City Break – ce poti sa faci si sa vezi in Plovid, al doilea oras ca marime al Bulgariei

Amfiteatru Plovdiv

Amfiteatru Plovdiv, Bulgaria

In ultimii ani, multi dintre noi au prins gustul asa-numitor “city-breaks”, excursii in general scurte in care poti descoperi un oras la care poti adauga uneori si alte mici obiective din apropierea lor. Evident, primele city-breakuri pentru multi sunt marile orase turistice ale Europei – Paris, Roma, Barcelona sau Praga, dar dupa ce le-ai vazut pe acestea, multa lume incearca sa caute niste orase mai putin vizitate – atat pentru a descoperi ceva mai necunoscut, dar evident si pentru a evita hoardele din ce in ce mai mari de turisti care iau cu asalt orase ca cele mentionate mai sus. De aceea astazi, as dori sa va impartasesc mai multe informatii despre un oras pretabil de city-break pe care l-am vizitat recent. E vorba de Plovdiv, orasul al doilea ca marime a Bulgariei, dar si capitala sa culturala.

In primul rand, trebuie spus ca cel mai bine este sa incluzi Plovdiv intr-o serie de orase bulgaresti care merita vizitate – nu exista zboruri directe intre Romania si Plovdiv (desi Plovdivul are aeroport, are la fel de putine curse ca Brasovul sau Constanta) si pana acolo poti face cam 5-6 ore din Bucuresti cu masina daca nu stai prea mult in granita. De fapt, eu va sugerez o tura RuseVeliko Tarnovo – Plovdiv – Sofia si apoi spre casa. Evident, daca ai mai mult timp, poti include si o ruta pe Litoral la Varna si Burgas sau la munte la Pamporovo, aflat la o ora cu masina de Plovdiv. Asta pentru a putea vedea mai multe locuri dintr-o vizita. De Balcic, nici nu mentionez, cred ca l-a vazut toata lumea deja :).

 

Si pentru ca Plovdiv este in mod nemeritat mai putin cunoscut, ma gandesc sa incep cu o scurta prezentare. Suna un pic straniu, dar se pare ca Plovdiv este orasul cel mai vechi din Europa. Plovdivul si zona adiacenta este o Mecca a arheologilor pentru ca permanent se mai gasesc obiecte din istoria de 8000 ani a orasului. Se pare ca prima civilizatie care a locuit in Plovdiv este o civilizatie similara cu cea miceniana (da, din Creta), fiind apoi locuit de traci. Nu este 100% sigur, dar e foarte probabil ca Plovdiv-ul sa fie nedescoperita inca Odryssa, capitala regatului trac al odrisizilor. Tatal lui Alexandru cel Mare, regele macedonean Filip II a cucerit regatul trac, iar orasul a fost rebotezat Philippopolis (orasul lui Filip), nume care a fost purtat de urbea de pe Marita timp de secole. Surse considerate de unii drept rauvoitoare spun ca Filip II ar fi mutat aici toti vagabonzii si hotii din Macedonia, dar nu pot spune ca este un lucru neaparat rau – Australia a fost fondata de hoti, vagabonzi, prostituate si personaje de care Marea Britanie voia sa se descotoroseasca si iata cum arata azi tara-continent. Primul rege macedonean care s-a batut cu romanii – Filip al V-lea se pare ca a fost al doilea nas al orasului, care a continuat sa se numeasca Philippopolis si dupa cucerirea romana care a dus la secole de pace si prosperitate. Plovdiv s-a aflat la intersectia a numeroase drumuri comerciale care a adus multa bogatie, fiind si capitala a provinciei romane Tracia.

Evident, timpurile bune nu se pastreaza pe vesnicie, asa ca in secolul III d.Hr. gotii il distrug. Reconstruit, este praduit ulterior de huni pentru ca mai apoi avarii sa-l faca nelocuit pentru vreo doua decenii. Dar si in acest timp, bazilici crestine fastuoase au fost construite  si un forum imens. Iustianian cel Mare, poate cel mai stralucit imparat bizantin a inviat orasul. Nascut in invecinata Dardanie, Iustinian si-a dat seama de importanta regiunii asa ca a repopulat orasul si a construit niste ziduri strasnice. Iustinian a fost ultimul imparat bizantin a carui limba materna a fost latina (se pare ca provine dintr-o familie de traci romanizati). Trei sute de ani dupa Iustinian, bulgarii aveau sa ocupe orasul, iar crestinii au fost obligati sa paraseasca inca odata Philippopolisul. Mai apoi, a ajuns sa fie capitala bizantina temporara in timpul imparatului bizantin Vasile al II-lea “ucigasul de bulgari”. In timpul Cruciadei a IV-a in care cruciatii au ocupat Constantinopolele, ranind de moarte Imperiul Roman de Rasarit, se pare ca Plovdiv era al treilea oras ca marime al Imperiului Bizantin dupa capital Constantinopole si Salonic. Orasul a fost distrus din nou de Ionita cel Frumos, imparatul vlah al celui de-al doilea Imperiu Bulgar, dar reconstruit ulterior. Orasul a fost detinut de cruciatii occidentali, apoi de cel de-al doilea imperiu bulgar pentru ca in 1363, otomanii sa-l cucereasca, rebotezandu-l Filibe. Timp de mai bine de 500 ani, Plovdiv-Filibe a trait in pace si prosperitate, capitala de vilayet otoman si ca de obicei prosperand datorita faptului ca se afla la intersectia marilor drumuri comerciale.

In 1878, dupa infrangerea otomanilor, Bulgaria a fost recreata ca un principat autonom tributar dupa modelul Romaniei de pana la 1877, dar Plovdiv-ul nu a devenit parte a Bulgariei – a fost nominalizata drept capitala a provinciei Rumelia de Est, inca provincie otomana, dar cu o importanta autonomie. In 1885, cneazul Alexandru de Battemberg a proclamat unirea Rumeliei Rasaritene cu Bulgaria (inca nominal parte a Imperiului Otoman), iar Plovdiv a devenit orasul nr. 2 in spatele Sofiei, capitala a Bulgariei inca din 1878. In 1908, intreaga Bulgarie (inclusiv Rumelia Rasariteana, dar si Republica de la Tamras, republica de scurta durata a pomacilor (bulgari musulmani) din Muntii Rodopi. In 1878, 45% din locuitorii orasului erau bulgari, 23% turci si 20% greci. Turcii si grecii au plecat in statele lor actuale, asa ca astazi, bulgarii reprezinta majoritatea absoluta. In 1878, Plovdiv era orasul cel mai mare si cel mai bogat din Bulgaria de azi, dar “picand” in Rumelia Rasariteana, a ratat ocazia de a fi capitala a Bulgariei. Sofia a beneficiat de lipsa concurentei si a devenit astfel cel mai important oras al tarii de la sud de Dunare.

Din 1885, Plovdiv a facut parte din Bulgaria pana in ziua de azi, dar cum ziceam, a fost eternul nr. 2 dupa capitala Sofia. Astazi, Sofia are 1,2 milioane locuitori, iar Plovdivul doar 320,000 – ambele orase in scadere. Daca puterea economica, sociala si politica se afla la Sofia, in schimb Plovdivul a mizat pe cultura. In 2019, a fost primul oras bulgaresc care a fost Capitala Europeana a Culturii si ca in cazul Sibiului, cu ocazia acestui eveniment, a restaurat o buna parte din tezaurul arhitectural de secol XIX si a organizat numeroase evenimente culturale. In continuare, Plovdiv se doreste a fi o capitala culturala a Bulgariei, organizand numeroase evenimente culturale. Am fost prima oara in Plovdiv in 1998 si mi-aduc aminte de un oras praf, cu cladiri vechi in ruine, cu teatrul roman restaurat si un oras nou decrepit tipic oraselor comuniste prabusite in anii 80 – 90. Revazandu-l in 2024, am gasit un alt oras, complet diferit de cel mostenit de la Jivkov – ca de altfel, la fel ca si in cazul multor orase din Romania.

Dar ce poti vedea in Plovdiv

Mostenirea romana

Cum ziceam, Philoppopolisul roman a fost un oras prosper si important. Asa ca urmele stramosilor nostrii sunt cu totul spectaculoase si bine puse in evidenta.

Amfiteatrul Roman – descoperit din greseala cand in anii 70 se construia un tunel rutier pe sub orasul vechi (tunelul exista si subtraverseaza dealul pe care se afla vechiul Philippopolis), amfiteatrul roman fara sa aibe maretia unuia similar din Roma, El Jem sau Jerash este extrem de bine pastrat si dragut. Pe vremuri avea o capacitate de 8000 locuri, astazi doar de 5000, dar cel putin in sezonul de vara, aici au loc concerte aproape in fiecare zi. Personal, am asistat la concertul italianului Mario Biondi –  m-a fermecat jocurile de lumini, dar si acustica amfiteatrului si atmosfera aceea ca te afli intr-o hai sa-i zic sala de spectacole de 2000 ani ! A fost construit fie de imparatul Domitian care a petrecut o buna parte din domnie in Tracia, fie de “tatuca” Traian. Merita sa asisti la un spectacol aici, oricare, nu conteaza (o zi mai tarziu, a fost un concert de muzica clasica, au loc numeroase spectacole, foarte variate, de altfel), pentru a simti cumva muzica in combinatie cu istoria…

Stadionul Roman – daca Amfiteatrul era locul cultural de tinuta, orasul avea si un stadion pentru plebea mai putin culta. Este un stadion extrem de mare, in mare majoritate sub centrul orasului nou, dar care a fost minunat pus in evidenta prin excavarea care “deschide” una din peluzele stadionului. Stadionul putea gazdui 30,000 spectatori si era foarte lung, aici organizandu-se in antichitate curse de care ce necesitau o cladire cu o structura foarte lunga. Cum ziceam, e imposibil sa fie excavat in totalitate, ar trebui demolat o buna parte din centru, dar este minunat pus in evidenta in mijlocul strazii pietonale Cneaz Alexandru, inconjurat de terase si unde au loc de asemenea diverse evenimente – eu am asistat la un mini-festival medieval unde au avut loc reconstituiri de lupte – fie de gladiatori romani (aici a fost o trupa romaneasca de “historic reenactment”), cavaleri medievali, arcasi, etc.

Bazilica Episcopala – daca primele doua obiective istorice provin din perioada pre-crestina a Plovdivului, bazilica provine din primii ani ai crestinismului impus aici de imparatii romani de dupa Constantin. Cand mi s-a spus sa vizitez bazilica episcopala, am crezut ca sunt coloanele de pe langa strada pietonala Cneaz Alexandru. Ei bine, nu, este un muzeu in toata regula, un muzeu cum ar trebui sa existe si in Romania, un muzeu modern care pune in evidenta una dintre cele mai importante urme istorice din Plovdiv.

Sa nu fiti dezamagiti cand ajungeti in fata unei cladiri care mai degraba arata ca un depozit de marfuri. Dupa ce intrati inauntru, veti descoperi unele dintre cele mai spectaculoase mozaicuri din toti Balcanii si unele dintre cele mai bine pastrate si mari din toata lumea romana (doar in Algeria am vazut mai mari si mai bine pastrate). Bazilica episcopala a fost construita la vreo 10 – 20 ani dupa ce imparatul Constantin cel Mare a legalizat crestinismul in perioada in care fundamentalistii crestini incercau sa distruga orice urma a religilor precedente si sa le inlocuieasca cu lacase de cult ale noilor zei – Isus, Maria, Petru, etc. Pe acest loc s-a aflat indiscutabil un templu roman. Noul templu crestin a functionat probabil circa 200 ani pana la navala avarilor care a pustiit orasul, iar la intoarcerea locuitorilor, peste el au fost construite case si chiar si o necropola medievala. Mozaicurile care acopera circa 2000 metri patrati sunt foarte frumos pastrate si extraordinar puse in valoare – pur si simplu pasesti peste ele, dar pe podete din plexiglas transparente, iar povestea o poti afla din diverse display-uri interactive. Exista, desigur si un loc pentru copii unde acestia pot afla despre mozaicuri jucandu-se, dar si un ecran unde te poti juca ca un adult in multi-media. Un muzeu modern (deschis in 2021) cum ar trebui sa avem sin oi.

 

Orasul vechi – cu cladiri in special din secolul XIX

Orasul multi-milenar controlat de traci, persi, macedoneni, romani, bizantini, avari, slavi, bulgari, pecenegi, cruciati, otomani este catarat pe o stanca. Este locul absolut natural pentru un oras – gandeste-te la un deal destul de abrupt in apropierea unui rau cu un debit de apa foarte mare (ma refer la Marita) cu destul spatiu pentru un oras. Era usor de fortificat si chiar ma mir de ce a fost ocupat de atatea ori ca este o fortareata naturala. Orasul vechi de azi este plin de cladiri, adevarate mini-palate construite de negustori bogati de secol XIX care controlau adevarate imperii comerciale de-a lungul si latul Imperiului Otoman. Deci, ce nu trebuie sa ratezi aici

Casa Balabanov – un adevarat palat cumparat de la un negustor la altul, purtand astazi numele ultimului proprietar – bulgarul Balabanov. Trebuie spus ca palatul initial a fost din pacate demolat in anii 1930, dar a fost reconstruita de la zero in anii 70 pe baza unor fotografii. Exteriorul arata exceptional, iar in interior sunt mai multe expozitii de arta bulgareasca. Tot aici, au loc concerte muzicale in anumite zile. La etaj, au fost amenajate livinguri de stil secolul XIX, iar tavanurile sunt absolut fascinante.

Casa Hindlyian – a fost construita in 1834 – 1835 si a apartinut unui negustor armean din Plovdiv. Hindliyan a condus un imperiu comercial ce se intindea din Italia pana in … India. Omul a calatorit extrem de mult si a dorit sa aibe cu el imaginile unora orasele vizitate – Constantinopole, Venetia, Alexandria si alte orase sunt reprezentate prin picturi masive in diverse nise ale camerelor. Fatada albastra este exceptionala si aici ne-am bucurat de un spectacol folcloric bulgar – o explozie de dinamism si voiosie. Pentru mine, muzica traditionala bulgara este muzica aceea tipata, dar aici, in curtea lui Hindlyian am descoperit un alt fel de muzica bulgareasca – plina de voiosie si armonie melodioasa.

Farmacia Hipocrate – pe vremuri, nu oricine putea sa deschida o farmacie. Trebuia sa aibe studii serioase – medicale si de farmacie, iar proprietarul a studiat medicina in strainatate si i-a trebuit ani de zile sa primeasca licentele necesare de la autoritatile otomane. Asta pentru ca in secolul XIX, farmaciile produceau medicamente, nu erau niste supermarketuri de buline produse industrial printr-un colt de lume. Borcanele standardizate cu diverse substante care erau mixate de maestrul farmacist sunt frumos expuse pe pereti, dar si o casa de marcat clasica adusa la inceputul secolului XX din America.  Cladirea este de asemenea foarte frumoasa, iar farmacia a functionat aici pana in 1947 cand probabil a fost nationalizata de regimu comunist. Slava Domnului ca nu a disparut colectia …

Muzeul Etnografic Regional – o alta cladire absolut superba. Din pacate, nu am vizitat-o, dar fatada si gradina merita mai mult decat cateva minute. Si merita sa arunci un ochi si noaptea cand fatada are o culoare de neuitat datorita luminii exterioare.

 

Acestea sunt cele cateva mici palate care le-am vizitat. Nu sunt singurele, sunt mai multe. Si cea mai frumoasa experienta este sa te pierzi pe stradutele orasului vechi, admirand fatadele baroce, ale Renasterii Bulgare sau in alte stiluri care cumva te fac sa te simti intr-o alta epoca. Merita sa mergi si ziua si noaptea …

 

Prin alte locuri

Strada Cneaz Alexandru – este o strada pietonala, comerciala cu numeroase magazine, cu ceva terase si teatre. Locanicii se mandresc ca este cea mai lunga strada pietonala comerciala din Europa in lungime de 1,75 km. Zona comerciala se intinde chiar si pe unul din podurile de pe Marita. Eu stiam ca cea mai lunga este cea din Copenhaga, dar dupa ce l-am intrebat si pe Google, i-am dat dreptate bulgarilor. Stroget-ul, strada pietonala comerciala din capitala daneza nu are decat 1,1 km. Cneaz Alexandru trece peste vechiul stadion roman despre care am scris mai sus si din multitudinea de magazine, trebuie sa remarc Hansel & Gretel – un magazin aproape ca un parc dedicat copiilor.

Dealul Sahat Tepe – este unul dintre cele 6 dealuri ale orasului Plovdiv (iata, exista si un oras care are dealuri si nu sunt sapte ;)). Se afla la doi pasi de centru, de strada Cneaz Alexandru si in varful lui se afla un vechi turn cu ceas construit prin secolul XVI daca tin bine minte (actualul turn este insa o constructie mai recenta din secolul XIX). Numele provine din limba turca si fix asta inseamna – Dealului Ceasului. Nu pot spune ca turnul este cine stie ce minune arhitectonica ca nu e, dar in schimb aici ai parte de cea mai frumoasa panorama a orasului Plovdiv. Si este unicul loc in care iti poti dea seama cum s-a dezvoltat acest oras timp de milenii. In directia opusa, o sa vezi la o oarecare distanta si un alt deal cu o statuie imensa in varf – este Aliosha, statuia soldatului sovietic “eliberator”  Din anii 90 se discuta demolarea lui, dar se pare ca exista un grup pro-Aliosha destul de influent, asa ca Aliosha este inca la locul lui. Nu stiu pentru cat timp. Oricum, nu am fost acolo, dar probabil exista o panorama interesanta a orasului nou.

Kapana – unii ar zice ca am lasat de best for last. Kapana este un mic cartier fix in centru langa strada Knyaz Alexandru unde sunt grupate numeroase restaurante, cafenele si baruri. Un soi de Centru Vechi al Bucurestiului, dar fara magazine, hoteluri si saloane de masaj erotic. In schimb, restaurantele de aici sunt exceptionale, adevarate experiente gastronomice si pentru ca Ana a scris deja pe acest subiect mai bine decat as face eu, va invit sa cititi aici.

 

Cum ajungi in Plovdiv

Da, exista varianta si cu avionul – TAROM opereaza zilnic zboruri Bucuresti – Sofia, iar din Sofia ajungi pe autostrada la Plovdiv in vreo ora, o ora si ceva. Ryanair a zburat spre Sofia acum ceva timp, dar in acest moment, nu are zboruri. Poate vor reveni la sentimente mai bune.

Dar, imensa majoritate a romanilor care viziteaza Bulgaria vin cu masina. Din Bucuresti (si o buna parte din Romania), se poate traversa Dunarea pe la Giurgiu – Ruse, apoi spre Veliko Tarnovo. De la Veliko Tarnovo ai doua optiuni sa traversezi muntii Balcani. O optiune – printr-un pas foarte putin abrupt si mai rapid – spre Stara Zagora sau prin pasul Shipka, mult mai frumos, spectaculos, cu privelisti faine, dar care dureaza mai mult.

 

Unde sa stai in Plovdiv

Am stat in Hotelul Imperial Plovdiv, a member of Radisson Individuals. Da, de acord, este un nume lung pe care nu l-am retinut si probabil nu il voi retine niciodata. In schimb, la nivel local este cunoscut doar ca Hotel Imperial. Este situat un pic mai departe de centru, dar exista taxiuri, iar pretul este in general de 5 – 7 leva (2,5 – 3,5 euro).

Voi reveni cu un articol dedicat hotelului, dar pana atunci va pot recomanda sa alegeti unul din hotelurile care fac parte din Asociatia Hotelierilor din Plovdiv din care fac parte doar hoteluri de calitate (au de toate stelele, cred ca de la 3 stele in sus). Gasiti aici lista –> hoteluri Plovdiv

 

Imagini Plovdiv

Amfiteatrul Roman Plovdiv

Amfiteatrul roman, din nou sala de spectacole dupa 2000 ani !

Amfiteatru Plovdiv

M-au chinuit talentele 🙂

Spectacol Plovdiv

Minunat luminat in timpul concertelor din aproape fiecare seara

Plovdiv show

 

Stadion roman

Stadionul roman – doar peluza a fost dezgropata, restul este sub centru

Macheta stadion roman Plovdiv

Asa arata stadionul acum 2000 ani.

Stadion Plovdiv

Dar foarte frumos incastrat in textura orasului modern

Gladiatori romani

Aici am asistat la un festival de lupte antice – cu gladiatori romani

Historical reenactment Plovdiv

Cavaleri medievali

Arcasi Plovdiv

Arcasi

Bazilica Episcopala

Pe dinafara, zici ca e un soi de depozit

Mozaic Plovdiv

Dar adaposteste poate cele mai frumoase si extinse mozaicuri din Balcani

Mozaic Plovdiv

 

Plovdiv orasul vechi

Poezia orasului vechi. Ziua …

Plovdiv

Dar si noaptea

Casa Balabanov

Casa Balabanov

Casa Hindlyian

Interioare care te transporta in alta epoca

Casa Hindlyian interior

 

Casa Hindlyian Plovdiv

In casa negustorului armean si-a pictat locurile prin care a trecut

Picturi Casa Hindlyian Plovdiv

 

Costume traditionale bulgare

Aici am asistat si la un minunat spectacol folcloric

Dansuri Bulgaria

 

Folclor Bulgaria

 

Folclor Plovdiv

 

Muzeu Farmacie

Muzeul farmaciei Hipocrat din centrul vechi

Muzeu Farmacie Plovdiv

Asa arata o farmacie pe timpuri

Hipocrat Plovdiv

 

Fata par lung

Muzeul de etnografie, o alta cladire fascinanta. La fel si parul domnisoarei 🙂

Muzeu etnografie

 

Muzeu Etnografie

 

Arhitectura traditionala Plovdiv

Prin orasul vechi, la o plimbare, cu gatul stramb dupa astfel de frumuseti

Cneaz Alexandru street

Strada pietonala-comerciala Cneaz Alexandru – cea mai lunga din Europa !

Plovdiv capitala culturala

Plovdiv a fost Capitala Europeana a Culturii in 2019

Zona pietonala Plovdiv

Cneaza Alexandru este teribil de animata

Turnul cu ceas Plovdiv

Turnul cu ceas din perioada otomana

Aliosha Plovdiv

Soldate rus, soldate rus de ce te-au pus acolo sus ? Ca ai liberat popoarele sau ca iti put picioarele ?

Panorama Plovdiv

Orasul vechi Plovdiv

Kapana Plovdiv

Kapana, cartierul restaurantelor

Murals Plovdiv

Dar si a unor picturi murale nemaipomenite

Fata Plovdiv

Si a ospataritelor simpatice 🙂

Mancare Plovdiv

Mancarea este de clasa mondiala

Prajitura Plovdiv

 

Hotel Imperial Plovdiv

Hotelul in care am stat – cum altul decat Hotelul Imperial ?

Camera Hotel Imperial Plovdiv

Camera

Prajituri de bun venit

Am fost intampinat cu prajituri si fructe.

Panorama Hotel Plovdiv

Panorama de la geamul meu

(Copy)

Locul minunat dupa o zi de alergat prin Plovdiv 🙂

 

Categorii:
Bulgaria

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest