Te duci la EURO 2024 în Germania? Iată ce ar trebui să vezi în orașele unde joacă România

Hai Romania

Se apropie EURO 2024 și, indiscutabil, cu mai multe sau mai puține speranțe, mulți români vor merge la Campionatul European, cum ziceam și eu, voi fi prezent la meciul cu Slovacia pe 26 iunie la Frankfurt, dar România va juca încă două meciuri (la München cu Ucraina și la Köln cu Belgia), dar pe lângă meciurile propriu-zise și toate evenimentele conexe care au loc în ziua meciurilor în Fan Zone și în alte părți din oraș, EURO 2024 este și un prilej de a vizita locuri noi și interesante în orașele-gazdă ale meciurilor, dar și în zona adiacentă. De aceea, m-am gândit să scriu acest scurt articol despre ce ai putea să vezi dacă te duci la meciurile României.

MÜNCHEN. Meciul România – Ucraina. 17 iunie 2024 la ora 15:00 (ora locală, 16:00 la București).

München este un oraș cu adevărat superb, cred că îmi place cel mai mult din ce am văzut în Germania, și am văzut destule. Cu un centru vechi perfect restaurat, cu palate și muzee și mai ales bierhall-uri celebre, cu parcuri și un muzeu foarte fain pentru iubitorii de cai-viteză. München este un oraș care trebuie savurat, nu doar bifat în viteză. Din păcate, de fiecare dată nu am putut decât să bifez.

Ia la pas centrul vechi. Ca orice centru vechi din Germania, și cel din München este pietonal, fără mașini. Pur și simplu, plimbă-te și bucură-te de ce vezi, de clădiri, restaurante, terase etc. Nu rata să fii la ora 11, 12 sau 15 în fața clădirii noi a Primăriei (Neue Rathaus), o clădire care amintește de Primăria din Bruxelles. La acea oră, se pun în mișcare niște figurine dansatoare în jurul turnului cu ceas – o nuntă regală, un dans tradițional. Și dacă tot ajungi aici, pentru câțiva euro poți urca în turn pentru o panoramă a centrului vechi. Nu e obositor, exista lift J.

  1. Vizitează Palatul Nimphenburg. Fostă rezidență din afara orașului a Regilor Bavariei, astăzi se află în mijlocul unui liniștit cartier rezidențial. Construit acum aproape 400 de ani, este conservat excelent (cam ca toate obiectivele istorice din Germania, zici că au fost construite ieri) și este o operă de arhitectură barocă. Ca în cazul oricărui palat mai mare sau mai mic din Germania, este înconjurat de o grădină minunată care, apropo, este gratuită.
  2. Deutsches Museum – nu este un muzeu tematic, are foarte multe exponate din diverse activități, dar este mai ales faimos pentru exponatele din domeniul în care nemții au excelat dintotdeauna – tehnologia!
  3. Residenz Museum – München a fost capitala Regatului Bavariei, un regat bogat, care a prosperat timp de sute de ani. Evident, în urma monarhiei bavareze au rămas numeroase palate și biserici, dar acest palat aflat în centrul orașului, la doi pasi de orașul vechi, este THE PALACE. Aici a fost centrul puterii bavareze și după abolirea monarhiei în urma înfrângerii Germaniei în Primul Război Mondial, acest palat unde se combină o serie întreagă de stiluri arhitecturale găzduiește unele dintre cele mai somptuoase săli ale Europei. Din păcate, palatul a fost afectat puternic în Al Doilea Război Mondial, iar restaurarea meticuloasă continuă chiar și în zilele noastre! La doi pași este Grădina Engleză, o oază de verde în centrul orașului unde te poți relaxa un pic.
  4. BMW Museum & BMW World. Dacă nu știi, BMW este abrevierea Bayerische Motoren Werke (Uzina Bavareză de Motoare). Inițial fondată ca fabrică de motoare de avioane, compania s-a extins în domeniul automobilelor, care au dus-o la celebritate mondială. Istoria ei este o istorie de reziliență și flexibilitate. Datorita faptului că BMW a fost unul dintre principalii producători de avioane, automobile și motociclete pentru Germania nazistă, folosind numeroși sclavi din lagărul Dachau, imediat după război i s-a interzis să mai producă autovehicule, așa că a supraviețuit construind tigăi, cratițe și biciclete. Vă dați seama ce mândrie să faci o omletă într-o tigaie BMW. Din 1953, a reluat producția de autovehicule care astăzi se vând în toată lumea și continuă să fie inamicul nr. 1 al tramvaielor și pietonilor. Pentru a descoperi istoria, dar și prezentul și viitorul BMW, există BMW Museum și BMW Welt, care te introduc evident într-un decor futurist în universal BMW.

 

KÖLN. Meciul România – Belgia. 22 iunie 2024 la ora 22:00 (23:00 la Bucureşti)

Nu pot să zic că Köln este un oraș care să mă dea pe spate. A fost distrus aproape complet în Al Doilea Război Mondial și a fost reconstruit în viteză, nu restaurat. De departe, principalul obiectiv al orașului, simbolul său incontestabil, este mărețul Dom, pe care îl poți vedea aproape de peste tot în centru.

  1. Domul. Este, probabil, cea mai impunătoare catedrală din întreaga Germanie, o capodoperă gotică absolut impresionantă. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Germania. Este a treia biserică din lume la înălțime, după cea din Ulm (tot Germania) și cea din Cote d’Ivoire, construita însă în 1989. Până și foarte muncitorilor nemți le-a trebuit peste 600 de ani pentru a o construi. Prima cărămidă i-a fost pusă în 1248 și a fost terminată în… 1880 (când a deținut titlul de cea mai înaltă clădire din lume). Dar a fost menținut fix planul inițial din secolul al XIII-lea. Era un loc sacru. Pe acest loc, au fost temple păgâne germane, apoi un templu al unui zeu roman și, în fine, diverse biserici de dimensiuni modeste. Locuitorii din Köln nu s-au bucurat prea mult de ea, pentru că a fost afectată de luptele din Al Doilea Război Mondial, dar a rămas în picioare – toată zona adiacentă a fost făcută una cu pământul. A fost unul dintre primele monumente istorice reconstruite în Germania, reconstrucția fiind finalizată în 1956. Poți să urci într-unul dintre turnurile sale, dar pregătește-te să urci vreo 500 de trepte și uneori spațiul prin care treci să fie destul de îngust. În biserică se află și un muzeu ecleziastic cu o grămadă de aur.
  2. Cartierul belgian. Vă dați seama că ăsta va fi cel mai aglomerat colț din Europa în ziua meciului Belgia – România. Belgia este aproape, la doi pași, așa că vor veni sute de mii de belgieni – chiar și fără bilet, doar pentru distracție. De la Liège faci un pic peste o oră până la Köln. Cartierul belgian este locul cu numeroase baruri, terase și locuri de distracție.
  3. Chocolate Museum. Mai lasă berea aia care oricum o să curgă în valuri la EURO 2024 și du-te la unul dintre cele mai frumoase muzee ale ciocolatei din lume. Atenție, e foarte popular, ia-ți bilete în avans.
  4. Plimbă-te pe malurile Rinului. Pur și simplu, traversează podul Hohenzollern, care se află în spatele Domului, și plimbă-te pe frumoasa esplanadă de-a lungul fluviului. Cea mai frumoasă perioadă a zilei este la apus, dar ținând cont că meciul începe la ora 22:00 și suntem în plină vară, când soarele apune târziu în Germania, ar trebui să vii cu cel puțin o zi înainte în Köln să te bucuri de apus. Poate cel mai frumos apus este din vârful clădirii Köln Triangle, o clădire de sticlă altfel destul de neinspirată, dar care are avantajul să fie înaltă (punctul de panoramă este la 103 metri înălțime).
  5. Palatele din Bruhl. Nu sunt exact în Köln, ci mai degrabă într-o suburbie a metropolei, dar sunt o capodoperă rococo. Construite de arhiepiscopul-elector de Köln, sunt o oază de istorie lângă un oraș destul de modern.

 

FRANKFURT. Meciul România – Slovacia. 26 iunie 2024 la ora 18:00 (ora locala, 19:00 la Bucureşti).

Frankfurt, capitala de business a Germaniei, este și orașul cel mai modernist. Făcut zob în Al Doilea Război Mondial, planificatorii urbani au decis să facă din Frankfurt un oraș al viitorului și să nu restaureze trecutul. Așa că orașul nu este dominat în centru de turlele catedralelor (care și acelea sunt relativ înalte), ci de blocuri din oțel și sticlă. Din vechiul Frankfurt a mai rămas o veche enclavă concentrată în jurul celei care a fost piața centrală istorică.

  1. Zona Romer – hai să începem cu zona veche a orașului. Vei avea parte de o arhitectură tipică germană concentrată în jurul unei piețe pline întotdeauna de turiști. Mai sunt câteva străduțe adiacente care au farmecul lor.
  2. Plimbă-te pe malul râului Main – pe lângă că este o promenadă faină, ai parte de panorama centrului orașului cu blocuri moderne.
  3. Urcă-te în Main Tower. Sunt un mare iubitor de panorame, așa că nu pot să nu vă recomand să vă urcați la 200 de metri deasupra solului pentru a admira orașul. Nu este cea mai înaltă clădire din oraș, dar este cea mai înaltă clădire al cărei vârf este deschis turiștilor. Apropo, numele Main vine de la numele râului care străbate orașul, nu de la cuvântul englez care înseamnă „principal”. Dar, sigur, se poate face un joc de cuvinte J.
  4. Palmengarten – cea mai mare grădină botanică din Germania, deschisă acum 150 de ani, este un adevărat paradis. Și este și o oază de liniște într-un oraș foarte dinamic.
  5. Ia o croazieră pe râul Main. Un alt mod de a petrece câteva momente liniștite, admirând sky line-ul orașului.

 

Asigurări

Nu uita să-ți faci asigurare. Germania are o rețea de sănătate bine pusă la punct, dar prețurile sunt destul de mari, așa că, pentru a evita orice problemă, nu te calici la câțiva zeci de lei, pentru ca apoi, în caz de Doamne ferește, să ai pregătite câteva mii de euro.

Și pentru că tot sunt la capitolul asigurări, poți face foarte ușor asigurări on-line la Eurolife. În plus, oferă creditare directă – adică, în caz de ceva, nu trebuie tu să plătești la fața locului și apoi să-ți recuperezi banii, ci plătesc ei direct. Evident, trebuie să-i contactezi și ei te vor îndruma spre centrele sanitare cu care au contracte.

Poți face asigurare on-line în doar câteva minute aici –-> https://www.eurolife-asigurari.ro/

ATENȚIE – poți să faci asigurare cu o reducere de 20% dacă folosești codul IMPERATOR20

 

Munchen

Munchen

Koln

Koln vazut de dincolo de Rin

Catedrala Koln

E mare, frate !

Panorama Frankfurt de pe Rin

Frankfurt vazut de pe malul raului Main

Frankfurt

Vechi si nou in Frankfurt

Romer Frankfurt

Piata Romer din Frankfurt !

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest