
Varful Teide, Tenerife
Era o zi de februarie, pe vremea când iarna era iarnă în România. Urma să plec la un training în Tenerife (da, există și traininguri în Tenerife, pe vremea aceea lucram la Ursus, care avea niște gusturi exotice unde să țină trainingurile) și am aruncat un ochi pe internet să văd cum e vremea în Tenerife. Am sărit pe pereți de bucurie, când am văzut că erau 20 și ceva de grade. Și așa era. Zborul a fost lung (pe vremea aceea nu erau zboruri directe, d-apăi chartere), dar când am ajuns seara la hotel și am sărit pe balcon desculț și în pantaloni scurți, realizând că am nimerit într-un început de vară, am avut un sentiment extraordinar. Când mă gândesc la Tenerife, îmi aduc aminte de momentele acelea cum țopăiam desculț pe balcon, admiram marea și mă gândeam că acasă e zăpadă…
Tenerife este un loc cu o climă excelentă tot anul. Iarna este cald ca de primăvară târzie, iar vara nu sunt niciodată temperaturi excesive. E o temperatură excelentă pentru orice vrei – să stai la plajă sau să vizitezi insula. În februarie nu era chiar de intrat în apă, dar se putea sta liniștit la plajă. Dar cum eu nu sunt exact un om al plajelor, după zilele de pregătire, am decis să mai rămân vreo 2 zile pentru a descoperi Tenerifele. Și iată locurile cele mai faine pe care mi le amintesc.
- Vulcanul Teide – Tenerife este o insulă vulcanică, dominată de un vârf vulcanic chiar înalt – vârful are 3.715 metri și este cel mai înalt vârf din întreaga Spanie. Dar turistul obișnuit nu ajunge fix în vârf, ci, de cele mai multe ori, ajunge până unde îl transportă telecabina – 3.555 de metri. Deși vârful e la doi pași, accesul se face doar pentru cei care își rezervă locul în avans aici. Vârful Teide este un parc național, iar numărul celor care au acces la vârf este limitat pentru a proteja zona. Rezervările trebuie făcute uneori chiar și cu două-trei luni în avans, dacă vrei să prinzi loc. Dar, personal, nu am ținut neapărat să urc până în vârf, așa că m-am mulțumit cu telecabina. Deși vârful este chiar înalt, nu se vede de peste tot de pe insulă, l-am văzut și nu am putut să nu trag mașina pe dreapta pentru a-l poza doar când m-am apropiat de telecabină. Este chiar spectaculos! Telecabina este destul de rapidă, iar peisajul de sus este absolut fantastic. Să mergi cu mașina în colțul de nord-vest al insulei. Este un drum magic, prin munți, cu panorama asupra oceanului în drum spre satul Masca. Conduceam și îmi doream să mă opresc aproape la fiecare colț pentru a admira frumusețea locurilor. Satul Masca este o mică bijuterie cu case tradiționale, nenumărate flori și o grămadă de priveliști de neuitat.
- Plajele negre – cum ziceam, Tenerife este o insulă vulcanică, așa că are parte de mai multe plaje cu nisip de culoare neagră. Pentru mine, a fost prima dată când am văzut plaje cu nisip negru (ulterior, am ajuns și în Santorini, și în Islanda, și în alte locuri cu plaje negre), așa că prima dată e întotdeauna greu de uitat. Și prima plajă a fost Los Gigantes, care, pe lângă nisipul negru, panorama este întregită de niște munți spectaculoși pe malul oceanului.
- Santa Cruz de Tenerife – orice insulă trebuie să aibă o capitală și aceasta este Santa Cruz. Nu, nu am avut senzația de metropolă, dimpotrivă, senzația că sunt într-un sat ceva mai mare, cel puțin din punctul de vedere al atmosferei. Nu pot spune că sunt niște monumente extraordinare, sunt case tradiționale frumos colorate care se cațără pe dealuri și o promenadă lângă mare. Este pur și simplu un oraș pe care să-l savurezi, nu să-l bifezi.
- Playa de las Americas – adevărul este că hotelul meu a fost aici, în cea mai turistică localitate din Tenerife. Este localitatea obișnuită plină cu hoteluri, baruri și restaurante, dar seara, atmosfera vieții de noapte este chiar faină. Nu mi s-a părut deloc agresivă ca în alte locuri, este chiar plăcut. Da, există zone cu englezi și mai ales englezoaice bete-praf, dar dacă nu vă amuză, pot fi evitate și să vă bucurați de muzică, de mâncare, de cocktailuri și de ce vă place.
- Parcurile Loro si Siam. Nu le-am vazut, dar daca TripAdvisor spune ca parcul Loro este cea mai buna gradina zoologica din lume (lume, nu Europa), inseamna ca sigur e ceva super fain. Siam Park este un aquapark imens care si el a primit numeroase premii. Am auzit pe multi ca se duc in Tenerife in special pentru aceste doua parcuri, deci trebuie sa fie ceva cu totul si cu totul special.
Cum ajungi în Tenerife
Pentru a ajunge în Tenerife, trebuie să știți că nu doar Wizz Air zboară. Prietenii de la Holiday Office oferă zboruri charter operate de HiSky toată vara. Zborurile vor fi operate săptămânal în fiecare luni, cu începere de pe 3 iunie până în 16 septembrie. Da, în fiecare luni, zbor direct – pachete cu zbor, cazare și transferuri de la și la aeroport.
Uite și câteva oferte, zic eu, chiar foarte bune:
Be Smart Florida Plaza 3* – 459 euro pentru plecarea din 3 iunie (super preț, ținând cont că zbori până dincolo de Europa și ai și 7 nopți de cazare). E drept, masa nu e inclusă, dar Santa Cruz de Tenerife e plin de restaurante faine pe care merită să le încerci. Are și piscină și poți să închiriezi și mașină să descoperi toată insula (absolut obligatoriu, din punctul meu de vedere). Detalii aici –> cazare Tenerife
Zentral Center 4* – 649 euro. Dacă vrei un pic mai mult confort, există o ofertă bună și la 4 stele, nu doar la 3. E un hotel „adults only” – ideal dacă vrei să eviți un hotel cu mulți copii care se hârjonesc nonstop – și care se află în sus-numita Playa de las Americas. Plaje și viață de noapte la doi pași. Detalii, aici –> cazare Tenerife.
Și în caz că mai aveți recomandări de lucruri de făcut și văzut în Tenerife, puteți să le adăugați aici, mai jos la comentarii.
Imagini Tenerife
Tenerife, o insula a florilor
La picioarele lui Teide
Se poate ajunge cu telecabina la peste 3000 metri
Varful e la 2 pasi, dar nu poti merge decat daca ai rezervare facuta din timp
Dar panorama Tenerifelor este uimitoare !
Plajele cu nisip negru din Tenerife
Pe soselele din nord-vestul insulei
Traind aici si fiind mare iubitor de plaja si mare, pot sa zic ca daca sunteti obisnuiti cu marea si plajele din bazinul mediteraneean, oferta din Tenerife este mult sub. Apa oceanului este mereu mai rece relativ la Mediterana iar curentii sunt extrem de puternici. Deseori apa este murdara pentru ca desi nu e legal uneori canalizarile se mai „sparg” si mizeria refuleaza in mare cam in zona cea mai frecventata de turisti (Los Cristianos, Playa de las Americas).
Plajele cu nisip altfel decat negru sunt amenajate de mana omului.
Cea mai frumoasa este in Nord, La Teresita. Cea mai frumoasa plaja cu nisip negru este in El Medano, La Tejita. Este raiul sporturilor acvatice pe baza de vant si val.
Insula este si raiul drumetiilor montane, desi poate ca nu pare la prima vedere. Muntele si padurile atrag infinit mai multi vizitatori decat plajele si marea, iar peisajee sunt…inegalabile. Mai ales cand stai in plin soare la 17-20 grade, la 2400m altitudine cu un covor gros si alb imaculat de nori la picioare. Iar apusuri de neuitat vazute de pe munte, de deasupra norilor, sunt ceva de vis.
De incercat parcul national Anaga in nord. Senzational.
De vizitat o plantatie de banane. Atentie pe insula cresc natural pe langa o parte din fructele de zona temperat continentala si ananasul, papaya, mango, parchita/grnadilla/fructul pasiunii, avocado, etc iar toata flora tropicala si subtropicala este prezenta. Va fi un deliciu pentru iubitorii de fructe.
Temperatura. Insulele nu mai sunt de mult „insulele primaverii eterne” ci se apropie de „insulele verii eterne” din cauza incalzirii globale. De vreo 2-3 ani verile au inceput sa sara in mod obisnuit de 35 grade. Anul trecut am avut pana aproape in octombrie zile la rand cu temperaturi in jurul lui 40 grade cu varfuri de 43-46 grade. Anul asta primavara a fost mai blanda (21-26 grade) dar am avut Ianuarie cu 30-32 grade. In tot cazul, chiar si la 23 grade soarele arde ca o lampa cu acetilena deci protectie cu factor 50+ este esentiala mai ales daca vreti plaja.
Ploua extrem de rar si scurt. Dar diferentele de temperatura si clima pe parcursul unei zile in care vizitati diverse parti ale insulei la diverse altitudini pot fi mari. Puteti sa va coaceti la 27 grade cu soare intens in sud si in nord sa fie cu 10 grade mai putin cu nor si ploicica.
Daca va prinde apusul pe platoul Teide, temperatura va cobora instantaneu de la 18-23 grade la 6-8-10, depinzand si de anotimp. In general sus pe Teide nu ploua, dar daca e sa ploua in ziua cand urcati, ploia se concentreaza in general doar pe o banda de cca 5-700m altitudine pe versantii pe care urcati, in general cei nordici. Plecati pe soare si caldura tropicala, urcati cu soare se racoreste usor, intrati in nor, ceata, frig si umezeala si apoi 3-5km mai tarziu iesiti in soar si caldura placuta sus pe platou. Vantul in schimb poate batea extrem de puternic cand e zi senina.
Alte atractii: arborele Drago, endemic insulelor, cel mai mare si batran, simbolul localitatii, il gasiti in Icod del Vino. La fel de endemica si planta impresionanta, rupta parca din Jurassic Parc de o frumusete unica, Tajinaste, care infloreste acum in Mai. O gasiti in Nord si pe platoul Teide.
Apoi frumuselul orasel Garachico cu natural pools si gradinile ascunse pe stradute de poveste.
Apoi orasul extrem de pitoresc La Orotava, dar si oraselul colonial plin de plante exotice Puerto de la Cruz cu cladiri vechi cu picturi murale interesante dar si cu o gradina botanica uimitoare (dar si una dedicata orhideelor).
Apoi frumuselul orasel universitar La Laguna, cu casele fostilor potentati, navigatori sau latifundiari, de la sec XVII incoace.
Apoi satul Masca, situat pe un drum fata de care Transfagarasanul este un strada normala, cat se poate de plata. Peisajele sunt absolut incredibile.
Urcati la Teide, vizitati zona Paisaje Lunar si Observatorul astronomic. Vizitati Log Gigantes, mergeti cu o barca in larg la un dolphin/whale spotting.
Faceti o drumetie de 5km dus si 5km intors din Buenavista del Norte catre Faro Punta de Teno.
Tenerife este capitala ciclismului european. Toate echipele care participa in Turul Frantei si Giro de Italia se antreneaza aici. Dar si localnicii de la 20 la 80 ani practica ciclismul.
Mancarea locala nu e cine stie ce, ca intreaga bucatarie spaniola dealtfel, aici cu un twist sudamerican (cubanezii, venezuelenii si columbienii sunt populatia majoritara pe insula (spanioli si guanches care au emigrat acum multi ani de pe insula in america de sud au revenit la casele ancestrale ale familiei dupa cateva generatii, impreuna cu copii si nepotii lor, sudamericani in toata regula. Spaniolii din peninsula stabiliti aici sunt priviti ca imigranti nu foarte apreciati pe insula. Limba, bucataria, ritmul vietii, obiceiurile locale difera de spania peninsulara, fiind in oarecare masura mai apropiate de Andalucia dar totusi departe.
Asadar specialitatea locala este carnea de porc la gratar cu cartofi (papas arrugadas) si gofio (un amestec de faini din diverse cereale cu zeama de carne sau de peste sau de legume din care iese un piure tare care se serveste cu ceapa prajita si sosurile locale (mojo rojo sau verde), foarte satioasa si interesanta. Apoi snackurile tipic sud americane: empanadas, arepas, tamales, tequeno, etc.
Gasiti peste si fructe de mare dar oferta nu e senzationala, si pe aici apele au fost agresiv recoltate de peste care s-a imputinat, asa ca tot de la congelator veti primi. Exceptia sunt micute si rare carciumioare de coasta di localitati fara nicio rezonanta turistica care se aprovizioneaza direct de la micii pescari particulari la primele ore ale diminetii cu cate o ladita, doua de peste, homar sau creveti.
Tot aici are loc al doilea cel mai mare festival din lume dupa cel de la Rio (tot in Februarie): Festivalul din Santa Cruz de Tenerife (cu editii locale mai restranse in alte orasele de pe insula) care dureaza cca 1 luna iar pregatirile mai mult de jumatate de an.
Aici este sezon turistic tot anul, cu varfuri in Dec-Ian si Iul-Sep si sezon mediu in rest. Sezon scazut sau extrasezon este perioada Feb-Apr si Oct-Nov dar asta mai mult din cauza calendarelor scolare decat a climei. Eu as evita insa perioada verii. Este mult, mult prea cald si prea aglomerat cu turisti (britanici preponderent in sud, germani, scandinavi, olandezi in nord).
Sper sa gasiti completarile utile. Calatorii sprancenate!
Multumesc frumos pentru completarile pe larg.
Multumesc pentru detalii si pentru timpul consumat. Foarte utile sfaturile.
Traveltov, mii de mulțumiri că ți-ai luat din timpul tău să ne dai aceste insider notes. Foarte apreciate
Le-am dat bookmark pentru excursia noastră din viitorul apropiat.
Mă încântă mai ales drumețiile care se pot face, aduce puțin cu Madeira, care, după mine, este cea mai frumoasă insulă din lume.