Revelion pe Champs Elysees, Paris. Haosul din spatele artificiilor

Proiectii Champs Elysees

Revelion Champs Elysees, Paris

Daca ma urmariti pe Facebook, probabil ati vazut ca am petrecut trecerea in 2024 la Paris. Si pentru ca sarbatorirea Revelionului pe Champs Elysees este chiar faimoasa, nu e program TV de Revelion sa nu prezinte imagini de la artificiile de la Arcul de Triumf, am zis hai sa ma duc sa vad si eu care e treaba daca tot eram la Paris. Oricum nu sunt omul sa zac la o masa de Revelion si sa mananc pana sa cad sub masa. Not my style. Si, da, daca spectacolul a fost frumos – a tinut vreo 10 minute, un mix de artificii si proiectii. De fapt, proiectiile cu ceva muzica de DJ au inceput cu vreo 1-2 ore inainte si inteleg ca ar fi fost si vreo doi cantareti, dar eu nu am fost de la inceput, asa ca nu stiu daca a fost ceva fain sau nu. In schimb, da, artificiile au fost dragute, chiar si vazute de foarte departe, dar indiscutabil, nu la fel ca in Asia. Asia este clar in alta liga fata de Paris, e undeva in secolul urmator.

Si daca spectacolul propriu-zis a fost OK, organizarea din spatele evenimentului a fost un haos generalizat, ceea ce ma face sa cred ca Jocurile Olmpice care vor avea loc la vara tot la Paris vor fi un dezastru logistic.

 

In primul rand, nu inteleg de ce autoritatile locale se ambitioneaza sa organizeze spectacolul de artificii doar la Arcul de Triumf. Peste tot, presa locala a anuntat triumfal ca au fost vreun milion de oameni pe Champs Elysees. Nu neg, nu am cum sa neg, dar am foarte mari dubii ca au fost atat de multi. Cateva sute de mii, foarte probabil, dar 1 milion in nici un caz. Poate impreuna cu cei care s-au uitat la televizor sa fi fost 1 milion (banuiesc ca cel putin posturile de stat au transmis in direct artificiile). Dar chiar si daca erau vreo 200.000 oameni, marea problema este ca daca vrei ca si organizator sa ai un efect WOW, ar trebui sa fi undeva destul de aproape de artificii. Champs Elysees e ingust si de fapt cei care literalmente s-au bucurat de artificii au fost cei care au fost fix in fata, langa Arc, in piata Charles de Gaulle – Etoile, nu mai mult de 20 – 30.000 oameni.

Si atunci intrebarea este daca vrei sa faci din Paris o capitala a Revelionului in Europa de ce organizezi spectacol doar la Arcul de Triumf ? Un alt loc absolut superb ar fi la Turnul Eiffel si indiscutabil, ar fi mai mult loc pentru public – de la Trocadero, pe scari si in jurul turnului, inclusiv pe imensul Champs de Mars. Apoi, poti face eveniment si in Place de la Concorde, la capatul celalalt al iconicului bulevard Champs Elysees, o alta piata ampla. Da, pe Tour Eiffel si obeliscul egiptean nu ai prea mult loc de proiectii, dar sigur poti face ceva spectaculos. Se poate si la Luvru, in ultima instanta, poti pune la punct foarte usor un spectacol electrizant de lumini si muzica de-a lungul Senei. Dar singurul loc unde au fost artificii in tot centrul Parisului a fost la Arcul de Triumf si indiscutabil, efectul de wow a fost doar pentru maximum 20 – 30.000 oameni. Restul erau prea departe. Si ca sa fi intre cei alesi, ar fi trebuit sa te duci undeva pe la orele 20:00 sa te pozitionezi cat mai aproape de Arc. Bulevardul a fost deschis de la orele 18:00, dar probabil ca daca te duceai pana in orele 20:00, prindeai un loc bun, dar trebuia sa stai in picioare mai bine de 4 ore pana la ora 0. Nu a fost foarte frig, dar nici cald, marele noroc a fost ca nu a plouat. De altfel am avut parte de cateva zile cu vreme neasteptat de buna pentru climatul Parisului – am avut chiar si numeroase ore de soare !

Accesul pe Champs Elysses a fost interzis pentru imensa majoritate a potentialilor spectatori pana la vreo 20 minute inainte de miezul noptii. Daca veneai la orele 18:00 intrai fara probleme pe Champs Elysees. Probabil si mai tarziu. Dar imensa majoritate a oamenilor vin in jur de orele 22:00 – 23:00. Si fix atunci accesul era barat de mii de politisti, zeci de kilometri de garduri, numeroase masini blindate, etc. Strazile adiacente erau mai aglomerate ca un metrou in ora de varf, iar Champs Elysees era pustiu complet, cel putin in jumatatea dinspre Place Concorde. In loc sa organizeze un acces constant si controlat, accesul a fost permis haotic cu vreo 20 minute inainte de miezul noptii cel putin in zona Concorde, asa ca am asistat la o cursa haotica pentru a se prinde un loc cat mai in fata – adevarul ca in afara de zona fix adiacenta Arcului, nu are nici un sens sa te ingramadesti mai in fata pentru ca practic Arcul e in varful unei mici ridicaturi si poti admira tot bulevardul si Arcul cu artificii si proiectii mai de departe.

Controlul anti-terorist a fost zero barat. Puteai pune o bomba linistit. Hai sa nu negam – Franta (inclusiv Parisul) este o tara cu un risc ridicat de atentate teroriste. Si nu au fost putine daca te uiti la cel putin ultimele 3 decenii. Mi se parea de bun simt ca sa existe controale, nu ar fi fost nelalocul lui nici un control tip aeroport – porti si scanere. Dar in acest caz, accesul ar fi trebuit sa fi fost organizat non-stop si ordonat, nu haotic si in fuga.

Banuiesc ca motivul a fost ca Franta e o tara musulmana, asa ca alcoolul a fost interzis pe Champs Elysees. Toate sticlele de sampanie care au putut fi vazute de fortele de ordine ori au fost confiscate, ori baute in afara bulevardului. Asa ca daca voiai sa bei o sampanie la miezul noptii nu era permis.

S-a dat ultimul artific, s-a terminat totul. Punctum. La nici 15 minute de miezul noptii, stop joc, s-a inchis totul. Au mai ramas luminile stradale. In mod normal, ar fi trebuit continuat cu cel putin muzica si proiectii – asta ar fi mai retinut o buna parte din public, ar fi redus presiunea pe transportul in comun si deh, e Revelion totusi, prilej de distractie. E miezul noptii, hai fuga la somn !

 

Dar principala problema a fost:

Organizarea transportului public a fost demna de o Republica Bananiera. Ceea ce imi confirma ca incet incet, Franta se indreapta spre lumea a 3-a.

OK, accesul automobilelor proprii a fost sever restrictionat. Absolut de acord, daca toti ar fi venit cu masinile, probabil unii nu ar fi ajuns acasa nici macar la ora la care cititi aceste randuri. Dar, in acest caz, pui la punct un sistem public capabil sa transporte asa-numitul milion anuntat de autoritatile locale. A existat ? Nu. In primul rand, nu a existat transport la suprafata – singurele mijloace in comun care au functionat au fost liniile de noapte, dar la o frecventa gandita pentru o noapte oarecare de noiembrie si nu pentru noaptea de Revelion. Restul de autobuze au stat la depou. Asa ca toate presiunea a fost pe metrou.

Iar la metrou a fost un haos monumental. In primul rand, accesul in statii s-a facut dupa metoda gramada dezorganizata – ma rog, francezii au o oarecare traditie la rugby si asta se vede in metroul parizian, dar mult laudatii 6000 de politisti care se plictiseau de moarte pe strazi puteau sa fie folositi sa asigure un acces decent si organizat in statiile de metrou. Am coborat in statia Alma-Marceau (era pe linia 9 care ducea la hotelul meu, ma gandisem ca nu era exact momentul sa fac tranzit printr-o statie de metrou si nici sa incerc sa iau metroul dintr-o statie mare cu multe linii cum ar fi Trocadero sau Concorde de exemplu). La un moment dat, au venit doua fluxuri de norod din doua directii diferite (doua intrari diferite) care incercau sa coboare la doua peroane diferite. Mare minune ca nu s-a lasat cu morti si raniti.

Odata, ajuns in statie, metroul venea arhi-aglomerat de la statiile precedente (atunci m-am gandit ca ar fi fost poate mai bine sa mai fi mers la o statie de dinainte de Trocadero si sa-l iau acolo, eu mergand spre estul Parisului). Credeti ca desi erau cativa politisti si angajati ai dezastruoasei Regii Autonome de Transport Paris, acestia faceau ceva in afara de a-si verifica Instagramul ? In nici un caz. Asistau pasivi la asaltul de tip caderea Bastiliei asupra metroului. Inutil sa spun ca metroul statea 10 – 15 minute in fiecare statie pana ultimii care incercau sa intre in metrou cedau voluntar sa coboare sa se inchida usile. Mergea cineva de la RATP sa-I dea jos pentru a pune metroul in miscare mai repede ? Nici gand. In loc ca trenurile sa plece dupa 2-3 minute din statie, plecau dupa 10 – 15 minute si dupa nenumarate incercari sa inchida usile.

Materialul rulant al metroului din Paris este prost. Nu stiu daca vagoanele sunt de calitate proasta sau mentenanta e la padure, cert este ca in noaptea de Revelion au cazut 2 sau parca 3 trenuri si s-au blocat liniile pentru ore in sir pana cand metrourile stricate au fost indepartate. Ei bine, si metroul meu s-a stricat dupa vreo 2-3 statii si a ramas blocat intre statiile Miromesnil si St. Augustin. Vagoanele erau arhi-aglomerate – industria globala de conserve de scrumbii ar fi avut ce invata cu privire la inghesuirea a inca si mai multor scrumbii daca ar fi studiat vagoanele metroului parizian, aerul conditionat a picat, asa ca erau toate sansele ca unii sa fi murit sufocati. E drept, vatmanita ne cerea din cand in cand sa ne tinem bine de bara. De ce ? Mister. Pana la urma, dupa vreo jumatate de ora, usile au fost deschise prin forta de cei aflati langa ele si a putut intra ceva aer si apoi s-a dat si ordinul de evacuare (organizat la fel de haotic, sa nu credeti ca s-a facut ceva cu cap). S-a sarit din metrou (era o diferenta de vreo 1,5 – 1,6 metri intre podeaua metroului si subteran) si apoi incolonati am luat-o spre prima statie. Daca credeti ca RATP a pus la punct vreo cursa-naveta care sa suplineasca metroul prabusit va inselati. Eram in Paris, doar nu in Bucuresti. Cand am intrebat daca exista asa ceva, cred ca mai repede s-ar fi asteptat ca le cer o naveta spatiala sa ma duca spre Luna. Oricum, aparent nu am fost singurul tren care s-a stricat, a mai fost cel putin 1 sau chiar 2 am citit pe niste ecrane asa-zis informative. Iar a doua zi, colac peste pupaza, in conditii lejere cu cativa pasageri, un nou metrou de pe linia 9 s-a stricat… Ca asa sunt trenurile frantuzesti, bune :). A… si in lipsa unui SMURD romanesc, salvarea a aparut cred ca la vreo 2 ore desi Parisul era impanzit de masini de salvare. Nu e bine sa ai probleme de sanatate in Paris.

 

Una peste alta, a fost o experienta partial amuzanta. Spectacolul a fost ok, logistica praf si pulbere, gandita de ageamii. Si primarita Parisului spunea la TV ca Parisul va astepta omenirea la vara la Olimpiada. Sunt toate premisele ca va fi un dezastru total. Chiar ma gandeam poate sa dau o fuga cateva zile la Olimpiada, dar experienta Revelionului m-a lamurit ca cel mai bine incerc sa ajung la EURO24 in Germania, iar Olimpiada sa o las pentru 2036 cand Istanbulul are o sansa mai mare de gazduire. Si unde cert ar fi organizata mai bine.

Imagini Revelion – Champs Elysees, Paris 2024

Champs Elysees

Champs Elysees inainte de ora 18:00

Din Turnul Montparnasse

Poza e din turnul Montparnasse in jur de ora 19:00. Incepusera jocuri de lumini pe Arc

Primar Paris

Maestra haosului de Revelion, dna Anne Hidalgo

Champs Elysees la orele

Pe la orele 22:00 era plin in fata Arcului

Sampanie Zarea Paris

Asa ca mi-am luat sampania Zarea si am plecat la lupta

Inghesuiala Paris

Interzisa intrarea pe Champs Elysees, asa ca strazile laterale erau pline pana la refuz.

Sampanie Zarea

Franta, tara islamica, sampania e interzisa la sarbatoare. Se bea pe ascuns pe strazi 😉

Sampanii abandonate

Zarea intre marile branduri 🙂

Pe Champs Elysees

S-a dat drumul… cum vedeti, o buna parte din Champs Elysees era pustiu

Proiectii Arcul de Triumf

Cu putin inainte de miezul noptii

Revelion Paris

 

Televizoare Paris

Daca vrei sa vezi cate ceva, te uiti pe ecrane – sunetul era prost, dar cel putin se vedea bine

Revelion Champs Elysees

Bonne annee !

Revelion Paris Champs Elysees

 

Artificii Paris

 

Proiectii Champs Elysees

 

Metrou Paris

Accesul in metrou – un dezastru

Paris Metro

Asalt asupra metroului

Metrou France

Pana ultimii renuntau, stateai 10 – 15 minute in statie

Accident Metrou Paris

Dupa 45 minute de asfixiere a venit si ordinul de evacuare

Evacuare metrou Paris

Nu e prea mult spatiu intre metrou si zid

Metro accident Paris

Rablele care circula prin subteranul parizian

Statie autobuz Paris

Aha, exista si autobuz de noapte. Wow, surprinzator. Orarul este adaptat pentru o zi oarecare de noiembrie

Autobuz Paris

Bienvenue a Paris !

Categorii:
Franta

Comentarii

  • Vladimir spune:

    Vazand artificiile de pe youtube par a fi lansate de un bloc din Bucuresti, nici prea inalte, nici prea multe. Interesanta organzarea catastrofica. Londra a stat mult mai bine. Zone cu acces cu bilete pe malul Tamisei, cu control corporal, sampanie la plastic, zone de mancarem toalete ca la festival, nu foarte aglomerat si foarte civilizat. Asta cu transportul in comun cred ca in orice metropola ar ceda in noaptea de revelion. Noi am ales un hotel la care sa ajungem pe jos fiind avertizati de catre organizatori ca va fi haos si ca vor fi multe statii inchise. Oricum mi se pare foarte periculoasa aglomeratia aia de la metrou. Bine ca nu a iesit vreun Seul…

  • Elefantul African spune:

    deci, se pare ca in IOR a fost mult mai spectaculos…chiar mi-a placut, a durat f mult, show de lumini si muzica, a tinut inca vreo 2 h dupa artificii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Proiectii Champs Elysees
Champs Elysees
Din Turnul Montparnasse
Primar Paris
Champs Elysees la orele
Sampanie Zarea Paris
Inghesuiala Paris
Sampanie Zarea
😉
Sampanii abandonate
🙂
Pe Champs Elysees
Proiectii Arcul de Triumf
Revelion Paris
Televizoare Paris
Revelion Champs Elysees
Revelion Paris Champs Elysees
Artificii Paris
Proiectii Champs Elysees
Metrou Paris
Paris Metro
Metrou France
Accident Metrou Paris
Evacuare metrou Paris
Metro accident Paris
Statie autobuz Paris
Autobuz Paris
43. Velier In Larg
13. Anul Nou Chinezesc La Macao
08. Paris Turnul Eiffel
. Turnul Eiffel Paris
11. Fontana Di Trevi
26. Pomul De Anul Nou
43. Velier In Larg
13. Anul Nou Chinezesc La Macao
08. Paris Turnul Eiffel
. Turnul Eiffel Paris
Panorama Nice
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra