Tajikistan si Pamir Highway. Mic ghid de vizitare

Pamir Highway

Pamir Highway, Tajikistan

Pentru ca mai multi dintre voi m-ati intrebat dupa serialul despre Tajikistan si Pamir Highway mai multe informatii despre cum sa viziteze aceste taramuri, m-am gandit sa strang mai multe informatii care sa va ajute in articolul acesta. In primul rand, trebuie sa mentionez ca am fost in Tajikistan si pe Pamir Highway intr-un grup organizat, un tur cu prieteni-calatori din seria “Haideti cu Imperator” asa ca totul a fost organizat de acasa, dar aici, voi incerca sa combin informatii atat pentru calatorii independenti, cat si pentru cei care calatoresc prin intermediul unor grupuri deja formate.

Cand sa mergi in Tajikistan si Pamir Highaway

In principiu, sunt niste diferente climatice majore. Pamir este o zona muntoasa in care vei calatori la altitudine intre 2000 si 5000 metri. Singura perioada recomandata acolo este sa mergi vara (gen iunie – august). Eu am fost in jur de 1 august si vremea a fost superba – circa 30 grade ziua, soare, senin (o singura dupa-amiaza in Khorog a fost nor, dar nu frig). Partea proasta este ca in Dushanbe, capitala Tajikistanului am avut peste 40 grade, iar in Osh si Bishkek, la capatul cealalt al Pamir Highway in Kyrgyzstan, aproape 40 grade. Din nou, stiam asta, dar cum motivul principal al prezentei noastre a fost Pamir Highway, am acceptat ca ne vom coace in orase. Daca vreti sa vizitati restul Tajikistanului, preferabil este primavara si toamna cand in general este soare si temperaturi perfecte pentru vizitare. Iarna este destul de frig si in Dushanbe sau Bishkek, de Pamir nici nu mai pomenesc – de multe ori, drumurile sunt inchise din cauza zapezii.

 

Cum ajungi in Tajikistan

Cu avionul – Turkish Airlines si Fly Dubai sunt singurele companii care zboara atat in Romania, cat si in Tajikistan, oferindu-va transfer garantat via Istanbul ori Dubai. La retur, din Osh, zboara doar Pegasus, iar din Bishkek, zboara Turkish Airlines, Fly Dubai si Fly Pegasus. De notat, Wizz Air zboara din Abu Dhabi la Bishkek, dar nu zbora la Dushanbe. Daca esti fan Wizz Air, poti zbura insa la Samarkand, Uzbekistan de unde ajungi in cateva ore in Dushanbe pe cale rutiera. Nu cauta autobuze Samarkand – Dushanbe ca nu exista. In principiu, poti sa iei un taxi pana la granita (sau pana la Penjikent, in Tajikistan) si de acolo o marshrutka (maxi-taxi) pana la Dushanbe.

Personal am zburat cu Turkish Airlines dus la Dushanbe si retur din Bishkek pentru ca a oferit cel mai bun pret. Anul trecut, Turkish Airlines zbura si din Osh, din pacate, a renuntat la ruta, de aceea atunci cand am terminat Pamir Highway la Osh, a trebuit sa mai zburam la Bishkek pentru a lua Turkish-ul si nu direct la Istanbul. Sa combin Turkish Airlines la dus (in Dushanbe) si Fly Pegasus la intors (din Osh) era de asemenea mai scump.

 

In ce directie pe Pamir Highway

In mod oficial, Pamir Highway incepe din Dushanbe (unii zic ca chiar din Mazar-e-Sharif din Aghanistan) si se termina la Osh. Personal, as spune ca experienta Pamir Highway incepe din Kalai Humb si se termina la Osh. Oricum, indiferent de unde se porneste, cert este ca trasul Kalai Humb via Khorog – granita afghana – Murgab – Osh este acel legendary Pamir Highway. Mai exista un drum direct Khorog – Murghab, dar e departe de frumusetea ramificatiei sudice.

Evident, se poate pleca de la ambele capete – fie de la Dushanbe, fie de la Osh (Kyrzgystan). Se poate din orice directie. Personal, am preferat sa plecam din Dushanbe pentru ca urcarea in altitudine este mai domoala si asta ajuta enorm la aclimatizare. Nimeni din grup nu a avut vreo problema majora desi am ajuns la 4500 metri altitudine maxima. Din partea cealalta, dinspre Osh, trebuie sa te gandesti ca pleci de undeva de la 950 metri si in noaptea urmatoare fie dormi la Saray Tash (3200 metri), fie la Murgab (3600 metri), deci urcarea este foarte brusca si multa lume poate fi KO de la rau de inaltime.

 

Vize Tajikistan, Kyrgyzstan, Pamir

Aici e un pic complicat. In primul rand, cetatenii romani nu au nevoie de viza sa intre nici in Tajikistan, nici in Kyrgyzstan. Toti cetatenii straini care intra in Tajikistan fara viza (cum sunt romanii), trebuie sa se inregistreze insa la OVIR (Ministerul de Interne) in termen de 10 zile lucratoare de la intrarea in tara. Daca stai mai putin de 10 zile lucratoare in Tajikistan, nu este nevoie sa te inregistrezi.

Pentru a intra in Pamirul tajik insa ai nevoie de un permis special numit GBAO Permit (Gorno-Badakhshan Autonomous Oblast intr-o ruso-engleza). Pe vremea cand aveam nevoie de viza, permisul de GBAO se lua on-line odata cu e-visa de Tajikistan. Acum, nu stiu sa existe vreun site oficial on-line de unde poti sa-l iei. Daca tot te duci la OVIR pentru inregistrare, tot de acolo iei si permisul GBAO (dureaza 1 – 2 zile lucratoare).

Atentie – pentru a trece din Tajikistan in Kyrgyzstan, ai o singura optiune sa intri pe cale rutiera si anume prin punctul de frontiera de la Kyzyl-Art din Pamir. In urma razboiului kyrgyzo-tajik din 2022, toate punctele de frontiera terestre dintre cele doua tari sunt inchise, exceptand Kyzyl-Art in extremitarea nord-estica a Tajikistanului. Acesta este deschis doar pentru cetatenii straini, nu si pentru tajici sau kyrgyzi. Atentie, desi nu ai nevoie de viza pentru Kyrgyzstan, ai nevoie de un permis special de trecere al frontierei. Acesta il poti cere de la Departamentul de Turism al Kyrgyzstanului la adresa de mail info@tourism.gov.kg. Atentie: chiar daca il primesti pe mail, trebuie sa te asiguri ca a fost trimis si la punctul de frontiera. Am intalnit niste calatori care calatoreau independent cu autostopul care aveau permisul, dar acesta nu fusese primit la frontiera, asa ca nu au putut trece in Kyrgyzstan, urmand sa astepte mail-ul de la Bishkek. Trebuie sa aplici pentru permis cam cu 3 – 4 saptamani inainte de a ajunge la granita. Nu mai devreme ca din momentul in care e emis, ai la dispozitie 1 luna sa treci granita.

Daca vii din partea opusa, dinspre Osh, nu prea ai unde sa iei GBAO permit pentru ca evident nu exista nici un birou al Ministerului de Interne al Tajikistanului in Kyrgyzstan, asa ca trebuie sa-l obtii printr-o agentie de turism kyrgyza. Permisul il vei primi pe mail, dar trebuie sa-l tiparesti preferabil in mai multe exemplare (este verificat de minim 2 ori – la intrarea si la iesirea din GBAO, dar e posibil sa fie controlat si prin Pamir).

Inutil sa spun ca daca mergi cu vreo agentie de turism intr-un tur organizat, ei se vor ocupa si de permisul kygyz de trecere al frontierei, cat si de permisul GBAO.

 

NOTA: Datorita tensiunilor intre Kyrgyzstan si Tajikistan (probleme teritoriale in Valea Fergana), punctul de frontiera de la Kyzyl-Arta poate fi inchis peste noapte. El a fost oricum inchis intre octombrie 2022  (cand a fost conflictul armat) pana in iulie 2023. In cazul mai probabil al detensionarii, vor putea fi deschise toate punctele de frontiera, dar cel mai probabil permisele vor ramane.

Ca idee, daca zbori intre Bishkek si Dushanbe, nu e nevoie de nici un permis, de nici o viza. In ciuda conflictului, exista zboruri directe operate de Avia Traffic Company (Kyrgyzstan).

 

Cum vizitezi Tajikistan / Pamir Highway

Daca Tajikistanul este destul de simplu sa il vizitezi, in Pamir Highway este clar mai complicat.

Ideal este sa te duci intr-un tur organizat. Drumul asta este asa de frumos incat este un sacrilegiu sa mergi pe el in viteza, inghesuit in vreo marshrutka fara sa vezi nimic. Te duci degeaba. Pamir Highway este un drum pe care trebuie sa-l savurezi, sa te bucuri de el si sa te opresti din loc in loc pentru a fi coplesit de atata frumusete.

Daca sunteti mai multi, puteti inchiria un vehicul doar pentru voi, daca esti singur sau un cuplu, trebuie sa va atasati unui grup sau sa mergeti printr-o agentie care face grupuri comune. Eu am fost printr-o agentie uzbeca, dar aceasta lucreaza doar business to business cu agentii din strainatate.

Daca pornesti din Dushanbe, Tajikistan, iti recomand sa il contactezi pe Rakhmatullo care a fost ghidul nostru si este teribil de desurcaret, stie pe toata lumea. Se ocupa si de permise. Il poti contacta la adresa de mail  rzahurzod@gmail.com  Ca agentie, Rakhmatullo a recomandat Paramount Journey.

Daca pornesti din Osh, Kyrgyzstan, poti apela la Aigul pe care o cunosc de ani de zile si care are un hostel in Bishkek si organizeaza si tururi in Kyrgyzstan si Tajikistan (inclusiv inchiriaza masini in Kyrgyzstan). Vezi aici amanunte –> tur Pamir Highway din Kyrgyzstan. O poti contacta aici: https://applehostel.kg/contact-apple-hostel/

 

Daca vrei sa inchiriezi masina sau motocicleta si sa calatoresti singur, vezi ca nu poti sa traversezi in Tajikistan cu o masina kyrgyza sau viceversa. Daca vii cu masina ta cu numere romanesti, nu sunt probleme, doar ca trebuie sa platesti asigurari, inregistrari si altele. Poti sa inchiriezi o masina sau motocicleta in Dushanbe si sa te plimbi prin Pamir si apoi sa te intorci in Dushanbe (sau daca inchiriatorul iti permite, sa lasi autovehiculul in Murghob si sa mergi spre Kyrgyzstan cu taxiul sau autostopul. Atentie – drumurile sunt proaste prin multe locuri si trebuie sa ai experienta sa conduci off-road.

Daca vrei sa mergi cu transportul in comun, din nou, pierzi esenta calatorie. Daca totusi vrei si vrei, pregateste-te sa faci o combinatie de auto-stop si transport cu maxi-taxi. Exista maxi-taxi-uri care merg cel putin o data la 2-3 zile pe rutele mai putin circulate (de-a lungul raului Panj) sau zilnic pe rute principale cum ar fi Khorog – Murghab (dar nu pe traseul spectaculos). Poti sa dai peste soferi beti crita, asa ca mare atentie. Masinile pot fi din perioada sovietica, asa ca pregateste-te sa le impingi sau sa asisti in repararea lor. Duminica, nu merge nimic.

Cum ziceam, granita dintre Tajikistan si Kyrgyzstan este deschisa doar pentru turistii straini, asa ca nu exista transport in comun de nici un fel. Fie iei taxiuri (care te frig la bani), fie stai la autostop pentru vreo masina cu turisti. Eu am luat niste autostopisti din punctul de intalnire pentru turisti de pe fasie pana la granita kyrgyza (nu au trecut mai departe ca aveau probleme cu permisul kyrgyz), dar mi-au zis ca asteptasera sa treaca cineva de vreo zi si jumatate (dormisera pe jos sub cerul liber in sacul de dormit – nu e chiar o placere la 4000 metri altitudine)

Sunt de asemenea, numerosi turisti care fac Pamir Highway pe motocicleta si in special bicicleta. Aici, chiar iti trebuie o conditie fizica excelenta.

 

Cazare in Pamir

Sa fie lucrurile clare – in Pamir, nu exista hoteluri, ci doar homestay-uri, exceptand cele doua hai sa le zicem orase. In Khorog, capitala regiunii am stat la Hotel Lal, un hotel chiar OK cu mai multe etaje si diverse tipuri de camera – de la unele gen hostel, la altele cu sau fara baie proprie. In Murgob, am stat la hotel Pamir, probabil pe vremuri un soi de camin de nefamilisti, transformat in hotel. Exista si aici camere gen hostel cu 4-6 paturi intr-o camera destul de mica, dar si camere cu baie proprie – baile au fost adaugate recent, extinzand cladirea – de fapt baia pare ca un soi de balcon

In ambele hoteluri, conditiile sunt OK, exista apa calda si wifi care merge din cand in cand.

In interiorul Pamirului, am stat la doua homestay-uri foarte faine, adica mai bine decat ma asteptam. Camerele erau curate, unele cu mult prea multe covoare decat gustul meu (adica si pe pereti), dar era interesant. Exista bai europene cu toaleta si dus (si un soi de boiler de incalzit apa atunci cand e curent electric), sunt cateva camere arondate la o baie

Sunt mai multe homestay-uri prin satele Pamirului, dar cum nu exista internet si nici telefoane nu le poti rezerva in avans, pur si simplu, trebuie sa intrebi prin sat unde poti dormi. Sigur vei gasi, daca nu gasesti, sigur cineva te va gazdui acasa la el. Daca vii cu o agentie de turism, ghidul sau soferul se va ocupa sa-ti gaseasca de cazare.

 

Internet si comunicatii in Tajikistan si Pamir

Intre Khorog si Murghab, nu vei gasi urma de wifi. Daca ai cartela tajika (sau iti permiti sa folosesti roamingul romanesc), vei putea accesa datele in satele un pic mai mari ale Pamirului ici si colo (gen in Alichur, Iskashim sau Langar).

Daca pleci din Dushanbe, poti sa-ti iei o cartela SIM de acolo. Sunt doua companii T-Cell si Megafon. Ambele functioneaza prin Pamir ici si colo, dar nu in fiecare loc amandoua (Megafon este mai prezent in estul Pamirului, iar T-Cell in valea Wakhan). Daca chiar vrei sa ai internet in absolut toate zonele care au 2G sau 3G, atunci ia-ti SIM de la ambele companii.

 

Cum comunici

Limba oficiala in Tajikistan este tajika care este aproape identica cu farsi din Iran si dari din Afghanistan, iar in Kyrgyzstan se vorbeste kyrgyza, o limba turcica, aproape identica cu limba kazaha si foarte apropiata de uzbeka. Atat tajika cat si kyrgyza sunt scrise cu caractere rusesti. Rusa este vorbita pe alocuri, mai ales in marile orase. In Tajikistan, aproape ca nu mai sunt rusi, toti au fugit in timpul razboiului civil, oficial doar 0,6% din populatie sunt rusi, iar in Kyrgyzstan sunt 1%. Ca idee, in Uzbekistan, rusii reprezinta 4% din populatie, iar in Kazahstan – 15%. In Dushanbe nu vei auzi rusa pe strazi, iar in Bishkek doar ici si colo. Cei mai in varsta stiu rusa pentru ca au prins perioada sovietica, cei mai tineri pentru ca multi au fost sau viseaza sa mearga la munca in Rusia. Engleza este vorbita limitat in Pamir, asa ca daca stii ceva rusa, ajuta foarte mult.

 

Nivelul de siguranta in Tajikistan

Este OK, desi ISIS-K inregistreaza cel mai mare numar de simpatizanti in Tajikistan. Datorita faptului ca Tajikistanul este un stat politienesc, atacurile sunt foarte putine, mai degraba teroristii tajici lovesc in Rusia. Ultimul atac a fost asupra unui grup de ciclisti occidentali in 2018. De asemenea, numarul de hotii este redus. Inainte de caderea guvernului pro-american din Afghanistan, Pamir Highway era folosita in mod frecvent pentru transportul de droguri, dar de cand talibanii sunt la putere, industria afghana de droguri a fost aproape eliminata, asa ca nici Pamir Highway nu mai este o autostrada a traficului de droguri.

Mai degraba, principalul risc vine de la conducatorii auto descrierati desi in general, soferii tajici sunt mult mai buni soferi decat romanii.

 

Codul vestimentar

Pare straniu, desi tara imparte o lunga granita cu Afghanistanul si aceeasi religie, legislatia tajika interzice ferm tinuta islamica in Tajikistan. Este interzis sa porti shalvar kameez, burkha sau hijab. Teoretic, nici pantalonii scurti nu ar fi permisi, dar doar teoretic. Te poti imbraca fara probleme ca in Europa, dar femeile sa nu aibe pantalonii prea scurti si burta la vedere.

 

Mancare

Nu te astepta la vreo incantare gastronomica, poate prin Dushanbe sa gasesti restaurante bune. In rest, mancarea e destul de basic. Nu vei muri de foame, dar nici nu o sa vii incantat de gastronomia pamireza. Fructele, mai ales merele sunt excelente !

 

Bani

Valuta nationala tajika este somonul (nu, numele nu vine de la peste, ci de la Ismail Somoni, un rege de secol X si eroul national al tarii). Valuta nationala kyrgyza este somul.

Poti sa folosesti cardurile in putine locuri, in general in marile orase din cele doua tari, in rest, totul e cash. Exista ATM-uri in marile orase si parca unul este in Khorog, dar nu mizati pe el. Schimba sau scoate din ATM tot ce ai nevoie in Dushanbe sau Osh. In Osh, exista o zona plina cu case de schimb valutar (e pe langa bazar) unde poti cumpara somoni. Gandeste-te sa iti iei toti somonii de care crezi ca ai nevoie – in Pamir nu exista case de schimb valutar, iar dolarii, euro, afghanii sau somii nu sunt acceptati. Doar somoni – cum tu nu poti sa-I schimbi in valuta locala, nici pamirii nu pot decat daca bat sute de kilometrii pana la Dushanbe.

Atat in Tajikistan, cat si in Kyrgyzstan poti sa schimbi atat dolari americani, cat si euro, dar rata de schimb la euro este sensibil mai proasta. Pentru a schimba dolari, trebuie sa vii cu dolari mai noi de 2013 si impecabili (nu mazgaliti, mototoliti, indoiti, etc).

 

Daca ati fost recent in aceste doua tari si aveti mai multe informatii, v-as multumi daca le-ati impartasii mai jos, la comentarii. Multumesc !

Imagini Tajikistan (inclusiv Pamir) si Kyrgyzstan

Turkish Airlines Istanbul Dushanbe

Cursa Turkish Airlines Istanbul – Dushanbe este gata de plecare

Dushanbe Airport

Aeroportul din Dushanbe

Granita Kyrgyzstan Tajikistan

No man’s land la 4000 metri. Aici, te muti din masini tajice in masini kyrgyze

Frontiera Kyrgyzstan

Punctul de frontiera kyrgyz din Pamir

Hotel Atlas Dushanbe

Lux la Hotel Atlas in Dushanbe

Koron Palace Kalai Humb

Koron Palace – Kalai Humb

Interior Koron Palace camera

Am avut chiar o suite 🙂

Lala Hotel Khorog Pamir

Lal Hotel in Khorog

Home stay Yamg, Pamir.

Home stay – Yamg. Da, e o casa adevarata unde locuiesc pamirezi !

Home stay Yamg room

Camera mea

Home Stay toaleta in Yamg

Toaleta comuna, dar curata si occidentala

Home Stay Langar

Home stay in Langar

Home stay Langar room

Camera mea din Langar

Home stay Langar dinner room

Aici am mancat la Langar

Cantareti Pamir

Iar seara am avut parte de concert de muzica din Pamir

Hotel Pamir Murghob

Hotel Pamir – Murghob

Hotel Pamir Murgob room

Camera mea. Dincolo de perdea, era baia, nu balconul 🙂

Hotel Pamir Murgob room

Iata !

Megafon Tajikistan store Dushanbe

De unde sa-ti iei SIM card in Dushanbe

Dumplings Tajikistan

Ce am mancat prin Tajikistan / Pamir Highway: momo ca in Tibet

Kebab Tajikistan

Kebab

Salata Cezar

Un soi de salata Cezar

Supa Tajikistan

Ciorba ca la noi

Salad Tajikistan

Salata tipica. Zici ca e salata dobrogeana

Omlet Kyrgyzstan

Cand nu gasesti nimic de mancare, un ou tot gasesti. Aici, in Kyrgyzstan dupa ce am trecut granita

Khorog bazar

Bazarul din Khorog, capitala Pamirului

Murgob store

Magazin in container – Murghob

Village store Pamir

Un magazin satesc in Pamir

Paine Tajikistan

Painea tipic central-asiatica

Fructe Tajikistan

 

Bere Tajikistan

Da, Tajikistanul este o tara musulmana, dar alcool gasesti peste tot. Si este locul unde berea americana coexista cu cea ruseasca

Vin Tajikistan

Da, sigur, gasesti si vin, si whiskey. Si asta in Khorog !

Tajikistan chocolate

Ciocolata ca la noi – Roshen, Milka, Snickers…

USSR icecream

Inghetata ca la ei … CCCP (adica URSS)

Exchange office Dushanbe

Casa de schimb valutar in Dushanbe

Exchange office Osh

Si in Osh, Kyrgyzstan. Daca faci Pamir Highway in revers, doar aici poti gasi somoni tajici (a doua valuta de jos)

Pamir Highway

Vrei sa conduci prin Pamir ? Pai cam asa traversezi uneori cate un rau 🙂

Categorii:
Kyrgyzstan · Tajikistan

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest