O trecere în revistă a țărilor din Asia

Taj Mahal. India, Asia

Hello, Asia !

Cred că mulți dintre voi știți că îmi place Asia. Da, toată Asia, fie că e vorba de cea denumită Orientul Mijlociu, fie Asia Centrală sau Subcontinentul Indian și, în fine, Asia de Sud-Est, de care sunt realmente îndrăgostit. A treia țară extraeuropeană în care am călcat a fost Iordania, într-o vreme în care puțini români auziseră de Petra (sincer, nici eu nu auzisem până nu m-am apucat să citesc într-un ghid Lonely Planet, care acoperea tot Orientul Apropiat), iar a patra a fost Thailanda, care a fost cu adevărat o altă lume de care m-am îndrăgostit. Pe vremea aceea (mă refer la începutul anilor 2000), erau puțini români care puteau să viziteze aceste țări îndepărtate. Mi-aduc aminte, în trei săptămâni de bântuit prin Thailanda și Cambodgia, m-am întâlnit doar cu doi români (dar care locuiau de ani buni în SUA) și cu… fotbalistul Ilie Dumitrescu! Mă rog, se retrăsese, cred, din fotbal de câțiva ani.

De atunci, din ce în ce mai mulți români vizitează Asia și din ce în ce mai mulți români se gândesc să facă pentru prima oară saltul „cel mare” spre Asia. Adevărul este că am cunoscut mai mulți români care par să aibă niște angoase cu privire la a merge în afara Europei – cum o fi dacă te îmbolnăvești, dacă nu sunt condiții? Acum, știți, fiecare are o anumită toleranță la aventură. Știu că există români care de ani întregi merg fix în același loc în vacanță. Nici măcar nu schimbă hotelul, ce să mai zic de oraș sau de țară. Continent – no way. Nu vreau să vă conving aici că totul e ok. Ce pot spune este că Asia a crescut enorm. Este mult mai înaintată tehnologic decât Europa, iar ospitalitatea asiatică este ca venită de pe o altă planetă. Știți sloganul acela cu „clientul nostru, stăpânul nostru”. În Asia este reală, în Europa e o glumă, iar în America de Nord, un vis mult prea îndepărtat. În Asia, clientul este stăpân, iar oricine lucrează în industria ospitalității este un ocean de zâmbete și bunăvoință. Nu o să scriu aici care sunt diferențele, poate o să scriu într-un alt articol, dar mă gândesc acum să scriu despre caracteristicile importante pentru principalele țări turistice. Din nou, dacă ai anumite angoase, o idee este să te duci într-un circuit organizat – cel puțin scapi de chestiunile organizatorice și nu iei în „piept” chiar toată Asia. O să vă recomand pentru fiecare țară niște circuite oferite de DERTOUR.

 

Thailanda – este, indiscutabil, țara turistică nr. 1. Are tot soiul de denumiri – de la Țara Zâmbetelor (da, vei vedea multe zâmbete) la țara plajelor extraordinare, a budismului, a… etc., etc. Thailanda este o țară extrem de diversă, cu foarte multe atracții variate. Dacă dorești să descoperi o metropolă plină de viață, unde tehnologia de vârf se combină cu tradiții vechi, atunci nu poți rata Bangkokul. Da, e un oraș destul de obositor, cu un trafic 7×7, 24×24, cu distracții non-stop, cu temple și malluri imense, dar cumva te învăluie și te cucerește, îți intră sub piele. Bea un cocktail noaptea pe unul dintre cele câteva zeci de roof-top bars și vei fi cucerit de luminile orașului. Să nu credeți că toate orașele arată așa – Bangkokul este o altă planetă – gândește-te că are o populație de 40 de ori mai mare decât orașul nr. 2 ca populație din Thailanda!

De asemenea, plajele din Thailanda de Sud sunt printre cele mai frumoase din lume – mare verde, plajăalbă cu nisip finși numeroase stânci care te impresionează vizual. Nu e vorba de 100 sau 200 km de astfel de plaje, vorbim de miiși zeci de mii de kilometri de plaje șisute de insule. Krabi, Phuket și Koh Samuisunt principalele zone de plaje, dar, din nou, suntsute șisute de insule din aceste regiuni care pot să te încânte.

Chiang Mai este capitala Nordului și un oraș chill. Cu temple străvechi, un ritm de viață mult mai liniștit, mâncare excelentă și o poziționare apropiată de munți, Chiang Mai este o bază pentru a descoperi o Thailanda autentică și tradițională.

 

Pentru a putea vizita Thailanda și să-ți împlinești un vis, te poți alătura excursiei Best of Asia (Thailanda – Malaezia – Singapore) sau să alegi Circuit Indochina (Vietnam – Laos – Cambogia – Thailanda).

 

Cambodgia – devenită faimoasă datorită regimului criminal al khmerilor roșii, care au ucis nu mai puțin de 25% din populația țării. Când îi vezi pe cambodgienii de azi, atât de prietenoși, pașnici, drăguți și delicați, nu poți să realizezi cum s-a putut întâmpla unul dintre cele mai cumplite genocide ale secolului XX (doar genocidul armean a fost mai criminal). Din fericire însă, istoria cumplită a khmerilor roșii a rămas undeva în urmă, iar astăzi Cambodgia este o țară care se dezvoltă cu o viteză uluitoare. Principalul obiectiv turistic al țării care, din păcate, pune în umbră orice altceva, este orașul istoric Angkor, incredibilul oraș care, acum mai bine de 8 secole, era probabil cel mai mare oraș din lume, cu o populație de aproape un milion de suflete.

În urma acestui oraș, au rămas cele mai spectaculoase temple ale Indochinei și chiar ale Asiei, o adevărată minune a arhitecturii – sunt mai bine de 300 de temple care au rezistat timpului, dar cel mai spectaculos este, evident, Angkor Wat.

Pentru a putea vedea Cambodgia într-o excursie, te poți alătura Circuitului Indochina (Vietnam – Laos – Cambogia – Thailanda).

 

Laos – unul dintre guvernatorii antebelici ai Indochinei franceze a fost întrebat care este diferența între Vietnam, Cambodgia și Laos, iar acesta a răspuns că „vietnamezii plantează orezul, cambodgienii se uită cum crește orezul, laoțienii ascultă cum crește orezul”. Într-o regiune a globului caracterizată prin dinamism, grabă, dezvoltare pe repede înainte, construcții de zgârie-nori, Laos rămâne o enclavă de liniște. Trebuie doar să treci granița în Laos și vei fi învăluit de una dintre cele mai relaxante atmosfere de care poți avea parte în viață. Punctul de atracție numărul 1 îl reprezintă fosta capitală regală Luang Prabang, un oraș delicios unde se combină atât arhitectura, cât și gastronomia laoțiană cu cea franceză. Pentru cei doritori de mai multă adrenalină, satul Vang Vieng a devenit, în ultimele decenii, capitala turismului de adrenalină din Indochina.

Pentru a putea vedea Laos într-o excursie, te poți alătura Circuitului Indochina (Vietnam – Laos – Cambodgia – Thailanda). Dacă vrei să te concentrezi pe mai puține țări, te poți alătura circuitului Vietnam și Cambodgia, în care, pe lângă Cambodgia, poți vizita și vecinul mai mare, Vietnamul.

 

Vietnam – sunt nu mai puțin de 1.650 km de la nord la sud. În consecință, Vietnamul este o țară extrem de diversă, cu diferențe majore climatice, culturale și gastronomice. Probabil, cel mai important magnet îl reprezintă Halong Bay, una dintre cele șapte minuni naturale ale lumii, o adevărată simfonie de stânci care răsar din mare. Pentru iubitorii de istorie, Vietnamul este obligatoriu de văzut – Războiul din Vietnam, care și-a pus pecetea pe gândirea a cel puțin două generații, poate fi descoperit în muzee (cum sunt cele din Ho Chi Minh și Hanoi) sau prin urmele gherilelor din Vietnamul de Sud. Războiul a distrus cam tot ce însemnau orașe istorice – singurul oraș care a rămas neatins este Hoian, care merită vizitat pentru atmosfera sa istorică, dar și orașul imperial Hue – acesta a fost distrus complet în timpul ofensivei de Tet din 1968, dar, după terminarea războiului, autoritățile vietnameze s-au ocupat, încet, încet, să restaureze varianta vietnameză a Orașului Interzis din Beijing.

Pentru a putea vedea Vietnamul într-o excursie, te poți alătura Circuitului Indochina (Vietnam – Laos – Cambodgia – Thailanda), dar și într-un circuit dedicat și mult mai cuprinzător – Explore Vietnam Marele Tur. Cum ziceam și mai sus, poți vedea Vietnamul și la pachet cu Cambodgia, în Circuit Vietnam și Cambodgia.

 

India – te vei îndrăgosti la nebunie de India sau o vei urî din adâncul inimii, dar, indiscutabil, nu te va lăsa indiferent. Mare cât un continent (este, de fapt, un subcontinent), India este o nebunie de oameni, mașini, culori, opulență și sărăcie. Dacă ai crezut că ai văzut vreodată contrastul dintre sărăcie și bogăție, să știi că tot ce ai văzut e nimic față de ce vei întâlni în India. Cred că hotelurile cele mai opulente din lume sunt în India (Burj al-Arab este doar un biet hostel pe lângă palatele maharajahilor transformate în hoteluri), dar și cea mai mare sărăcie. Trebuie s-o spun clar – nu este ușor să călătorești de capul tău în India, deloc chiar, este o provocare permanentă, este, probabil, țara unde tururile organizate sunt aproape obligatorii, dar ceea ce vei vedea nu vei uita nici la 100 de ani. Probabil, cea mai frumoasă clădire din lume este Taj Mahalul din Agra, iar palatele din Rajastan sunt absolut incredibile și greu de descris. Trebuie să le vezi, pentru a crede că așa ceva există.

Pentru a vedea India într-o excursie organizată, te poți alătura unui grup cu ocazia sărbătorii Diwali, sărbătoarea luminilor, sau unui circuit India – Nepal, tot de Diwali.

 

Nepal – dacă crezi că Nepalul este doar pentru alpiniștii profesioniști care merg să cucerească Everestul sau vreun alt optmiar, te înșeli profund. Nepalul nu este doar pentru eroii munților, ci pentru toată lumea. Este pentru cei care vor să descopere trei orașe – adevărate comori de arhitectură (Kathmandu, Patan și Bhaktapur). Aici, vei fi încântat de temple hinduse sau budiste, de palate, adevărate dantelării în piatră, vei fi cuprins de atmosfera și de prețurile cartierului turistic Thamel, pentru a menționa doar câteva obiective turistice mai grupate. Desigur, pentru iubitorii de drumeții, Nepalul oferă orice tip de drumeție – nu neapărat cele extreme de cățărat pe Everest. A… și, apropo, Nepalul este, indiscutabil, mai curat decât India :).

Cum ziceam, poți să vezi Nepalul la pachet cu India, cu ocazia sărbătorii luminilor, în circuitul India – Nepal, de Diwali.

Imagini Asia

Bangkok

Bangkok, Thailanda

Temple Thailanda

In zona templelor regale

Statuia Buda Bangkok

Statuia lui Buda inainte de a intra in Nirvana.

Angkor Wat

Complexul de temple de la Angkor in Cambogia este incredibil

Templu khmer

Cata arta

Arbore crescut pe templu

Celebrii copaci cambogieni care s-au infratit cu zidurile vechiului Angkor

Templu Laos

Seamana cu Thailanda, dar nu e. Templu din Luang Prabang, Laos

Templu Luang Prabang

La plimbare pe bicicleta prin foarte linistitul Luang Prabang

Cascada Laos

Cascada langa Luang Prabang

Halong Bay

Halong Bay, cu adevarat o minune a lumii

Hoian, Vietnam

Podul japonez din Hoian, Vietnam

Hue, Vietnam

Fragment restaurat din Palatul Imperial din Hue

Moschee Delhi

Moscheea de Vineri din Delhi

Taj Mahal

Unicul, irepetabilul, sublimul Taj Mahal

Amber Fort India

Amber Fort, palatul-cetate al maharajahului de Jaipur

Piata Centrala Kathmandu

Piata Centrala din Kathmandu

Budha Stupa Kathmandu

Boudhanath – cea mai mare stupa budista din sudul Asiei se afla langa Kathmandu, Nepal

Everest

Everest, cel mai inalt varf de pe planeta

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Dan spune:

    In ultimi doi-trei ani de fiecare data cand citesc titlul articolului ma intreb ce mai promovezi. Personal nu ma deranjeaza, si chiar ma bucur ca avem agentii de turism si firme de asigurari de top. Pentru cine are rabdare si nu este angos, promovarea agentiilor de turim ne ajuta sa ne organizam calatoriile pe cont propriu iar promovarea asiguratorilor ar trebui sa fie material didactic pentru orice calator. Poate elaborezi si un articol cu interactiunele, daca le-ai avut, cu ambasadele sau consulatele Romaniei din Asia. Am avut surprize placute in acest sens.

    • Imperator spune:

      Nu am avut niciodata. Am iesit la masa cu cateva persoane din personalul diplomatic al Romaniei la Islamabad cand am fost asta-primavara, dar atat. Am avut noroc ca nu am avut nevoie niciodata sa recurg la Ambasade sau Consulate, dar de obicei cand plec, imi iau contactele.

  • Diana spune:

    Fac parte din categoria turiștilor care merg în fiecare an fix în același loc. Malaezia. S.au făcut 15 ani de când nu mă plictisesc de țara asta.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest