Ce excursii să îți iei dacă îți faci vacanța în Phuket sau Krabi

Plaja in Thailanda

Thailanda – intre Phuket si Krabi

Trebuie să spun din capul locului că Thailanda este una dintre țările mele cele mai dragi. A fost, practic, prima țară asiatică în care am călcat acum vreo 20 de ani (Iordania, care este și ea în Asia și pe care o vizitasem înainte de Thailanda, nu se pune, este dintr-o cu totul altă zonă culturală, nu are nimic în comun cu Thailanda și cu restul Asiei de Est) și a fost dragoste la prima vedere. Am stat vreo trei săptămâni, am fost și în Nord, și în Sud, în insule, evident și în zona centrală – la Bangkok și în câteva locuri din apropierea megacapitalei thailandeze – și de atunci mă întorc cu drag de fiecare dată și obligatoriu cu un zâmbet larg pe față – Thailanda este țara zâmbetelor, nu-i așa?

Iar știrea cea mai bună pe care am primit-o anul acesta în ceea ce privește accesul străinilor este că NU MAI AVEM NEVOIE DE VIZĂ ÎN THAILANDA. Am scăpat, așadar, și de doamna Maria, și de cozile interminabile de la intrarea în țară, și de vizele halucinant de scumpe, și de faptul că după câteva zile trebuia să fugi în Cambogia sau Vietnam, că îți expira visa-on-arrival.

Cum ziceam, Thailanda este o țară destul de întinsă (este, de altfel, foarte lungă, cu un climat relativ divers), așa că astăzi m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva sfaturi despre ce poți vizita în cazul în care îți stabilești baza în Phuket sau în Krabi, zonele insulare din sudul Thailandei.

În primul rând, trebuie spus că ambele sunt relativ aproape una de alta. Practic, le desparte doar un golf și, din ambele locuri, se pot vizita câteva atracții deosebite. Acolo unde voi menționa că nu prea se poate face decât din Phuket sau Krabi, o voi face. De asemenea, ține cont de faptul că ambele capitale – Krabi City și Phuket City – nu sunt la fel de interesante din punct de vedere turistic. Imensa majoritate a turiștilor nici nu va călca în cele două capitale (nici eu nu am făcut-o), stând în alte localități de pe coastă. De asemenea, un număr semnificativ de turiști stau direct pe insule (Phuket nu este chiar o insulă-insulă, este, de fapt, despărțită de continent de un soi de canal, peste care este un pod cu dimensiuni medii, dar, din punctul de vedere al marketingului, sună mai bine dacă este insulă). Dar să trec în revistă locurile care merită văzute.

 

Insulele Phi Phi – de departe, locul unde vrea toată lumea să meargă. Golful Maya Bay a devenit un hit mondial în 2000, când Leonardo di Caprio a jucat în filmul „The Beach” filmat și pe Maya Bay, și de atunci milioane de oameni au luat cu asalt celebra plajă. Deși este absolut fantastică, la un moment dat, Maya Bay devenise victima propriului succes – mii de ambarcațiuni se înghesuiau cât mai aproape de nisipul alb și fin (uneori, din lipsă de loc, ancorau în larg și trebuia să înoți până la plajă sau să sari din barcă în barcă), așa că, la un moment dat, guvernul Thailandei a luat o decizie salutară – a închis Maya Bay pentru refacere. Ulterior, a venit COVID-ul, așa că plaja a avut parte de un respiro mai lung și înțeleg că acum numărul de vase care intră zilnic este limitat. În plus, nu mai poți să înoți, doar să umbli cu picioarele prin apă (motivul este să protejeze o specie de pești care se înmulțesc aici), timpul petrecut în golf e limitat la o oră, iar numărul de bărci este, de asemenea, limitat. În plus, Maya Bay este închisă două luni pe an în sezonul musonic (adică, de la 1 august la 1 octombrie). În general, excursiile în Maya Bay sunt combinate cu o oprire în cealaltă insulă Phi Phi – Maya Bay se află pe o insulă nelocuită, numită Phi Phi Lech, dar cealaltă insulă Phi Phi, numita Phi Phi Don, are, de asemenea, niște plaje senzaționale, dealuri cu panorame de neuitat, dar și locuri de cazare.

Island hopping – în golful dintre Krabi și Phuket se află numeroase insule. Unele, mici, altele, mai mari, majoritatea, absolut splendide. Din Krabi, poți opta pentru 4 islands tour (există chiar și un 5 islands tour). Eu am avut o excursie cu adevărat fermecătoare din Krabi, despre care am scris aici: 4 Islands Tour Krabi.

Insula James Bond (sau Koh Phang Nga). Ca și în cazul Maya Bay, această insulă de pe care răsare o stâncă spectaculoasă a ajuns în atenția omenirii tot datorită unui film. Și ce film – unul din celebra serie James Bond, e vorba de „The Man with a Golden Gun” din 1974, cu legendarul James Moore în rolul lui 007. Excursia standard este însă mai complexă, pentru că pauza la celebra stâncă durează maximum o jumătate de oră – este aglomerată, locul este mic și, practic, în afară de câteva poze, nu ai ce face. Dar pozele sunt spectaculoase. În program, ajungi pe o barcă lungă, celebrele long tail boats thailandeze, vizitezi un sat lacustru locuit de o populație musulmană (aici, în sudul Thailandei, trăiesc destui musulmani), care a devenit un adevărat emporiu de suveniruri, faci o tură senzațională cu caiacul – nu e nevoie să depui vreun efort, vei primi un luntraș, prânzul este servit pe o insulă mai liniștită și, în final, te întorci la cazare după o zi superbă.

Peninsula Railay (se poate doar din Krabi). Tehnic, este o peninsulă, dar, practic, este o insulă, datorită faptului că nu există vreun drum care să o lege de continent. Singura opțiune este să iei o barcă sau să înoți, dacă te țin mâinile și picioarele. Înconjurată de munți care răsar literalmente din apă, Railay este, de departe, cel mai frumos colț din provincia Krabi – munți, stânci care „explodează” din ape, plaja cu nisip alb și fin de nu-l simți, mâncare bună la prețuri OK, ce îți trebuie mai mult?

Phuket Fantasea – vrei să vezi un show demn de Las Vegas, cu artiști care ar fi faima Cirque du Soleil, lumini și nenumărate momente spectaculoase. Ei bine, de ani buni există un astfel de show pe Insula Phuket (nu poți să-l vezi, dacă stai în Krabi) – poate include și masa tradițională thailandeză (nu te aștepta însă la o experiență gastronomică de neuitat), o plimbare de două minute cu elefantul prin parcul de distracții și, mai ales, show-ul pe care merită să-l vezi.

 

Acestea sunt câteva recomandări… evident, depind și de cât timp stai. Dacă ai la dispoziție săptămâni de-a rândul, sincer, ai multe lucruri de făcut! De la spa-uri în junglă la insula sălbatică Hong, parcuri cu elefanți, multe, multe, multe. Fără număr!

 

OFERTE SPECIALE THAILANDA

Acum, că v-am spus ce poți face prin zonă, haideți să împărtășesc cu voi niște oferte speciale ale prietenilor de la Holiday Office. Prețurile sunt chiar bune, în condițiile în care tarifele la avioane au explodat în ultima perioadă, mai ales pe destinații asiatice (Thailanda și nu numai). Iată-le:

 

Ibis Styles Krabi Ao Nang 4* (1142 euro pentru o săptămână – avion, transferuri, mic dejun). Cum ziceam, orașul Krabi City nu e cine știe ce, capitala turistică a zonei este Ao Nang, un orășel turistic unde găsești absolut tot ce vrei. În plus, nu este un party town, nu este prea gălăgios, dar poți găsi numeroase terase, baruri, restaurante, dacă vrei să ieși în oraș. Prin zonă sunt niște plaje nemaipomenite și dacă vrei ceva wow, sari într-una dintre bărcile care pleacă, și la câteva minute, și ajungi în paradisul Railay. Află de aici toate informațiile –-à Ibis Styles Krabi Ao Nang.

 

Patong Lodge Hotel 4* (1306 euro pentru o săptămână – avion, transferuri, mic-dejun). Așa cum Ao Nang este capitala turistică a provinciei Krabi, Patong este capitala Phuketului. Spre deosebire de Ao Nang, Patong este locul de party – celebra Bangla Street vă oferă zeci de baruri, cluburi, inclusiv din acelea de ping-pong show, unde poți petrece nonstop până la ziuă. M-am uitat la hotel, este excelent plasat – sus, pe un deal unde este liniște – nu este lângă zona de bumtzi-bumtzi, dar poți ajunge rapid acolo cu un tuk-tuk. Informațiile, aici –à Patong Lodge Hotel.

 

De un lucru sunt sigur – te vei întoarce zâmbind 🙂

Imagini Thailanda de Sud – intre Phuket si Krabi

Ao Nang

La pas, prin Ao Nang

Apus de soare Thailanda

Apus de soare la Ao Nang

Intrare Phi Phi

Intrarea spre plaja celebra din Phi Phi

The Beach Phi Phi

The Beach

Plaja Phi Phi

 

Inot in Phi Phi

Poza e de pe vremea cand se putea inota in THE BEACH

James Bond Island Thailanda

Celebra stanca din James Bondul din 1974

Koh Phang Nga

 

Caiac Thailanda

De obicei, in program e prin si un pic de caiac. Ai caiacistul tau, nu trebuie sa dai din maini decat daca vrei

Thailand Kayak

 

Chicken Island

Una din numeroasele insule dintre Krabi si Phuket – Chicken Island datorita formei ciudate a acestei stanci

Plaje Thailanda

Acolo unde ai apar foarte aproape

Plaja in Thailanda

Aici poti sa mergi pe apa ca Isus 🙂

Peste

Cand arunci o bucata de paine in apa iti dai seama de unde apare expresia „bataia pestelui”

Railay

Paradis

Railay Thailanda

Railay

Debarc in Railay

 

Climbing in Railay

Pe Railay poti sa faci si escalada

Ferry Railay Ao Nang

 

Categorii:
Thailanda

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest