Pune pe lista ce sa vezi in Cipru

Plaja Larnaca

Plaja Larnaca, Cipru

 

Grecia este de departe destinația nr. 1 pentru români, dar, pe lângă mai cunoscutele sau mai puțin cunoscutele insule ale Eladei, mai este una pe care foarte puțină lume o leagă de Grecia, însă care este practic, cel puțin parțial, o insulă grecească – este vorba de Cipru, una dintre cele mai mari insule ale Mediteranei, împărțită între o parte controlată de comunitatea greacă și o parte controlată de comunitatea turcă.

Nu o să intru acum în detaliile istorice cum s-a ajung la această situație, istoria este lungă, frământată și cu diverse schimbări de situații spectaculoase (și, nu de puține ori, tragice), cert este că Cipru de azi este împărțită, iar acest lucru duce la a o face o destinație foarte interesantă. De fapt, cei care veți merge în Cipru după ce ați călcat în câteva insule din Grecia veți simți, inclusiv în partea sudică – grecească, faptul că, da, este o insulă grecească, dar cumva cu un aer diferit față de cele din Grecia. Iar acest aer vine din faptul că Cipru a fost colonie britanică din 1878 până în 1960, iar acest lucru a lăsat un impact în cultura și viața localnicilor – mai ales în sud.

Dar să trec în revistă locurile pe care nu trebuie să le ratezi, dacă îți planifici o excursie în Cipru.

 

Nicosia – ultima capitală împărțită a lumii de facto. Nicosia este un oraș istoric care a jucat rolul de capitală a insulei timp de secole. În mod surprinzător, nu este port, nu se află la malul mării, ci este fix în centrul insulei, dar acest lucru se explică prin faptul că era mai ușor de apărat. Orașul înconjurat încă de fortificații este fascinant taman că este împărțit în două – gândește-te că o iei la picior pe o stradă care arată ca orice stradă pietonală comercială din Europa, cu magazine, baruri, terase, mici restaurante și, după ce treci granița din mijlocul orașului, te trezești ca și teleportat la sute de kilometri – adică, într-un bazar tipic pentru Orientul Apropiat – în partea turcă a Nicosiei. Nu rata vechea catedrală catolică gotică a orașului, transformată în moschee în secolul al XVI-lea, dar nici moscheile aflate în sudul grecesc. Plimbă-te de-a lungul graniței, unde străzi altfel anonime se înfundă brusc cu baricade și butoaie metalice într-o graniță complet stranie.

Limassol – un oraș tipic mediteraneean, de-a lungul țărmului, cu o mică fortăreață de unde să admiri coasta Mediteranei. Aici se află și moaștele Sf. Lazăr cel înviat din morți (la un moment dat, a murit și el, chiar dacă a fost a doua oară) în catedrala orașului, dar cea mai faină zonă se află la capătul Limassolului, unde se află numeroase baruri, restaurante, cluburi, locul unde te poți bucura de atmosfera de party cipriot.

Mănăstirile din Munții Trodoos – trebuie să spun că, într-o bună parte din Evul Mediu, Cipru a fost un stat administrat de cruciați sau de dinastii venite din Europa Occidentală. La putere era biserica catolică (de aceea, cele mai mari biserici de pe insulă sunt, de fapt, catolice), iar principalii lor dușmani erau ortodocșii. În consecință, călugării ortodocși s-au refugiat departe de marile orașe ocupate de „franci”, în micii munți aflați în vestul insulei. Munții Trodoos sunt un soi de Bucovină a Ciprului, cu numeroase biserici și mănăstiri ortodoxe pitite prin munți.

Girne (Kyrenia) – unul dintre cele mai importante orașe istorice ale Ciprului. Se află în nordul insulei, în zona turcească, nu foarte departe de Nicosia. Orașul vechi care se află în jurul unui port a fost construit de venețieni și seamănă foarte tare cu orașele similare din Creta.

Famagusta (Gazimagusa) – un alt oraș istoric, ultima redută a Ciprului venețian în fața atacului otoman. Urmele orașului vechi nu sunt la fel de compacte ca la Kyrenia, dar și aici poți vedea numeroase catedrale (unele, convertite în moschei, cum este principala catedrală gotică a orașului) și ziduri de apărare.

Varosha – de departe, cel mai fascinant loc din toată insula. Până în 1974, era principala stațiune turistică a insulei, o stațiune de lux frecventată de actori de la Hollywood, politicieni din toată Europa și milionari din Orient și Occident. Dar după invazia din 1974, a picat pe linia verde, linia care desparte zona grecească de cea turcă, și a rămas „încremenită” în timp. În afară de patrule ale armatei Republicii Turcia și ale trupelor multinaționale de menținere a păcii, nimeni nu avea voie să calce în Varosha. În 2021, în mod neașteptat, din ordinul președintelui Turciei, Erdoğan, Varosha a fost deschisă turiștilor – șoselele și aleile vechii stațiuni au fost asfaltate și astăzi poți vizita un oraș care a încremenit în anul 1974…

 

Cipru este o insula pe care o poți vizita tot anul. Vara, da, este cald, dar fiind o insulă și marea nefiind niciodată prea departe, nu este decât arareori excesiv de cald. Dovada este că atunci când auziți despre incendii de pădure în Turcia și în Grecia în fiecare an, arareori sau chiar niciodată nu auziți de incendii în Cipru.

Prietenii de la Holiday Office au niște oferte faine pentru Cipru. Sunt oferte pe cursă charter operată de Animawings. Ofertele sunt destul de bune – vara (plecarea pe 30 august), prețurile sunt de la 560 de euro, iar în octombrie, când e o vreme excelentă și, de obicei, apa extrem de caldă (fiind după o vară călduroasă), ai oferte inclusiv la 499 de euro.

Ofertele includ bilet de avion București – Larnaca – București cu Animawings (bagaj de cală de 20 kg, bagaj de mână de 7 kg, taxe de aeroport), transfer de la și la hotel, asistență în limba română.

 

Pentru mai multe informații, aruncați o privire aici –-> oferte Cipru.

Imagini Cipru

Panorama Nicosia

Nicosia vazuta de sus din turnul de pe strada Ledra

Nicosia greceasca

Nicosia de Sud – greceasca

Nicosia turceasca

Nicosia de nord – turceasca

Strada Nicosia

O strada brusc blocata – dincolo e celalalt Cipru

Plaja Larnaca

Plaja urbana la Larnaca

Esplanada Larnaca

Esplanada Larnacai

Larnaca

Zona de plaja din Larnaca

Kyrenia

Portul Kyrenia / Girne

Port Girne

Construit de venetieni

Girne Kyrenia

Si panorama portului de pe cetate

Famagusta

Famagusta

Varosha

Varosha, unde timpul a incremenit in anul 1974

Varosha Cipru

Categorii:
Cipru

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest