Mic ghid al Costa del Sol, Spania

Costa del Sol

Costa del Sol

Am scris de multe ori despre Grecia, despre plajele și insulele sale pentru că trebuie s-o spun din capul locului – le iubesc. Cum ziceam în ceva articol mai demult, nu îmi pot imagina un an fără Grecia și sunt convins că sunt foarte mulți în aceeași situație. Da, mulți se duc fix în același loc – fie că e vorba de Thassos, Paralia Katerini sau Corfu, eu le schimb, pentru că așa îmi place mie – variația și să văd cât mai mult. Ei bine, în articolul de astăzi, m-am gândit să nu scriu despre Grecia (am scris zilele trecute, iar peste câteva săptămâni o să ajung în premieră în Lesbos), în schimb, voi scrie despre o destinație de mare și soare mai puțin frecventată de români, dar poate cea mai frecventată și apreciată destinație de mare și soare pentru europeni și britanici – e vorba despre Costa del Sol, în sud-estul Spaniei.

Unde este Costa del Sol

Se află în sud-vestul – sudul Spaniei, în Peninsula Andaluzia. Practic, este zona costieră a Andaluziei, o provincie absolut superbă cu numeroase orașe istorice, monumente fundamentale pentru omenire (și mă refer aici la palatul Alhambra din Granada), sate albe, strălucind în soarele Andaluziei cățărându-se pe dealurile regiunii. Am fost în Andaluzia de câteva ori și mă declar îndrăgostit de ea. Trebuie să recunosc că am stat mai puțin pe malul mării, dar, sincer, trebuie să corijez această lipsă la un moment dat. Am fost de-a lungul coastei de la Malaga la Gibraltar și de la Algeciras la Marbella, dar am stat mult prea puțin.

Ce am remarcat la Costa del Sol – este o coastă neîntreruptă cu hoteluri, baruri, restaurante și alte facilități turistice de mai bine de 150 km. Practic, de la ieșirea din Malaga până în Gibraltar, sunt puține zone care nu se află în slujba turiștilor – și aici mă refer și la rezidenții de iarnă – numeroși europeni se mută aici în apartamente închiriate să se bucure de temperatura moderată și de soarele Andaluziei, atât timp cât în Anglia, Norvegia sau Germania este frig, este vânt sau întuneric. Din câte știu, aproape 300.000 de europeni și britanici vin aici cel puțin cât e frig în nordul Europei să se bucure de Costa del Sol.

 

Dar să trec în revistă principalele zone și orașe de pe Costa del Sol:

Malaga – capitala și poarta de intrare pentru marea majoritate a turiștilor de pe Costa del Sol. Deși nu este capitala Andaluziei (aceasta este Sevilla), Malaga are cel mai activ aeroport și cele mai multe zboruri spre Europa și nu numai. Deși se află în umbra triunghiului de aur al Andaluziei (Sevilla – Cordoba – Granada), Malaga merită vizitată – a fost și ea capitală maură, așa că în urma acestora a rămas un palat maur care aduce cu Alhambra (mai puțin hoardele de turiști), există un oraș vechi, micuț, dar bogat în arhitectură, poți găsi urmele lui Picasso (dacă nu știați, acesta s-a născut aici, dar muzeul nu este găzduit de casa în care s-a născut. În schimb, deține mai bine de 130 de lucrări ale genialului Pablo și se află la mai puțin de 200 de metri de casa natală a acestuia). Nu se poate rata o promenadă de-a lungul mării – sunt kilometri și kilometri de luat la pas.

 

Benalmadena – este cea mai apropiată stațiune de Malaga, la circa 10 km de la ieșirea din metropolă. Este una din primele stațiuni la mare gândite de Franco pentru odihna clasei muncitoare spaniole. Spre deosebire de alte stațiuni, Benalmadena a fost o localitate înainte de apariția turismului pe Costa del Sol și încă există un centru vechi care aduce aminte de acea perioadă. Este un sat tipic andaluz, cu clădiri albe și cățărat pe un mic deal care aduce un aer de autenticitate stațiunii. Nu rata o plimbare cu telecabina – ai parte de o panoramă a unei bune părți a coastei. Pentru un pic de exotic, să știți că aici veți descoperi cea mai mare… stupa budistă din Europa 😊. Rămânând din perioada franchistă ca o tradiție, Benalmadena este preferată de familii cu copii – parcul de distracții Tivoli World Theme Park ajută în mod esențial la atragerea acestora.

 

Fuengirola este stațiunea–party de pe Costa del Sol. Hei, să nu credeți că este Ibiza, dar majoritatea turiștilor sunt puști și tineri veniți pe distracție, dans, muzică, booze și, evident, agățat. În lunile un pic-extrasezon vin însă și turiști mai în etate, probabil care au fost în Fuengirola la agățat acum unu sau două decenii. Este probabil cea mai bună opțiune dacă vrei ca nopțile să îți fie mai lungi decât zilele. Dacă ai chef de o pauză între două cocktailuri, vezi că la doi pași se află o cetate maură de secol X – Castelul Sohail. Impresionant, cățărat pe un deal abrupt, foarte frumos restaurat.

 

Marbella – hei, hei, Marbella este perla coroanei. Este stațiunea pentru “rich and beautiful”, prețurile sar mult peste media Costei del Sol, dar și toate hotelurile, restaurantele și barurile sunt de lux. Ideea ca Marbella să fie stațiunea de lux a coastei a aparținut fostului primar, flamboaiantul Jesus Gil y Gil. Omul a fost un personaj de basm – cu ajutorul unor clanuri mafiote, a făcut din Marbella pe care o păstorea o stațiune de lux, dar totul la un cost – omul a ajuns în pușcărie, iar consiliul local a trebuit să fie dizolvat imediat după moartea sa în 2004, pentru „corupție excesivă” – chiar și pentru Andaluzia, se ajunsese mult prea departe. Jesus Gil y Gil a fost primar al Marbellei timp de 11 ani (1991 – 2002) și președinte al clubului de fotbal Atletico Madrid timp de 16 ani (1987 – 2003). Nu exista apariție publică fără scandal (îmi aduc aminte când a denumit echipa Ajax Amsterdam drept FC Congo, datorită numărului mare de jucători de culoare). După căderea sa din funcția de primar și președinte al Atletico Madrid, a stat un pic prin pușcărie (deși el era indiscutabil capo di tutti capi, nu știu cum s-o spune pe spaniolește) și a murit de inimă la doi ani de la „prăbușire”. A fost incinerat, iar la funeraliile sale au venit cel puțin 20.000 de oameni (se vehiculează și cifre de 100.000).

Dar să-l lăsăm pe Jesus, care sigur a avut un impact enorm asupra stațiunii Marbella, și să revin la Marbella din zilele noastre – ai parte de un oraș vechi, impecabil restaurat, de facilitați de lux și, mai ales, este destinația nr. 1 de shopping a Spaniei (în afara marilor metropole Barcelona și Madrid) – toate brandurile premium care vor să spună ceva pe piața spaniolă și europeană sunt aici.

 

Torremolinos – cred că e cea mai mare stațiune de pe Costa del Sol și, la fel ca Benalmadena, a început să primească turiști încă din anii ’60, când regimul Franco s-a gândit să dezvolte turismul. Astăzi are probabil cele mai multe opțiuni în ceea ce privește locurile de cazare și, de asemenea, păstrează satul original cu caracterul său andaluz. Astăzi, vechiul centru nu mai este locuit, este pur turistico-comercial, dar chiar și așa, e al naibii de pitoresc! Există, de asemenea, o zonă unde petrecerile se prelungesc târziu în noapte (de fapt până dimineața, ca să fiu corect), dar și un parc tematic despre dinozauri.

 

Oferte Costa del Sol

Prietenii de la Holiday Office au intrat recent cu oferte pe destinația Costa del Sol și de obicei când intri pe o destinație o studiezi în amănunt. Exista 3 opțiuni de perioadă – oferta este de charter cu bilet de avion inclus pe datele de 27 iunie, 25 iulie și 29 august, iar pachetele încep de la 834 euro per pachet de 7 nopți la hotel 3 stele cu mic dejun. O astfel de opțiune o puteți consulta aici –-> Oferta Costa del Sol – Torremolinos

 

Dacă ați fost în Costa del Sol în vreo vacanță, aș aprecia dacă v-ați depăna amintirile și oferiți ponturi aici, jos, la comentarii :). Mulțumesc!

 

Categorii:
Spania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest