Vă spuneam că, de ceva timp încoace, colaborez cu Nordis Travel, agenție specializată în turismul (cu adevărat) premium. Am colaborat împreună la construcția unui circuit care să acopere cele mai spectaculoase locuri din Indochina și, în curând, voi anunța iar un circuit din seria „Haideți cu Imperator”, de data asta în Mongolia – se va întâmpla în iulie și lucrăm la ultimele detalii, retușuri și planificare. Dar până atunci, vreau să vă atrag atenția asupra a două circuite premium dintre cele oferite de Nordis Travel. Nu, nu am fost implicat în ele, dar sunt foarte bine făcute – unele dintre puținele cărora nu prea am ce feedback să le dau – întotdeauna când mă uit pe un circuit, am ceva de comentat, de propus, de schimbat, în cazul acestora… nimic.
Cele două circuite propuse de Nordis sunt în cele două mega-puteri ale lumii de azi – SUA și China. Ambele, niște țări imense, practic dacă vrei să le vezi complet, ți-ar trebui ani întregi la dispoziție, dar într-un circuit nu se pot alege decât câteva obiective turistice și istorice cât se poate de relevante și, de ce nu, memorabile.
Dar, pe scurt, despre cele două circuite:
China
Se pleacă spre Beijing, capitala Chinei, cu un avion Turkish Airlines, schimbând la Istanbul. La Beijing, se vor descoperi urmele Chinei imperiale impecabil restaurate – Palatul Interzis, care a fost Palatul Imperial timp de secole (este denumit „interzis” pentru că în cea mai mare parte a lui nu puteau intra decât câteva persoane, fiind interzis pentru imensa majoritate a chinezilor), un complex absolut fabulos și impresionant – nu prin înălțime, nu prin bogăție (tezaurul istoric imperial se afla la Taipei), ci prin amploarea suprafețelor și arhitectura clădirilor. De asemenea, se va vizita Templul Cerurilor, un alt obiectiv de prim ordin din perioada imperială. Aici, împăratul venea la o discuție cu rubedeniile sale, zeii chinezi, pentru a le cere ploaie să se facă recolta. Impresionanta clădire (cunoscută pentru generația mai în etate ca fiind imaginea de pe cutiuțele cu alifie chinezească) se află în mijlocul unui parc imens, unde numeroși chinezi vin să danseze, să facă sport, să practice arte marțiale.
Și pentru că o vizită la Beijing este de neconceput fără o vizită la Marele Zid Chinezesc, o zi întreagă va fi dedicată Zidului – în proximitatea capitalei chineze se află cel puțin patru zone unde zidul poate fi vizitat, cea mai populară zonă fiind Badaling. Așa cum am scris de nenumărate ori, nu recomand Badaling pentru că acolo e iureș, se înregistrează cel mai mare aflux de vizitatori și este rupere (și acolo merg majoritatea circuitelor agențiilor românești). De aceea, am dat din cap aprobator când am văzut că specialiștii de la Nordis au propus zona Mutiyanyu. Plus, o experiență de noapte. Va fi de neuitat.
După vizitarea Palatului de Vară, următoarea destinație pe listă este orașul Xi’An, una dintre vechile capitale imperiale. Timp de secole, Xi’An a fost punctul terminus al celebrului Drum al mătăsii (celălalt cap era Constantinopole, alții spunând însă că Veneția ar fi fost), așa că orașul a avut parte de multe bogății revărsându-se pe porțile lui. Dar orașul a ajuns ferm pe harta turismului mondial datorită fabuloasei armate de soldați din teracotă descoperită din întâmplare prin anii ’70 – parte a complexului funerar al împăratului Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei. Este una dintre cele mai impresionante colecții de statui – nicio statuie nu arată la fel ca alta, experții bănuind că reprezintă chiar personaje reale – soldați de elită din gărzile imperiale.
Următoarea parte a excursiei vă avea loc într-una dintre cele mai pitorești zone ale Chinei. Ce pitorești, spectaculoase de-a dreptul. E vorba de zona Guilin, unde timp de trei zile veți descoperi imposibil de frumoasele fenomene carstice, dealuri unduindu-se pe lângă râu, orezării ca niște solzii unui dragon. Cum ziceam, zona este de o drăgălășenie rară și cred că este regiunea care mi-a plăcut cel mai mult în China. Iar finalul traseului din China va fi în Shanghai, orașul viitorului în versiune chineză, răspunsul dat de China provocărilor arhitecturale futuriste ale Dubaiului, Singapore-ului, Bangkokului sau altor metropole asiatice.
Perioada de călătorie: 7 – 19 mai 2024.
Preț: 3.445 euro
Mai multe amănunte –-> https://circuite.nordistravel.ro/tour-item/circuit-china-beijing-gubei-xian-guilin-yangshuo-shanghai/
SUA
Cum ziceam, SUA sunt de asemenea o țară imensă, așa că cel mai bine este să te concentrezi pe o anumită zonă – altfel ai pierde extrem de mult timp doar zburând dintr-un colț într-altul al țării-continent. De aceea și cei de la Nordis Travel au decis să se concentreze pe o singură regiune, și anume pe Coasta Vestică. Așa-numita West Coast. Trebuie să spun că nu am fost niciodată pe West Coast, dar este evident că circuitul acoperă indiscutabil cele mai interesante locuri.
În primul rând, Los Angeles, celebrul oraș al industriei globale numite Hollywood. De altfel, presupun că cei care ajung la Los Angeles au exact sentimentul pe care l-am avut eu prima oară când am ajuns la New York. La fiecare colț, îmi dădeam seama că știam orașul. L-am văzut în atâtea filme, încât îmi era familiar, deși nu călcasem vreodată în el. Sunt convins că ai același sentiment și în Los Angeles.
După Los Angeles, următoarea oprire este în Las Vegas – cel mai mare show de pe planetă. Știu, unii zic că e kitsch, dar, hei, viață înseamnă o serie de experiențe – nu poți asculta la nesfârșit Bach și admira opere cubiste. O fi kitsch, dar Las Vegas este o orgie de lumini, de distracție, de spectacole, de voie bună. Toată lumea când se gândește la Las Vegas se gândește la cazinouri, dar orașul acesta nu înseamnă numai cazinouri. Înseamnă și unele dintre cele mai spectaculoase show-uri de pe Planetă. Da, merită să intri în acele cazinouri gigantice, chiar dacă nu pariezi un cent (nimeni nu te va da afară). Am intrat în câteva cazinouri din Macao și, într-adevăr, sunt wow. Și dacă ai cel puțin o mini-înclinație spre jocuri de noroc, fii convins că vei juca. Altfel, e imposibil. Dar, din nou, Las Vegas este unul dintre cele mai colorate și spectaculoase locuri de pe Planetă. Evident, mai ales după căderea nopții.
Dar Las Vegas nu înseamnă doar show și cazinouri. Este o bază excelentă pentru a descoperi unele dintre cele mai impresionante obiective naturale ale Americii – Grand Canyon, Parcul Național Death Valley (Valea Morții) și Parcul Național Yosemite.
Următoarea destinație este apoteotică – San Francisco, despre care connaisseurii de State mi-au spus că este cel mai frumos oraș din America. Pe lângă Golden Gate și emblematicul tramvai, sunt atât de multe locuri de vizitat. Și în cazul lui, sunt convins că vei avea niște flashbackuri din numeroasele filme pe care le-ai văzut și au fost filmate în San Francisco.
Returul spre Los Angeles de unde se zboară acasă va fi de-a lungul celebrei coaste californiene. Aici, se înșiră stațiuni al căror nume vă este mai mult decât familiar: Santa Barbara, Santa Monica, Malibu. Veți reveni în LA, de unde veți zbura înapoi spre țară.
Perioada de desfășurare: 18 aprilie – 1 mai 2024.
Preț: 4.930 euro (include avioane, taxe de tot soiul, transport cu microbuz prin țară, toate intrările.
Mai multe amănunte –> https://circuite.nordistravel.ro/tour-item/circuite-sua-the-best-of-the-west-coast/
Așadar, China sau SUA? Ce ați alege? Sau pe amândouă, că nu se suprapun :).
Imagini China
Intrarea in Orasul Interzis continua sa se faca sub privirile blajine ale lui Mao Tzedong
Poarta de intrare in Palatul de Vara
Palatul de Vara al imparatilor chinezi
Elemente specifice ale arhitecturii chineze
Cum ar putea lipsi lampioanele ?
In curtile palatelor, sunt uneori spectacole de dans si muzica clasica
Asta e poza mea standard de blog. Da, la Beijing am facut-o 🙂
Si o poza mai putin cunoscuta. Am pozat si cu o „imparateasa”
Incredibila armata de teracota de la Xi’An
Nu exista doua statui identice. Toate sunt diferite, probabil infatisand personaje reale din garda imperiala
Zona de langa Guilin
Si ale sale privelisti fabuloase
Oriental Pearl Tower – simbolul orasului Shanghai
Cam asa arata cartierul ultra-modern Pudong in 2012. In 11 ani, cred ca nu l-as mai recunoaste 🙂
Si in Shanghai mai sunt locuri traditionale. Trebuie doar sa intrebi 🙂
Imagini SUA
Los Angeles
Plaja Venice din LA
Incomparabilul Las Vegas
San Francisco
Si celebrul Golden Gate