang Prabang
Cascada de langa Luang Prabang
Pestera plina cu statui de-ale lu Buda langa Luang Prabang pe malul fluviului Mekong
Complexul Palatului Regal din Bangkok
Wat Pho cu imensa sa statuie al lui Buda
Wat Arun