Ghid de destinație: Hurghada, stațiunea-vedetă de la Marea Roșie

Orange Bay Hurghada

Hurghada

De câțiva ani, chiar din mijlocul pandemiei, românii au redescoperit Egiptul – atât comorile sale istorico-arhitectonice, cât și plajele sale, marea caldă și hotelurile, multe dintre ele chiar spectaculoase, care se înșiră de-a lungul Mării Roșii. Am revenit și eu la Hurghada după mai bine de 20 de ani în 2021, în plină pandemie, când unii dintre puținii turiști străini care ajungeau pe aici erau români (a apărut la un moment dat o poză cu zborurile din Hurghada și nu erau decât destinații din România – București, Iași, Cluj-Napoa etc.). Între timp, am scăpat de pandemie, țările s-au deschis și putem din nou călători ca înainte de anul 2020. E drept, acum sunt turiști veniți din toată lumea, mormintele din Luxor nu mai sunt pustii, dar orișicât, Egiptul este întotdeauna o idee bună. Să nu vă gândiți la Hurghada ca fiind o stațiune ca la noi. Practic, întreagă zonă Hurghada are peste 100 km, este plină de hoteluri, multe aliniate la malul mării, și practic zona Hurghada se împarte în mai multe zone – unele mai luxoase, altele mai populare – cea mai luxoasă este El Gouna, în nord, practic un oraș de sine stătător, numeroase zone întinzându-se până în sud, la Port Safaga – Hurghada Town, Sahl Hasheesh, Makadi Bay, Naama Bay. Dar hai să trecem în revistă ce e de văzut și făcut în zona Hurghada.

Croaziere pe Marea Rosie – zilnic, numeroase ambarcațiuni pleacă în larg din debarcaderele Hurghadei. Programul se întinde de-a lungul întregii zile și, în general, e cumva similar – au loc două opriri pentru snorkeling în doua zona diferite (se asigură mască și labe de snorkeling, dar dacă vrei să aduci de acasă, mai ales masca, poate fi o idee bună). Apoi, o parte din zi este petrecută pe o insulă aflată în mijlocul Mării Roșii numite Giftun – aici există două mini-resorturi – Orange Bay și Paradise, cu restaurante, baruri, plaje cu umbreluțe, magazine de suveniruri, cu tot ce trebuie, mai puțin cazare. Aici te poți bălăci, poți mânca și, mai ales, bea ceva și bucura de una dintre cele mai faine plaje din zonă. Prânzul este servit pe vas și este tip buffet (inutil să spun, peștele nu lipsește de pe listă).

Snorkeling & diving – deși recifele din zona Hurghada nu se compară cu cele de la Sharm-el-Sheikh sau Marsa Alam, și aici ai parte de niște locuri de neuitat, dacă îți place lumea acvatică. Dacă ești scufundător, du-te la o agenție specializată care sigur știe care sunt cele mai bune locuri de pe coastă. Și, în definitiv, dacă chiar ai această pasiune, cu o șalupă rapidă ajungi imediat în zona parcului național Ras Mohammed, unde, într-adevăr, e unul dintre cele mai frumoase locuri din lume pentru scufundat. Se află fix în vârful triunghiului răsturnat al Peninsulei Sinai.

Vizitează orașul Hurghada. Sunt mai multe locuri de interes acolo – în general, tururile de oraș duc turiștii într-un mega-bazar de suveniruri numit Cleopatra, la o piață de fructe unde vezi cele mai frumoase displayuri din tot Egiptul, precum și la imensa moschee din oraș. Merită însă să iei la picior bulevardul principal (se numește Sheraton Road, pentru că primul hotel serios din Hurghada a fost un Sheraton), plin cu magazine și restaurante ieftine, pentru a simți un pic pulsul unui oraș egiptean mai curățel decât media și mai ales să te duci în port – Hurghada Marina. Aici a fost construit un cartier șic, cu restaurante, bărulețe, magazine de-a lungul portului de unde pleacă vasele de agrement. Este un loc foarte liniștit și unde te poți bucura de mâncare de calitate sau de un cocktail pe terase. Că tot vorbeam de mâncat, dacă vrei să mănânci pește și fructe de mare de-a dreptul geniale, du-te unde se duc localnicii – la restaurantul Star Fish – nu este deloc luxos, dar mâncarea…. ioi, ai parte de numeroase orgasme gastronomice!

Vizitează El Gouna – cum ziceam, El Gouna este un cartier, mai degrabă un oraș în marea zonă Hurghada. Este Egiptul de lux, Egiptul celor bogați și celebri, un colț care nu aduce deloc cu Egiptul. Este un oraș-stațiune construit de Samih Sawiris, un copt, membru al celei mai bogate familii din Egipt, care deține o grămadă de businessuri (de la cea mai mare companie de construcții care ar putea să construiască o nouă piramidă în câteva luni până la companii de comunicații care operează prin mai multe colțuri ale lumii). Începând cu anii ’90, acesta a construit în jurul unor lagune numeroase hoteluri, restaurante și locații de lux. Astăzi, El Gouna are 12.000 de rezidenți, unul și unul, un aeroport privat unde vin doar jeturi particulare, cel mai bun spital din Egipt, terenuri de golf, chiar și o echipă de fotbal care joacă în prima ligă egipteană. Este o zonă unde te poți plimba, adică un lux în Hurghada, care e caracterizată de all-inclusive după all-inclusive. Te poți plimba de-a lungul portului unde se afla numeroase iahturi de lux, te poți așeza la o terasă să mănânci ceva bun sau să bei un vin bun și pur și simplu să te plimbi. Asta, evident, dacă nu stai la un hotel în El Gouna și le ai pe toate la îndemână.

Jeep safari – în general, este de o activitate de seară. Totul începe cu îmbarcarea în spatele unui 4×4 care te duce până la cartierul general. Aici, faci o plimbare de 45 de minute – o oră cu ATV-ul, apoi una mai scurtă cu buggy-ul. Apoi te întorci în jeepuri care te duc mai adânc în deșert la un sat beduin – zona pentru turiști. Poți călări o cămilă pentru 5 minute, să afli despre plantele medicinale folosite de beduini, să mănânci o bucată de pâine făcută pe țest (nisipul e parte din ingrediente), iar seara se încheie cu un mini spectacol de dans din buric (multe turiste sunt de obicei mai talentate) și tanoura – băiatul acela care se învârte amețitor. Există, evident, și varianta, mult mai romantică, de dormit în cort în deșert, pentru a descoperi milioanele de stele de deasupra noastră, pe care nu le putem vedea în orașe din cauza luminilor, dar, din păcate, puțini decid să aibă această experiență.

Submarinul – nu știi să înoți, dar vrei să descoperi fabuloasa lume acvatică? Nicio problemă, există niște submarine care ți-o relevă fără să te uzi pe păr. Pleacă din Hurghada Marina și poți vedea o lume necunoscută, dar fascinantă.

Luxor – ajungi în Egipt și nu vezi nimic din lumea faraonilor. Parcă nu ți-ai dori asta. Nicio problemă, oricine poate să-ți vândă o excursie de o zi. Practic, pleci dis-de-dimineață, pe la 4,00 – 5,00 în general, și, după trei ore, ajungi în zona Luxor. Aici, în principiu, vei vedea complexul Karnak (Vaticanul Egiptului Antic, unde fiecare faraon s-a simțit dator să mai construiască ceva), trei morminte din Valea Regilor (cele mai spectaculoase – Tutankhamon, Ramses V / VI și, mai ales, fabulosul Seti I, care e dintr-o altă ligă, costă separat și nu știu dacă se pot vedea din punctul de vedere al timpului într-o excursie de o zi), templul Hatshepsut și, evident, magazinul de papirus, alabastru și parfumuri. Returul este undeva în jurul orelor 22:00 – 23:00. Sincer, eu aș sugera să optați pentru un tur de două zile. Da, pierdeți o zi de all-inclusive, dar puteți savura bogățiile inegalabile ale Egiptului Antic, zbura cu balonul dis-de-dimineață (o experiență cu adevărat incredibilă), vedea cele mai frumoase morminte faraonice și plimba prin Luxor (unde se mai află un templu spectaculos, fix în centrul orașului). Apropo, bazarul de la Luxor este în general mai ieftin decât cel din Hurghada.

Cairo – din nou, ajungi în Egipt și nu vezi Piramidele. Există excursii de o zi – se pleacă pe la 1,00 – 2,00 noaptea, mergi cam 6-7 ore prin deșert și, într-adevăr, vezi aceste incredibile structuri construite acum cinci milenii. În plus, posibil să vezi Muzeul Egiptean (la ora la care scriu, vechiul Muzeu Egiptean mai deține puține exponate, majoritatea au fost mutate la Noul Muzeu Egiptean, care se tot deschide de prin 2012 și încă nu e gata). Trebuie să subliniez că tezaurul mormântului lui Tutankhamon este însă în vechiul muzeu și probabil că va fi mutat doar când noul muzeu vă fi deschis…. Cândva va fi deschis, indiscutabil. Clădirea există și pare destul de finalizată. O altă opțiune, mult mai interesantă, este să faci o excursie de 1 zi, dar cu avionul, nu cu autobuzul. Desigur, este mai scumpă, dar mult mai confortabila, în plus, poți să mai vezi câte ceva din Cairo – zona islamică, bazarul, poate și Citadela. Care merită cu vârf și îndesat.

 

ATENȚIUNE – OFERTĂ DERTOUR LA 199 DE EURO PENTRU 7 ZILE LA HURGHADA

La închiderea ediției, un preț mai rar. Ce rar, nu-mi mai aduc aminte să fi văzut vreodată.

Dacă aveți flexibilitate și puteți să plecați în următoarele zile, DERTOUR are ofertă de 199 de euro pentru 7 zile în Hurghada – da, cu zbor, deși la prețul ăsta ai fi tentat să crezi că trebuie să mergi pe jos. Deci, tariful de 199 de euro conține zbor dus-întors cu bagaj de mână și cală, transfer și cazare cu all- inclusive la unul dintre următoarele hoteluri:

Magic Beach by Amarina:  Mai multe amănunte, aici –> https://www.dertour.ro/egipt/hurghada/hurghada/magic-beach-hotel-hurghada

Aqua Mondo Abu Soma. Mai multe amănunte, aici –-> https://www.dertour.ro/egipt/hurghada/safaga/aqua-mondo-resort

El Karma Aqua Beach Resort –> https://www.dertour.ro/egipt/hurghada/hurghada/el-karma-aqua-beach

 

ATENȚIE – Se poate zbura nu numai din București, ci și pe avioanele charter ale DERTOUR din Iași, Sibiu, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara

Categorii:
Egipt

Comentarii

  • Cristina Buta spune:

    E un amalgam de Hurghada și Sharm el Sheikh. Makadi Bay și Naama Bay, Ras Mohamed … ??? Chiar scrie că e în capătul peninsulei Sinai, dar ce treabă are cu Hurghada? Aici este Sharm el Naga, pe Giftun sunt și plajele Eden și Mahmya, nu prea bate

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest